Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Η (μαύρη) περίοδος Μπεγλίτη ακόμα στοιχειώνει τον Στρατό

Πηγή: ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ  (εδώ)



Θα χρειαστούν άλλα τέσσερα χρόνια για να αποκατασταθεί η διοικητική ροή!

Σταθερό προσανατολισμό στους στόχους του προκατόχου του θα έχει και ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, ο οποίος αναμένεται να μη διαταράξει το κλίμα ηρεμίας και εμπιστοσύνης του προσωπικού, το οποίο επέτυχε ο απελθών στρατηγός Αθανάσιος Τσέλιος. Στο πνεύμα αυτό θα αρχίσουν -στις 6 Μαρτίου κατά πάσα πιθανότητα- οι ετήσιες κρίσεις αξιωματικών. Πολύ μικρές...αλλαγές αναμένονται στην ανώτατη βαθμίδα, παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους αντιστράτηγους είναι συμμαθητές του νέου αρχηγού. Αν όμως αποστρατευθούν όλοι, όπως εθιμικά συνηθιζόταν, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα συνέχειας στη διοίκηση. Πολύ σοβαρότερο από το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργείται από την «οικειότητα» μεταξύ των συμμαθητών, όταν μεταξύ τους υπάρχουν σχέσεις υπαγωγής.

Οι λάθος αποφάσεις

Οι Ένοπλες Δυνάμεις υφίστανται ακόμη τις συνέπειες της άφρονος αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ του Νοεμβρίου του 2011, οπότε με εισήγηση του τότε υπουργού Παν. Μπεγλίτη αντικαταστάθηκε ολόκληρη η στρατιωτική ηγεσία με ικανούς μεν αξιωματικούς, οι οποίοι όμως ήσαν τόσο νέοι στην επετηρίδα, που η κορυφή του Στρατεύματος διαταράχθηκε σοβαρά, αφού ταυτόχρονα αποστρατεύθηκαν όλοι οι παλαιότεροι, έμπειροι ανώτατοι αξιωματικοί.

Οι ίδιοι οι νέοι αρχηγοί είχαν βρεθεί σε αμηχανία. Σε ανάλογη αμηχανία βρίσκονται ακόμη και σήμερα πολλοί από τους αντιστράτηγους και υποστράτηγους, οι οποίοι βλέπουν να περνούν από τη μία θέση στην άλλη σε διάστημα λίγων μηνών, χωρίς να προλαβαίνουν να αποκτήσουν την απαιτούμενη πείρα για να προχωρήσουν.

Με προσεκτικές επιλογές εκτιμάται ότι θα χρειασθούν άλλα τέσσερα χρόνια για να επανέλθουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε μια κανονική ροή της διοικητικής ιεραρχίας.

Πέρα όμως από το ζήτημα των κρίσεων, ο νέος αρχηγός αντιμετωπίζει τη συνέχεια της αναδιοργανώσεως του Στρατού, η οποία τον τελευταίο χρόνο σημείωσε σημαντικά βήματα, παρά τις συνεχιζόμενες τοπικές αντιδράσεις για την απενεργοποίηση μονάδων και στρατοπέδων που εξυπηρετούσαν σχεδιασμούς άλλων δεκαετιών, οι οποίοι δεν ισχύουν πλέον. Στον τομέα αυτό, σημαντική είναι η συμβολή της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαιτέρως του υπουργού Δημ. Αβραμόπουλου, ο οποίος στηρίζει με σταθερότητα τις αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, αποτρέποντας τις παλινωδίες που για πολλά χρόνια εμπόδιζαν την αναδιοργάνωση, εξαιτίας της αντιδράσεως άλλων πολιτικών παραγόντων.

Ο Αβραμόπουλος

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος αποδεικνύεται ευέλικτος και αποτελεσματικός στην προσπάθεια για εξασφάλιση πιστώσεων τόσο για τα επιδόματα υπηρεσίας στις παραμεθόριες περιοχές όσο και για την κανονική συνέχιση της ροής των απαραίτητων πυρομαχικών και ανταλλακτικών και την κάλυψη άλλων δαπανών υποστηρίξεως του υλικού.

Η πιο σημαντική από τις προγραμματισμένες δαπάνες είναι αυτή για την αγορά πυρομαχικών για τα άρματα μάχης τύπου Leopard 2Hel, μια εκκρεμότητα που έχει μείνει ανοικτή από την εποχή της υπογραφής της συμβάσεως αγοράς των αρμάτων από τον Γιάννο Παπαντωνίου. Τα άρματα αυτά, που είναι χωρίς υπερβολή τα καλύτερα στον κόσμο, έχουν ανεπαρκείς ποσότητες πυρομαχικών και ιδιαίτερα των τύπων εκείνων που αξιοποιούν στο έπακρο τις αναβαθμισμένες δυνατότητές τους.

Τέλος, με τον ίδιο σταθερό ρυθμό των προηγούμενων μηνών θα συνεχισθεί το πρόγραμμα διεξαγωγής ασκήσεως σε όλες τις κλίμακες, το οποίο έχει ήδη φέρει αποτελέσματα που είναι ορατά, όχι μόνο στο επίπεδο ετοιμότητας, αλλά ακόμη περισσότερο στο ηθικό του Στρατεύματος, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια, με τη δικαιολογία της περιστολής δαπανών, παρέμενε αδρανές και αισθανόταν πλήρως απαξιωμένο.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 01/03/2014 – ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥ - e.p.petrou@gmail.com)