Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Αποστράτων - Βετεράνων

  

     Με την πρέπουσα επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, ο εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, του Αποστράτου/Βετεράνου Αξιωματικού και των Εισοδίων της Θεοτόκου.

    Μετά την δοξολογία και τον πανηγυρικό της ημέρας, , η κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και στη συνέχεια παράθεση καφέ σε καφετέρια της πόλεως.

    Στον πανηγυρικό της ημέρας, που εκφωνήθηκε από την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ανέζας, Κα Αργυρώ Χουσιάδα, τονίσθηκε και ο εορτασμός της Ημέρας Αποστράτους  


     
     Στην Εκδήλωση παρευρέθησαν:
   .  Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Στύλιος
   .  Ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας
   .  Ο Αντιπεριφερειάρχης, της περιφερειακής ενότητας Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, με τον θεματικό αντιπεριφερειάχη  Σχη(ΠΖ) ε.α. Δημήτριο Βαρέλη.
   .  Ο  Διοικητής του ΚΕΝ Άρτας Ανχης(ΠΖ) Αριστείδης Θεοδωρής  , με αντιπροσωπεία Στελεχών.
  .   Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλίας Σκανδάλης
  .   Ο  Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Άρτας, Αντπχος Γεώργιος Δημητρίου 
    . Ο  Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ./Παρ. Άρτας Σχης(ΠΖ) ε.α. Αλέξανδρος Παναγής και τα μέλη του Τ.Σ. Τχης(ΔΒ) ε.α. Δημήτριος Καλογήρου και ο Λγος ε.α. Μιχαήλ Τσοφύλας 
   .  Ο  Πρόεδρος της Ένωσης αποστράτων Αστυνομικών, Αντγος ε.α. Αναστάσιος Ναστούλης και ο Αντιπρόεδρος Ανθνομος Ιωάννης Γεωργούλας
    
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου εφέδρων Αξιωματικών Πέτρος Κατσαούνος με αριθμός μελών 
   . Ο αντιδήμαρχος Αρταίων Δημήτριος Σφήκας

    Ο πανηγυρικός της ημέρας

     Αργυρώ Χοιυσιάδα
Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ανέζας



Τιμούμε σήμερα, 21 του Νοέμβρη, δύο έννοιες οι οποίες συνυπάρχουν αιώνες τώρα: την Ορθοδοξία κι τον Ελληνισμό.

Γιορτάζουμε την Είσοδο της Παναγίας στον Ναό προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο της ενσάρκωσης του Υιού του Θεού αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους απόστρατους και βετεράνους της χώρας μας.

Αν και πολλοί ίσως να υποστήριζαν το αντίθετο, δεν κρύβεται κάποια αντίφαση στον ταυτόχρονο εορτασμό της γλυκιάς, συμπονετικής και παρηγορήτριας Θεομήτορος, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες παράτο αίσθημα της ασφάλειας, που παρέχουν, παραπέμπουν συνειρμικά στη βία, τα όπλα, τον θάνατο.

Η Υπέρμαχος Στρατηγός πολλές φορές συστρατεύτηκε με τους Έλληνες πολεμιστές υπέρ βωμών και εστιών και για αυτό απεικονίζεται με τα χέρια ανοιχτά να αγκαλιάζει για να προστατεύσει τους υπερασπιστές των πάτριων εδαφών. Εμβαθύνοντας στη θρησκευτική γιορτή, η Μαρία δεν υπήρξε απλά το μέσο για την ενανθρώπιση του Υιού του Θεού, ήταν η γυναίκα, που έπρεπε υπό συγκεκριμένες συνθήκες να προετοιμαστεί ψυχικά και σωματικά, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της εποχής και, τέλος, να υπομείνει τον αβάσταχτο πόνο της μάνας που βλέπει το παιδί της να υποφέρει και να πεθαίνει. Ο Χριστός την αντάμειψε, υπογράφοντας με το αίμα του πάνω στον σταυρό μια διαθήκη. Την όρισε μητέρα των ανθρώπων, όλων μας: « Ιδού η μήτηρ σου» είπε στον Ιωάννη και η Παναγία, όπως διδάχτηκε από μικρή στον Ναό, εμπιστεύτηκε τον Θεό και το σχέδιό Του. Γι’ αυτό κι έβαλε υπό τη σκέπη της όλους όσους πιστεύουν σ’εκείνη, στα δίκαια και τα ιερά.

Εστιάζοντας, από την άλλη, στις ένοπλες Δυνάμεις και την αξία που τους έχει αποδοθεί από την ελληνική κοινωνία κατά την πάροδο των αιώνων, θα κάνω μια πολύ σύντομη, επιγραμματική σχεδόν, αναδρομή ξεκινώντας από την Αρχαιότητα, όπου η ιδιότητα του στρατιώτη ήτανανέκαθεν τιμητική.

