Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: "Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας." - "Μου λένε πολλοί": "΄Πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς" - Έτσι είναι η Ελλάδα." - "Εγώ δεν συμβιβάζομαι με το σύστημα"


 

νάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς ανησυχείτε.
Ανησυχείτε για το πώς θα βγει ο μήνας. Για το μέλλον των παιδιών σας. Για το μέλλον της χώρας μας.

Ανησυχείτε για το πώς θα ξεκολλήσουμε από τη στασιμότητα. Για το πώς ο προοδευτικός κόσμος θα πάρει τα ηνία από τη Δεξιά που κυβερνά για λίγους και εκλεκτούς.

Και βλέπετε ξαφνικά μια συζήτηση να έχει ξεκινήσει με επιμονή για τη «συγκόλληση» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, μία τέτοια συζήτηση κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε ανοίξει πέρυσι, όταν η ΝΔ πήρε 41%, και όχι τώρα που η ΝΔ κατέρρευσε στο 28%;

Και επιτρέψτε μου να πω ότι σε αυτήν την κατάρρευση της ΝΔ έπαιξε ρόλο η αντιπολίτευση που κάναμε εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί -έχοντας δύο διασπάσεις στην πλάτη μας και ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μας- να μην μπορέσαμε να καρπωθούμε μερίδιο από αυτήν την κατάρρευση, όμως την προκαλέσαμε σε μεγάλο βαθμό. Γιατί δώσαμε ορατότητα στο γεγονός ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Αναδείξαμε τα ψέματά τους, την ευθύνη τους για την ακρίβεια, την άδικη φορολογία, την αλαζονεία τους.

Γιατί λοιπόν αυτή η συζήτηση για «συγκόλληση» τώρα; Τώρα που καθαρίζουμε το κόμμα μας από συμφέροντα και μαγαζάκια, τώρα που ραγίσαμε την παντοδυναμία Μητσοτάκη;

Τώρα λοιπόν, κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφοι, δημοσκοπήσεις - ολόκληρο το σύστημα θέλει να σας επιβάλλει και το πρόβλημα και τη λύση. Τους δήθεν σωτήρες που θα μπορούν να ελέγξουν.

Το έχω τονίσει επανειλημμένως: Οι συνεργασίες χτίζονται από κάτω προς τα πάνω - και σε αυτήν τη διαδικασία είμαστε παρόντες.

Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή ξαφνικά το σύστημα βλέπει τον Μητσοτάκη να αποσταθεροποιείται και ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του.

Νομίζουν ότι θα κάνω τα πάντα για να μείνω στην καρέκλα. Δε με ξέρουν καλά. Εν αντιθέσει με τους πολιτικούς του κομματικού σωλήνα ή των τζακιών, μπορώ να έχω και ζωή και καριέρα έξω από την πολιτική.

Γι’ αυτό και -εντός πολιτικής- δεν έχω πρόβλημα να αφήσω όσες φορές χρειαστεί την καρέκλα και να προσφύγω στην κρίση του λαού, κόντρα στα σχέδια του συστήματος.

Ας μιλήσουμε γι` αυτό το σύστημα.
Πόσο έντιμα είναι τα πολιτικά κόμματα σήμερα;
Καταθέσαμε τροπολογία για να είναι σε δημόσια θέα οι ρυθμίσεις δανείων και των πολιτικών και των κομμάτων. Τι κάνει ο Πρωθυπουργός; Απορρίπτει την πρότασή μας.
Τι άλλη απόδειξη θέλετε;

Σιγά που θα μας έδειχναν σε ποιον οφείλουν τι και πώς τα πληρώνουν. Τις εξαρτήσεις τους. Τα μαύρα χρήματα που λιμνάζουν στα κόμματα της Ελλάδας. Το ψάρι που βρωμάει από το κεφάλι.
«Δεν θα σας προδώσω ποτέ» σημαίνει δεν συμβιβάζομαι με το σύστημα. Αν είναι να γίνω πρωθυπουργός σε συνεργασία με το σύστημα, προτιμώ να μη γίνω ποτέ.

Τους αποκαλύπτω όλους. Δεν φοβάμαι για την καρέκλα μου. Δεν φοβάμαι για τα αντίποινα. Και ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει - αλλά ας γίνει με εντιμότητα.

Αυτό ακριβώς θα κάνω, αρχίζοντας από τώρα. Και ας με πολεμήσουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά απ’ έξω. Γιατί η χώρα έχει ανάγκη από ανεξαρτησία και ρήξεις - όχι από συμβιβασμούς και συγκολλήσεις.

Έχω ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το δεύτερο μισό του 2024, που θα μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό κόμμα, που θα πείσει τον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος να κυβερνήσει, και να κυβερνήσει ρηξικέλευθα.

1) Οικονομική Εξυγίανση
Δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος. Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου - Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας.
Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: «πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα».
Λοιπόν - Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης.
Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ δάνειο από τράπεζα. Τα «δανεικά και αγύριστα» ανήκουν σε άλλους χώρους.
Αν γίνω δέσμιος εξαρτήσεων, είτε «άγνωστων χρηματοδοτών» είτε τραπεζιτών, θα σας έχω ήδη προδώσει.
Άρα, πάμε να πολεμήσουμε μόνοι μας:
Έχουμε τακτοποιήσει όσο ήταν δυνατόν τα έξοδα του κόμματος με βάση τις υπάρχουσες δομές. Έχουμε κινηθεί στα όρια της κρατικής επιχορήγησης όλο αυτό το διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές, κάνοντας μία πολύ στοχευμένη και περιορισμένη προεκλογική καμπάνια. Έχουμε καλύψει τρύπες.
Και δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσουμε τους προμηθευτές που στήριξαν το κόμμα στον αέρα.
Δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού.
Θα σας παρουσιάσω και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά.
Σας υπόσχομαι ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα έχετε μια προοδευτική κυβερνητική δύναμη πραγματικά ανεξάρτητη. Εκτός φυσικά αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον μου να με ρίξουν. Ας προσπαθήσουν - σας είπα, δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα. Με ενδιαφέρει να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και αυτό δεν το κάνεις με άγνωστες πηγές χρηματοδότησης.
2) Καταστατικό Συνέδριο
Ετοιμαστείτε για ριζικές αλλαγές. Θα φτιάξουμε ένα από τα πιο σύγχρονα κόμματα στην Ευρώπη. Με αμεσοδημοκρατία. Ψηφιοποίηση. Αξιοκρατία. Μεγαλύτερη δύναμη στη βάση, μικρότερα και ευέλικτα όργανα. Δυνατότητα σε όλες και όλους να αναδειχτούν σε θέσεις ευθύνης με την αξία τους. Και αξιοποιώντας τις γνώσεις όλων των μελών.
Θυμάστε το ερωτηματολόγιο που έθεσα προς τα μέλη τον Φεβρουάριο; Αυτό που ήταν αιτία για την αμφισβήτησή μου στο συνέδριο; «Πώς τόλμησε να ρωτήσει τα μέλη αντί για τα όργανα!».
Λοιπόν: 8000 μέλη απάντησαν. Πολλές φορές περισσότερα από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίστηκαν πρόσφατα - μερικές με δείγμα 60 ατόμων.
Το 83% των μελών ΔΕΝ είναι ικανοποιημένο με την ανταπόκριση των οργάνων. Το 86% απαιτεί ριζικές αλλαγές.
Δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη μας θα ακούσουμε και θα φέρουμε τις ριζικές αλλαγές που απαιτούν από εμάς.
Όλα θα μπουν στη συζήτηση (όπως και το αν πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό που λέει το τωρινό καταστατικό μας, για όριο τριών διαδοχικών θητειών στους βουλευτές).
Αν θέλουν λοιπόν οι προοδευτικοί πολίτες μια μεγάλη παράταξη, τους ενθαρρύνω να γραφτούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να λάβουν μέρος στις αλλαγές που ζητούν.
3) Κυβερνητικό Πρόγραμμα
Δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος,
με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων «τάσεων», και χωρίς επαρκή κοστολόγηση.
Όχι.
Θα φτιάξουμε πρόγραμμα για τα πάντα. Και θα αγγίξουμε και θέματα που κάνουν «τζιζ».
Από τα προνόμια των βουλευτών μέχρι τον τρόπο λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας στην Ελλάδα. Από την αναγκαστική στρατιωτική θητεία μέχρι τη διάκριση ρόλων κράτους - εκκλησίας.
Και ας συγκρουστούμε.
Ας συγκρουστεί κάποιος επιτέλους με τις παθογένειες δεκαετιών.
Με έναν σύμμαχο:
Με κάθε Ελληνίδα και Έλληνα που θα μπορεί να μπει ψηφιακά στον SYRIZA.gr και να εντοπίσει στο πρόγραμμά μας τις θεματικές που την/τον ενδιαφέρουν. Να μπορεί να βρει τον εαυτό της/του στο πρόγραμμά μας. Με πρόγραμμα για την κεντρική κυβέρνηση, για τις περιφέρειες, για κάθε κλάδο και επαγγελματική ιδιότητα.
Και με προτάσεις νόμου έτοιμες να γίνουν νομοσχέδια. Όλα έτοιμα να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν.
Η πορεία προς ένα τέτοιο κυβερνητικό πρόγραμμα έχει ήδη αρχίσει με τη φορολογική μας πρόταση. Αλλά τώρα προχωράμε ώστε να καλύψουμε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής.
Στις επόμενες μέρες, θα ανακοινώσουμε στον Τύπο τα υπόλοιπα think tank μας, με τρόπο πιο περιληπτικό από τα προηγούμενα, ώστε να αρχίσουμε άμεσα τη δουλειά για την επεξεργασία του προγράμματος. Μαζί με τα τμήματα του κόμματος, τους βουλευτές μας και φυσικά όλα τα μέλη που ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν.
4) Σκιώδης Κυβέρνηση
Μου λένε όλη την ώρα: Ποια είναι η ομάδα σου; Είσαι one-man-show. Θέλουμε να δούμε ανανέωση.
Φυσικά, όταν τους αναφέρω παραδείγματα από τα υπάρχοντα think tanks και το ευρωψηφοδέλτιο, μου λένε ότι όντως, υπάρχει νέο ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά και πάλι, είναι σημαντικό ο κόσμος να ξέρει με ποιους επιθυμώ να κυβερνήσω αν μας επιλέξει - ειδικά επειδή έχει απογοητευτεί από τη δήθεν «αριστεία» των υπουργών της ΝΔ και συγχρόνως δεν ξεχνά υπουργούς της παλιάς κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον δεν είναι μαζί μας.
Έχω ένα όραμα για κυβέρνηση κυρίως εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Θεωρώ ότι υπάρχουν αντικρουόμενα κίνητρα όταν ένας υπουργός έχει εξουσία και συγχρόνως κυνηγά σταυρούς τοπικά. Θα ήθελα λοιπόν όποιος βουλευτής είναι να γίνει υπουργός, να είναι έτοιμος να θυσιάσει την έδρα του.
Για να απαντήσω λοιπόν μια και καλή στο «ποια είναι η ομάδα σου;», θα παρουσιάσω μέχρι το τέλος του χρόνου τη σκιώδη κυβέρνησή μας, η οποία θα επιβλέπει τη δημιουργία του προγράμματος - νομοσχεδίων και θα είναι η πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσής μας. Για να δώσουμε πρόσωπο σε αυτό που ονομάζουμε «νέος ΣΥΡΙΖΑ» και «σύγχρονη Αριστερά».
5) Μητρώο Στελεχών
Ανανέωση σημαίνει: μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν. C`est la vie...
Και αυτό θα αρχίσει άμεσα. Σε λίγες μέρες, θα μοιραστώ μαζί σας έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο στον οποίο κάθε μέλος θα μπορεί να δηλώσει το ενδιαφέρον του για αιρετή θέση: Για τα ψηφοδέλτιά μας στις βουλευτικές εκλογές και για την τοπική αυτοδιοίκηση (όπου υστερούμε, δυστυχώς, πολύ).
Θα γνωρίσουμε αυτόν τον νέο κόσμο. Θα του δώσουμε τη δυνατότητα να προσφέρει και να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα ώστε να πετύχει στα μελλοντικά μας ψηφοδέλτια. Όχι μόνο στην προκριματική διαδικασία, αλλά βεβαίως και στην εθνική διαδικασία απέναντι στον συντηρητισμό της δεξιάς.
Συγχρόνως, θα δημιουργήσουμε και μητρώο για όσους δεν επιθυμούν αιρετή θέση αλλά θα ήθελαν να στελεχώσουν την κυβερνητική δομή την επόμενη μέρα της νίκης μας, να προσφέρουν στη χώρα μας.
Και το κάθε υπουργείο δε θα στελεχωθεί από τους κολλητούς και τα ρουσφέτια του εκάστοτε υπουργού (όπως πχ το Υπ. Μεταφορών του Κώστα Καραμανλή). Θα στελεχωθεί από τον άξιο κόσμο που θα έχουμε αναδείξει.
6) Ακτιβισμός
Μπορεί μεν να έχουμε καταφέρει να σπάσουμε ως ένα βαθμό το επικοινωνιακό εμπάργκο της προπαγάνδας Μητσοτάκη, αλλά δεν μπορούμε να ξεμπλέξουμε τα πλοκάμια εξουσίας που έχει απλώσει παντού. Με τις απευθείας αναθέσεις, τις Αναπτυξιακές Εταιρείες στην περιφέρεια, τις οικονομικές εξαρτήσεις.
Εκεί δεν αρκεί ούτε η πολιτική πρόταση (όσο καλοδουλεμένη και να είναι) ούτε η επικοινωνία (παρότι καταφέραμε να ηττηθεί ο Γκρίνμπεργκ και να ακυρωθεί στην πράξη το… βραβευμένο tiktok του Πρωθυπουργού). Εκεί χρειάζεται ακτιβισμός στην κοινωνία μέσα.
Για τον συνδικαλισμό έχω ήδη μιλήσει, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ θέλει να συνεργαστούμε. Αλλά και πάλι δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό. Πρέπει να χτίσουμε και εμείς τις δικές μας βάσεις παντού.
Για τον ακτιβισμό γενικότερα, εκεί πρέπει να πρωτοστατήσουμε με τους νέους τους οποίους ξανακερδίσαμε στις τελευταίες εκλογές. Πρέπει να στρέψουμε τον πολιτισμό της χώρας μας προς την πρόοδο.
Δράσεις για το περιβάλλον. Για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Για τη ζωοφιλία. Για την ισότητα παντού.
Θα αρχίσουμε όμως με την Παλαιστίνη. Είμαι ήδη σε επικοινωνία με την παλαιστινιακή κυβέρνηση και με τον ΟΗΕ και οργανώνουμε ανθρωπιστική δράση στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας στις αρχές του Σεπτέμβρη. Εννοείται ότι θα είμαι παρών εκεί στην πρώτη γραμμή. Θα μοιραστώ σύνδεσμο ώστε να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι θέλουν να βοηθήσουν - ειδικά γιατροί (και ψυχίατροι), νοσηλευτές, διερμηνείς.
Θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας. Και ως κοινωνία και ως κοινωνική αντιπολίτευση.
Τι σημαίνει το δεύτερο;
Όπως κάνουμε με τη φόρμα για τα παράπονα των πολιτών για το ΕΣΥ (σύντομα θα παρουσιάσουμε πολλά που έχουμε πληροφορηθεί από εσάς), έτσι θα αναδεικνύουμε τις αδικίες και τη διαπλοκή στη χώρα μας σε όλους τους τομείς.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρουν μια ασπίδα προστασίας σε εμάς απέναντι στο κράτος-λάφυρο της ΝΔ.
Ο πολίτης θα έχει μια διέξοδο σε εμάς απέναντι στην ανεπάρκεια της δεξιάς κυβέρνησης.
Έξι πυλώνες λοιπόν. Εκκίνηση τώρα, με δομική ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2024, και έμπρακτο έργο από εκεί και πέρα.
Σας καλώ να αγνοήσετε τα στημένα παιχνίδια του συστήματος και τους μοχλευτές του.
Σας καλώ να φιλτράρετε τις «αλήθειες» και τις «λύσεις» που σας παρουσιάζουν ως δικές σας επιλογές που ποτέ δεν πήρατε.
Σας καλώ να επιλέξετε τη ριζική αλλαγή. Την είσοδο της ελληνικής πολιτικής στο άφθαρτο, το αξιοκρατικό και το αδιάφθορο.
Από μεριάς μου, έχω λάβει τα μηνύματα.
Ξέρω πού και πώς πρέπει να βελτιωθώ. Και το κάνω ήδη.
Δεν είμαι ένας εναντίον όλων. Είμαστε πολλοί εναντίον λίγων.
Στηρίξτε μας να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτό που μοιάζει προδιαγεγραμμένο αλλά δεν είναι.
Στηρίξτε μας να μπορέσουμε να φτιάξουμε μαζί σας μια Ελλάδα στην οποία οι πολίτες της θα νιώθουν περηφάνια και αξιοπρέπεια.
Επιτέλους, κάτι πάει να αλλάξει.

Υπτγος ε.α. Χρήστος Μπολώσης: - Μια βόλτα στην Αθήνα - Η λαθρακοή και η… λαθροματιά

 

Θυμάστε τις παλιές Ελληνικές ταινίες, που άρχιζαν με την φωνή του αλησμόνητου Γιώργου Βελέντζα ή του Σταύρου Ξενίδη να λένε: «Η Αθήνα, είναι μία μεγάλη πολιτεία, και τους δρόμους της κάθε μέρα τρέχουν κάθε λογής άνθρωποι, για να βγάλουν το ψωμί τους…» ή κάπως έτσι.

  • TουΥπτγου ε.α.  Χρήστου Μπολώση

Βρέθηκα προ ημερών στην πρωτεύουσα για μια σειρά εργασιών, που άρχιζαν από τους Αμπελοκήπους και τελείωσαν στο Μοναστηράκι, με παράκαμψη στα Εξάρχεια. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής αυτής το διέδραμα πεζός, μου δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω διάφορες συζητήσεις, χωρίς μάλιστα και να χρειαστεί να στήσω αυτί. Γιατί; Μα σήμερα με τα κινητά δεν χρειάζεται προσπάθεια για να ακούσεις τι λένε οι συνάνθρωποί μας, αφού όλοι φωναζουνε. 

Η λαθρακοή και η… λαθροματιά αρχίζει από τον σταθμό του μετρό, αλλά και μέσα στα βαγόνια, στις οθόνες των οποίων διαφημίζονται διάφορα θεατρικά έργα και μάλιστα που παίζονται  στις κρατικές σκηνές. Είναι ζήτημα αν οι διαφημίσεις αυτές έχουν προσελκύσει έστω και έναν θεατή.

Μέσα στο μετρό, η κατάσταση είναι λίγο πολύ γνωστή. 

Το 90% των επιβατών χαζολογάει  με το κινητό του και το υπόλοιπο 10% χαζολογάει με το 90%, που χαζολογάει με το κινητό του. Επίσης, το 85% κρατάει καφέδες.

Σε μια στιγμή, ακούς να καλεί στο κινητό (‘’φορητό’’ ορθότερον) κάποιος επιβάτης κάποιον, χωρίς να έχει υπομονή 5΄ λεπτά μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Απαντά ο συνδρομητής του, αν «είναι διαθέσιμος» ή αν «η κλήση του, δεν είναι σε αναμονή και δεν προωθείται», ή αν έχει σήμα και ξανακούγεται ο καλών επιβάτης: «Έλα πού είσαι;». Κάτι λέει ο άλλος για να απαντήσει ο επιβάτης «Έλα καλά τα λέμε σε λίγο».

