Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Συντάξεις/Αναδρομικά: Οι Πατρίκιοι οι πληβείοι και οι… μονόφθαλμοι των αναδρομικών - Αναλυτικός ανά κατηγορία πίνακας





Χρήστος Μέγας

Από τις περίπου 520.000 συνταξιούχους με 30 και περισσότερα χρόνια ασφάλισης, οι οποίοι δικαιούνταν αναδρομικά  (σημείωση συντάκτη λαμβάνουν καλύτερη ανταποδοτική σύνταξη με βάση τον χρόνο εργασίας), τελικά δικαιούχος είναι μόνο 1 στους 4!


Οι (παλαιοί) Δημοσιογράφοι και γενικότερα οι ασφαλισμένοι στα Ειδικά Ταμεία των ΔΕΚΟ και Τραπεζών μοιάζει να είναι οι (σχετικώς) κερδισμένοι των αναδρομικών. Οι "μονόφθαλμοι" μεταξύ των πληβείων… 
Τα ψίχουλα μοιράστηκαν στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ είναι κάτω του μέσου όρου). Με τους πλέον "ριγμένους" τους μικρούς εκδότες των επαρχιακών εφημερίδων…

Με βάσει τα αναλυτικά στοιχεία που εξασφάλισε το iEidiseis, οι τελικοί δικαιούχοι είναι μόλις 133.092 (μοναδικά ΑΦΜ), από ένα σύνολο παλαιών συνταξιούχων (προ της 13ης Μαΐου 2016) 1,8 εκ. Και από τις περίπου 520.000 συνταξιούχους με 30 και πλέον έτη ασφάλισης, οι οποίοι δικαιούνταν αναδρομικά (σ.σ. λαμβάνουν καλύτερη ανταποδοτική σύνταξη με βάση τον χρόνο εργασίας), τελικά δικαιούχος είναι 1 στους 4!

Και αυτό γιατί οι υπόλοιποι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά:

α) Είτε γιατί με το προηγούμενο σύστημα έπαιρναν πολύ υψηλότερες συντάξεις, οι οποίες (αποδοχές) παρέμεναν «υψηλά» ακόμη και μετά τις δραματικές μνημονιακές περικοπές, πάνω από τα νέα δεδομένα που επέβαλε ο νόμος 4387 (τον Μάιο του 2016), 

β) Είτε κατά τον επανακαθορισμό των (παλαιών) συντάξεων από 1/1/2019 δεν συνυπολογίστηκαν όλες οι προβλέψεις για αναπροσαρμογές (Βαρέα ένσημα, αναγνώριση πλασματικών με υψηλότερη συμμετοχή του αφανισμένου κ.λπ). Με αποτέλεσμα «ψευδώς» να διατηρούν (μεγάλη) προσωπική διαφορά.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι διορθώσεις στις συντάξεις θα ολοκληρωθούν εντός 5ετίας (μέχρι τον Οκτώβριο του 2023), τελικά για όποιον έλαβε αναδρομικά 60 ευρώ, σημαίνει ότι τον Νοέμβριο η μηνιαία σύνταξή του θα «αυξηθεί» κατά 4,82 ευρώ… Βεβαίως, σε όσους δημοσίους υπαλλήλους δόθηκαν αναδρομικά, οι (μέσες) αυξήσεις θα είναι 20 ευρώ μεικτά το μήνα.

Με τα στοιχεία που παρατίθενται ακολούθως αναφύονται τόσο οι αδικίες του παρελθόντος, όσο αι οι αστοχίες των τελευταίων-διορθωτικών (υποτίθεται) νομοθετικών κινήσεων.

Για παράδειγμα, οι δημοσιογράφοι λαμβάνουν το υψηλότερο ποσό αναδρομικών, αλλά αφενός πλήρωναν ιδία-εργατική συμμετοχή 8,5% (έναντι ασφαλίστρων 6,67% στο ΙΚΑ), αλλά ήταν στρεβλός και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεών τους. Καθώς για συντάξιμες αποδοχές πέραν των 1.800 ευρώ μεικτά το μήνα, λαμβάνονταν υπόψη μόλις το… 20% σαν ανταπόδοση στη σύνταξη (έναντι 70%-80% στο ΙΚΑ ή το δημόσιο).

Οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών λαμβάνουν τώρα αναδρομικά καθώς πλήρωναν υψηλές εισφορές (εργαζόμενος και επιχείρηση από 32% έως 34%, όταν στον ιδιωτικό τομέα ήταν 20%). Βεβαίως αυτό το «επασφάλιστρο» καταβαλλόταν έναντι των ευνοϊκών ορίων συνταξιοδότησης (με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας για τους πριν το 1983 και με 35ετία στο 58ο έτος για τους νεώτερους). Οι εν λόγω υπάλληλοι, που είχαν (τότε) και μονιμότητα, βγήκαν έτσι νωρίτερα στη σύνταξη και τώρα λαμβάνουν τα αναδρομικά για τα επιπλέον χρήματα που κατέβαλαν μέσω της εργασίας τους.

Τέλος οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι μονίμως "ριγμένοι" του ασφαλιστικού γιατί καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τις εισφορές (απασχολουμένου και "εργοδότη"), κατά συνέπεια προκύπτει υψηλό μηνιαίο κόστος. Για να αντεπεξέλθουν οι εν λόγω ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι ζουν τον δικό τους ανταγωνισμό και λόγω πολυεπαγγελματισμού (δικηγόροι, επιτηδευματίες, έμποροι κ.α.), η πολιτεία πάντα προέβλεπε χαμηλότερα, αναλογικά, ασφάλιστρα. (Σ.σ. με εξαίρεση την περίοδο 2017-2019 όπου οι εισφορές υπολογίστηκαν με βάση τα κέρδη και προκλήθηκε κοινωνικό πρόβλημα που είχε και εκλογικό αντίκτυπο στον ΣΥΡΙΖΑ). 

Έτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες αναλογούν πολύ χαμηλές συντάξεις, ενώ μέχρι το 2016 ελάμβαναν περί τα 220 ευρώ περισσότερα (ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ) από τα ποσά που προέκυπταν με βάσει τις εισφορές τους. 

Το ποσό αυτό επαλείφθηκε, με αποτέλεσμα οι παλιοί συνταξιούχοι-ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά μετά τον επανακαθορισμό με τον νόμο Κατρούγκαλου. Και έτσι να μην λαμβάνουν αναδρομικά…