Αναδρομικά τριών… ταχυτήτων «κλειδώνουν» για επικουρικές και κύριες συντάξεις λίγους μήνες πριν έρθει το μεγάλο «ψαλίδι» έως 18% τον Δεκέμβριο του 2018.
Επιστροφές από τις παράνομες μειώσεις επικουρικών με το νόμο 3986 έχουν λαμβάνειν πάνω από 220.000 συνταξιούχοι με ποσά από 207 ευρώ έως 1.035 ευρώ.
Οι αιτήσεις είναι καλό να συνεχιστούν γιατί μπορεί η κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά για λιγότερους μήνες.
Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους τοποθετείται από τον Ιούνιο και μετά, ή και νωρίτερα, ανάλογα με τον επικοινωνιακό σχεδιασμό που θα επιλέξει η κυβέρνηση, γιατί στοχεύει να εμφανίσει την επιστροφή κλεμμένων συντάξεων σχεδόν ως… δώρο στους συνταξιούχους, μήπως έτσι χρυσώσει το χάπι των νέων μειώσεων που έχουν προνομοθετηθεί για να εφαρμοστούν από τον Δεκέμβριο του 2018 σε κύριες και επικουρικές.
Αν δινόταν «τώρα» το ποσό, οι συνταξιούχοι θα έπαιρναν 60 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο θα είναι 66 εκατ. και τον Ιούλιο θα προσεγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ με αύξηση 3 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα που πηγαίνουν πίσω οι επιστροφές.
– Στη δεύτερη «ταχύτητα» μπαίνουν τα αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις σε άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ (ν. 4093/12). Επιβάλλονται επί των κύριων συντάξεων με ποσοστά 5%, 10%, 15%, 20%. Τα ποσοστά αυτά υπολογίζονται όμως στα παλιά ποσά και όχι στα πραγματικά ποσά συντάξεων από 1/6/2016 και μετά. Και αυτές τις παράνομες μειώσεις τις αποκάλυψε με ντοκουμέντα η εφημερίδα μας. Ο λογαριασμός των επιστροφών είναι μεγαλύτερος, όπως και περισσότεροι είναι οι δικαιούχοι.
Το υπουργείο Εργασίας «παίζει» στις καθυστερήσεις και αναβάλλει να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις επιστροφές. Παρότι επέβαλε παράνομες μειώσεις από το ν. 4093 χρησιμοποιώντας το παλιό και όχι το νέο άθροισμα συντάξεων που έχουν οι συνταξιούχοι από τον Ιούνιο του 2016 και μετά, τώρα παριστάνει τον «Πόντιο Πιλάτο» για να μη δώσει πίσω τα λεφτά που τους αφαίρεσε παρανόμως. Αργά η γρήγορα, θα αναγκαστεί να τα επιστρέψει (είτε αυτή είτε η επόμενη κυβέρνηση) γιατί είναι μειώσεις παράνομες και όχι στο πλαίσιο του νόμου.
– Στην τρίτη «ταχύτητα» είναι η διακοπή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) 3% έως 14%. Επιβάλλεται σε εικονική σύνταξη, και συγκεκριμένα στις κύριες συντάξεις που ήταν πάνω από 1.400 ευρώ… το 2009. Οι συντάξεις μειώθηκαν έκτοτε αλλά η εισφορά μένει ίδια με βάση το παλιό ποσό που δεν υπάρχει πλέον! Με την ΕΑΣ ένας συνταξιούχος έπαιρνε 1.850 ευρώ το 2009 και κατέληξε να έχει σήμερα 1.346 ευρώ κύρια σύνταξη προ φόρου. Η ΕΑΣ όμως εξακολουθεί να επιβάλλεται στη σύνταξη των 1.850 ευρώ που δεν υφίσταται γιατί μετά τις περικοπές η ονομαστική σύνταξη είναι 1.432 ευρώ, που γίνεται 1.346 ευρώ μετά την κράτηση 6% για ασθένεια και πριν από το φόρο. Κανονικά η ΕΑΣ θα έπρεπε να μπαίνει στη «σύνταξη που καταβάλλεται» όπως λέει ο νόμος, δηλαδή στα 1.432 ευρώ και όχι στα 1.850 ευρώ.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο είπε, τον Φεβρουάριο του 2017, ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή.
Όσοι είχαν κάνει προσφυγή δικαιούνται αναδρομικά 7-8 ετών (από τον Ιούλιο του 2010 και μετά).
Από εκδόσεως της απόφασης και μετά, όσοι κάνουν αίτηση διακοπής της ΕΑΣ δεν έχουν αναδρομικά, αλλά διακοπή κρατήσεων από την ημερομηνία της αιτήσεως.
Από τη διακοπή της ΕΑΣ οι συνταξιούχοι θα είχαν επιπλέον σύνταξη από 44 έως και 447 ευρώ μηνιαίως. Η κυβέρνηση όμως το πάει και αυτό πίσω συνεχίζοντας να εφαρμόζει έναν νόμο που βγήκε αντισυνταγματικός.
Οι προσφυγές συνταξιούχων του Δημοσίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατάργηση των κρατήσεων από την Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) είναι μαζικές.
Και τέταρτη κατηγορία με αυξήσεις για αδικημένους
Μια τέταρτη κατηγορία συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά αλλά και αυξήσεις συντάξεων είναι όσοι αποχώρησαν με αίτηση συνταξιοδότησης στο διάστημα από 1ης Ιουλίου 2015 έως και 12 Μαΐου 2016. Με το ν. 4336/2015 (τρίτο Μνημόνιο) προβλέφθηκε η κατάργηση της κατώτατης σύνταξης των 487 ευρώ και όσοι έκαναν αίτηση από 1ης/7/2015 πήραν και παίρνουν μόνον όση σύνταξη βγάζουν οι εισφορές και οι μισθοί τους, και σε χιλιάδες περιπτώσεις τα ποσά είναι στα 180 με 280 ευρώ.
Μία από αυτές τις αποφάσεις δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος σήμερα. Πρόκειται για εργαζόμενη που συνταξιοδοτήθηκε με μειωμένη τον Σεπτέμβριο του 2015 με διατάξεις ανήλικου τέκνου (5.500 ένσημα ΙΚΑ) και η οριστική της σύνταξη βγήκε, λόγω του συγκεκριμένου νόμου, στα 253 ευρώ. Της είχαν δώσει προσωρινή όμως 438 ευρώ και τώρα καλείται να επιστρέψει τα επιπλέον ποσά που εισέπραττε για τόσους μήνες!
Στην ίδια (κακή) μοίρα βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που βγήκαν το ίδιο διάστημα και πήραν ελάχιστη σύνταξη.
Πρόσφατα όμως, με υπηρεσιακή (και όχι από τη Διοίκηση) εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, βρέθηκε νομική φόρμουλα και προβλέπεται ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι αδικημένοι συνταξιούχοι μπορούν να ζητήσουν με αίτηση στον ΕΦΚΑ να ξαναβγεί η σύνταξή τους και να υπολογιστεί εκ νέου λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον τη σύνταξη βάσει εισφορών αλλά και το ποσό της εθνικής σύνταξης (346 – 384 ευρώ) του νόμου Κατρούγκαλου που είναι «το μη χείρον βέλτιστον» σε σχέση με την κατάργηση των κατωτάτων ορίων που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4336/2015.
Ο όρος για την επανέκδοση της σύνταξης, που θα έχει και αύξηση σε σχέση με αυτά που παίρνουν σήμερα, είναι να επιστρέψουν τις συντάξεις που έλαβαν από το διάστημα της συνταξιοδότησής τους μέχρι σήμερα και ακολούθως θα πάρουν τη νέα σύνταξη αναδρομικά από 13/5/2016 και μετά.
Οδηγίες για δικαιούχους επιστροφών από την ΠΟΠΣ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) αναφέρει ότι δικαιούχοι επιστροφών στις επικουρικές είναι 220.000 συνταξιούχοι περίπου με πιθανό ποσό 60.000.000 ευρώ.
Για τις κρατήσεις του ν. 4093/2012 στις κύριες συντάξεις οι πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την αντισυνταγματικότητα αυτών των διατάξεων και αναμένεται η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων.
Για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (απόφαση 244/2017 Ελ. Συνεδρίου) η διακοπή της ανέρχεται για τον Κρατικό Προϋπολογισμό στα 10.000.000 το μήνα και σε 120.000.000 εκατ. το χρόνο όσον αφορά τους πολιτικούς συνταξιούχους.
Η Ομοσπονδία ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να πληροφορήσει τους συνταξιούχους με ποιο τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί η σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για να αποφευχθεί η συνεχής ταλαιπωρία τους με την υποβολή αιτήσεων, αλλά δεν έχει λάβει καμία απάντηση ως τώρα.
Με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στο ΕΤΕΑΕΠ για τα αναδρομικά επικουρικών και στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου καθώς και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων.
Κώστας Κατίκος
kkatikos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
kkatikos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου