Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Ελληνοτουρκικά: - Το Κοινοβούλιο της Λιβύης κήρυξε "παράνομο" το μνημόνιο Λιβύης - Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες


 Το μοναδικό νομίμως εκλεχθέν σώμα της Λιβύης, το κοινοβούλιο της χώρας, που εδρεύει στο Τομπρούκ, εξέδωσε ανακοίνωση που αφορά τη συμφωνία την οποία υπέγραψαν σήμερα η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς και ο Τούρκος ομόλογός της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον τομέα των υδρογονανθράκων, βασιζόμενοι στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Κοινοποιώντας το σχετικό υπογραφέν έγγραφο το κοινοβούλιο της Λιβύης, μέσω ανάρτησης στο Twitter απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες τη συμφωνία.

Στην ανακοίνωσή του το κοινοβούλιο επισημαίνει, όπως είχε κάνει και με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα, ότι η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες είναι παράνομη, καθώς η τωρινή κυβέρνηση που την υπέγραψε στερείται αξιοπιστίας, νομιμότητας και αποδοχής από τον λαό, καθώς δεν έχει διεξαχθεί εκλογική αναμέτρηση. Εκτός αυτού, το κοινοβούλιο επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή αποκηρύσσεται, καθώς στερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα "πετρελαϊκά δικαιώματά της".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, αποκαλεί τη συμφωνία "παράνομη" και λέει ότι η κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα, της οποίας η κυβερνητική θητεία έχει λήξει δεν έχει εξουσιοδότηση για να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες.

O υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ. Ο Αούν υποστηρίζει ότι ο Ντμπεϊμπά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση "ώστε να περάσει μια ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση (κοιτασμάτων) πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη".

Οι φωτογραφίες της τελετής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον Τσαβούσοβλου, δείχνουν τον Αλ Χουουάιτζ να υπογράφει τη συμφωνία εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης, αντί για τον Αούν.

Η κυβέρνηση Μπασάγα στην Ανατ. Λιβύη απειλεί να προσφύγει στα δικαστήρια

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο, απέρριψε το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε σήμερα η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει. Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η κυβέρνηση του Μπασάγα ανέφερε ότι επιφυλάσσεται "του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη" για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.

Το νέο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης, μετέβη με την αντιπροσωπεία του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Μανγκούς ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων.

"Υπογράψαμε μνημόνια συνεννόησης στους τομείς των υδρογονανθράκων. Οι φίλοι μας συνεχίζουν να το διαπραγματεύονται. Σήμερα, ελπίζω να επιστρέψουμε [σ.σ. στις ανακοινώσεις] υπογράφοντας ένα μνημόνιο κατανόησης στο πεδίο του φυσικού αερίου, αλλά υπάρχουν πολλά σχέδια εγγράφων. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας για αυτά τα έγγραφα με εποικοδομητικό τρόπο. Σκοπεύουμε να υπογράψουμε αυτές τις συμφωνίες, οι οποίες θα ενισχύσουν τη νομική βάση των σχέσεών μας και θα ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, στο την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου", είπε.

"Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές και λιβυκές εταιρείες όπως η έρευνα και η γεώτρηση, τόσο στη στεριά όσο και στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας με αμοιβαία κέρδη. Είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας μας, θα ανακοινώσουμε το περιεχόμενο αφού υπογραφεί

Στη δήλωση του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την εν λόγω επίσκεψη είχε αναφέρει: "Με τις οδηγίες του Προέδρου μας, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους, ο διευθυντής Επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν και ο πρέσβης στον ΟΗΕ, Ιμπραΐμ Καλίν θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη στις 3 Οκτωβρίου 2022. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, προβλέπεται να συζητηθεί η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη και οι εκλογές στο πλαίσιο αυτό, ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στρατιωτικής εκπαίδευσης, και την ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα.

"Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους υποστήριξη για την εδραίωση της ειρήνης. Οι σχέσεις με τη Λιβύη αντλούν τη δύναμή μας από την κοινή μας ιστορία. Υπογραμμίσαμε αμοιβαία τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τις σχέσεις μας. Υπογράψαμε δύο συμφωνίες. Επί του παρόντος, οι φίλοι μας συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επ' αυτού", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

"Θα σταθούμε δίπλα στη Λιβύη χωρίς δισταγμό. Θέλουμε η Türk Havva Yolları (Turkish Airlines) να ξεκινήσει ξανά τις πτήσεις. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έλαβε η λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στο αεροδρόμιο. Οι ειδικοί φίλοι μας από την THY θα έρθουν στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις για να επιθεωρήσουν ξανά και θέλουμε αυτές οι πτήσεις να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την απαραίτητη υποστήριξη στη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης. Η λύση των πολιτικών ζητημάτων γίνεται με διάλογο. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να οικοδομήσουμε μια θάλασσα ειρήνης στη Μεσόγειο. Οι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες", συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

"Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράψαμε επιδεικνύει τα κέρδη τόσο των τουρκικών όσο και των λιβυκών εταιρειών με αμοιβαία κατανόηση στη θάλασσα και στη στεριά. Αυτή η συμφωνία είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών. Τόσο η Τουρκία όσο και η Λιβύη έχουν ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι έχουμε υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Έχουμε ειδοποιήσει. Εμείς, ως Τουρκία, έχουμε μεταβιβάσει τα σύνορα των περιοχών της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στον ΟΗΕ. H Λιβύη θα πρέπει να ενημερώσει τον ΟΗΕ από την πλευρά της", προσέθεσε.

Ένας δημοσιογράφος είπε: "Μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις για τα μνημόνια που υπέγραψαν σήμερα η Τουρκία και η Λιβύη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι πίσω από την υπογραφή αυτού βρίσκεται η ενεργειακή κρίση που βιώνει ο κόσμος;" Απαντώντας στην ερώτησή του, ο Τσαβούσογλου είπε: "Φυσικά, υπάρχει ενεργειακή κρίση στον κόσμο, αλλά ως Τουρκία δεν είμαστε μια χώρα που υποφέρει από την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού". Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι χώρα διέλευσης στην ενέργεια χάρη στις έξυπνες πολιτικές που ακολουθεί και συνέχισε ως εξής: "Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων με αυτή την έννοια, τόσο στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και με φυσικό αέριο".

Τι λέει το ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά. Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της, συμπλήρωναν. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, συμπλήρωναν.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Πέτρος Κράνιας



πηγή:https://www.capital.gr/diethni/3662179/to-koinoboulio-tis-libuis-kiruxe-paranomo-to-mnimonio-libuis-tourkias-gia-tous-udrogonanthrakes