Σημαντικά μειωμένες θα είναι τελικά οι εισοδηματικές ενισχύσεις που πρόκειται να δοθούν σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 καθώς η τρόικα όχι μόνο δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να δώσει το 70% του πλεονάσματος για τέτοιου είδους παροχές αλλά θέτει ως όρο για την χορήγησή τους την πλήρη διασφάλιση ότι το 2014 θα επιτευχθεί το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα των 2,9 δισ. ευρώ!
Επιπλέον, η τρόικα ζήτησε να επιβληθούν περικοπές στις αποζημιώσεις για οδοιπορικά και εκτός έδρας μετακινήσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, απαίτηση στην οποία συμφώνησε και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών!
Όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών:
1) Οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος να μην χρησιμοποιηθεί μόνο για αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, αλλά κατά ένα μεγάλο μέρος του να διατεθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου! Θέτουν επίσης και ως επιπρόσθετη προϋπόθεση για τη διανομή μέρους του πλεονάσματος σε εισοδηματικές ενισχύσεις, τη διασφάλιση ότι η διανομή αυτή δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το 70% της υπέρβασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να διανεμηθεί υπό μορφή «κοινωνικού μερίσματος». Δεδομένου ότι για το 2013 ο στόχος που είχε τεθεί με τον προϋπολογισμό ήταν μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα, αν τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι 1,5 δισ. ευρώ, η «απλοϊκή» ανάγνωση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα στην κυβέρνηση να διανείμει «κοινωνικό μέρισμα» της τάξεως του 1,05 δισ. ευρώ! Το ποσό αυτό όμως θα είναι τελικά πολύ μικρότερο.
Η τρόικα επισημαίνει ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του «κοινωνικού μερίσματος» θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένο εκ προοιμίου, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δις ευρώ όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός και ό,τι περισσέψει στη συνέχεια να μπορεί να διανεμηθεί!
Όσον αφορά στον τρόπο διανομής του .... μερίσματος η τρόικα ζητά αυτή να αφορά σε περισσότερες κατηγορίες δαπανών, πέραν των ενισχύσεων σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους. Μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα, περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες , η αποπληρωμή περισσότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία. Σημειώνεται ότι η εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.
2) Οι επικεφαλής της τρόικας, κατά τις πρόσφατες συζητήσεις τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έθεσαν ζήτημα «εξορθολογισμού» των ειδικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να καταργηθούν οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ διαφόρων κλάδων δημοσίων υπαλλήλων στα ποσά των αποζημιώσεων για οδοιπορικά και εκτός έδρας μετακινήσεις. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συμφώνησε με αυτή την απαίτηση της τρόικας η οποία πλέον θα λάβει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα ακόλουθα χαρακτηριστικά παραδείγματα: οι μηχανικοί του Δημοσίου λαμβάνουν για οδοιπορικά 56 ευρώ, οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους 59 ευρώ, οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ 40 ευρώ και του ΟΠΕΚΕΠΕ 94 ευρώ. «Ορθώς παίρνουν τα έξτρα αλλά πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός», τόνισε ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας.
Παράλληλα σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα πρέπει σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υπάρχει «σύνδεση απολαβών με την αξιολόγηση» χωρίς να είναι απολύτως σαφές τι συνεπάγεται αυτό...
πηγή: Ζeronews