Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

KKE για την αιματοβαμμένη περίοδο 1946-1949: - "Μελετάμε την ιστορία μας, διδασκόμαστε από τους ήρωες του λαού μας!" - Βάφτισαν τις εκδηλώσεις μίσους ιστορικούς περίπατους! - Ύμνησαν τις θηριωδίες τους στα βουνά, που πολέμησαν κατά της Ελλάδας


 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο ιστορικός περίπατος που οργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Χανίων της ΚΝΕ, ακολουθώντας τα βήματα των ανταρτών του ΔΣΕ στα Χανιά, στην περιοχή Γούρνες στις Καρές Αποκορώνου με σύνθημα «Μελετάμε την Ιστορία μας, διδασκόμαστε από τους ήρωες του λαού μας!».

Σε αυτά τα βουνά περπάτησαν, έστησαν λημέρια, βρήκαν φιλοξενία και καταφύγιο στις σπηλιές, στους κουμούς, στα μικρά σπιτάκια των βοσκών, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού. Ένα τέτοιο ορεινό λημέρι στις Καριώτικες Μαδάρες είναι και οι Γούρνες, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, νότια του χωριού Καρές. Αποτελούσε ασφαλές μέρος στο οποίο οι αντάρτες μπορούσαν να κινηθούν ενώ τροφοδοτούνταν από τους κτηνοτρόφους και τον λαό της περιοχής.

Από την περίοδο της γερμανικής κατοχής σε αυτή την περιοχή είχαν δοθεί πολλές μάχες από τα χωριά Σαμωνά - Κάμπους μέχρι Ραμνή και Καρές.

Μετά, στο δεύτερο αντάρτικο, κατά τη διάρκεια της ηρωικής εποποιίας του ΔΣΕ ξεχωρίζει η μάχη που έδωσαν οι αντάρτικες ομάδες της επαρχίας Αποκορώνου. 

Σε αυτή τη μάχη έπεσαν ηρωικά οι Νίκος ΤσατσαρωνάκηςΛευτέρης ΕιρηνάκηςΔημήτρης Λιονουδάκης, ο Αρτέμης Ροζάκης, από τις ομάδες του Πετρακογιώργη, που τον κάλεσαν από το Ηράκλειο για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του ΔΣΕ στην περιοχή. Οι μάχες αυτές έλαβαν μέρος στη θέση «Αρμί» και «Σπαθί» πάνω από το χωριό Καρές.

Ο Λευτέρης Ειρηνάκης ήταν από το χωριό Κάινα Αποκορώνου, ο Νίκος Τσατσαρωνάκης από τη συνοικία της Χαλέπας, ο Αρτέμης Ροζάκης από τη Μάζα Αποκορώνου και ο Δημήτρης Λιονουδάκης από την Κοπράνα (σημερινό Άσπρο) Αποκορώνου. Και οι τέσσερις, από μικρή ηλικία, είχαν ενταχθεί στις γραμμές της ΕΠΟΝ, πολέμησαν στην αντίσταση κατά των Γερμανών με τον ΕΛΑΣ και συνέχισαν στο δεύτερο αντάρτικο με τον ΔΣΕ.

Κατά τη διάρκεια του ιστορικού περιπάτου παρουσιάστηκαν μερικά από τα σημεία όπου γινόταν η τροφοδοσία των αντάρτικων ομάδων. Από τις καλύβες των βοσκών που τους προμήθευαν με γάλα και τυρί, μέχρι και τις στέρνες και τα πηγάδια που αντλούσαν νερό για να πιουν.

Κοιτώντας απέναντι, η θέση «Σπαθί» που πήρε μέρος ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Τσατσαρωνάκης σε μία από τις μεγάλες μάχες της περιοχής. Ακριβώς σε αυτό το σημείο σε χαμηλότερο ύψωμα, ήταν το Χαϊνόσπηλιο, μία σπηλιά σε απόκρημνο μέρος, καλά κρυμμένο που χρησιμοποίησαν οι αντάρτικες ομάδες για να προστατευτούν κατά την ξεκούρασή τους.

Φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής, οι συμμετέχοντες βρέθηκαν σε μητάτο όπου ξεκουράστηκαν, έφαγαν και είχαν ελεύθερο χρόνο να συζητήσουν και να μάθουν για την ιστορία του τόπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πληροφορία για το χωριό Ραμνή, που την περίοδο της Αντίστασης ήταν το μοναδικό χωριό που ήταν εξ ολοκλήρου ενταγμένο στις γραμμές του ΕΑΜ.

Το επόμενο διάστημα δόθηκε η υπόσχεση πως θα ενταθούν τέτοιες πρωτοβουλίες, ενταγμένες σε ένα σχέδιο με αφορμή τη συμπλήρωση επετείων από τις μάχες της περιοχής, αλλά και τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΛΑΣ. Εμπνεόμαστε από όλους όσοι κράτησαν αλύγιστη στάση ζωής, διάλεξαν τον αγώνα για το δίκιο, για την εξουσία του λαού και όχι τον συμβιβασμό και την υποταγή




πηγή:https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/302391/istorikos-peripatos-sta-voyna-poy-polemisan-oi-antartes-toy-dse-foto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου