Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Βραχονησίδα Ανθρωποφάς: Επικίνδυνη κλιμάκωση [Άποψη]




πηγή: OnAlert

Του Δημήτρη Καιρίδη

 Ήρθε τελικά η ώρα να μάθει το πανελλήνιο την ύπαρξη της βραχονησίδας με τον χαρακτηριστικό όνομα «Ανθρωποφάς» ανατολικά των Φούρνων. Άσχετα από την επιβεβαίωση ή μη των τουρκικών ισχυρισμών περί υποστολής της ελληνικής σημαίας, η Άγκυρα θέτει ευθέως ζήτημα κυριαρχίας επί ελληνικού εδάφους. Η τουρκική πρόκληση αποτελεί ποσοτικά και ποιοτικά μια κλιμάκωση σε σχέση με το προηγούμενο των Ιμίων. 

Πρώτον, οι Φούρνοι δεν ανήκουν στα Δωδεκάνησα, όπως τα Ίμια, αλλά στο νομό Σάμου και απελευθερώθηκαν από τον οθωμανικό ζυγό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13. Αντίθετα, η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων έγινε πολύ αργότερα, μετά την ήττα της Ιταλίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1948. Πριν την απελευθέρωση του, το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σάμου και της Ικαρίας απολάμβανε ευρύτατης αυτονομίας εξαιτίας της ισχυρής ελληνικής του ταυτότητας. 

Δεύτερον, η συστάδα των Φούρνων βρίσκεται γεωγραφικά δυτικά της Σάμου, μεταξύ της Σάμου και της Ικαρίας, και απέχει αρκετά μίλια από την τουρκική ακτή και πάντως πολύ περισσότερο από ότι άλλα ελληνικά νησιά όπως το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και, βέβαια, η ίδια η Σάμος. 

Τρίτον, οι Τούρκοι δεν μιλούν πια για αμφισβητούμενη κυριαρχία, δηλαδή για «γκρίζες ζώνες», όπως στο παρελθόν, αλλά φαίνεται να θεωρούν τα συγκεκριμένα μικρονήσια τουρκικά. 

Η Ελλάδα θα πρέπει να καταγγείλει τις προκλήσεις της Άγκυρας διεθνώς και όχι απλώς να διαψεύδει τον Τούρκο πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ. Επιπλέον, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι την εξωτερική πολιτική δεν τη χαράζουν ιδιώτες αλλά η υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας.



πηγή: Βικιπαίδεια

Ανθρωποφάς ή Μεγάλος Ανθρωποφάς ή Μεγάλος Ανθρωποφάγος ή Ανθρώ είναι νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων. Μαζί με τη γειτονική βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς ή Κεδρό αναφέρονται ως Ανθρωποφάγος και απέχουν 1,5 μίλι ανατολικά του ακρωτηρίου Αγριδιό των Φούρνων. Η έκτασή του είναι 0,545 τ.χλμ. και γεωλογικά, όπως όλο το σύμπλεγμα των νησιών, ανήκει στην Κυκλαδίτικη ενότητα. Από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 έχει κηρυχθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη: Calonectris diomedea, Falco eleonorae, Falco naumanni, Larus audouinii και Puffinus yelkouan. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, ανήκουν στον Δήμο Φούρνων Κορσεών και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 δεν κατοικείται.