Αντιστρόφως. Καλείται ο επιβάτης, το «σηκώνει» και απαντά: «Έλα Δημήτρη, στο μετρό είμαι. Σε 2΄ λεπτά φτάνω». Αν είναι νεαρός, η φράση διαφοροποιείται σε «Έλα Δημήτρη, στο μετρό είμαι. Σε 2 λεπτά φτάνω ρε μα….α».

Σε κάποια στιγμή ακούς: «Σαλαμπάχα άλμπα μπούλα νταρουσάφακα», ή κάτι τέτοιο. Γυρνάς και βλέπεις μία ομάδα «επενδυτών», που μόλις έχουν τελειώσει το λιάσιμο, να συζητούν ζωηρά δείχνοντας ό ένας στον άλλο το κινητό του. Μπροστά τους, το δικό μου κινητό μοιάζει με αυτά που είχαμε στον στρατό με την μανιβέλα, τα ΕΕ-8. Θυμάσαι τους αναξιοπαθούντες πρόσφυγες του κ. Καιρίδη και ένα δάκρυ τρέχει από το αριστερό σου μάτι. Το δεξί, το φασιστικό, δεν συγκινείται.

Εν τω μεταξύ, ανεβαίνει και άλλος κόσμος και η επαφή μεταξύ των επιβατών γίνεται όλο και πιο στενή. Μιά κοπέλα δίπλα μου, που έχει κάνει το πουλόβερ της μάσκα, κρατάει ένα μάτσο χαρτιά. Με λοξή ματιά διαβάζω: «Αίτηση σύνδεσης παροχής ύδατος» και σε μία γωνιά της αιτήσεως πάνω – πάνω, σημειωμένος με το χέρι, ένας αριθμός τηλεφώνου. Προφανώς ο αριθμός αυτός είναι κάποιου υπευθύνου και δόθηκε στην κοπέλα να τον καλέσει αν το πράμα καθυστερεί. Έχετε δοκιμάσει να καλέσετε ποτέ τέτοιον αριθμό για να ζητήσετε πληροφορίες από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία; Μη το κάνετε. Και μη το κάνετε, ιδίως παραμονές ιατρικών εξετάσεων, διότι κινδυνεύετε να ανεβάσετε πίεση (καλή και κακή), τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ και ζάχαρο σε απαγορευτικά επίπεδα. Ουδέποτε τοιούτος αριθμός απήντησε στην ιστορία του Ελληνικού Δημοσίου. Κάποτε θα κάνουμε μία πραγματεία πάνω σ’ αυτό. Η κοπέλα όμως, νομίζει ότι έκανε καλή δουλειά…

Κατηφορίζεις την Βασιλίσσης Σοφίας, οπότε ακούς μια κυρία να τηλεφωνεί, απαντώντας στο κινητό (‘’φορητό’’ ορθότερον): «Ναι, ναι οι αιματολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο. Δεν ξέρω γιατί. Έτσι μου είπαν. Πάντως αύριο το πρωί στις 5 η ώρα πρέπει να είσαι νηστική στο τάδε νοσοκομείο για να πάρεις αριθμό».  Εύχεσαι περαστικά στον συνάνθρωπό μας και συνεχίζεις. 

Κάποτε φθάνεις στο Σύνταγμα. Πριν βγεις στην πλατεία σε καλωσορίζει κάποια έκθεση υπέρ των αναξιοπαθούντων βατράχων της Κένυα, με μέλια, βουτήματα, σπιρουλίνες και λουμίνια πρώτης ποιότητος. Ανεβαίνεις τη σκάλα και βγαίνεις στην έξοδο, όπου ο μισός πληθυσμός της Αθήνας, έχει ραντεβού με τον άλλο μισό. Παραλλήλως σου βάζουνε στα μούτρα διάφορα διαφημιστικά φυλλάδια, φροντιστηρίων, αποκρυφιστών (έχουν άδεια αυτοί;) και του ΚΚΕ (αυτοί σίγουρα δεν έχουν, αλλά και δεν την χρειάζονται…). Λίγο πιο κάτω, υπαίθριοι μουσικοί δίνουν συναυλίες, ενώ  ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ διαγκωνίζονται, ποιός θα πέσει πρώτος επάνω σου.

Πιάνεις την Πανεπιστημίου και εμπρός από την Ακαδημία, έχουνε στήσει καμία εικοσαριά πολύχρωμα τσαντίρια κάποιοι Αφγανοί διαμαρτυρόμενοι, επειδή θέλουν τα 1.500 ευρώ που δίνουμε στους ασυνόδευτους νταγκλαράδες να γίνουν 2.500, επειδή η ζωή ακρίβυνε.

Κάτι μουρμουρίζεις  στα Αφγανικά και συνεχίζεις τον δρόμο σου. Αν περάσεις μέσα από την στοά «Χατζηχρήστου» θα πέσεις επάνω σε ένα μικρό συνοικισμό αστέγων με τις γνωστές χαρτοκούτες αλλά και τα παραδοσιακά στρωσίδια. Στην ίδια στοά το βράδυ, μετά τις 22.00, παραδίδονται δωρεάν μαθήματα λήψεως μορφίνης, κοκαΐνης και άλλων… ιατρικών ουσιών, δια της μεθόδου της ενέσεως.  Τμήματα ολιγομελή…

Το ταξίδι όμως συνεχίζεται. Κόβεις δεξιά βγαίνεις στην Σόλωνος και ακόμα δεξιότερα (καμιά πολιτική αιχμή…) στην Θεμιστοκλέους και νάσαι στον παράδεισο της ευνομίας της τάξεως και της γαλήνης. Στα Εξάρχεια. Και όμως! Όλα αυτά που ανέφερα προηγουμένως, περιέργως μεν, αλλά  υπάρχουν. Κι’ αυτό, γιατί σε κάθε γωνιά, υπάρχουν 3-4 αστυνομικοί με μηχανές, έτοιμοι να καρπαζώσουν τα παλιόπαιδα τ΄ ατίθασα. Λέμε τώρα και να μη νομίσει ο κ. Χρυσοχοίδης ότι έτσι είναι τα πράματα

Σιγά σιγά η βόλτα τελειώνει και κατάκοπος παίρνω το μετρό για το σπίτι. Ανεβαίνω τις κυλιόμενες και βγαίνω στο φως του Θεού.  Μπροστά μου πηγαίνει μία κοπέλα σούρνωντας την βαλίτσα της και παίζοντας με το κινητό της (‘’φορητό’’ ορθότερον). Σε λίγο σταματά και με ρωτά.

  • Συγγνώμη το μετρό πού είναι;
  • Από πού ήρθες κοπέλα μου;
  • Από κει και μου δείχνει ακριβώς την κατεύθυνση του μετρό.
  • Και δεν το είδες;
  • Δηλαδή πρέπει να πάω απέναντι; 
  • Όχι κορίτσι μου, πίσω θα γυρίσεις και στα 100 μέτρα θα το βρεις.
  • Α ευχαριστώ πολύ και με συγχωρείτε, είπε και ξανάπιασε το κινητό.   

Αμφιβάλλω αν τελικώς το βρήκε…

Υστερόγραφο

Το παρακάτω κείμενο είναι του φίλου μου Χρίστου Γούδη, τέως καθηγητού αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με το οποίο σχολιάζονται θαυμάσια τα τρέχοντα. Απολαύστε το:

Η τεραστία κοινωνική σημασία των οχετών εν τω συγχρόνω βίω

«Αυτό που θέλει ο μαλάκας, είναι έναν καθρέφτη για ψυχή μαλάκα,

ώστε να μπορεί να καμαρώνει τον εαυτό του»

Λουί-Φερντινάν Σελίν (Γάλλος μυθιστοριογράφος)

Το αποχετευτικό δίκτυο, το δίκτυο των υπονόμων (όπως και το δίκτυο των νόμων) είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία μιας κοινωνίας (πλέουσας επί των κοπράνων της). Όταν κάπου διαρραγεί και από τις σεσηπυίες σωλήνες του αρχίζει να υπερεκχειλίζει ο βόρβορος, είναι μοιραίο να υφιστάμεθα την κακοσμία του, i.e. την αντιστροφή της ευωδίας των γαλλικών αρωμάτων με τα οποία ραίνουν τις μαιτρέσες τους (νόμιμες και παράνομες παλλακίδες) οι λογιών-λογιών εξουσιαστές του σκότους του κόσμου τούτου. 

Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω, ο έχων οφθαλμούς οράν οράτω, και ο νοών νοείτω. 

 Χρίστος Γούδης

Αυτά φίλοι μου. Απολαύστε το υπόλοιπο Euro 24 αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνας που έρχονται στίς 26 Ιουλίου.

 Αφού σας ευχηθώ ολόψυχα…

….δίνουμε ραντεβού και πάλι για τις 23 Σεπτεμβρίου.




πηγή:https://www.dimokratia.gr/apopseis/579541/mia-volta-stin-athina/

ΕΦΚΑ: - Κλείνει ο κύκλος επανυπολογισμού των συντάξεων - Αποκαθίστανται οι αδικίες των χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης - Πότε και Πως θα καταβληθούν τα αναδρομικά που θα προκύψουν




                             Πώς θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων 

Τα βασικά σημεία της υπουργικής απόφασης που εστάλη στον ΕΦΚΑ για τη διατύπωση γνώμης 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

Τον τρόπο εφαρμογής των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης του ν. 4670/2020 για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις προ του ν. 4387/2016 (πριν την 13η.05.2016), προβλέπει μεταξύ άλλων Υπουργική Απόφαση την οποία πρόκειται να υπογράψει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου. 

Η υπουργική απόφαση αντικαθιστά την παλαιότερη απόφαση του επανυπολογισμού των συντάξεων (οικ. 26083/2016 όπως ισχύει), η οποία ακυρώθηκε ως συνέπεια των αποφάσεων του ΣτΕ του Οκτωβρίου 2019. 

Η νέα υπουργική απόφαση, αφορά σε κύριες συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (εκτός του πρώην ΟΓΑ), οι οποίες είτε έχουν ήδη επανυπολογιστεί είτε εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους.

 Αποτελείται από επτά άρθρα τα οποία αφορούν στο πεδίο εφαρμογής της, τους κανόνες αναπροσαρμογής των συντάξεων, τις συντάξιμες αποδοχές, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τα έτη ασφάλισης, τον προσδιορισμό της καταβλητέας από 1.10.2019 σύνταξης και τη διαδικασία αναπροσαρμογής. 


                              Βασικά σημεία της απόφασης 

Τα βασικά σημεία της απόφασης αφορούν στον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης, βάσει των νέων, βελτιωμένων συντελεστών αναπλήρωσης του ν. 4670/2020 για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι ο υπολογισμός βάσει των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την εφαρμογή του ν. 4387/2016 προβλέφθηκε στην εγκύκλιο του ΥΠΕΚΥΠ με Α.Π. 15982/2020. 

Η αναπροσαρμογή από 01.10.2019 όλων των κύριων συντάξεων που χορηγήθηκαν με προγενέστερες του ν.4387/2016 διατάξεις, πραγματοποιείται βάσει των στοιχείων επί των οποίων πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επανυπολογισμός και αναπροσαρμογή του διαστήματος από 13.05.2016 έως 30.09.2019. Οι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης εφαρμόζονται άμεσα χωρίς επανάληψη του πρώτου επανυπολογισμού και της αναπροσαρμογής. 

Προκειμένου να προσδιοριστεί η καταβλητέα από 01.10.2019 σύνταξη, γίνεται σύγκριση: α) Του καταβαλλόμενου την 30.09.2019 ποσού εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς με β) το άθροισμα εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης. Η σύγκριση των ποσών διενεργείται μεταξύ καθαρών προ φόρου ποσών. 

Αν το καθαρό προ φόρου ποσό που ελάμβανε ο συνταξιούχος προ της 30.09.2019 εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που προκύπτει με τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης, τότε εξακολουθεί να καταβάλλεται το υψηλότερο ποσό. Η διαφορά τους εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, και ακολουθώντας τις σχετικές προβλέψεις του νόμου. 

Στην περίπτωση που λόγω των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης προκύπτει αυξημένο ποσό στον δικαιούχο, σε σχέση με ό,τι ελάμβανε προ της 30ης Σεπτεμβρίου 2019, τότε το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της τυχόν πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και σταδιακά ισόποσα κατ` έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι κάθε συνταξιούχος προ του 2016 θα λαμβάνει τουλάχιστον όσα ελάμβανε, εάν όχι περισσότερα. Για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω οι ανταποδοτικές τους συντάξεις, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και αυξήσεις των καθαρών ποσών που αυτοί λαμβάνουν. 

Τέλος, τυχόν αναδρομικά ποσά που θα προκύψουν για τους συνταξιούχους για το διάστημα από τον Οκτώβριο 2019, μέχρι την εφαρμογή της αναπροσαρμογής, αυτά θα τους αποδοθούν εφάπαξ. 

Με την υπουργική αυτή απόφαση, κλείνει ο κύκλος των επανυπολογισμών και αποκαθίστανται οι αδικίες των χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης του προηγούμενου νόμου 4387/2016 για όσους είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης. Πρόκειται για το τελευταίο σημαντικό βήμα συμμόρφωσης στις αποφάσεις του ΣτΕ του Οκτωβρίου 2019 και, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα πρόσφατα μέτρα επιτάχυνσης απονομής των συντάξεων, συμπληρώνει το πλέγμα ενεργειών της κυβέρνησης και του Υπουργείου προς ομαλοποίηση της λειτουργίας του ασφαλιστικού μας συστήματος.

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωθυπουργός για το υπερπλεόνασμα: - Γιατί φορολογείτε με 33% και όχι με 90%; - Πού θα πάνε τα λεφτά;

 




Τα 5 βασικά σημεία της έκτακτης φορολόγησης στα κέρδη των διυλιστηρίων

Γιατί τώρα ο έκτακτος φόρος και όχι νωρίτερα;

Όσοι απευθύνουν αυτό το ερώτημα δίνουν ένα πρόσθετο ουσιαστικό επιχείρημα στην κυβέρνηση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ποτέ δεν προσπάθησε να παίξει  προεκλογικά  παιχνίδια για να «υφαρπάξει» ψήφους Το μέτρο ελήφθη τώρα, 11 ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, γιατί πλέον έχουμε βεβαιωμένα τα λογιστικά στοιχεία  και έχουν αποκρυσταλλωθεί τα κέρδη. Το 2022 οι δύο εταιρίες είχαν λογιστικά κέρδη περίπου 2,5 δις ευρώ ενώ στις λογιστικές καταστάσεις του 2023 περίπου 1,6 δις ευρώ. Αν και μειώθηκαν παραμένουν σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το διάστημα πριν την κρίση (όπου κυμαίνονταν σε περίπου 600 εκατ. για τις 2 εταιρίες) και για αυτό λάβαμε την απόφαση για την έκτακτη φορολόγησή τους.

Τρίτη έκτακτη φορολόγηση, τα έσοδα πάντα υπέρ των αδύναμων

Δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρούμε σε έκτακτη φορολόγηση για τα πλεονάζοντα κέρδη. Το κάναμε το 2022 και εισπράξαμε έκτακτη εισφορά 630 εκατ. ευρώ και επιπλέον φορολογία εισοδήματος 506 εκατ. ευρώ, δηλαδή σύνολο 1,14 δισ. Ευρώ. Με αυτά τα χρήματα ενισχύσαμε τη μέση οικογένεια και τους πιο αδύναμους επιδοτώντας το κόστος ενέργειας.

Πού θα πάνε τα λεφτά;

Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους τον Δεκέμβριο, οι οποίοι λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.  Επίσης μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα ταξί (κόστος 45 εκατ. ευρώ ετησίως) και στον καφέ που προσφέρεται ως αγαθό, δηλαδή take away & delivery (με ετήσιο κόστος 65 εκατ. ευρώ).

Γιατί φορολογείτε με 33% και όχι με 90% όπως λέει ο
Σύριζα;

Καταρχήν στο 33% κανείς πρέπει να προσθέσει 22% φόρο εισοδήματος και τη προκαταβολή φόρου, οπότε το ποσό ξεπερνά συνολικά το 50% των φορολογητέων κερδών. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης φορολόγησε τα διυλιστήρια με 33% (Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Πορτογαλία), με κάποιες εξαιρέσεις (Ιταλία, Αυστρία) 40%, τις οποίες όμως και πάλι υπερκαλύπτουμε μέσω της προκαταβολής φόρου και του φόρου εισοδήματος. Μην ξεχνάμε ότι οι δραστηριότητες των εταιριών είναι σε μεγάλο βαθμό εξωχώριες. Στην Ελλάδα ξεπερνά το 60% ο κύκλος εργασιών από το εξωτερικό.

Μήπως η χώρα ήταν υποχρεωμένη να επιβάλλει τον έκτακτο φόρο;

Όχι δεν ήταν υποχρέωση αλλά δυνατότητα την οποία εξαντλούμε! Με τη φορολόγηση του 2022 είχαμε ολοκληρώσαμε την υποχρέωση του Κανονισμού, η περαιτέρω φορολόγηση για το 2023 ήταν απλώς δυνατότητα και η απόφασή μας συνιστά πολιτική επιλογή.

ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ,ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ

 





Μαζί με τα χαμόγελα και τα αρώματα αυτής της ωραίας εποχής ήλθαν και …εκλογές.
Με πορεία βόρεια, όπου η φύση είναι ακόμη πιο όμορφη, όπως και οι αναμνήσεις μου βεβαίως βεβαίως, θα είμαι εκεί ΚΑΙ για να ψηφίσω.
Δεν πιστεύω σε εκλογές και αποτελέσματα, εκ…. του αποτελέσματος…
Πολύ περισσότερο σ αυτή την χρεοκοπημένη Ευρώπη της παρακμής των αξιών.

Σ αυτή την Ευρώπη που ενώ υποτίθεται ότι έχει ως βάση της το ελληνικό πνεύμα είναι τελείως ξένη και φθοροποιός στο Έθνος και τις παραδόσεις μας.

ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΜΑΣΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ, ΕΘΝΙΚΑ!!!!
Ρίξτε και μια ματιά στο τι ευαγγελίζονται οι δικοί μας επαγγελματίες ψεύτες…
Αναζητήστε αν υπάρχουν κάποιοι που να σκέφτονται ΠΡΩΤΑ σαν Έλληνες, που να έχουν πρώτιστα στην ατζέντα τους τα θέματα της εθνικής μας επιβίωσης και υποστηρίξετε τους. Αν υπάρχουν τέτοιοι…
Κάντε μια προσπάθεια να βγείτε και μια φορά έξω από το μαντρί.

ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ,ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ

Συντάξεις/Αναδρομικά: - Κύριε Πρωθυπουργέ σας βρήκαμε 900 εκατομ. ευρώ, για να μας χορηγήσετε, τα οφειλόμενα αναδρομικά , χωρίς να επιβαρυνθεί, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ο κρατικός προϋπολογισμός!! - Ιδού η Ρόδος Ιδού και το Πήδημα!!




Οι πολίτες που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από την ακρίβεια έδειξαν στις κάλπες ότι η κοροϊδία και τα επικοινωνιακά παιχνίδια δεν ρίχνουν τις τιμές. Αναγνώρισαν ότι αυτή η κρίση έχει την υπογραφή της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση σήμερα ανακοινώνει θριαμβολογώντας την επιβολή προσωρινής φορολόγησης των υπερκερδών των διυλιστηρίων του 2023. Αυτά που με σοφιστείες και γενικολογίες επιχείρησε να προστατεύσει ο κύριος Θεοχάρης που πλήρωσε το μάρμαρο. Ο νέος υπουργός κύριος Χατζηδάκης έρχεται να ανακοινώσει την προσωρινή φορολόγηση των υπερκερδών που λίγους μήνες πριν "δεν υπήρχαν".

Αυτό που σκοπίμως αποκρύπτεται από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς είναι ότι η κυβέρνηση φορολογεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων μόνο κατά 33% αντί για 90% που είναι και το ανώτατο ποσοστό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι η Ελλάδα συνεχίζει να συγκαταλέγεται στη μειοψηφία των χωρών που εφάρμοσαν τους χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

Την ώρα που οι ανισότητες οξύνονται και η ακρίβεια καλπάζει, ο κ. Μητσοτάκης και το επικοινωνιακό του επιτελείο παρουσιάζουν ως θρίαμβο τα 300 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι οι έμμεσοι φόροι συνεχίζουν την περιστολή των χαμηλών εισοδημάτων, την ώρα που οι συντελεστές ΦΠΑ σε βασικά αγαθά μένουν στα ύψη.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση για άλλη μια φορά κοροϊδεύει την κοινωνία και προστατεύει τα υπερκέρδη.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να πιστεύει ότι η αφαίμαξη είναι η θεραπεία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, ενώ το μόνο που επιτυγχάνει είναι μια προσωρινή δημοσιονομική ευρωστία, το κόστος της οποίας νιώθει στο πετσί της η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».







Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Εξαπάτησης: - Έρχεται η "ΜΑΓΙΚΗ ΛΥΣΗ!!" - Σε απόγνωση και άτακτη υποχώρηση η Διοίκηση του ΕΦΚΑ!! - Εκατοντάδες χιλιάδες αγωγών και λαθών βρίσκονται στον "ΠΑΓΟ"!!


 Σε κατάσταση  "πολέμου" και άτακτης υποχώρησης  έχει τεθεί, ο ΕΦΚΑ για την αντιμετώπιση της "βόμβας" εκατοντάδων χιλιάδων αγωγών συνταξιούχων  για θέματα που αφορούν αναδρομικά τόσο από τις μνημονικές περικοπές όσο και τις επανυπολογισθείσες συντάξεις.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ συνέστησε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τη διαχείριση και διεκπεραίωση κάθε είδους νέων και εκκρεμών αγωγών των συνταξιούχων ασφαλισμένων του συνόλου των πρώην Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΤΑΠΟΤΕ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ κλπ), που κατατίθενται στα Διοικητικά Δικαστήρια και αφορούν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αποφάσισε η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Έργο της Ομάδας Εργασίας θα είναι η παροχή απόψεων επί των αγωγών των συνταξιούχων ασφαλισμένων των τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης  οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ, που κατατίθενται στα Διοικητικά Δικαστήρια και που αφορούν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Επισημαίνεται ότι οι αγωγές που αφορούν:

Σε μνημονιακές κρατήσεις θα υπογράφονται από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών  

 =   Σε επανυπολογισμό συντάξεων σύμφωνα με το Ν.4387/2016, θα υπογράφονται από τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων.

 Σε περιπτώσεις αγωγών που αφορούν σε επανυπολογισμό συντάξεων δύναται να ζητηθεί η συνδρομή των Τμημάτων Ενστάσεων και Προσφυγών της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων.

 Η ομάδα εργασίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως "πύργος ελέγχου" (κατά το πρότυπο της task force που συστάθηκε παλιότερα για την ταχεία έκδοση των συντάξεων), έτσι ώστε να προετοιμαστεί ο ΕΦΚΑ συνολικά σε σχέση με τις επικείμενες δικαστικές μάχες.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι η επερχόμενη απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου σε σχέση με τα αναδρομικά των μειώσεων στα δώρα των επικουρικών συντάξεων, η οποία αναμένεται εντός του τρέχοντος καλοκαιριού.

 Τα εν λόγω διεκδικούμενα αναδρομικά των συνταξιούχων,  αν υιοθετηθεί η εισήγηση περί απαραδέκτου, τότε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δεν θα προχωρήσει σε κρίση περί συνταγματικότητας ή μη της επίμαχης διάταξης.

Αν δεν υιοθετηθεί η εισήγηση και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο προχωρήσει στην ουσία, θα κριθεί in abstracto η συνταγματικότητα ή μη των περικοπών των δώρων για το 11μηνο μόνο (σ.σ. Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) για το μέλλον, καθώς η κρίση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου δεν έχει αναδρομική ισχύ.

  • Σε περίπτωση συνταγματικότητας των περικοπών, η Πολιτεία δεν θα κληθεί να αναλάβει καμία περαιτέρω ενέργεια.
  • Σε περίπτωση που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταλήξει σε αντισυνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών, θα επηρεαστεί η έκβαση των εκκρεμών αγωγών για τα δώρα του 11μήνου.

Η εισήγηση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, περί συνταγματικότητας ή μη των περικοπών θεωρείται εξαιρετικά απίθανη.









πηγή:https://www.newsit.gr/oikonomia/xristika/anadromika-o-pyrgos-elegxou-gia-tis-agoges-ton-syntaksiouxon-kai-ta-senaria-gia-tin-katavoli-tous/4118300/


Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Συμφωνία των Πρεσπών - Το άκρον άωτον του… “μακεδονικού” λαϊκισμού: - Θέλουν να κάνουν σόου και λεονταρισμούς, με τον Ελληνικό στρατό.... ως Βόρεια Μακεδονία - Ποιοι απολαμβάνουν τα επινίκια


 Η αποστολή στελεχών ειδικών δυνάμεων από την Ε’ Μοίρα Καταδρομών στα Σκόπια δείχνει με σαφήνεια τον διευρυμένο σταθεροποιητικό ρόλο της Αθήνας στην περιοχή των Βαλκανίων έως και την ανατολική Μεσόγειο.

Και μάλιστα το παραπάνω είναι μια κίνηση προς υλοποίηση εν μέσω του καταγεγραμμένου «Μακεδονικού» ντελίριου μελών της νέας κυβέρνησης του VMRO-DPMNE, που ορκίστηκαν πριν λίγες ημέρες.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, λίγες ώρες νωρίτερα, δεν σταμάτησε να ομιλεί περί «Μακεδονίας».

Εικοσιτετράωρα πριν, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι στις διεθνείς υποχρεώσεις του, θα χρησιμοποιεί την συνταγματική ονομασία, δηλαδή το Βόρεια Μακεδονία.

Όμως ο Μιτσκοσκι είπε πως ότι έχει να κάνει με το εσωτερικό της χώρας του είναι μια άλλη υπόθεση…

Πάντως παρά το παραλήρημα της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας, από την Δευτέρα 24 Ιουνίου και για ένα τετραήμερο τα περίπου 15 στελέχη της Ε’ Μοίρας θα βρεθούν στα Σκόπια στο πλαίσιο της άσκησης «Balkan Warrior 24».

