Οι δανειστές απλώς μετρούν(;) τις αναδρομικές συντάξεις που θα πρέπει να καταβάλει ο ΕΦΚΑ, καθώς τα εν λόγω αναδρομικά ποσά υπολογίζονται στις οφειλές του Δημοσίου προς τους… προμηθευτές.
Περισσότερες από 80.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης «αποκρύπτει» το υπουργείο Εργασίας θεωρώντας ότι πρόκειται είτε περί «προνομιούχων», είτε δεν πιέζεται από τους δανειστές (τρόικα). Οι οποίοι, απλώς μετρούν(;) τις αναδρομικές συντάξεις που θα πρέπει να καταβάλει ο ΕΦΚΑ, καθώς τα εν λόγω αναδρομικά ποσά υπολογίζονται στις οφειλές του Δημοσίου προς τους… προμηθευτές.
Πρόκειται για τις συντάξεις όσων εργάστηκαν (και) σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις οποίες παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στην εκκαθάρισή τους, καίτοι οι περισσότερες των χωρών αυτών (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία κ.α.) στις οποίες εργάστηκαν οι Έλληνες ως μετανάστες, έχουν μηχανογραφημένη την ασφαλιστική ιστορία του καθενός και αυτή στέλνεται στην ΕΦΚΑ εντός 15 ήμερων. Άρα, στην ουσία, δεν συντρέχουν λόγοι διαδοχικής ασφάλισης με την έννοια του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος που ακόμη και τώρα, πέντε χρόνια μετά την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ, τα μηχανογραφικά συστήματα δεν «κουμπώνουν» μεταξύ τους και οι υπηρεσίες επικοινωνούν με τα… ΕΛΤΑ.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περισσότερες από 20.000 αίτησης, εκ των οποίων καμία δεν έχει εκκαθαριστεί έως τώρα εάν δεν παρέλθει χρόνος 18-24 μηνών! Και αυτές τις εκκρεμότητες δεν τις υπολογίζει… στατιστικά ο ΕΦΚΑ. Καίτοι κάθε σύνταξη που βγαίνει συνοδεύεται από αναδρομικά άνω των 10.000 ευρώ, άρα αυτή η υποχρέωση συνεπάγεται μεγάλες χρηματικές καταβολές προς τους «προμηθευτές»-λήπτες συνταξιοδοτικώς παροχών άνω των 200 εκ. ευρώ!
Η δεύτερη κατηγορία που δεν αθροίζεται στις… επίσημα καταγεγραμμένες 155.000 εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ για την χορήγηση κύριας σύνταξης, είναι οι διπλοσυνταξιούχοι.
Κυρίως ασφαλισμένοι στα ταμεία επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών (Γιατροί του ΕΣΥ, Μηχανικοί του Δημοσίου, Δικηγόροι κ.α.) που εργάζονται στο δημόσιο και είχαν διπλή ασφάλεια στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και στα κλαδικά ταμεία (ΤΣΑΥ Γιατρών-Φαρμακοποιών, ΤΣΜΕΔΕ Μηχανικών και ταμείο Νομικών). Ή, ακόμη, των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που είχαν παράλληλα και επαγγελματική δραστηριότητα ασφαλιστέα στον ΟΑΕΕ (έμποροι, επιτηδευματίες κ.α.)
Σε αυτή την περίπτωση έχουν λάβει τη σύνταξη από το ένα ταμείο (π.χ. το Δημόσιο-Γενικό Λογιστήριο, αλλά η δεύτερη από το κλαδικό ταμείο εκκρεμή εδώ και 5,5 χρόνια. Από τον Μάιο του 2016 δηλαδή που δημοσιεύτηκα ο νόμος 4387/16, και ο οποίος προβλέπει τα ποσοστά προσαυξήσεις σε περίπτωση διπλής ασφάλισης (σ.σ. συν 0,075% στη σύνταξη για κάθε επιπλέον μονάδα εισφορών), ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί το λογισμικό ώστε να εκδοθεί η συμπληρωματική παροχή.
Εναλλακτικά, οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να λάβουν δεύτερη σύναξη, αλλά μόνο το ανταποδοτικό μέρος (με βάσει τις καταβληθείσες εισφορές) και χωρίς την εθνική σύνταξη (345 ευρώ για 15ετή ασφάλιση και 384 για 20ετή).
Σε αυτές τις δύο περιπτώσεως, διπλές συντάξεις και παροχές συνδυαστικά από Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα), αθροίζονται περισσότερες από 80.000 υποθέσεις. Οι δε καθυστερήσεις στην απόδοση των συντάξεων είναι σημαντικές, αν και δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, όπως η αναζήτηση του ασφαλιστέου χρόνου κ.α. Η μοναδική αιτία των καθυστερήσεων είναι η εντύπωση ότι δεν προέχουν οι… δεύτερες συντάξεις και δεν ασκείται πίεση από τους δανειστές!
πηγή:https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/119292/syntakseis-o-efka-timorei-80-000-pronomioyxous