Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Είμαστε τρίτοι διεθνώς στο… λάδωμα







Το παραδέχονται και τα ίδια τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων. Αν είναι να κάνουν τη δουλειά τους, δεν κωλύονται ακόμη και να καταλήξουν στη λύση του «λαδώματος». Είναι τέτοια η ανοχή στην Ελλάδα στη διαφθορά και στις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι ώστε η χώρα να καταλαμβάνει τη 3η θέση στη σχετική κατάταξη. 
Μας ξεπερνά μόνο η Ουκρανία αλλά και η Κύπρος ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν Σλοβακία, Κροατία, Κένυα, Νότια Αφρική, Ουγγαρία, Ινδία και Αίγυπτος. Τελευταίοι στη λίστα, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία.  
H κρίση αφήνει το αποτύπωμά της και στο κομμάτι της διαφθοράς των επιχειρήσεων, αφού μετά από μια καθοδική πορεία, το 2017 καταγράφεται άνοδος των περιστατικών διαφθοράς και απάτης. 
Οι οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες, στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, θεωρούν ότι η διαφθορά και τα περιστατικά δωροδοκίας είναι διαδεδομένα στη χώρα μας, έναντι των επτά στους δέκα το 2014 και το 2015 και τους έξι στους δέκα που έδωσαν την ίδια απάντηση το 2016, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις επιχειρηματίες δηλώνει πρόθυμος να δωροδοκήσει προκειμένου να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία. 
Το ίδιο ποσοστό στις χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (Europe, Middle East, India, Africa EMEIA) όπου διεξήχθη η σχετική έρευνα της EΥ είναι το 51%, ενώ με το 81% η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των 41 συνολικά χωρών που μετείχαν στην έρευνα, με την Ουκρανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση και την Κύπρο στη δεύτερη. 
Η Ελλάδα είχε τη 12η θέση το 2015. Βρίσκεται δε πάνω από χώρες όπως η Κένυα (79%), η Ινδία (78%), η Αίγυπτος (75%) και η Νιγηρία (73%). Η επίδοση αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκρίνεται μόνο με της Σλοβακίας (81%), της Κροατίας (79%) και της Ουγγαρίας (78%). 
Είναι αξιοσημείωτο ότι στη γειτονιά μας, η Βουλγαρία με 68% και η Τουρκία με 67% είναι αρκετά χαμηλότερα από την Ελλάδα, ενώ η Ρουμανία με 31% κινείται σε δυτικοευρωπαϊκά επίπεδα. 
Μια από τις απαντήσεις με σημασία που περιλαμβάνει η έρευνα είναι ότι το 29% των ερωτηθέντων, δηλαδή οι τρεις στους δέκα Έλληνες, μέλη διοικητικών συμβουλίων και διευθυντικά στελέχη, δηλώνει πρόθυμο να δωροδοκήσει με μετρητά για να εξασφαλίσει ή να διατηρήσει μια εμπορική συμφωνία. 
Η ετήσια έρευνα της ΕΥ αποτυπώνει την εκτίμηση που έχουν τα στελέχη των επιχειρήσεων για τα θέματα διαφθοράς, απάτης και ηθικής και μια ερμηνεία που μπορεί να δοθεί είναι ότι λόγω παρατεταμένης κρίσης, οι πιέσεις προς τα στελέχη από διοικήσεις και μετόχους για καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα εντείνονται. 
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το 58% του συνόλου του δείγματος και το 63% των Ελλήνων θεωρούν τους χαμηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα τους ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη ή την επιτυχία της επιχείρησής τους. 
Στην έρευνα συμμετείχαν 4.100 στελέχη από μεγάλες επιχειρήσεις σε 41 χώρες και αφορά τη διαφθορά και απάτη σε επιχειρήσεις και όχι το Δημόσιο και ένα από τα σημαντικά ευρήματα είναι ότι αν και τα στελέχη εμφανίζονται να αναγνωρίζουν τα επίπεδα διαφθοράς στην επιχείρησή τους, μόλις το 12% του συνόλου του δείγματος έχει παραιτηθεί από τη θέση του για ζητήματα ανήθικης συμπεριφοράς. Εντύπωση προκαλεί ότι το ίδιο ποσοστό για την Ελλάδα διαμορφώνεται στο 2%, μειωμένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του συνόλου των ερωτηθέντων. Την ίδια ώρα, το 51% των ερωτηθέντων στην EMEIA και ένα συντριπτικό 72% στην Ελλάδα δηλώνουν ότι δεν θα επέλεγαν την παραίτηση για ζητήματα ηθικής, ενώ το 37% στην EMEIA και το 27% στη χώρα μας αναφέρουν ότι σκέφτηκαν την παραίτηση, αλλά τελικά παρέμειναν στην επιχείρηση. 
Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος Παναγιώτης Παπάζογλου, είναι εξόχως ανησυχητική η καταγραφόμενη, ραγδαία αύξηση του ποσοστού των στελεχών στην Ελλάδα που θεωρούν διαδεδομένα τα φαινόμενα δωροδοκίας και διαφθοράς στη χώρα μας, παρά τη σταθερή μείωση που είχε καταγραφεί στις προηγούμενες έρευνες της ΕΥ. «Είναι επιτακτική ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα στελέχη τους να γυρίσουν σελίδα και να ακολουθήσουν τα υψηλά ηθικά πρότυπα που θα τους οδηγήσουν στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης», σημειώνει. Περισσότερα από τρία στα τέσσερα στελέχη (77%) αποδέχονται την ανάγκη για ποινικές διώξεις των εμπλεκόμενων στελεχών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτροπή μελλοντικών φαινομένων απάτης, διαφθοράς και δωροδοκίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 79%
http://www.fpress.gr/?p=105990