Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ελληνοτουρκικα: - Νέες προκλήσεις από Τσαβούσογλου: - Γιατί θα συνεχίσουμε να παραβιάζουμε τον εναέριο χώρο της Ελλάδας! - Μας έχουν στοχοποιήσει τα μέλη Ελληνικής καταγωγής στο Κογκρέσο των ΗΠΑ!


 Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τον εθνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο κρατικό TRT Haber.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ και δεν δίστασε να δηλώσει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας την δικαιολογία ότι η Άγκυρα αναγνωρίζει τα 6 μίλια εναέριου χώρου για την Ελλάδα και όχι 10 μίλια.

"Τα εμπόδια μπροστά από το F-16 πρέπει να αφαιρεθούν. Οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο ήταν εξαιρετικά θετικές μέχρι τώρα. Αποτέλεσμα ήταν να ληφθεί απόφαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η απόφαση αυτή βέβαια δεν είναι δεσμευτική. Θα ληφθεί απόφαση στη Γερουσία και στη συνέχεια αυτές οι δύο αποφάσεις θα συνδυαστούν σε ένα έγγραφο, δηλαδή θα γίνει μια σύνθεση των δύο. Θα γίνει εναρμόνιση. Στη συνέχεια θα ληφθεί κοινή απόφαση", λέει ο Τσαβούσογλου.

Και συνεχίζει: "Υπάρχουν επίσης περιορισμοί στην Τουρκία και μπορείτε να δείτε πόση προσπάθεια καταβάλαμε για την άρση τους. Αυτό προέκυψε με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Εξάλλου, θέλουμε να αγοράζουμε από τους συμμάχους μας. Φυσικά, κάναμε μια προσπάθεια να αγοράσουμε F-16 από τις ΗΠΑ. Δεν γίνεται όμως να πούμε ναι σε μια μέθοδο που θα μας δέσει τα χέρια. Τι λένε εκεί;...Ελληνικός εναέριος χώρος. Τι εννοείς ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες".

"Τώρα διεκδικούν 10 μίλια"

Ο Τσαβούσογλου σημειώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν μια απόκλιση από την ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούσαν, τόσο στην Κύπρο όσο και μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. "Οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν ξανά σε αυτήν την πολιτική ισορροπίας. Επίσης υπάρχουν μέλη ελληνικής καταγωγής στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Έχουν επίσης δραστηριότητες τα λόμπι. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει ήδη ασκήσει πίεση κατά των F-16 στην ομιλία του. Όπως και σε άλλα μέρη".

Τώρα διεκδικούν 10 μίλια. Με 6 μίλια χωρικά ύδατα να ζητούν εναέριο χώρο 10 μιλίων, αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αυτό αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Δεν τίθεται θέμα να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια. Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας. αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. Όταν δίνετε ένα προϊόν αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;".




πηγή:https://www.thetoc.gr/politiki/article/nees-prokliseis-apo-tsabousoglou-tha-sunexisoume-na-parabiazoume-ton-enaerio-xoro-tis-elladas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου