Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Ένοπλες Δυνάμεις:Ποιος ευθύνεται για τις ρωγμές ασφαλείας που προκαλούνται σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες των συνόρων, λόγω αναστολής καθηκόντων της οργανικής δύναμης αυτών; Τι απάντησε ο ΥΕΘΑ








Eρώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 9366/29-09-2021) με θέμα: «Σε αναστολή καθηκόντων τίθενται ανεμβολίαστα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων»

ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 

Αθήνα, 28/09/2021 

                              ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς: 1) Υπουργό Εθνικής Άμυνας 

          2) Υπουργό Υγείας 

ΘΕΜΑ: «Σε αναστολή καθηκόντων τίθενται ανεμβολίαστα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων » 

Αξιότιμοι Υπουργοί, 

 Στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 330/08-09-2021 επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ) αναφέρεται η επιβολή σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του διοικητικού μέτρου, ήτοι της αναστολής καθηκόντων σύμφωνα με το άρθρο 206 παρ. 5 του Ν.4820/2021. 

Η επιβολή της αναστολής καθηκόντων από τα στελέχη των Ε.Δ προκαλεί τεράστια και ουσιαστικά προβλήματα στην διοίκηση των στρατιωτικών βάσεων και τη διαχείριση του προσωπικού. Ο κυβερνητικός εξαναγκασμός προς εμβολιασμό, πλέον προκαλεί τριγμούς και πολλά ερωτηματικά σχετικά με την πληρότητα των στρατιωτικών μονάδων, οι οποίες στερούνται στελεχών. 

Επιπροσθέτως, ωθεί τους θιγόμενους στρατιωτικούς στην προσφυγή στα Δικαστήρια, προσβάλλοντας το διοικητικό μέτρο, παρά το γεγονός ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα στη ανατολική Μεσόγειο απαιτεί σύμπνοια, ομοψυχία, ετοιμότητα και συστοιχία όλου του στρατεύματος. 

Ήδη τα προκληθέντα κενά από την αναστολή καθηκόντων στελεχών, θέτουν βασικά θέματα υλοποίησης υπηρεσιών σε όλες τις εν Ελλάδι 2 στρατιωτικές βάσεις, γεγονός το οποίο υποβαθμίζει την εθνική άμυνα της χώρας. 

Επειδή, ο εξαναγκασμός των στελεχών των ΕΔ προς εμβολιασμό επ’ απειλή αναστολής καθηκόντων θίγει το φρόνημα και την υπόσταση αυτών και υποβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις στα μάτια του ελληνικού λαού. 

Επειδή, η επιβολή του εν λόγω διοικητικού μέτρου, δεν αφορά την αναστολή εργασίας αλλά την αναστολή καθήκοντος, μιας λέξης με βαρύνουσα σημασία και αξία για την εθνική ασφάλεια και τους δημοκρατικούς θεσμούς. 

Βάσει των ανωτέρω: 

Ερωτώνται οι Υπουργοί: 

1) Οφείλει το τιθέμενο προσωπικό των Ε.Δ σε αναστολή καθηκόντων να παρίσταται στην Μονάδα του ή θα διαγράφεται από την οργανική δύναμη της Μονάδας του; 

2) Πως θα καλυφθούν τα κενά στις στρατιωτικές μονάδες και τα Επιτελεία που προκαλούνται από την επιβολή αναστολής καθηκόντων στα ανεμβολίαστα στελέχη; 

3) Με τι αιτιολογία εφαρμόζεται σε στρατιωτικό προσωπικό ο Ν. 3528/2007 περί κώδικα κατάστασης δημοσίων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ΝΠΔΔ; 

4) Ποιος ευθύνεται για τις ρωγμές ασφαλείας που προκαλούνται σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες των συνόρων, λόγω αναστολής καθηκόντων της οργανικής δύναμης αυτών; 

 Ο ερωτών Βουλευτής 

 Αντώνιος Μυλωνάκης




Απάντηση ΥΕΘΑ


ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος 

ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 9366/29-09-2021 της Βουλής των Ελλήνων 

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Σε αναστολή καθηκόντων τίθενται ανεμβολίαστα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», σας γνωρίζω τα ακόλουθα: 

Ως προς την υποχρέωση ή μη διαγραφής του τιθέμενου σε αναστολή καθηκόντων προσωπικού από τη Μονάδα ή Υπηρεσία στην οποία υπηρετεί, δεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη στις διατάξεις του ν.4820/2021 (Α΄130). 

Συνεπώς, απουσία ρυθμίσεως, ερμηνευτικά συνάγεται ότι το ανωτέρω προσωπικό δεν διαγράφεται από τη Μονάδα ή Υπηρεσία του και υποχρεούται να επιστρέφει σε αυτή, με την άρση της αναστολής.

 Όσον αφορά στο ζήτημα της αναλογικής εφαρμογής στο στρατιωτικό προσωπικό των διατάξεων του ν.3528/2007, η επιβολή της αναστολής των καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας συνεπεία της μη τήρησης της νομοθετικής υποχρέωσης του εμβολιασμού, συνιστά ένα νέο ειδικό διοικητικό μέτρο το οποίο πρωτογενώς θεσπίζεται από τις διατάξεις του ν.4820/2021 (Α΄130), εφαρμόζεται δε κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. 

Επομένως, η μη συμμόρφωση του ιατρικού και νοσηλευτικού στρατιωτικού προσωπικού στην υποχρέωση εμβολιασμού έναντι της υγειονομικής κρίσης, επιφέρει αποκλειστικά τις συνέπειες που προβλέπονται στο άρθρο 206 του ν.4820/2021 (Α΄130). 

Οι προβλέψεις του ν.3528/2007 τυγχάνουν εφαρμογής μόνο για τα θέματα εκείνα τα οποία δεν ρυθμίζονται με ειδικότερες διατάξεις. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, η επιβολή του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων δεν αφορά στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) το οποίο δεν υπηρετεί στις δομές υγείας, το οποίο αν δεν έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει,  προσέρχεται στην εργασία του με την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του Covid- 19. 

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι τα Γενικά Επιτελεία αξιολογούν διαρκώς τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες και εφόσον κριθεί απαραίτητο, προσαρμόζουν τα υφιστάμενα σχέδια ασφαλείας, με τη βέλτιστη αξιοποίηση προσωπικού και μέσων, ώστε να είναι πάντα αποτελεσματικά, σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ενώ σε καμία απολύτως περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα αναποτελεσματικότητας, στο υφιστάμενο σύστημα ασφαλείας, των Υπηρεσιών και Μονάδων των ΕΔ. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου