Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Υπόθεση Καβαλά: Οργή του Ερντογάν για την παρέμβαση 10 Κρατών ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας κ.α - Κάλεσε, για απολογία, τους πρεσβευτές των δέκα χωρών



 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές δέκα χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, για να τους επιδοθεί διαμαρτυρία, εξαιτίας της έκκλησής τους να αποφυλακιστεί ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στην έκκληση, την οποία προσυπέγραψαν οι πρεσβείες δυτικών χωρών, συμμάχων της Τουρκίας, αναφέρεται πως η υπόθεση Καβαλά «ρίχνει βαριά σκιά στον σεβασμό της δημοκρατίας»

Οι διπλωματικές αποστολές που τη μοιράστηκαν προκαλώντας την οργή της τουρκικής διπλωματίας είναι αυτές του Καναδά, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, πέραν αυτών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο Οσμάν Καβαλά συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παραμένει προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «αδιανόητες» τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε αποφανθεί το 2019 πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο της Ευρώπης απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφασιστούν κατά την προσεχή σύνοδό του (30ή Νοεμβρίου-2η Δεκεμβρίου), αν ο Τούρκος επιχειρηματίας και αντιπολιτευόμενος, ηλικίας 64 ετών, δεν έχει απελευθερωθεί μέχρι τότε.

Ο Οσμάν Καβαλά αθωώθηκε πέρυσι για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του 2013. Μια ημέρα μετά συνελήφθη και προφυλακίστηκε, κατηγορούμενος αυτή τη φορά ότι «επεδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση» κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, καθώς και για κατασκοπεία.

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει τις δίκες του Καβαλά συμβολικές της καταστολής ενάντια σε αντιφρονούντες στην Τουρκία.

Οι πρεσβείες ζήτησαν μια δίκαιη και γρήγορη επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά, τέσσερα χρόνια μετά τη φυλάκισή του.

«Οι συνεχείς καθυστερήσεις στη δίκη του, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης διαφορετικών υποθέσεων και της δημιουργίας νέων μετά από μια προηγούμενη αθώωση, επισκιάζουν τον σεβασμό στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια στο τουρκικό δικαστικό σύστημα», ανέφεραν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να διασφαλίσει την επείγουσα αποφυλάκισή του», ανέφεραν οι πρεσβείες.

Οι πρεσβείες του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και των ΗΠΑ κοινοποίησαν την ανακοίνωσή τους στο Twitter.

Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης τη Γαλλία, τη Φινλανδία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα.

Αντιδρώντας, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου.

«Είναι απαράδεκτο πρέσβεις να κάνουν μια σύσταση και υπόδειξη στο δικαστικό σώμα σε μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε στο Twitter.

«Η σύστασή σας και η υπόδειξή σας ρίχνει σκιά στην κατανόησή σας για τον νόμο και τη δημοκρατία», είπε ο Σοϊλού.

Ο Καβαλά κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη. Θα εμφανιστεί και πάλι ενώπιον δικαστηρίου στις 26 Νοεμβρίου.




πγή:https://gr.euronews.com/2021/10/19/ypothesh-kabala-orgh-ths-agkyras-gia-thn-parembash-hpa-gallias-germanias?utm_source=newsletter&utm_medium=gr&utm_content=ypothesh-kabala-orgh-ths-agkyras-gia-thn-parembash-hpa-gallias-germanias&_ope=eyJndWlkIjoiNWUwMTg1YmQwYzgxYzgzMDAwMGI5ODZiM2RhMjI2MmEifQ%3D%3D