Δύο δεκαετίες τώρα γίνονται συναντήσεις για αμοιβαίες υποχωρήσεις στα σχολικά βιβλία, αλλά οι υποχωρήσεις στην πράξη γίνονται μόνο από την Ελλάδα.
Τι νόημα έχουν όλα αυτά τα ταξίδια που πραγματοποιεί ο Ν. Κοτζιάς, στις χώρες της Βαλκανικής, από την στιγμή που όχι μόνον δεν έχει προκύψει όφελος, αλλ’ εξακολουθούν, οι Αλβανοί ιδίως, να μεγεθύνουν τον βαθμό της έντασης;
Όπως είναι γνωστό, υπάρχει μια ελληνοαλβανική Επιτροπή σε θέματα Παιδείας, με σκοπό την απάλειψη αναφορών στα σχολικά βιβλία εις βάρος ομόρων χωρών (κατ’ επιταγήν του "Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη" - CDRSEE, με χρήματα Σόρος και συμμετοχή Νίμιτς). Οι ελληνικές κυβερνήσεις τήρησαν την συμφωνία και μεταξύ άλλων έσβησαν από το Βιβλίο της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα του 1914 και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, για την Αυτονομία της Β. Ηπείρου.
Τι έπραξαν και τι πράττουν σήμερα οι Αλβανοί, το καταγγέλλει ο δραστήριος "Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914". Εδώ και λίγες εβδομάδες άρχισε η σχολική χρονιά 2016-2017 και με αισθήματα οργής και θλίψης διαπιστώθηκε ότι στα σχολικά βιβλία του μαθήματος της Γεωγραφίας στην Αλβανία, το κεφάλαιο υπό τον τίτλο "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" παραμένει αμετακίνητο!
Δύο δεκαετίες τώρα γίνονται συναντήσεις επί συναντήσεων και συστήνονται επιτροπές επί επιτροπών μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδος και Αλβανίας για τις αμοιβαίες υποχωρήσεις στα σχολικά βιβλία, αλλά όπως διαπιστώνουμε οι υποχωρήσεις στην πράξη γίνονται μόνο από την ελληνική πλευρά.
Η οργή και η θλίψη των Βορειοηπειρωτών, αλλά κάθε Έλληνα όχι μόνο κατά το δελτίο Ταυτότητάς του, στρέφεται κυρίως προς την Αθήνα η οποία αδιαφορεί και εθελοτυφλεί αδιάκοπα απέναντι τις αλβανικές προκλήσεις και προσβολές τόσο εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού όσο και ως προς την ακεραιότητα της ίδιας της Ελληνικής Πολιτείας.
Μόνοι τους οι Βορειοηπειρώτες, με τις όποιες δυνάμεις έχουν, αγωνίζονται για την αφαίρεση των ανιστόρητων κεφαλαίων και παραγράφων εις βάρος της Ελλάδας από τα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια, καθώς και την αποκατάσταση του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα του 1914 στα σχολικά βιβλία του μαθήματος της Ιστορίας στην Ελλάδα, όπως και κάθε αναφορά υπέρ του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Μεταξύ των πολλών που περιέχονται στα σχολικά βιβλία, και τα οποία παραθέτει ο "Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914" στην ανακοίνωση - καταγγελία του, διδάσκεται ο Αλβανός μαθητής από το Βιβλίο Γεωγραφίας 9ης τάξης, ότι οι αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα είναι οι: Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κλπ, (αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της "Μακεδονίας" δηλαδή των Σκοπίων).
Στη σελίδα 7 υπάρχει αναφορά στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913 που "μοίρασε τα αλβανικά εδάφη στα γύρω κράτη". Εθνικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά η Αλβανία εκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα! Στις σελίδες 134-135 υπάρχει ιδιαίτερο αφιέρωμα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις "αλβανικές περιοχές της Ελλάδας" με φωτογραφίες από Ηγουμενίτσα και Πάργα.
Στο Βιβλίο Γεωγραφίας 12ης τάξης, υπάρχει στο εξώφυλλο ο χάρτης των διεκδικούμενων περιοχών και στις σελίδες 10-11 πληθώρα ιστορικών αναφορών για την Ήπειρο από την αρχαιότητα ως το 1913, όταν οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων άφησαν τις περιοχές αυτές της "Αρμπερίας" εκτός αλβανικού κράτους. Μια από τα ίδια και στις σελίδες 12-13.
Τα ανωτέρω αποτελούν απλώς ένα δείγμα της επεκτατικής πολιτικής των Αλβανών, αλλά και της δικής μας ενδοτικότητας να υπακούσουμε αμέσως στις εντολές του Σόρος και να απαλείψουμε από τα βιβλία τμήματα της ιστορίας μας
Πηγή: http://voria.gr/article/diekdikisis-ellinikon-edafon-sta-alvanika-scholika-vivlia