Του Άγη Βερούτη
Οι Σουνίτες Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι ένα κίνημα που δημιουργήθηκε το 1928 στην Ισμαηλία της Αιγύπτου από τον Χασάν Αλμπάνα, το οποίο οραματίζεται την αναβίωση του Χαλιφάτου στον Αραβικό κόσμο (και όχι μόνον.)
Κατά συνέπεια, οι υποστηρικτές του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων αντιτίθενται στα Αραβικά βασιλικά καθεστώτα με την υποστήριξη της Τουρκίας και αντιμάχονται το κοσμικό Ισλάμ. Η Τουρκία δια του Ερντογάν φαίνεται να ονειρεύεται να αναλάβει την ηγεσία του Χαλιφάτου ως μέρος του νεο-Οθωμανικού ονείρου τους.
Όμως οι Αραβικές χώρες και τα Αραβικά βασίλεια δεν θα παραδώσουν την ηγεσία του Σουνιτικού Ισλάμ στο νεο-οθωμανικό όνειρο των Αδελφών Μουσουλμάνων, του Ερντογάν και της Τουρκίας η οποία μάλιστα θεωρείται ξένο σώμα από τον αραβικό κόσμο. Μεταξύ άλλων και διότι αυτοί χτυπάνε τα βασιλικά καθεστώτα και την κοσμική κυβέρνηση της Αιγύπτου.
Μετά τον δεκαετή πόλεμο στη Συρία η κατάσταση σιγά-σιγά σταθεροποιείται, ο ΙΣΙΣ έχει εξουδετερωθεί στρατιωτικά και εδαφικά (όχι όμως ιδεολογικά) και το Χαλιφάτο που ονειρεύονταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και ο Ερντογάν απομακρύνεται προς το παρόν.
Το σημερινό θέμα έχει να κάνει κυρίως με την επωαζόμενη Ανακατανομή Ισχύος στη Μέση Ανατολή, η οποία απομακρύνει ακόμα περισσότερο το ηγετικό νεο-Οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν .
Η Αμερική επιθυμεί διακαώς να "τα βρουν” οι σημαντικές Αραβικές χώρες του Κόλπου με το Ισραήλ, και με τις ειρηνευτικές Συμφωνίες του Αβραάμ το πετυχαίνει.
Στόχος τους είναι να βρεθεί μια καινούργια ειρηνική ισορροπία δυνάμεων για τα επόμενα 40-50 χρόνια στη Μέση Ανατολή, στο τέλος τς 30ετούς μεταβατικής περιόδου μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Φαίνεται ότι οι σημαντικότερες χώρες του Αραβικού Κόσμου τα βρίσκουν με το Ισραήλ, και το φυσικό επόμενο στάδιο είναι η διασφάλιση της εδαφικής ασφάλειας του. Αυτό ανατρέπει τους ηγετικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, και κάνει τον Ερντογάν πιθανόν να θελήσει να παίξει τα ρέστα του το φετεινό καλοκαίρι.
__________
Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια συνεχόμενη κρίση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους από το 1948 ως σήμερα. Αρκετοί Έλληνες μάλιστα (κυρίως αριστεροί και ψεκασμένοι ακροδεξιοί, δηλαδή ημίτρελοι) πιστεύουν ότι τα εδαφικά αιτήματα των Παλαιστινίων απέναντι στο Ισραήλ δεν είναι εντελώς ανυπόστατα, παρά το γεγονός ότι οι Αραβικές χώρες που τους υποστηρίζουν κατέχουν περισσότερο από το 99% των εδαφών της Μέσης Ανατολής, ενώ το Ισραήλ που επιθυμούν να τεμαχίσουν κατέχει λιγότερο από το 1% των ιδίων εδαφών.
Γιατί όμως αυτή την στιγμή έχουμε την μεγαλύτερη κλιμάκωση των τελευταίων 20 ετών ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, τόσο με επεισόδια εντός του Ισραήλ δια μουσουλμάνων Ισραηλινών πολιτών που ζουν εντός των εδαφών του, όσον και δια ρίψεων χαμηλής τεχνολογίας παλαιστινιακών ρουκετών από την Γάζα που χωρίς να στοχεύουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις (δεν έχουν καν την ικανότητα στόχευσης) σκοτώνουν αδιάκριτα Ισραλινούς πολίτες;
Η απάντηση μοιάζει να είναι ότι ο Εντογάν έτσι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς/Παλαιστινίων για να βάλει ένα αποτρεπτικό αγκάθι στην επωαζόμενη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με τις σημαντικές Αραβικές χώρες, δημιουργώντας εσωτερικές αντιδράσεις και τριβές εντός των Αραβικών χωρών εναντίον του Ισραήλ, και έτσι να αποτρέψει τις παρεπόμενες "Συμφωνίες Αβραάμ” που θα οριστικοποιούσαν τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην Μέση Ανατολή για την επόμενη 50ετία.
Αυτό φυσικά είναι κοινή γνώση τόσο στο Ισραήλ, όσο και στις αμερικανικές υπηρεσίες, που πλέον βλέπουν την σύμπραξη Τουρκίας-Ιράν-Αδελφών Μουσουλμάνων να προσπαθούν να ανατινάξουν την μπαρουταποθήκη τς Μέσης Ανατολής ως μέσον διάσωσης του αποτυχημένου πλέον παν-σουνιτικού οράματός τους, μετά την στρατιωτική και εδαφική κατατρόπωση του ISIS.
Έτσι δεν φαίνεται λοιπόν καθόλου τυχαία ή ετεροχρονισμένη η επιλογή της Αμερικανικής Προεδρίας Μπάιντεν να φέρει τώρα την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, την οριστική αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F35. Ούτε οι πρόσφατες ευθείες απειλές περί Κωνσταντινούπολης τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ρωσία με αφορμή τις γεωπολιτικές τοποθετήσεις της Τουρκίας στην Κριμαία, στα Στενά του Βοσπόρου και στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Ελληνο-Κυπριο-Ισραηλινό άξονα.
Ο Ερντογάν μοιάζει να έχει αποφασίσει να κάνει κίνηση αυτοκτονίας. Θα προσπαθήσει να απομακρύνει τις σημαντικές Αραβικές χώρες από τον Αμερικανικό άξονα οριστικής ειρήνευσης της περιοχής της Μέσς Ανατολής.
Ο Τουρκικός λαός υποφέρει οικονομικά και δεν έχει να φάει, λόγω των επιλογών εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, όπου τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο, και καθώς το σύστημα του Ερντογάν αποδυναμώνεται, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που περιφέρονται γύρω του πιέζουν για κίνση αυτοκτονίας, ή ίσως και να τους πιέζει εκείνος.
Σίγουρα δεν ήταν κατά λάθος το χτύπημα στο κτίριο της Τουρκικής "φιλανθρωπικής” οργάνωσης στη Γάζα από τους Ισραηλινούς.
Ο Ερντογάν φαίνεται να θέλει να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την Μέση Ανατολή με στόχο να επιβιώσει ο ίδιος και το παν-σουνιτικό νεο-οθωμανικό όνειρό του.
Η Χαμάς φαίνεται να δουλεύει για τον Ερντογάν στις επιθέσεις τους προς το Ισραήλ, προκειμένου αυτο-θυματοποιούμενοι να αποτρέψουν την ειρήνευση της περιοχής μέσω των Συμφωνιών Αβραάμ.
Στη Γάζα έχουμε ένα πόλεμο δι’αντιπροσώπων (όπως συνηθίζει ο Ερντογάν) μέσω της Χαμάς, οι οποίοι άγονται και φέρονται από το Σύστημα Ερντογάν που προσπαθεί μέσω αυτής της ενέργειας να αποτρέψει τις Αραβικές χώρες που προχωρούν σε εξομάλυνση της σχέσης τους με το Ισραήλ, και βλέπουμε...
Εσείς τί βλέπετε;
πηγή:https://www.capital.gr/arthra/3545530/einai-i-tourkia-piso-apo-ta-epeisodia-sto-israil