Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Πρωθυπουργός: - Φύλαξη των εξωτερικών συνόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων

 




Είχαμε μία αρκετά πυκνή συζήτηση για μια σειρά από θέματα τα οποία βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου. Επιτρέψτε μου γρήγορα να διατρέξω τις τέσσερις πιο σημαντικές θεματικές ενότητες και στη συνέχεια θα απαντήσω στις ερωτήσεις σας. ...........


Δεύτερο θέμα το οποίο μας απασχόλησε, και αφιερώσαμε πολύ χρόνο σήμερα το πρωί, είναι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου διότι μετά και από παρεμβάσεις δικές μου το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων -όπως θα σας διανεμηθεί, φαντάζομαι πολύ σύντομα- είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή.

Σταχυολογώ το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση, στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016 κάτι το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό κείμενο. Υπάρχει ρητή αναφορά για μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς, κάτι το οποίο προφανώς αφορά και την Τουρκία, αλλά αφορά και την περίπτωση της Λευκορωσίας, η οποία μέσα από απαράδεκτες πρακτικές εργαλειοποίησης απελπισμένων ανθρώπων ασκεί πολύ μεγάλη πίεση και στις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία.

Εκφράζεται με απόλυτη σαφήνεια στο κείμενο η αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και ίσως το πιο σημαντικό στη νέα παράγραφο 20: καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της Ένωσης, αλλά και συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδότηση έτσι ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της χώρας.

Ξέρετε ότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως προς την έκταση των χρηματοδοτικών παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για να το πω πολύ απλά μπορεί ή δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει έναν φράχτη, μια σταθερή δομή, στα σύνορα μιας χώρας που ταυτόχρονα είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η Ελλάδα όπως γνωρίζετε έχει προχωρήσει σε μια τέτοια επιλογή. Προς το παρόν χρηματοδοτεί τον φράχτη στον Έβρο με εθνικούς πόρους. Θεωρώ όμως -και δεν είμαι ο μόνος ο οποίος εκφράζει αυτή την άποψη- ότι αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί στη φύλαξη των συνόρων δεν υπάρχει κανείς λόγος γιατί και τέτοιου είδους παρεμβάσεις, να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Προφανώς αυτή είναι μια συζήτηση η οποία ξεκινάει. Μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή η Επιτροπή να έχει άλλη άποψη όμως νομίζω ότι μέσα στο Συμβούλιο υπήρξε μια ξεκάθαρη στήριξη των κρατών-μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης στην προσπάθειά τους να τα φυλάξουν με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.

Τρίτο θέμα που μας απασχόλησε, όχι πολύ για να είμαι ειλικρινής, είναι η πανδημία. Νομίζω ότι όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει αλλά και ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα στους εμβολιασμούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιες χώρες τα έχουν καταφέρει καλύτερα. Η Ελλάδα, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και εμείς πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοση μας στον τομέα αυτό. Αλλά είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα νέα φάρμακα τα οποία αναμένουν έγκριση και τα οποία μπορούν να προσθέσουν ένα ακόμα όπλο στην προσπάθεια μας να θέσουμε ένα οριστικό τέλος στην πανδημία του Covid.....

.

Γιάννης Καντέλης (ΣΚΑΪ): Καλησπέρα, κύριε Πρωθυπουργέ. Θα ήθελα να ρωτήσω για το θέμα της Τουρκίας, αν στη συζήτηση για το μεταναστευτικό βάλατε και το θέμα της προκλητικότητας, της παραβατικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και με δεδομένο ότι έχει περάσει ένας χρόνος όταν ήμασταν πάλι εδώ στις Βρυξέλλες και μετά το δύσκολο καλοκαίρι του ’20 είχε ξεκινήσει μια συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία και είχε μπει πολύ δυνατά αυτό το θέμα. Βλέπουμε ότι μετά το ήσυχο καλοκαίρι του ’21 η Τουρκία έχει επανέλθει σε αυτόν τον δρόμο. Είναι  χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που κατηγορεί Ελλάδας και Κύπρο. Ένα σχόλιο για αυτό και για τις παρεμβάσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και Ελλάδα και Κύπρος, και εγώ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε το Συμβούλιο για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είχα την ευκαιρία να σας πω και πριν, το τι γίνεται στη δική μας γειτονιά αποκτά πια και μία σημαντική ενεργειακή διάσταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί πριν από ένα δύο χρόνια να μην υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τον αγωγό EastMed ή για τη δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου αερίου από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, αλλά τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια μεγάλη ενεργειακή κρίση καταλαβαίνετε ότι αυτή η συζήτηση πια γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη.

Από εκεί και πέρα δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Τα Συμπεράσματα των προηγούμενων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: του δρόμου της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή της μονομερούς προκλητικότητας. Νομίζω ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι μια δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όλους τους τρόπους με τους οποίους έχουμε κινηθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό θα εξακολουθούμε να επικαλούμαστε για να επιλύουμε την όποια διαφορά μας με όποιο γείτονά μας θεωρεί ότι έχει διαφορές μαζί μας. ......



Νίκος Αρμένης (ΑΠΕ και MEGA): Κύριε πρόεδρε, χθες μιλήσατε για την ανάγκη προμήθειας φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τη δυνατότητα αποθήκευσης, για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά. Έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση για τη δυνατότητα αποθήκευσης; Και, επίσης, θέλω να ρωτήσω αν ισχύει ότι ταχθήκατε υπέρ της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ξεκινήσω από το δεύτερο. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια. Να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό. Νομίζω ότι απηχεί και τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για πολλούς και διαφόρους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή εξαιρετικά σεισμογενή. Άρα, το ζήτημα δεν αφορά την Ελλάδα. Αφορά, όμως, την υπόλοιπη Ευρώπη διότι υπάρχουν πολλές χώρες, οι οποίες έχουν κάνει την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας και είναι δικαίωμα τους αυτή και δεν μπορούμε εμείς να την εμποδίσουμε.

Η πυρηνική ενέργεια έχει τα προφανή μειονεκτήματα τα οποία όλοι γνωρίζουμε. Έχει όμως και ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ότι δίνει σταθερή τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Άρα, κι εγώ συντάσσομαι με την μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών που λένε ότι παρ’ ό,τι αυτό δεν αφορά εμάς, σε αυτό που λέμε στην ευρωπαϊκή ταξονομία, ναι, η πυρηνική ενέργεια έχει τη θέση της για το ευρωπαϊκό μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά τονίζω με απόλυτη σαφήνεια ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά καθόλου την Ελλάδα.

Τώρα, ως προς το φυσικό αέριο, η χώρα μας δεν έχει σημαντικές δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου. Έχουμε όμως έναν γεωλογικό σχηματισμό, και αναφέρομαι στην φυσική αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας, όπου δρομολογείται ήδη η εκχώρηση αυτού του περιουσιακού στοιχείου έτσι ώστε να μετατραπεί σε αποθήκη φυσικού αερίου. Θα είναι κάτι πολύ χρήσιμο, πιστεύω, για τη χώρα μας και χρήσιμο στη συνολική προσπάθεια της Ευρώπης να αυξήσει τις δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου.

.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου