Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Αναδρομικά συνταξιούχων: - Η οδύσσεια 11 ετών θα ολοκληρωθεί μετά την ληξιαρχική πράξη... "θανάτου;" - Ποιος δεν σέβεται τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων;


 Εδώ και πάνω από μια δεκαετία χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας τις περικοπές των μνημονίων. Αλλά, ακόμη και όταν δικαιώθηκαν σε επίπεδο ανωτάτων δικαστηρίων, μερικώς έγινε δεκτή η σχετική νομολογία από την κυβέρνηση. Τελική ημερομηνία για την απόφαση σχετικά με τα αναδρομικά των Δώρων της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016 αποτελεί η 30ή τρέχοντος μηνός (30/6/2024), ημερομηνία... συνταξιοδότησης της νυν προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και αυτό καθώς η κυρία Ευαγγελία Νίκα προεδρεύει (και) του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) το οποίο κλήθηκε να αποφανθεί τελικά αναφορικά με τα Δώρα.

Εν τω μεταξύ τα Πρωτοδικεία αναβάλουν όλες τις, σε εκκρεμότητα, δίκες εν όψει της απόφασης του ΑΕΔ σε πιλοτική δίκη που έγινε στις αρχές του χρόνου και αναμένεται η απόφαση εντός του καλοκαιριού (καθαρογραφεί).

Δικαστική ταλαιπωρία...

Με αποτέλεσμα όχι μόνο χιλιάδες συνταξιούχοι να αναμένουν τα αναδρομικά τους επί προσφυγών που διαρκούν πάνω από 10 έτη, αλλά να έχουν φρακάρει και τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο επαλείφθηκε του ζητήματος μετά τη διαφωνία του Αρείου Πάγου ο οποίος «ενεπλάκη» στο θέμα αναφορικά με Δώρα-μερίσματα από την Τράπεζα της Ελλάδας. (Επί διαφορετικών αποφάσεων δύο ανωτάτων δικαστηρίων και ελλείψει

Συνταγματικού Δικαστηρίου, τη διαφορά επιλύει το ΑΕΔ που είναι τριμερούς σύνθεσης: ΣτΕ, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο).

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πολλές φορές ότι ήταν παράνομες οι περικοπές των Δώρων και των συντάξεων της περιόδου 2012, αλλά δεν μπορούσαν να τα διεκδικήσουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι. Μόνο μετά την πρώτη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015.

Ακολούθως όμως, καίτοι έγιναν ακόμη πιο σκληρές περικοπές με τον Νόμο 4387/16 και χάθηκαν οριστικά τα Δώρα (13η και 14η σύνταξη), το ΣτΕ έκρινε ότι ο εν λόγω νόμος (Κατρούγκαλου) είναι συνταγματικός καθώς προέβλεπε αναλογιστική (σ.σ. απλά οικονομική) μελέτη για τις επίπτωσης στους συνταξιούχους.

Ως εκ τούτου μένει προς απόδοση τα αναδρομικά της περιόδου 2015-16 (11μηνο).

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ (2019), όχι μόνο δεν έγινε σεβαστή από την  κυβέρνηση αλλά με το ν. 4670/20 (νόμος Βρούτση) αποφασίστηκε:

  • α) να αποδοθούν τα Δώρα και οι διορθώσεις επί των επικουρικών μόνο σε όσους προσφύγουν (και φυσικά δικαιωθούν), στη δικαιοσύνη και όχι σε όλους τους συνταξιούχους,
  • β) περιορίστηκε ακόμη και ο χρονικός ορίζοντας προσφυγής (αγωγές) των συνταξιούχων μέχρι τον Ιούνιου εκείνου του έτους (2020).
  • «Η επιτάχυνση της εκδίκασης και της έκδοσης των αποφάσεων είναι όνειρο θερινής νυκτός, παρά τις εξαγγελίες της πολιτικής εξουσίας. Η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων «έπεα πτερόεντα». Από το 2015 τέσσερις πιλοτικές δίκες του ΣτΕ, έχουν κρίνει για την επιστροφή των περικοπών του 2ου μνημονίου.Το νομικό ζήτημα έχει λυθεί, αλλά η διοίκηση του e –ΕΦΚΑ δεν θέλει να το αντιληφθεί» αναφέρει ο εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης που έχει καταθέσει εκατοντάδες αγωγές και χειρίζεται το θέμα εξ αρχής.
  • Και τονίζει: «Ελπίζουμε η πολιτική ηγεσία και ο e-ΕΦΚΑ μετά την απόφαση του ΑΕΔ τουλάχιστον σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές να δώσει τέλος στο μαρτύριο των αναδρομικών. Πιστεύω είναι αρκετά 10 και πλέον χρόνια ταλαιπωρίας των συνταξιούχων στις αίθουσες των δικαστηρίων, όταν μάλιστα έχει κριθεί το νομικό ζήτημα από το έτος 2015»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου