Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Ένοπλες Δυνάμεις: Τι είναι η νέα "Μονάδα 1864"; - Γιατί η επιλογή των ψηφίων δεν είναι τυχαία;



 Τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής για τις Ένοπλες Δυνάμεις προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το σώμα πληροφορικής θα έχει διακλαδικό χαρακτήρα και θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ, ενώ θα αποτελείται από εξειδικευμένες Μονάδες, με αντικείμενο την αιχμή της πληροφορικής και της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής θα υπάγονται το τμήμα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), το τμήμα αναλυτικής δεδομένων (Big Data) και η διεύθυνση κυβερνοασφάλειας, με κύρια αποστολή την ανάπτυξη λογισμικού για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και τη διαχείριση δικτύων για την αποτροπή κυβερνοαπειλών.

Η Μονάδα 1864

Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τον ρόλο της αλλά και για την ιδιαίτερη ονομασία της, συγκεντρώνει η διεύθυνση κυβερνοασφάλειας, γνωστή και ως "Μονάδα 1864". Η επιλογή των ψηφίων δεν είναι τυχαία, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Αλλωστε, η χρήση αριθμών για την ονομασία των επίλεκτων μονάδων της κυβερνοασφάλειας είναι μια πρακτική που εφαρμόζουν αρκετές χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αρμενία, η Κορέα και η Κίνα. Το αντίστοιχο τμήμα των Ισραηλινών ονομάζεται "8200" και αποτελεί τον μεγαλύτερο σχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και μια από τις πολυπληθέστερες μονάδες παγκοσμίως.

Ακολουθώντας αυτή την πρακτική, η ελληνική διεύθυνση κυβερνοασφάλειας ονομάστηκε "Μονάδα 1864". Τα ψηφία ενδεχομένως παραπέμπουν στην 21η Μαΐου 1864, ημερομηνία ενσωμάτωσης των Επτανήσων και τόπο καταγωγής του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια.

Η σύσταση του σώματος αναμένεται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, εντός των επόμενων μηνών. Παρ’ όλα αυτά, οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ήδη μια από τις καλύτερα καταρτισμένες ομάδες κυβερνοάμυνας στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Κ», η ομάδα πρώτης απόκρισης του ΓΕΕΘΑ θα συνδράμει και την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας στην άμυνα απέναντι στις απειλές του κυβερνοχώρου.

Διακλαδικότητα και καινοτομία

Στο πλαίσιο της σύστασης του Κοινού Σώματος Πληροφορικής, αναμένεται η ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων με δυνατότητα φοίτησης και μετεκπαίδευσης στελεχών σε αντίστοιχα τμήματα πληροφορικής των ΑΕΙ. Η λογική πίσω από την απόφαση να δημιουργηθεί ένα κοινό σώμα για όλους τους κλάδους, αποσκοπεί στην ενιαία διοίκηση και εκπαίδευση, την τυποποίηση των ψηφιακών συστημάτων και κατ’ επέκταση στην εξοικονόμηση πόρων μέσω της επίτευξης οικονομίας κλίμακος.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με την ανάδειξή τους σε κέντρα αριστείας, τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας με την αγορά και τη συμμετοχή του στρατιωτικού προσωπικού σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα και διδακτορικά.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), στόχος του οποίου είναι η δημιουργία ενός εγχώριου αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Το ΕΛΚΑΚ σε συνεργασία με τον 6ο Κλάδο του ΓΕΕΘΑ (Κλάδος Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας) θα συγκεντρώνει τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων για νέα συστήματα και εφαρμογές της τεχνολογίας και στη συνέχεια, μέσω της επαφής με εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες, θα προχωρά στην ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων. 









πηγή:https://www.kathimerini.gr/politics/562909204/enoples-dynameis-ti-einai-i-monada-1864-poy-tha-ypargetai-sto-geetha/