Ο φυγόστρατος, όπως και ο ρίψασπις, θεωρούνταν «άτιμος» και στερούνταν των πολιτικών του δικαιωμάτων. Αναφερόμενη στην ίδια περίοδο, οι «Ένοπλες» σε εισαγωγικά, Δυνάμεις στηρίζονταν σε ηθικές αρχές. Δεν ήταν τυχαίο που στον αντίποδα του Άρη , που εκπροσωπούσε ως θεός του πολέμου τη βία, βρισκόταν η Αθηνά της σύνεσης, η Θεά του δίκαιου πολέμου. Όπως, δεν ήταν τυχαίο που σπουδαίοι κλασσικοί Έλληνες συγγραφείς , ποιητές, ιστορικοί οι οποίοι υμνούν τη Θεία Δίκη στα έργα τους, αναδείχθηκαν σε εξαίρετους πολεμιστές, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους και τον πολιτισμό τους από τις ορέξεις γειτονικών και μη στρατοκρατικών φυλών.Χαρακτηριστικό παράδειγμα , ο Αλκιβιάδης, ο οποίος εξήρε την ανδρεία του μεγαλύτερου σοφού της αρχαιότητας, του Σωκράτη, που τον έσωσε στη μάχη της Αμφίπολης.

Αιώνες μετά , κατά τη Βυζαντινή περίοδο, η Αυτοκρατορία παρέμεινε ακμαία χάρη στους γενναίους πολεμιστές τους, τους ακρίτες της. Κι εδώ θα πρέπει βεβαίως να αναφερθεί η συμπαράσταση της Εκκλησίας στους υπερασπιστές της Πόλης και της Αυτοκρατορίας τόσο στο κομμάτι της ηθικής όσο και της οικονομικής ενίσχυσης. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ύψιστος ύμνος στην πλατυτέρα, το «Τη Υπερμάχω» , ψάλθηκε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αντίστασης της Βασιλεύουσας.Στη σύγχρονη Ιστορία οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν αυτές που

κατάφεραν να κάνουν την Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος, να διευρύνουν τα σύνορά της και στη συνέχεια να συμβάλουν αποφασιστικά στη σωτηρία της Ελλάδας και της Ευρώπης από το Ναζισμό. Αξίζει να θυμόμαστε δηλώσεις, όπως αυτή του Χίτλερ: « Η ιστορική δικαιοσύνη μου επιβάλλει να δηλώσω ότι από όλους τους αντιπάλους, ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με άφταστο ηρωισμό και αυταπάρνηση αλλά και του Τσώρτσιλ «Του λοιπού θα λέμε ότι, οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες»

Όλοι, περισσότερο ή λιγότερο, γνωρίζουμε την ιστορία της Ελλάδας, κυρίως, όμως, γνωρίζουμε την τεράστια συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτή. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε τη δράση τους και σε καιρό ειρήνης. Αεροδιακομιδές, αεροπυροσβέσεις, προσφορά αίματος, έρευνα και διάσωση, αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, συνδρομή στις θεομηνίες, εξασφάλιση χώρων υποδοχής και φιλοξενίας είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται επιδεικνύοντας το υψηλό φρόνιμα και την άρτια εκπαίδευσή τους. Το καθήκον της διασφάλισης της ειρήνης και του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας μας με την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Όλα αυτά είναι, βέβαια, αποτέλεσμα της στρατιωτικής εκπαίδευσης αλλά και της παιδείας, που αποκτήθηκε μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία μας και φυσικά, της Ορθόδοξης Πίστης.

Παιδεία και θρησκεία υπήρξαν, ανέκαθεν, φορείς αγωγής καικαλλιέργειας του ιδεώδους της συλλογικής προσφοράς, της αλληλεγγύης και της εθνικής συνείδησης.

Ο Ελληνικός Λαός αναγνωρίζει την αξία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς στην πλειοψηφία του αποτέλεσε, αποτελεί ή θα αποτελέσει στο μέλλον τμήμα του. Κάθε οικογένεια κάποια στιγμή έχει ένα μέλος της που υπηρετεί κι όχι πάντα λόγω της υποχρεωτικής θητείας. Πολλοί νέοι επιλέγουν στρατιωτικές σχολές για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την άμεση επαγγελματική τους αποκατάσταση, αλλά και γιατί αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της ύπαρξης ενός οργανωμένου συνόλου που θα εγγυάται την ασφάλεια των συμφερόντων της χώρας. Το πεζικό, η Αεροπορία και το Ναυτικό είναι στελεχωμένα με άξιους και σωστά εκπαιδευμένους ανθρώπους. Χωρίς το κατάλληλο και ικανό προσωπικό όμως δε θα μπορούσαν να ανταποκριθούν, όπως πολύ καλά το κάνουν, στις προκλήσεις και τα αυξημένα καθήκοντά τους.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας φέρουν μια βαριά ιστορική κληρονομιά: το χρέος να τιμήσουν τους προγόνους και τις θυσίες τους κι αυτό φαίνεται να συμβαίνει. Υπάρχει σύγχρονος και επαρκής εξοπλισμός και το έμψυχο δυναμικό έχει την κατάρτιση, τη θέληση και τη συμπαράστασή μας, ώστε η χώρα μας, να βρίσκεται στη θέση που της αξίζει στη συνείδηση τόσο των φίλων όσο και των πολέμιων του Έθνους μας.

Ζήτω η Ελλάδα και η Ορθοδοξία!

Ζήτω οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

     




























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου