Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Τα εμβόλια, ο "τζάμπας" και η απόλυτη καταστροφή...

 



"Η πανδημία αποτελεί ιστορική τομή, ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη" έγραψε πριν λίγες μέρες σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως "δεν κατανοεί ότι οι καιροί αλλάζουν".

Η κίνηση του κ. Τσίπρα αποτελεί ρελάνς της σχετικής απαίτησης τον περασμένο Ιανουάριο από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση των πατεντών των διαφόρων εμβολίων που κυκλοφορούν.

Ας αναλογιστούμε όμως τα μεγέθη και τη δυνητική επιρροή τους... Μια πρωτοβουλία από την Ελλάδα για την άρση των δικαιωμάτων αποκλειστικής εκμετάλλευσης των εμβολίων από τις εταιρείες που τα ανέπτυξαν ισοδυναμεί, τηρουμένων των αναλογιών, με μια πολιτική απόφαση του Δήμου "Άνω- Κωλοπετινίτσας" με την οποία ανακηρύσσεται σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη. 

Οι παλαιότεροι ενθυμούνται τις διάφορες πρωτοβουλίες των χειραγωγούμενων  από την KGB  Επιτροπών Ειρήνης που ζητούσαν αποπυρηνικοποίηση των Δυτικών χωρών προκειμένου να εξασφαλίσουν την επικράτηση της Σοβιετίας σε σχέση με τα πυρηνικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Αν το αίτημα της άρσης των πατεντών αφορούσε μόνο τον κ. Τσίπρα δεν θα αποτελούσε παρά μια γραφική κίνηση εντυπωσιασμού ανάλογη αυτής του κ. Καμμένου που αντί να εμβολιαστεί στη γειτονιά του ανέλαβε τα έξοδα και το ρίσκο να πετάξει μέχρι τη Σερβία και να φωτογραφηθεί πως εμβολιάζεται με το ρωσικό εμβόλιο.

Το ζήτημα της άρσης των πατεντών των εμβολίων έλαβε διαστάσεις όταν πριν λίγες μέρες το ζήτησε, υπό προϋποθέσεις, ο ίδιος πρόεδρος Μπάιντεν.

"Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.

Μάλιστα η  απόφαση της Προεδρίας Μπάιντεν  να προτείνει την αναστολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της πανδημίας του κορονοϊού χαιρετίσθηκε και  από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ως "μνημειώδης στιγμή στη μάχη κατά του Covid-19" και ταυτοχρόνως "ισχυρό παράδειγμα της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων υγείας".

Ο κ. Γκεμπρεγεσούς είναι ο ίδιος που πέρυσι τον Χειμώνα όταν ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα σε συνέργεια με το κινέζικο καθεστώς "αποκοίμιζε" τη Δύση για τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις ευθύνες της Κίνας για την καθυστέρηση της πρόληψης με αποτέλεσμα τη  διασπορά της επιδημίας.

Η ουσιαστικότερη απάντηση στην επιδημία, η οποία έχει στοιχήσει μέχρι στιγμής εκατομμύρια θανάτους και τεράστιες οικονομικές ζημιές, ήταν η ταχύτητα με την οποία οι δυτικές δημοκρατίες σε συνεργασία και συντονισμό με τις  φαρμακευτικές εταιρείες κατάφεραν να αναπτύξουν τα εμβόλια μέσα σε λίγους μήνες, όταν αντίστοιχες διαδικασίες συνήθως διαρκούν χρόνια.

Εμβόλια έχουν αναπτύξει και κινέζικες και ρωσικές εταιρείες αλλά για κάποιους λόγους που παραμένουν άγνωστοι δεν τα έχουν υποβάλει για εξέταση από οργανισμούς όπως η FDA και ο EMA προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και ασφάλειά τους  ώστε  να κυκλοφορήσουν στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης.

Κανείς δεν αντιλέγει πως μια πανδημία αποτελεί μια έκτακτη συνθήκη και στις έκτακτες καταστάσεις χρειάζονται έκτακτες αποφάσεις. Σε περιόδους πολέμου ακόμη και οι χώρες που διατηρούν τις αγορές τους ελεύθερες, βάζουν δελτίο στα τρόφιμα, επιτάσσουν βιομηχανίες στις οποίες εξασφαλίζουν πρώτες ύλες προκειμένου να πετύχουν  τον απρόσκοπτο εφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πανδημία αποτελεί μια έκτακτη κατάσταση ανάλογη με αυτή ενός μεγάλου πολέμου καθώς εφοδιαστικές αλυσίδες τινάχτηκαν στον αέρα και εκατομμύρια άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Αν υποθέσουμε πως κάποιος με πραξικοπηματικό τρόπο που μοιάζει με δήμευση περιουσίας, αύριο το πρωί αποφασίζει ότι κατάσχονται και απελευθερώνονται όλες οι πατέντες. Θα έχουμε καταφέρει μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν εμβολιαστεί περί τα 7 δισ. άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη έτσι ώστε να επιτευχθεί το απαιτούμενο τείχος ανοσίας που θα ανακόψει και θα συντρίψει τον "Covid-19";

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια ώστε να μεταφερθεί η απαιτούμενη τεχνογνωσία σε χιλιάδες φαρμακευτικές εταιρείες σε αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αρχίσουν να παράγουν υψηλής πιστοποίησης εμβόλια. 

Αν υποθέσουμε πως εν τω μεταξύ καθώς η επιδημία καλπάζει στις αναπτυσσόμενες και τις υπανάπτυκτες χώρες, προκύψει κάποια μετάλλαξη που δεν αντιμετωπίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια και η επιδημία επανέλθει στη Δύση δριμύτερη, οι εταιρείες θα έχουν κίνητρα να κινηθούν με την ίδια ταχύτητα να αναπτύξουν τα απαιτούμενα  νέα εμβόλια;

Αν δεν το πράξουν, γιατί θα υπολογίσουν πως δεν θα καταφέρουν να αποσβέσουν το κόστος της έρευνας και να αποκομίσουν τα κέρδη που θα προϋπολογίσουν, μήπως οι συνέπειες που θα προκύψουν θα είναι ακόμη τραγικότερες;

Χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία ή η Κίνα ανακοινώνουν όποια στοιχεία θέλουν σε σχέση με τους θανάτους και τον έλεγχο της επιδημίας εντός τους ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους. Σε τέτοια καθεστώτα και μεγέθη πληθυσμών η ανθρώπινη ζωή έχει μικρότερη αξία και κανείς ποτέ μπορεί να πληροφορηθεί την απώλεια μερικών εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στις δυτικές δημοκρατίες όμως υπάρχουν θεσμοί και ανεξάρτητες αρχές που ελέγχουν τα στοιχεία. Ένα δεύτερο κύμα, το ίδιο φονικό με το πρώτο, θα μπορούσε να γονατίσει τη Δύση.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν από τη μια πλευρά φαίνεται να πιέζεται από ισχυρή και ανεύθυνη εσωκομματική αριστερίστικη αντιπολίτευση στο Δημοκρατικό Κόμμα και από την άλλη να προσπαθεί να παίξει στον διεθνή ανταγωνισμό της "διπλωματίας των εμβολίων" στον οποίο η Δύση φαίνεται πως έχει μείνει πίσω σε σχέση με την Κίνα και τη Ρωσία.

Τούτο όμως εκτός από ανεύθυνο μοιάζει να είναι και ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Η πρόταση που έγινε πέρυσι από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας κ. Μόσιαλο η Ευρώπη να αγοράσει τα δικαιώματα από τις εταιρείες και να τα απελευθερώσει μοιάζει περισσότερο ρεαλιστική και αποτελεσματική. Με τον τρόπο αυτό και η παραγωγή εμβολίων θα αυξηθεί αλλά και οι εταιρείες θα έχουν  τα κίνητρα ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσουν νέες παραλλαγές για τυχούσες μεταλλάξεις...

Η λογική της δήμευσης των περιουσιών για το κοινό καλό όπου εφαρμόστηκε δεν είχε αίσια αποτελέσματα.




πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3545422/tipota-den-einai-tzampa-eidika-ta-embolia