Ήδη δόθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες σαφείς κατευθύνσεις από την ελληνική πλευρά προς τον επικεφαλής της αποστολής αυτής, ώστε ν’ αποφευχθούν τυχόν «συνεπακόλουθα» της πολιτικής αλλαγής πλεύσης των γειτόνων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχουν συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο των Συμμαχικών υποχρεώσεων και μέσα σε αυτές αναγράφονται ρητά όλα όσα οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Πάντως σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές περιστατικά «Μακεδονισμού» είχαν εκδηλωθεί και σε συσκέψεις της Συμμαχίας τον περασμένο Φεβρουάριο, με ανώτατους Έλληνες Αξιωματικούς ν’ απειλούν ότι θ’ αποχωρήσουν από την διαδικασία αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για την συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας.

Την ίδια στιγμή πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι τα Σκόπια έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στην τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command, SOCC) που έχει αναλάβει η Ελλάδα να συγκροτήσει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον η Βόρεια Μακεδονία είχε αποστείλει ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων τους (Special Operations Task Units) να αξιολογηθούν τόσο με τη Ζ’ ΜΑΚ, όσο και το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (SOFEVAL).

Σ΄ ότι έχει να κάνει αμιγώς με την άσκηση «Balkan Warrior 24» στο τετραήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνονται βολές μάχης, ταχείας αντίδρασης, αγώνας σε κατοικημένο τόπο/ CQB, παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, παγιδεύσεις και εκρήξεις, πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης, επιχειρησιακές κινήσεις με οχήματα, αεροκίνητες επιχειρήσεις, κ.α.

Πέραν από τις «SOF υποθέσεις» δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι αυτή που έχει αναλάβει μαζί με την Ιταλία την «αστυνόμευση» του FIR Σκοπίων, γεγονός που είχε αποτελέσει μια κίνηση «ματ» από την ελληνική πλευρά η οποία αναλαμβάνοντας την συγκεκριμένη αρμοδιότητα έβαλε φρένο προς την Άγκυρα.

Ρόλος και στο Κόσσοβο

Η Αθήνα διατηρεί ισχυρό αποτύπωμά στα Βαλκάνια και με την αποστολή Διοίκησης, επιτελείου, λόχου του 2ου πολυεθνικού τάγματος των επιχειρησιακών εφεδρειών της δύναμης «Kosovo Force».

Η δύναμη αναχώρησε από την Ελλάδα για το Στρατόπεδο BONDSTEEL στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να αναλάβει αποστολές ασφαλείας και άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσσόβου.

Το 2ο Πολυεθνικό Τάγμα των Επιχειρησιακών Εφεδρειών αποτελείται από την Πολυεθνική Διοίκηση με αντίστοιχο επιτελείο, το οποίο συγκροτείται με προσωπικό από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και του οποίου την Διοίκηση μέχρι το Δεκέμβριο 2024 έχει η Ελλάδα.

Επίσης υπάρχουν και πέντε λόχοι ελιγμού, από τις χώρες που μετέχουν συν την Αυστρία.

Είναι η δεύτερη φορά κατά την οποία αναπτύσσονται οι συγκεκριμένες δυνάμεις στην περιοχή του Κοσσόβου. Η προηγούμενη ήταν από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής KFOR.

Το παραπάνω καταδεικνύει τη συνεχή και δυναμική παρουσία του στρατού ξηράς, της Αθήνας ως πυλώνα ασφάλειας, στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.



πηγή: https://hellasjournal.com/2024/06/to-akron-aoton-tou-makedonikou-laikismou-tin-ora-pou-kanoun-soou-ke-leontarismous-kaloun-ton-elliniko-strato-gia-sinekpedefsis-os-voria-makedonia/



Αποκλειστικό: - Γιατί η Κυβέρνηση πληρώνει, στα μουλωχτά, αναδρομικά ; - Γιατί δεν εκδίδει ανακοινώσεις, όπως κάνει, με άλλες κατηγορίες συνταξιούχων; - Τι κρύβει;



   Η γενική διεύθυνση οικονομικών του ΕΦΚΑ συνεχίζει να  εξοφλεί και μάλιστα  ΕΝΤΟΚΑ, τα εντάλματα πληρωμής, που εκδίδει το Ελεγκτικό Συνέδριο, για τα αναδρομικά 23 μηνών που προέρχονται από την ΕΑΣ.
   
   Το ύποπτο στην καταβολή αναδρομικών είναι ότι η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί, τις πληρωμές για τα αναδρομικά, των συνταξιούχων, όπως κάνει, 4 φορές  μήνα,  μέσω του ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ, τους "χάρτες" πληρωμών 
   

  Πως "εκδικείται" κυβέρνηση τους συνταξιούχους!!
        <Ι Η κυβέρνηση, αντί να προβάλει, αντί να  διατυμπανίζει έντονα και μάλιστα, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, την πληρωμή των αναδρομικών, "εκδικείται" όσους συναδέλφους τόλμησαν να κάνουν αγωγές, γιατί έχει άλλες προτεραιότητες.
      
       <Ι Γιατί η Κυβέρνηση πληρώνει, στα μουλωχτά, αναδρομικά ; Εάν η κυβέρνηση δημοσιοποιήσει ότι πληρώνει αναδρομικά, τότε είναι σίγουρο ότι οι συνταξιούχοι θα "επαναστατήσουν" και το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο   

       <Ι Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση για να δείξει ότι σέβεται τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έδωσε εντολή, πριν από 2 στον ΕΦΚΑ, να μην ξοδεύει περισσότερα από 200.000 ευρώ μηνιαίως, για την πληρωμή των αναδρομικών. Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν ούτε για 150 άτομα μηνιαίως. Οι δικαιούμενοι τα αναδρομικά από την ΕΑΣ ανέρχονται στις 360.000 συνταξιούχους!!  
       
      <Ι Χρονικός υπολογισμός καταβολής των αναδρομικών: 

           360.000 συνταξιούχοι Χ 2.000 ευρώ(μέσος όρος) = 720 εκατ. ευρώ.
           . 150 συνταξιούχοι τον μήνα Χ 12 μήνες= 1.800 δικαιούχοι
           360.000 συνταξιούχοι: 1.800 δικαιούχους = 40 χρόνια - 2 χρόνια που έχουν πληρωθεί = 38 χρόνια, εναπομένοντα χρόνια, δηλαδή  η αποπεράτωση των   αναδρομικών θα πραγματοποιηθεί  το 2062  
       


 - Δείτε τα εντάλματα πληρωμής