Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ




Εισήγηση-βόμβα για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ) [ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»]


ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Την ετυμηγορία της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη συνταγματικότητα ή μη του «ψαλιδιού» των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων περιμένουν πλέον με... κομμένη την ανάσα τόσο οι «απόμαχοι» στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, καθηγητές Ανώτατης Εκπαίδευσης, διευθυντές του ΕΣΥ, δικαστικοί κ.λπ. όσο και... η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ανοίξει δημοσιονομική «τρύπα» περίπου 400 εκατομμύριων ευρώ.

Κίνδυνο τον οποίο καθιστά ορατό η εισήγηση-«κόλαφος» του γενικού επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο) Διονύση Λασκαράτου, ο οποίος χθες «κατακεραύνωσε» τις περικοπές των συντάξεων υπογραμμίζοντας ότι έρχονται σε ευθεία αντίθεση με πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, αλλά και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Από την... αντίπερα όχθη, οι νομικοί παραστάτες του Ελληνικού Δημοσίου «επιστράτευσαν» το επιχείρημα της ύπαρξης επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που επέβαλαν τις επίμαχες περικοπές, στο πλαίσιο της προσπάθειας κάλυψης του δημόσιου ελλείμματος και μείωσης του δημόσιου χρέους. Επικαλέστηκαν, δε, την ανάγκη τήρησης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Στην Ολομέλεια

Η απόφαση για το φλέγον θέμα αναμένεται να εκδοθεί εντός του επόμενου τριμήνου από την Ολομέλεια του Ε.Σ. η οποία πάντως ήδη από το 2013 είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις για το (5ο κατά σειρά από το 2010) «μαχαίρι» στο εισόδημα των συνταξιούχων. Η σχετική γνωμοδότηση μάλιστα είχε ληφθεί σχεδόν ομόφωνα από τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Γεγονός που ενισχύει σημαντικά τις πιθανότητες αποδοχής της εισήγησης του κ. Λασκαράτου που ζήτησε τη δικαίωση των συνταξιούχων στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, καθηγητών ΑΕΙ, διευθυντών ΕΣΥ, δικαστικών κ.λπ.

Συγκεκριμένα, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ε.Σ. υποστήριξε ενώπιον της Ολομέλειας ότι το «κούρεμα» των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων, το οποίο μάλιστα εφαρμόστηκε αναδρομικά από 1ης Αυγούστου 2012, παραβιάζει βασικές συνταγματικές αρχές και συγκεκριμένα:

 Την αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος) που επιτάσσει τη χωρίς διακρίσεις συνεισφορά των πολιτών στα δημόσια βάρη. ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Οι στρατιωτικοί, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο εισηγητής, έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σχέση με άλλες ομάδες πολιτών οι οποίοι φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν.

 Την αρχή του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου, η οποία καθιερώνεται ως πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας με το άρθρο 2 του Συντάγματος. Σύμφωνα με την εισήγηση, η υποχρέωση αυτή καταστρατηγείται καθώς με τις επίμαχες περικοπές πλήττεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως των συνταξιούχων.

 Την αρχή της αναλογικότητας, το σεβασμό της οποίας επιτάσσει το άρθρο 25 του Συντάγματος. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον εισηγητή, ούτε αιτιολογούνται αλλά και ούτε τεκμηριώνονται με την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων η αναγκαιότητα και η προσφορότητα των επίμαχων μειώσεων για την επίτευξη του σκοπού της περιστολής του δημοσιονομικού ελλείμματος. Δεν προκύπτει άλλωστε, υπογράμμισε ο εισηγητής, ότι εξαντλήθηκε κάθε άλλο διαθέσιμο μέτρο που θα επέτρεπε την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος αποτρέποντας όμως την επιβάρυνση για πολλοστή φορά της ίδιας κατηγορίας πολιτών. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση δεν δικαιολογεί, σύμφωνα με την εισήγηση, την κατανομή των δημοσιονομικών βαρών συνεχώς σε κατηγορία φορολογουμένων, οι οποίοι είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

 Αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση των συνταξιούχων δικαστικών, ο κ. Λασκαράτος επισήμανε άλλωστε ότι πλήττεται η αρχή της ισοτιμίας των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής). Η ειδική μεταχείριση που επιβάλλει το Σύνταγμα για τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς, σύμφωνα με τον κ. Λασκαράτο, συμπεριλαμβάνει και τους συνταξιούχους, ιδίως λόγω της σταθερής αναλογίας των αποδοχών των πρώτων και των συντάξεων των δεύτερων.

Σύμφωνα με την εισήγηση του γενικού επιτρόπου Επικρατείας, τέλος, οι μειώσεις στις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων παραβιάζουν και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της περιουσίας. Οι επίμαχες μειώσεις και μάλιστα αναδρομικά πλήττουν το δικαίωμα των συνταξιούχων, χωρίς να αποδεικνύεται ότι αυτό υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος.

Θα προκόψουν αυξήσεις σε 300.000 συνταξιούχους

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ αυξήσεις αποδοχών για πάνω από 300.000 συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, πανεπιστημιακούς, ιατρούς του ΕΣΥ, διπλωματικούς υπαλλήλους, ερευνητές κλπ.) αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή της επικείμενης απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία αναμένεται να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές του μνημονιακού νόμου 4093/2012, οι οποίες επιβλήθηκαν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στα δεδομένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν:

1. Κατά 100 έως και 820 ευρώ το μήνα ή κατά 8% έως και 25% τα ακαθάριστα ποσά των συντάξεων των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών.

2. Κατά 8,7% έως και 37% τα ακαθάριστα ποσά συντάξεων των δικαστικών λειτουργών.

3. Κατά 11% έως 21,7% οι ακαθάριστες συντάξεις των πανεπιστημιακών.

4. Κατά 11% έως και 23,4% τα μικτά ποσά συντάξεων των ιατρών του ΕΣΥ.

5. Κατά 5,3% έως 13,4% οι συντάξεις των διπλωματικών υπαλλήλων.

Ωστόσο, στα «καθαρά ποσά» των συντάξεων οι αυξήσεις θα είναι πολύ χαμηλότερες, καθώς θα χρειαστεί να επανυπολογιστούν επί των νέων αυξημένων ακαθάριστων ποσών οι μειώσεις 5%-20% που επιβλήθηκαν από την 1η-1-2013, σε εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μνημόνιο II.

Σύμφωνα, εξάλλου, με υπολογισμούς των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

 Για τους συνταξιούχους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, το συνολικό ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.

 Για τους συνταξιούχους δικαστικούς, τα αναδρομικά και οι αυξήσεις που πρέπει να λάβουν υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ περίπου.

 Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους πρώην λειτουργούς του Δημοσίου που αμείβονται με βάση ειδικά μισθολόγια, δηλαδή για τους συνταξιούχους πανεπιστημιακούς, ιατρούς του ΕΣΥ, διπλωματικούς υπαλλήλους κ.λπ. το συνολικό κονδύλι εκτιμάται πως θα φθάσει στα 200 εκατ. ευρώ.

Κάντε κλικ στις παρακάτω φωτό για μεγένθυση:

Click

Click
(Ε.Τ. 06/02/2014 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ - gpalaitsakis@e-typos.com - ΧΡ. ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ - xxatziiordanoglou@e-typos.com - Σ.Λ.)πηγη:ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ

__________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου