Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρωθυπουργό: - "Ανακοινώσατε 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού καταργήσατε την 13η σύνταξη" - "Στον επόμενο τόνο η ώρα δεν θα είναι ώρα Μητσοτάκη, θα είναι η ώρα του λαού"


 

Πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

- Οι πολίτες βλέπουν στην τσέπη τους το πρόσθετο κόστος Μητσοτάκη, είναι σε απόγνωση και εσάς δεν σας καίγεται καρφί

- Οι πολίτες ακούνε Μητσοτάκη και όταν βλέπουν το λογαριασμό ρεύματος και τις τιμές στο σούπερμάρκετ νομίζουν ότι ζουν σε άλλη χώρα

- Πάτε να ανακόψετε με ψίχουλα το ράλι αυξήσεων, είναι τόσο ανεπαρκή που κρατάνε 3 μέρες

- Ολιγοπώλιο, αισχροκέρδεια, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και χειραγώγηση τιμών η συνταγή Μητσοτάκη

- Τα καρτέλ είναι ανεξέλεγκτα σε βάρος των καταναλωτών σε μία περίοδο σαρωτικής ακρίβειας

- Ανακοινώσατε 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού καταργήσατε την 13η σύνταξη που λέγατε «ψίχουλα», φέρτε την πίσω

- Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη εν μέσω ενεργειακής κρίσης

- Η ΔΕΗ αντί να κρατά χαμηλά τις τιμές και να προστατεύει τον καταναλωτή πρωταγωνιστεί σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων

 






















Να σας θυμίσω και το εξής, έχω να σας θυμίσω πολλά σήμερα: Εμείς τον Απρίλη του 2019, αν θυμάστε, κύριε Μητσοτάκη, τότε που εσείς λέγατε ότι είμαστε η επαίσχυντη αυτή κυβέρνηση, βγάλαμε τη χώρα από τη μνημονιακή κρίση, αυξήσαμε 11% τον κατώτατο μισθό.

Μην εκνευρίζεστε. Εμείς ακούσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή τον πρωθυπουργό. Κάντε λίγο κουράγιο.

Παρότι λοιπόν το 2019 η χώρα έβγαινε από αυτήν την κρίση εσείς λέγατε ότι είμαστε η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Είναι δικαίωμά σας.

Σας θυμίζω όμως ότι αυτή η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος όχι μόνο αύξησε τον κατώτατο μισθό, αλλά τον Απρίλιο του 2019 ήταν αυτή που αποφάσισε τότε να δίνει για κάθε Μάιο πέραν του κοινωνικού μερίσματος, που εμείς δίναμε επί τέσσερα χρόνια και εσείς δεν δώσατε ποτέ, αποφάσισε να δίνει για κάθε Μάιο ολόκληρη της 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη μισή σύνταξη για τους υψηλότερων εισοδημάτων συνταξιούχους.

Έρχεστε εσείς και ενώ υπόσχεστε ότι αυτό θα το διατηρήσετε παίρνετε αυτά τα 900 εκατομμύρια ευρώ και τα δίνετε σε ιδιώτες, σε funds, οι οποίοι θα διαχειριστούν την επικουρική ασφάλιση. Και τους δίνετε προίκα 900 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο αυτό, που ήταν αυτό που εμείς τότε ονομάζαμε 13η σύνταξη και εσείς λέγατε είναι ψίχουλα. Και έτσι δεν δώσατε αυτό το μέρισμα, αυτό το κοινωνικό επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και μεγαλύτερους συνταξιούχους ούτε την άνοιξη του 2020 ούτε την άνοιξη του 2021. Και έρχεστε σήμερα εδώ να ανακοινώσετε 250 ευρώ. Η δέκατη τρίτη σύνταξη ήταν ψίχουλα, αλλά τα 250 ευρώ είναι μεγάλη κοινωνική προσφορά και μεγάλη κοινωνική πολιτική. Αυτός είστε όμως!

Η επικοινωνία, όμως, έχει και τα όριά της. Και τα όρια της επικοινωνίας πάντοτε συγκρούονται με την αμείλικτη πραγματικότητα. Όταν, λοιπόν, εμείς είχαμε ανακοινώσει την δέκατη τρίτη σύνταξη και μας λέγατε ψίχουλα, ανακοινώσαμε και τη μείωση στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στην ενέργεια από το 13% στο 6%. Και τι κάνατε με το που εκλεγήκατε; Ήρθατε και, ουσιαστικά, εξαφανίσατε τη μείωση αυτή από τον καταναλωτή, καθώς αυξήσατε το κόστος της ενέργειας. Με το καλημέρα! Και τι σήμανε αυτή η αύξηση του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές που ήταν στο τιμολόγιο της ΔΕΗ; Ταυτόχρονα σήμανε και αύξηση του περιθωρίου κέρδους των ανταγωνιστών της ΔΕΗ, λόγω της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. Και φυσικά με αυτόν τον τρόπο δεν ενισχύθηκε ο ανταγωνισμός, μειώθηκε ο ανταγωνισμός. Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν αποτελεί έκπληξη ότι παρατηρήθηκαν γενικευμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας στο μεγαλύτερο μέρος του 2020 από την πλευρά των προμηθευτών, όπου λόγω της κατάρρευσης των τιμών καυσίμων, εξαιτίας της πανδημίας, οι προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, έφτασαν να πωλούν ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρεμπορική τιμή.

Για παράδειγμα τον Απρίλιο του 2020, τότε που ακόμη οι υπουργοί σας έλεγαν «ποια ακρίβεια και ποια κρίση, όλα είναι υπό έλεγχο», ξέρετε πόσο αγόραζε και πόσο πωλούσε η ΔΕΗ τη μεγαβατώρα; Την αγόραζε 28 ευρώ από την αγορά και την πουλούσε 110 ευρώ. Και στη συνέχεια η διοίκηση της ΔΕΗ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας πανηγύριζαν για κέρδη, στην πλάτη όμως των καταναλωτών.

Εμείς σας φέραμε προτάσεις. Σήμερα μας είπατε ότι είναι μεγάλες και αδύνατο να υλοποιηθούν. Γιατί είναι αδύνατο να υλοποιηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού; Μα, εσείς προεκλογικά δεν ήσασταν που κάτω από τη δική μας πίεση που αυξήσαμε 11% τον κατώτατο μισθό και καταργήσαμε τον υποκατώτατο, αυτή τη ρατσιστική διάκριση για τους νέους εργαζόμενους και τον αυξήσαμε κατά 24%, είχατε βγει και είχατε πει «θα αυξάνουμε κι εμείς τον κατώτατο μισθό, διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης»; Γιατί δεν το κάνατε;

Δεν μας λέτε ότι τώρα έχουμε αύξηση κοντά στο 6%, στο 6,5%; Γιατί δεν κάνετε 12% αύξηση του κατώτατου μισθού; Μόνο αναγγείλατε 2%, δηλαδή 50 λεπτά τη μέρα και λέτε «θα κάνουμε και άλλο τόσο αργότερα»;

Μιας και αναφερθήκατε πάλι στην Ισπανία: η Ισπανία έφερε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τον Σεπτέμβριο στα κατώτατα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20%, στη βενζίνη κατά 50%.

Γιατί δεν το υλοποιείτε; Μόνο έρχεστε εδώ να δώσετε δήθεν μέρισμα στους συνταξιούχους που εξαπατήσατε τρεις φορές, να τους δώσετε 250 ευρώ «φιλοδώρημα»; Καλώς το κάνετε, θα το ψηφίσουμε, αλλά εμείς είχαμε φέρει τη 13η σύνταξη. Φέρτε τη πίσω, λοιπόν.


Στον επόμενο τόνο σας πληροφορώ, κύριε Μητσοτάκη, ότι η ώρα δεν θα είναι ώρα Μητσοτάκη, αλλά θα είναι η ώρα του λαού. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθείτε, τόσο το καλύτερο για τον τόπο, για την κοινωνία, για την κοινωνική πλειοψηφία.






πηγή:https://www.syriza.gr/article/id/118057/Al.-Tsipras:-H-akribeia-k.-Mhtsotakh-den-poylaei-ponaei-aytoys-poy-den-mporoyn-na-bgaloyn-thn-3h-ebdomada-toy-mhna---Ston-epomeno-tono-tha-einai-h-wra-toy-laoy.html#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου