Για άλλη μια χρονιά ξεκινά η συγκοδομιτική περίοδος για τα βασικά τοπικά αγροτικά προϊόντα και ελπίζουμε ότι θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Με αφορμή λοιπόν αυτό ας δούμε κάποια στοιχεία για τον πρωτογενή τομέα αλλά κυρίως ας δούμε ποιό κατά την άποψη μου είναι το κύριο θέμα που πρέπει να λύσουμε για να φανούμε χρήσιμοι και ωφέλιμοι.
Η κινητήριος δύναμη του νομού μας είναι ο κάμπος μας με την γεωργία, ο Αμβρακικός μας με την αλιεία και τα βουνά μας με την κτηνοτροφία είναι αυτό που ονομάζουμε πρωτογενής τομέας . Όσο αναπτυσσόταν και αναπτύσσεται ο πρωτογενής τομέας τόσο αναπτύσσεται ο νομός μας και υπάρχει εισόδημα για τους αρτινούς.
Τώρα όμως τι γίνεται στον πρωτογενή τομέα ακολουθούμε μια ανοδική πορεία ή μήπως φθίνουσα. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Άρτα είναι το μικρότερο σε όλη την ήπειρο και με το μεγαλύτερο κατά μέσο όρο ποσοστό ανεργίας. Η καλλιεργήσιμη γη κάθε χρόνο μειώνεται, με την κτηνοτροφία την αλιεία τα ίδια αλλά και ο αριθμός των απασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα μειώνεται, κυρίως μειώνονται όμως οι νέοι μας που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το τομέα αυτό.
Γιατί όμως υπάρχει αυτή η αρνητική εξέλιξη;
Mήπως γιατί δεν υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης της γης για ανανέωση καλλιεργειών;
Mήπως γιατί υπάρχει ενός πολυκερματισμός του κλήρου που κάνει την ενασχόληση ασύμφορη; μήπως γιατί η κατεύθυνση ήταν στην φυγή των νέων από τη γη ;
Mήπως διότι οι οργανώσεις των αγροτών ασχολήθηκαν με οτιδήποτε άλλο εκτός από την αποστολή τους και χάθηκε η αξιοπιστία τους ;
Mήπως γιατί δεν υπάρχει μια κατεύθυνση και ένα οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης για το τι θέλουμε σαν περιοχή;
Αυτά και πολλά άλλα ίσως είναι οι αιτίες που κάποιοι ειδικοί θα μπορούσαν να παραθέσουν, τώρα όμως τι μπορεί να γίνει, μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση, είναι αναγκαίο, υπάρχουν δυνατότητες, πχ η καλλιέργεια των ακτινιδίων δείχνει ότι νέες καλλιέργειες που ταιριάζουν περισσότερο στα δεδομένα της περιοχής αποδίδουν αρκεί και αυτό να γίνεται με σχέδιο και να μην καταλήξει λόγω του εισοδήματος που σήμερα αποδίδει σε μονοκαλλιέργεια.
Επίσης γύρω από την Άρτα συγκεντρώνεται και σημαντικό κομμάτι της μεταποίησης αγροτο – κτηνοτροφικών προϊόντων, της Ηπείρου που μπορεί να έχει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη όλης της περιφέρειας.
Πως λοιπόν θα επιτύχουμε να ανατρέψουμε το αρνητικό ισοζύγιο πως θα ανατρέψουμε την κατάσταση;
Πως θα παρακινήσουμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα; ποιο είναι το σχέδιο μας ;
Ποιος θα το αποφασίσει ;
Περιμένουμε κάποιους άλλους, μήπως δεν έχουμε τεχνοκράτες και ειδικούς;
Στρατηγικός Στόχος μας θα πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης των αγροτο – κτηνοτροφικών προϊόντων, να γίνει η Άρτα ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης της περιφέρειας στον πρωτογενή τομέα.
Αυτόν τον ρόλο θα πρέπει να τον αναδείξουμε να προστατέψουμε και όχι να θεωρούμε λάθος να είναι μια από τις βασικές κατευθύνσεις ανάπτυξης ο πρωτογενής τομέας για την περιοχή μας.
Έτσι π.χ θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε να έχουμε δομές όπως το μουσικό σχολείο στην Άρτα που εννοείται ότι είναι αναγκαίο και χρήσιμο όπως και κάθε άλλο που προάγει την περιοχή αλλά όμως μήπως θα πρέπει να απαιτήσουμε και την δημιουργία ενός αντίστοιχου γεωργικού σχολείου;
Δεν είναι δυνατόν να έχουμε το ΤΕΙ και να μην εκμεταλλευόμαστε στο μέγιστο τις δυνατότητες του. Το ΤΕΙ θα πρέπει να είναι ένας φορέας κατεύθυνσης και οργάνωσης του πρωτογενή τομέα για την καλύτερη και αποδοτικότερη χρήση της γης, την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και του θαλάσσιου μας πλούτου.
Ποια είναι η λύση λοιπόν, προσωπικά δεν είμαι ο τεχνοκράτης και δεν μου αρέσει ο ρόλος του παντογνώστη για κάθε αντικείμενο υπάρχουν οι τεχνοκράτες και οι ειδικοί. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σε ικανό βαθμό συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ μας έτσι πολλά θέματα που απασχολούν το νομό να παραμένουν για δεκαετίες άλυτα, να ακολουθούνται διαφορετικές κατευθύνσεις και τακτικές, να μην υπάρχει ικανοποιητική αλληλοενημέρωση για θέματα που προωθούνται από φορείς, αυτό που προτείνω λοιπόν είναι:
Να καθίσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι να ζητήσουμε να μας πουν οι ειδικοί τις παθογένειες και τις προτεινόμενες λύσεις που σίγουρα υπάρχουν και να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας αλλά και για τα άλλα σοβαρά προβλήματα του νομού μας να τεθούν στόχοι ρεαλιστικοί και εφικτοί .
Να καθορίσουμε τους αντικειμενικούς σκοπούς και προτεραιότητες. Όλοι μαζί λοιπόν ο καθένας από τη θέση που τον έχει ορίσει ο Αρτινός Λαός να εργαστούμε για να τους πετύχουμε διότι οι μεμονωμένες προσπάθειες συνήθως δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα .
Τώρα που ίσως υπάρξει μια πολιτική σταθερότητα που ελπίζουμε να υπάρξει, με ανθρώπους σε καίριες θέσεις ,που θα πρέπει να βοηθήσουν την περιοχή , είναι ευκαιρία λοιπόν να υλοποιηθεί μια τέτοια πρωτοβουλία όπως μια αντίστοιχη που έμεινε στη μέση λόγω της προηγούμενης αστάθειας και να το κάνουμε πράξη.
Γνωρίζω ότι υπάρχει η πρόθεση να γίνει, να κάνουμε λοιπόν την αρχή από φέτος. Αυτό η συνεννόηση και η συνεργασία αυτών που έχουν την ευθύνη κάθε περίοδο στο τόπο μας είναι ο δρόμος για την λύση των προβλημάτων της περιοχής μας αυτό θα πρέπει να επιδιώκουμε για να μπορούμε να διεκδικούμε ακόμα περισσότερα για τον τόπο μας .
Δημήτρης Βαρέλης
*Περιφερειακός Σύμβουλος - Π.Ε. Άρτας
*Περιφερειακός Σύμβουλος - Π.Ε. Άρτας
Σχης(ΠΖ) ε.α.