ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 07/09/2021
Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
ΘΕΜΑ: «Όπλα-λέιζερ κατασκευάζει η Τουρκία. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα;»
Κύριε Υπουργέ, Σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, η Τουρκία αναπτύσσει νέες τεχνολογίες και στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως το προηγμένο σύστημα λέιζερ «NAZAR», το οποίο παρουσίασε στην διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας «IDEF 2021».
Πρόκειται για ένα σύστημα λέιζερ, το οποίο ενσωματώνει προηγμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά και διαθέτει «soft-to-kill» ικανότητες για την προστασία στρατηγικής σημασίας υποδομών και εγκαταστάσεων, όπως αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις και βιομηχανικά συγκροτήματα, καθώς, μπορεί να ανιχνεύει, να εντοπίζει και να αναχαιτίζει αποτελεσματικά εχθρικά βλήματα που χρησιμοποιούν ηλεκτρο-οπτικά και υπέρυθρα συστήματα καθοδήγησης.
Στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και τα τελευταία χρόνια, έχει διαπιστωθεί ότι, ερευνητικές ομάδες στην χώρα μας έχουν επιτύχει, με εντυπωσιακές επιδόσεις (σε επίπεδο αντιμετώπισης drones, πολεμικών σκαφών, ελικοπτέρων και πυραύλων), να κατασκευάσουν συστήματα λέιζερ υψηλής ενεργειακής συγκέντρωσης και αποτρεπτικής ικανότητας, εφάμιλλα ή και καλύτερα ξένων προηγμένων στρατιωτικά χωρών.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πώς διαχειρίζεστε το ζήτημα των παραγόμενων από εγχώριους επιστημονικούς κύκλους αμυντικών συστημάτων λέιζερ και ποιες είναι οι πτυχές της σχετικής συνεργασίας σε εξοπλιστικό επίπεδο για λογαριασμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 8988/14-09-2021 της Βουλής των Ελλήνων
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Όπλα-λέιζερ κατασκευάζει η Τουρκία. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα;», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δια της αρμόδιας Διεύθυνσής του που είναι η ΓΔΑΕΕ, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία παρακολουθεί τις εξελίξεις περί των συγχρόνων τεχνολογιών και τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ).
Υπό το ανωτέρω πρίσμα, στο πλαίσιο εκδήλωσης ενεργειών για την προετοιμασία της ΕΑΒΙ περί του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Defence Fund - EDF), ήδη από τον Οκτώβριο 2020, εξέδωσε σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος επί πλήθους θεματικών περιοχών προς την ΕΑΒΙ. Οι θεματικές συμπεριλάμβαναν την «Αεροπορική Ισχύ» και ειδικότερα την «Αντιμετώπιση Μη Επανδρωμένων Συστημάτων» με μεθόδους «soft kill» και «hard kill», στις οποίες εμπίπτουν τα αμυντικά συστήματα LASER, χωρίς εντούτοις να υποβληθεί οιαδήποτε πρόταση ενδιαφέροντος.
Επί του παρόντος, η μοναδική γνωστή δραστηριότητα στις τεχνολογίες αντιμετώπισης C-UAS είναι η συμμετοχή της ΕΑΒ ΑΕ και έτερων ελληνικών οντοτήτων στην πρόταση Έρευνας και Ανάπτυξης JEY-CUAS υπό την ιταλική Leonardo, η οποία αξιολογήθηκε επιτυχώς στο πλαίσιο ΕDIDΡ έτους 2020, στην θεματική περιοχή ΕDIDΡ -CUAS-2020.
Η συμμετοχή της ΕΑΒ ΑΕ αφορά το πεδίο της αδρανοποίησης (neutralization) των απειλών UAS μέσω της ανάπτυξης όπλου κατευθυνόμενης ενέργειας μικροκυματικών παλμών μεγάλης ισχύος (όχι όπλων laser).
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκκινήσει τεχνικό διάλογο με εγχώριους ερευνητικούς και βιομηχανικούς φορείς, ενώ έχει λάβει χώρα παρουσίαση συστημάτων με σκοπό την ενημέρωση επί των τεχνικών χαρακτηριστικών τους, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους από εγχώριους φορείς.
Σε επόμενο στάδιο θα αξιολογηθούν οι δυνατότητες επιχειρησιακής αξιοποίησης των συστημάτων, προκειμένου να υποβληθούν εν συνεχεία οι σχετικές εμπεριστατωμένες εισηγήσεις.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