Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Το διακύβευμα του επόμενου πολέμου... - Ο Πούτιν επιδιώκει να κάνει την Ευρώπη να "κρυώσει" και να "πεινάσει" τον Χειμώνα. για να να εισβάλει σε γειτονικές χώρες


 Η Ευρώπη στα πλαίσια της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία αποφάσισε να γεμίσει τις αποθήκες με φυσικό αέριο προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει τις  χειμερινές ανάγκες χωρίς να αυξήσει τις εισαγωγές.

Η Ρωσία προσπαθεί να εμποδίσει την αποθήκευση φυσικού αερίου αυτή την περίοδο, βάζοντας τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο μονοπώλια, να μειώσουν τις εξαγωγές προφασιζόμενα τεχνικές βλάβες και εργασίες συντήρησης.

Η ρωσική Gazprom υποστηρίζει πως οι αεριοστρόβιλοι που προμηθεύεται από τη γερμανική Siemens παθαίνουν συνεχώς βλάβες και για τον λόγο αυτό είναι αναγκασμένη να μειώνει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Δύση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών  της Γερμανία Ρόμπερτ Χάμπεκ, η Gazprom αποφασίζει "κατά τη διακριτική της ευχέρεια" σε σχέση με τις ροές, κάτι που μοιάζει με έναν ύπουλο τρόπο αθέτησης των υποχρεώσεων που προβλέπουν οι συμβάσεις που έχει υπογράψει.

Είναι φανερό πως η Ρωσία επιδιώκει οι χώροι αποθήκευσης της Ε.Ε. να μην έχουν επιτύχει πληρότητα πάνω από 90% που απαιτείται το Φθινόπωρο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του Χειμώνα.

Επί της ουσίας η Ρωσία επιδιώκει να κάνει την Ευρώπη να "κρυώσει" και να "πεινάσει" τον Χειμώνα. Πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή άρα και να απολύσουν εργαζόμενους.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να επιδιώκει κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις οι οποίες θα κλονίσουν τις κυβερνήσεις και θα ενισχύσουν τις φίλιες προς αυτήν δυνάμεις.

Επί της ουσίας πρόκειται για την κήρυξη ενός οικονομικού πολέμου.

Η Ρωσία απαιτεί να αποσυρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Εν προκειμένω η Ρωσία απαιτεί από την Ευρώπη και τη Δύση να της εξασφαλίσουν το ελεύθερο να εισβάλει σε γειτονικές χώρες και να τις προσαρτά δια της βίας στη ζώνη επιρροής της.

Το καθεστώς Πούτιν επιδιώκει να ανασυστήσει τη ζώνη επιρροής που είχε αποκτήσει η ΕΣΣΔ κατά το μοίρασμα της Ευρώπης μεταξύ των νικητών του β’ Π.Π.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποσκίρτησαν και η "σοβιετία" διαλύθηκε. Καμία χώρα δεν θέλει να βρίσκεται υπό την ηγεμονία μιας αυταρχικής κλεπτοκρατικής ολιγαρχίας όπως η Ρωσία. Προτιμούν τη "μαλακή" ισχύ των "παρακμιακών" όπως τις χαρακτηρίζει ο Πούτιν δημοκρατιών  της Δύσης.

Η Ευρώπη και η Δύση δεν έχουν τα περιθώρια να κάνουν πίσω στην Ουκρανία. Αντιλαμβάνονται πως αν το κάνουν μετά θα ακολουθήσει η σειρά των υπόλοιπων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και στο τέλος η  ίδια η Δυτική Ευρώπη.

Η Κίνα, η Τουρκία και η Ινδία δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα με αυτές τις εξελίξεις. Πιστεύουν πως μια επαναχάραξη των ζωνών επιρροής στον κόσμο θα τις ευνοήσει.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει ήδη να επιδιώκει την απόκτηση ζωών επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας που προς το παρόν, θεωρητικά τουλάχιστον, τελεί υπό την εγγύηση των συμμάχων της.

Μοιάζει να είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθούν παρόμοιες κινήσεις και από άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις.

Με απλά λόγια ο επόμενος μεγάλος πόλεμος έχει ξεκινήσει...

Τι θα μπορούσε να τον σταματήσει;

Η εκ των έσω ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων που βρίσκονται στο τιμόνι των αναθεωρητικών δυνάμεων. Η ισχυρή αποδοχή που έχουν στις κοινωνίες τους  τα επεκτατικά σχέδια, όμως, θυμίζουν την αποδοχή που είχαν οι Χίτλερ και Μουσολίνι στη Γερμανία και την Ιταλία.

Μόνο η συντριβή απέσυρε αυτή την αποδοχή. Στην εποχή των πυρηνικών όπλων η συντριβή οποιουδήποτε μπορεί να συνεπάγεται τη  συντριβή όλων...

Καθώς οι ΗΠΑ κείνται μακράν ο κίνδυνος για την Ανατολική Ευρώπη παραμένει μεγάλος. Στη συνέχεια σημαντικός είναι ο κίνδυνος και για τη Δυτική Ευρώπη η οποία εκτός από ενεργειακά είναι και αμυντικά ανοχύρωτη.

Ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων την έκκληση του γηραιού Ευρωπαίου πολιτικού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Γερμανία να συνδράμει οικονομικά το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας

Καιροί ου μενετοί, λοιπόν...





πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3649548/to-diakubeuma-tou-epomenou-polemou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου