Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Οι δύο χούντες και οι αλήθειες - Ο μύθος και η πολιτική ψηφοθηρία


 Παρακολούθησα τις δηλώσεις του καθηγητή και υφυπουργού Παιδείας Αγγελου Συρίγου και τις αντιδράσεις από µερίδα του πολιτικού κόσµου. Στην προκειµένη περίπτωση ο πολιτικοποιηµένος καθηγητής δεν έπραξε τίποτα περισσότερο από το να αποδώσει µε παρρησία την αλήθεια αποκαθαρµένη από κοµµατικές σκοπιµότητες. Το ψέµα, έλεγε ο τραγικός ποιητής Σοφοκλής, δεν προλαβαίνει να ζήσει, να γεράσει, για να τον συµπληρώσει ο θυµόσοφος λαός «η αλήθεια ακόµα και κουτσή φτάνει ως την κορυφή».

Ο υπογράφων έζησε την απριλιανή δικτατορία υπηρετώντας τη θητεία του, και το φθινόπωρο του 1968 στο πρώτο δημοψήφισμα ως υπαξιωματικός σε εκλογικό τμήμα σε χωριό του νομού Χανίων. Το 1973 έζησα τα γεγονότα της Νομικής και αργότερα του Πολυτεχνείου (που αλλιώς άρχισαν και αλλιώς κατέληξαν) εκατό μέτρα από το Πολυτεχνείο στην επαγγελματική μου στέγη (Κάνιγγος και Βερανζέρου). Τότε είχαμε δημιουργήσει μία μικρή ομάδα, που αγοράζαμε και φαρμακευτικό υλικό και το στέλναμε στο Πολυτεχνείο. Το βράδυ των γεγονότων του Πολυτεχνείου, με την Πατησίων αποκλεισμένη και εν μέσω δακρυγόνων και κυνηγητού, πήγα με τα πόδια μέσω Λιοσίων στο Γαλάτσι όπου και διέμενα. Την άλλη μέρα μάθαμε ότι υπήρξαν και θύματα, πάνω από 20 νεκροί και αυτοί εκτός του χώρου του Πολυτεχνείου. 

Σύμφωνα με δικαστική έρευνα που έγινε αργότερα, από ό,τι φαίνεται υπήρξε οργανωμένη προβοκάτσια στην ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου για να τον διαδεχθεί ένας πιο στυγνός δικτάτορας ο Ιωαννίδης, που πίστευε ότι το στρατιωτικό καθεστώς πρέπει να κρατήσει άλλα τόσα χρόνια, για να ανατραπεί και αυτός με τη σειρά του τον επόμενο χρόνο και με αιτία την τραγωδία της Κύπρου, η οποία με τη σειρά της θα φέρει και τη μεταπολίτευση στη χώρα. Σχετικά με τους μετρημένους αγωνιστές κατά της χούντας, λαός και πολιτεία τούς τίμησαν με δρόμους και πλατείες και πέρασαν στην Ιστορία. 

Στην ανατροπή της δικτατορίας το να καλλιεργείται ένας μύθος έξω από την αλήθεια για κομματικούς λόγους και να τη διδάσκουμε και στα παιδιά μας για λόγους ψηφοθηρίας, περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί το αύριο.

Δημήτρης Μαυραειδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου