Σε νέους ελιγμούς επιδίδεται η Ρωσία, δίνοντας λαβή για να κατηγορηθεί εκ νέου από τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό της πλούτο ως γεωπολιτικό όπλο. Ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου, η Gazprom, επιχειρεί να επηρεάσει τις οικονομικές σχέσεις της Μολδαβίας με την Ε.Ε., εκμεταλλευόμενος την ενεργειακή εξάρτηση της γειτονικής της χώρας, την ώρα που η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της ανεπάρκειας ενέργειας.
Αφού πρώτα μείωσε κατά το 1/3 τις ροές φυσικού αερίου προς τη Μολδαβία τον περασμένο μήνα και ζήτησε διπλάσιες αμοιβές, οπότε έληξε το συμβόλαιο που είχε συνάψει με την πρώην σοβιετική Δημοκρατία, τώρα της προτείνει νέα συμφωνία υπό καλύτερους όρους. Της ζητάει, όμως, να τροποποιήσει τους όρους της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. και να αναβάλει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα σε καθεστώς ανωνυμίας, η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom, όχι μόνον μείωσε δραστικά τις ροές φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα αλλά ζήτησε από τη Μολδαβία διπλάσιες χρεώσεις προκειμένου να τις αποκαταστήσει. Και τώρα προσφέρει φθηνότερο αέριο στη χειμαζόμενη χώρα, που αγωνίζεται να διασφαλίσει προμήθεια ενέργειας, καθώς αρχίζει ένας δύσκολος χειμώνας, αλλά μόνον αν υπακούσει στους όρους της. Εν ολίγοις, της ζητάει να καθυστερήσει την προσαρμογή της στους κανόνες που διέπουν την αγορά ενέργειας της Ε.Ε. και υπαγορεύουν διαχωρισμό της εμπορίας ενέργειας από τη διανομή της. Οι πηγές που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα υποστηρίζουν μάλιστα πως το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει το θέμα του φυσικού αερίου ως τμήμα μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης με τη Μολδαβία, που έχει κάνει σαφή στροφή προς τη Δύση υπό την πρόεδρο Μάια Σάντου και το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της.
Στο μεταξύ, η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών της ενέργειας προβληματίζει όλο και περισσότερο την Ουάσιγκτον, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κίνησης στις ΗΠΑ παραμένουν μεν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα ιστορικά ρεκόρ της, αλλά έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 60% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Προ ημερών η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, αποκάλυψε στους Financial Times πως μεταξύ άλλων η Ουάσιγκτον έχει εξετάσει και το ενδεχόμενο να καταφύγει στα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της χώρας για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και να ανακόψει τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών της ενέργειας. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, πως η αγορά έχει προεξοφλήσει αυτή την αμυντική κίνηση και οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα γύρω στα 84 δολάρια το βαρέλι.
Οπως τονίζουν οι FT, η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ σχολιάζει μάλιστα με ειρωνεία τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για φτηνότερο πετρέλαιο και φτηνότερη βενζίνη επειδή την ίδια στιγμή απορρίπτει τις προτάσεις για υποδομές που θα αυξήσουν την προσφορά όπως, για παράδειγμα, τον αγωγό Keystone XL από τον Καναδά και επιβάλλει περιορισμούς στην άντληση πετρελαίου σε περιοχές που ανήκουν στην επικράτεια των ΗΠΑ.
Στο δυσοίωνο κλίμα που έχει καλλιεργήσει η ενεργειακή κρίση προστίθεται και η απαισιόδοξη εκτίμηση του Στίβεν Σβάρτσμαν, διευθύνοντος συμβούλου του κολοσσού της Blackstone, που μιλώντας στο CNN προέβλεψε πως η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας θα προκαλέσει κοινωνικές ταραχές σε όλον τον κόσμο. «Θα αντιμετωπίσουμε έλλειψη ενέργειας και όταν υπάρχει έλλειψη κοστίζει περισσότερο και θα κοστίσει πολύ περισσότερο και έτσι θα έχουμε πολλούς δυσαρεστημένους ανθρώπους τόσο στις αναδυόμενες οικονομίες όσο και στον αναπτυγμένο κόσμο» τόνισε, καταλήγοντας πως «αυτό που συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι κοινωνικές ταραχές, καθώς η κατάσταση αποτελεί πρόκληση για το πολιτικό σύστημα».
πηγή: https://www.kathimerini.gr/economy/561560824/nea-geopolitika-paichnidia-tis-gazprom-me-to-fysiko-aerio/