Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Σφίγγει τη θηλιά ο Ερντογάν: Η Νιγηρία υπέγραψε αμυντικές συμφωνίες με την Τουρκία


 Η Τουρκία και η Νιγηρία έχουν υπογράψει πολλαπλές διμερείς συμφωνίες, που εκτείνονται από τον τομέα της Ενέργειας μέχρι αυτόν της Άμυνας, στο πλαίσιο της περιοδείας επιρροής που πραγματοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχάμαντου Μπουχάρι καλωσόρισε τον ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη σε επίσημη τελετή στο προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα Αμπούζα, λίγο μετά τη στάση του Τούρκου προέδρου στην Αγκόλα

Μετά από προσωπικές συναντήσεις και συναντήσεις με αντιπροσώπους, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την υπογραφή αρκετών συμφωνιών, αναφέροντας πώς αυτές θα επεκταθούν στις ισχυρές υπάρχουσες διμερείς σχέσεις. 

"Το 2022 θα σηματοδοτήσει 60 χρόνια σχέσεων με τη Νιγηρία", είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το τρέχον διμερές εμπόριο ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο Μπουχάρι δήλωσε ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν πολλές συμφωνίες για την Άμυνα, την Ενέργεια, τα ορυχεία και τους υδρογονάνθρακες. Μοιράστηκε την εκτίμησή του για την Τουρκία που φιλοξένησε πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες σε δύσκολους καιρούς.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα βοηθήσει τη Νιγηρία με αντιτρομοκρατικά μέτρα. 

Τον Ερντογάν συνοδεύει μια ομάδα κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, ο υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους, ο διευθυντής επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν και ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν.

Η Νιγηρία έχει μπει για τα καλά στο μέσο της τανάλιας των Ερντογάν και Πούτιν, τα τελευταία χρόνια. Από τη μία, προ των τωρινών συμφωνιών υπήρχε  ήδη "σιωπηλή" δραστηριοποίηση του Ερντογάν ο οποίος τροφοδοτεί την εμφύλια διαμάχη.

Στον αντίποδα πριν από μερικούς μήνες, Νιγηρία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που παρέχει νομικό πλαίσιο για την προμήθεια εξοπλισμού και την εκπαίδευση στρατευμάτων. Η Νιγηρία χρησιμοποιεί ήδη ορισμένα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, μαζί με στρατιωτικό εξοπλισμό που αγοράστηκε από δυτικές δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτές είναι κινήσεις από τις μη παραδοσιακές-αποικιοκρατικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Αφρική, οι οποίες έχουν αρχίσει να εκτοπίζουν τους Ευρωπαίους

Πέτρος Κράνιας


πηγή:https://www.capital.gr/diethni/3589781/sfiggei-ti-thilia-o-erntogan-i-nigiria-upegrapse-amuntikes-sumfonies-me-tin-tourkia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου