Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Συνεχίζει να προκαλεί με τις γιορτές μίσους το KKE για την αιματοβαμμένη περίοδο 1946-1949: - Ακολούθησαν τα χνάρια του Λόχου Νεολαίας 20ής Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, για να υμνήσουν τα εγκλήματά τους


 Εκδρομή σε μέρη όπου έδρασε ο Λόχος Νεολαίας της 20ής Ταξιαρχίας του ΔΣΕ πραγματοποίησε την Κυριακή η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ξεκίνησαν το πρωί από τη Θεσσαλονίκη για τον Σοχό, όπου έγινε πεζοπορία στο βουνό, μέσα στο δάσος. Εκεί έγινε ιστορική αφήγηση των γεγονότων της περιόδου με λεπτομέρειες για τις μάχες που έγιναν από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Λόχος Νεολαίας με επίκεντρο την περιοχή Βερτίσκο ανήκε στη δύναμη της 20ής Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, που έδρασε από το Σεπτέμβρη του 1948 μέχρι και τα τέλη του α' τριμήνου του 1949, σε μια περιοχή που εκτεινόταν νότια από το Αγιο Ορος και τη Χαλκιδική στο Χολομώντα, το Βερτίσκο, τα Κερδύλλια και τη Νιγρίτα, μέχρι τα Κρούσια στο Κιλκίς.

Στον Λόχο Νεολαίας συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εργατόπαιδα και αγροτόπαιδα της περιοχής, και την περίοδο της εμφύλιας ταξικής σύγκρουσης ανέπτυξε πλούσια δράση, με τους μαχητές του να δείχνουν απαράμιλλο ηρωισμό κόντρα στις πολυάριθμες δυνάμεις του αστικού στρατού.

Η 20ή Ταξιαρχία, από τη συγκρότησή της μέχρι και τα τέλη του α' τριμήνου 1949, πραγματοποίησε μια σειρά από επιχειρήσεις, με σημαντικές επιτυχίες, όπως η επιχείρηση στην Αρναία, στο Σοχό, στη Νιγρίτα, στο Λαγκαδά, στην Οσσα, στο Βερτίσκο, στην Τερπνή κ.α.

Στις τάξεις της 20ής Ταξιαρχίας βρίσκονταν και πολλοί νέοι σε ηλικία μαχητές. ΕΠΟΝίτες ή Αετόπουλα την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης ή και νέοι που ήταν παιδιά στη διάρκεια της Κατοχής. Έτσι ιδρύθηκαν και ξεχωριστά ένοπλα τμήματα νεολαίας, όπως ήταν ο Λόχος Νεολαίας Κεντρικής Μακεδονίας,που συγκροτήθηκε το Νοέμβρη του 1947 στο όρος Μπέλες, όπου βρισκόταν και το Αρχηγείο Κεντρικής Μακεδονίας του ΔΣΕ.

Πολλοί από τους μαχητές του Λόχου Νεολαίας ήταν μαθητές, ενώ το 30% της σύνθεσής του, ήταν νέες κοπέλες ηλικίας 16-18 χρόνων. Νέες κοπέλες που πολέμησαν πλάι - πλάι με τους άντρες μαχητές, που διακρίθηκαν στις μάχες, που ξεπέρασαν τις κακουχίες, που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους,

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ και μάθουν λεπτομέρειες γύρω από τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχαν οι μαχητές της 20ης Ταξιαρχίας, με σημαντικές επιτυχίες όπως η επιχείρηση στην Αρναία, στο Σοχό, στη Νιγρίτα, στο Λαγκαδά, στην Οσσα, στο Βερτίσκο, στην Τερπνή και άλλες, όπως αυτή του κανονιοβολισμού της Θεσσαλονίκης τον Φλεβάρη του 1948, που αιφνιδίασε τις στρατιωτικές αρχές της πόλης.

Από μία καλοκαιρινή Κυριακή φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα μπάνιο στη Θάλασσα. Έτσι, μετά το τέλος της πεζοπορίας και της ιστορικής αφήγησης, ακολούθησε επίσκεψη στην παραλία Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική για μερικές στιγμές χαλάρωσης.




πηγή:https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/302301/pezoporia-sta-hnaria-toy-lohoy-neolaias-20is-taxiarhias-toy-dse-foto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου