Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΥΕΘΑ: Ο Ελληνικός λαός, πρέπει να αποφανθεί με δημοψήφισμα, για την ονομασία των Σκοπίων







Με την ύψιστη διάκριση του Μεταλλίου Α’ Τάξεως «Χρυσούς Αλέξανδρος» τιμήθηκε από τον Πρύτανη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Βαρσαμίδη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος

Στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, και να λαμβάνω αυτή την ύψιστη τιμή του Μεταλλίου «Χρυσούς Αλέξανδρος» και ιδιαίτερα σε μία πολύ ευαίσθητη στιγμή για τη Μακεδονία μας, για το όνομα της Μακεδονίας, για τη μεγάλη αυτή εθνική υπόθεση που φαίνεται να πλησιάζουμε προς τη λύση της. 

Είναι ξεκάθαρο ότι η Μακεδονία είναι μία και μοναδική. Η μία και μοναδική ελληνική Μακεδονία υπήρξε πάντα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στόχος της σλαβικής επιβουλής. Στόχο δεν αποτελεί μόνο η ονομασία, αλλά και η εδαφική ακεραιότητα και το χειρότερο, η σλαβοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας, τουτέστιν του ελληνικού Έθνους. 

Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας και βεβαίως δεν θα επιτρέψουμε να καταλήξει αυτή η προσπάθεια στο αποτέλεσμα της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας και της παραχάραξης της ιστορίας. 

Οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα συμπεριλαμβάνει τον ελληνικό όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του στην ονομασία αυτής της σλαβικής οντότητας, θα είναι μία απόφαση η οποία θα αντιτίθεται στην απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1992. Οποιαδήποτε και αν είναι η λύση για να νομιμοποιηθεί απαιτείται η σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η ομόφωνη απόφαση των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. 

Θέλω να ξεκαθαρίσω, όχι ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και μέλος της κυβερνήσεως, αλλά ως Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ότι εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε να συμπεριληφθεί ο ελληνικός όρος «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε λύση και αν προταθεί με τη δική μας ψήφο. 


Οποιαδήποτε τέτοια λύση, πέραν της ομόφωνης απόφασης των κομμάτων, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα λαϊκού δημοψηφίσματος, όπου ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφανθεί. Γιατί τον ελληνικό λαό αφορά η ονομασία της ελληνικής Μακεδονίας και η αφαίρεση από τον ελληνικό λαό της ιστορίας και του πολιτισμού από μια δράκα Σλάβων δεν μπορεί παρά να έχει την απόφαση των Ελλήνων πολιτών.


Αποτελεί ύψιστη τιμή προς το πρόσωπό μου σήμερα η απονομή του Μεταλλίου Α’ Τάξεως «Χρυσούς Αλέξανδρος» από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πατρίδας μας. 

Εμείς οι Έλληνες βέβαια, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι διότι ζούμε στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, η οποία δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ευρύτερης έννοιας της Παιδείας την οποία εσείς, η ακαδημαϊκή κοινότητα, υπηρετείτε με ευλάβεια. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Δημοκρατία και η Παιδεία αποτελούν έννοιες αλληλένδετες. Η Δημοκρατία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Παιδείας ενώ η Παιδεία διαμορφώνει εκείνες τις αξίες που εδραιώνουν τη Δημοκρατία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αρχαία Ελλάδα αποτέλεσε την κοιτίδα, των επιστημών, των τεχνών και του πολιτισμού ως αποτέλεσμα της καλλιεργημένης σκέψης των προγόνων μας και της ανεπτυγμένης παιδείας τους, επηρεάζοντας διαχρονικά το σύνολο της ανθρωπότητας στη μετέπειτα ιστορία της και συνεισφέροντας ουσιαστικά στη δόμηση του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στο λειτούργημα που επιτελείτε το οποίο δεν έχει σχέση μόνο με τη γνώση που παρέχετε στους μαθητές σας αλλά περιλαμβάνει το έργο της διαμόρφωσης της προσωπικότητας του ανθρώπου και της καλλιέργειας όλων εκείνων των στοιχείων που θεωρούνται απαραίτητα για την ατομική και κοινωνική πρόοδο. Κυρίως σήμερα, που ο πολιτισμός έχει αποκτήσει ένα μονομερή προσανατολισμό και ο άνθρωπος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του προς την ύλη, έχοντας γίνει «μονοδιάστατος», η παιδεία αποκτά πρωταρχική σημασία και θεωρείται ο κινητήριος μοχλός κάθε δραστηριότητας, καθώς επίσης και το τελευταίο καταφύγιο για το σύγχρονο άνθρωπο.

Δεν πρέπει να λησμονούμε, επίσης, ότι η εκπαιδευτική κοινότητα μαζί με την Εκκλησία μας αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους στην ίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτους στις αρχές του 18ου αιώνα και συνετέλεσαν στη διαμόρφωση και στη συνοχή του έθνους μας. Τον ίδιο ρόλο επιτελούν και σήμερα.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προάγουν αξίες και ιδανικά που έχουν σχέση με την ελευθερία, το κράτος δικαίου, την αξιοκρατία, την ασφάλεια, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ευημερία και την ανάπτυξη των κοινωνιών.

Το βάρος της ευθύνης για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τη σπουδαιότητα στην αξία της παιδείας την είχε επισημάνει ο Μέγας Αλέξανδρος ο οποίος είχε χαρακτηριστικά αναφέρει για τον δάσκαλό του τον Αριστοτέλη: «Στον πατέρα μου οφείλω το ζην, αλλά στον δάσκαλο μου το ευ ζην».

Γνωρίζω πολύ καλά ότι εδώ με το έργο σας συμβάλλετε στη διαμόρφωση του «ευ ζην» προάγοντας υπεύθυνους πολίτες, ικανούς να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις όλων των πεδίων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με επιστημονική, επαγγελματική, πολιτιστική επάρκεια και υπευθυνότητα. Η ποιοτική παιδεία που παρέχετε αποτελεί την ελπίδα για την ανάπτυξη και τη βελτίωση του παραγωγικού ιστού της χώρας μας.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουμε πολύ καλά τα αποτελέσματα της δική σας εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεργαστούμε προκειμένου να δούμε πως μπορούμε αυτό το διάστημα της στρατιωτικής θητείας να το συνδυάσουμε με μία δυνατότητα παροχής επαγγελματικής πιστοποίησης για να μπορεί πλέον ο απόφοιτος από το Ίδρυμα να χρησιμοποιήσει αυτούς τους λίγους μήνες της στρατιωτικής του θητείας ως μία περίοδο απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. 

Στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουμε αντιληφθεί ότι η ανθρωποκεντρική διοίκηση αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος και βασίζεται στην ευρύτερη μόρφωση που παρέχεται στο προσωπικό, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην στρατιωτική αλλά επεκτείνεται και στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, στην οποία η συνεισφορά των δασκάλων είναι εξαιρετικά σημαντική.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη αναπτυχθεί συνεργασίες Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με αντίστοιχα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου αλλά και η Σχολή Εθνικής Άμυνας συνεργάζονται με Πανεπιστήμια τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού και συμμετέχουν σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, καθώς και στη διεξαγωγή σεμιναρίων, ημερίδων, διημερίδων, και άλλων συναφών δραστηριοτήτων.

Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν, στη δημιουργία υψηλού βαθμού ακαδημαϊκής εξειδίκευσης στελεχών, ικανών να προωθήσουν την αναβάθμιση και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν αλλά και της συνολικής λειτουργίας της άμυνας και της ασφάλειας. 

Η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας δεν μπορούν να είναι ασύνδετες με την Παιδεία και με το έργο το οποίο εσείς προσφέρετε. 

Σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος που μου απονέμεται τέτοια τιμή από το ίδρυμά σας, το οποίο συνεισφέρει ενεργά σε όλα αυτά που προανέφερα, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για τους Έλληνες και καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας της χώρας, αλλά και στη βελτίωση της οικονομίας.

Είμαστε, όπως σας είπα στην αρχή της ομιλίας μου, σε μία πολύ ευαίσθητη περίοδο. Η δική μας προσφορά, η προσφορά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενός πραγματικά μικρού κινήματος και όχι κόμματος, που ξεκινήσαμε το 2012, ενός κινήματος το οποίο βρίσκεται πολιτικά στο χώρο του κέντρου, έχοντας δημιουργηθεί από πολίτες που προερχόμαστε είτε, όπως εγώ, από την κεντροδεξιά, είτε από το χώρο της πατριωτικής σοσιαλδημοκρατίας, όπως ο Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Σγουρίδης, είτε πολίτες που μέχρι το 2012 δεν είχαν ασχοληθεί με την πολιτική και αντιμετώπισαν αυτή την κατάσταση ομηρείας της πατρίδας μας, την κατάσταση της κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας και αποφασίσαμε να συνυπάρξουμε βάζοντας σε πολιτικό πλαίσιο αυτό που πολλοί είχαν προαναγγείλει στο παρελθόν, την εθνική συμφιλίωση. 

Η Ελλάδα και οι Έλληνες πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά τον εμφύλιο πόλεμο. Πληρώσαμε με αίμα, αλλά και με διχόνοια τον εμφύλιο πόλεμο. Ο εμφύλιος πόλεμος τελείωσε, πριν πάρα πολλά χρόνια. Αντιλαμβάνομαι ότι όλοι έχουν τις δικές τους πληγές, δεν μπορεί όμως αυτές οι πληγές του παρελθόντος να προσδιορίζουν το μέλλον μας. Οι Έλληνες πρέπει να ζήσουμε ενωμένοι. Μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να καταφέρουμε να προχωρήσουμε νικητές στο μέλλον. Απόδειξη αυτού είναι το ίδιο το σύμβολο που βρίσκεται σήμερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το Θωρηκτό «Αβέρωφ». 

Το Θωρηκτό «Αβέρωφ», το οποίο τιμήθηκε ιδιαίτερα από τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος, της Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι ένα απλό πλοίο το οποίο αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου, αποτέλεσε και το σύμβολο της απελευθέρωσης του ελληνισμού. Δεν είναι ένα πλοίο το οποίο έχτισε το Πολεμικό μας Ναυτικό, είναι ένα πλοίο το οποίο αγοράστηκε κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης, μιας αντίστοιχης με τη σημερινή κρίσης και κατάφερε με το 10% που διέθεσε ένας μεγάλος ευεργέτης της πατρίδας μας, ο Γεώργιος Αβέρωφ, με τη συνεισφορά του οβολού του ελληνικού λαού να γίνει το πλοίο της απελευθέρωσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τέλος της Δωδεκανήσου. 

Αυτό είναι και το μήνυμα που θα πρέπει να περάσουμε από εδώ και πέρα όλοι μαζί για το αύριο του τόπου. Περάσαμε μία μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία έχει κλείσει πλέον τον κύκλο της. Η Ελλάδα από το 2018 μπαίνει σε μία νέα εποχή. Τα χρόνια της κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας έχουν ουσιαστικά παρέλθει. Από τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα δεν θα ζει κάτω από μνημόνια, δεν θα ζει κάτω από εξάρτηση της εθνικής της κυριαρχίας και σε αυτό συνέβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στη δημιουργία, δηλαδή, μιας κυβέρνησης με ένα άλλο πολιτικό χώρο για να μπορέσουμε να απελευθερωθούμε.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη συμβολή της νεολαίας στο αύριο του τόπου. Πρέπει, από εδώ και πέρα, σε συνεργασία με τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, τα Πανεπιστήμια, τα σχολεία και τις σχολές να προχωρήσουμε και στην ανανέωση του προσωπικού διαχείρισης των πραγμάτων στον τόπο μας, του πολιτικού προσωπικού, αλλά και του προσωπικού διοίκησης της χώρας. 

Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για την πραγματικά μεγάλη προσπάθεια της σύνδεσης των σπουδαστών με την ίδια την κοινωνία. Αποτελείτε παράδειγμα και οδηγό σε αυτή την προσπάθεια, στην οποία είμαστε και εμείς αρωγοί, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση, προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να συνδυάσουμε καλύτερα τη γνώση, την απόκτηση της τεχνολογικής και της επιστημονικής υπόστασης με τη δυνατότητα της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων ανθρώπων. 

Κύρια επιτυχία και δείγμα ότι φύγαμε από την οικονομική κρίση θα είναι να σταματήσουμε την τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί η πατρίδα μας με την απώλεια των νέων ανθρώπων προς το εξωτερικό. 

Αν μιλάμε, λοιπόν, για λήξη της εποχής κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας και της κρίσης την οποία η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά, θα πρέπει αυτό να το μετρήσουμε με την επιστροφή των νέων ανθρώπων, που άφησαν την Ελλάδα και αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, διότι είδαν ότι εδώ δεν υπήρχε ελπίδα. 

Το μήνυμα που θέλω να δώσω κλείνοντας αυτή την ομιλία είναι ότι η ελπίδα επανήλθε.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο και πρωταγωνιστές, φίλες και φίλοι σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είστε εσείς. 

Πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά που θα γιορτάζουμε τον Άγιο Δημήτριο και την εθνική μας επέτειο, αυτό το ΤΕΙ, αυτή η πόλη, θα έχει περισσότερους νέους και νέες που θα έχουν γυρίσει από την ξενιτιά. 

Σας ευχαριστώ πολύ». 


Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος τιμήθηκε με το Μετάλλιο Α’ Τάξεως «Χρυσούς Αλέξανδρος»