Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Σκάνδαλο! - Το μεγάλο ξέπλυμα της Τουρκίας

Κατεβαίνουμε με κοινό ψηφοδέλτιο για τις δύο από τις τέσσερις θεσμικές θέσεις στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Θολωμένη από τα ήρεμα νερά του Αιγαίου και τυφλωμένη από το δόγμα του κατευνασμού, η ελληνική διπλωματία φαίνεται πως κινείται σε ιδιαίτερα ολισθηρούς δρόμους όσον αφορά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τελευταία απόδειξη της έλλειψης στρατηγικής, αλλά και της άνευ όρων παράδοσης στα κελεύσματα της Άγκυρας είναι η είδηση πως οι δυο χώρες θα κατέλθουν με κοινό ψηφοδέλτιο για τις δύο από τις τέσσερις θεσμικές θέσεις στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή ως υψηλού συμβολισμού, που αποτελεί συνέχεια των συνεννοήσεων μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και μήνυμα ότι αναζητούνται κοινοί βηματισμοί στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συγκεκριμένα, η Τουρκία διεκδικεί τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ με τον γνωστό πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών αλλά και μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας του στα Ηνωμένα Εθνη στη Νέα Υόρκη.

Πριν από λίγες ημέρες η Αγκυρα είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (για τη χρονιά 2025-2026), ενώ η Ελλάδα σε αντάλλαγμα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Πέρα όμως από το αλισβερίσι με τους Τούρκους, η στήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας έχει και άλλα μειονεκτήματα, καθώς ο Φεριντούν Σινιρλίογλου θεωρείται άνθρωπος του Ερντογάν και σκληροπυρηνικός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ελλάδα και Κύπρος βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωπες με τον Σινιρλίογλου και στα θέματα του Αιγαίου, αλλά κυρίως του Κυπριακού. Η Ελλάδα διεκδικεί τη Διεύθυνση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη Μάνια Τελαλιάν, νομικό (εργάστηκε ως επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ μέχρι το 2020 και στη συνέχεια ήταν συνεργάτρια του πρωθυπουργού). Οι άλλες δύο θέσεις για τις οποίες θα υπάρξει εκλογή είναι αυτές του αντιπροσώπου για την Ελευθερία των ΜΜΕ και η άλλη για τις Εθνικές Μειονότητες.

Υπενθυμίζεται πως η εξέλιξη αυτή είχε προαναγγελθεί από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια τόνωσης του θετικού κλίματος της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, με τις δυο χώρες να εκφράζουν με επιστολές των υπουργών Εξωτερικών την αλληλοϋποστήριξή τους στις υποψηφιότητές τους για δυο σημαντικές θέσεις του ΟΑΣΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, με επιστολή τους ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν προς τον ΟΑΣΕ δηλώνουν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει για τη θέση του γ.γ. του ΟΑΣΕ τον Τούρκο πρέσβη και πρώην υφυπουργό εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου, και την υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για τη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODHIR).

https://www.dimokratia.gr/ellada/


Στην Πέλλα τα λείψανα ήρωα πεσόντος στην Κύπρο

Με δέος και συγκίνηση υποδέχτηκαν τα λείψανα του ήρωα Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στα εδάφη της Κρύας Βρύσης οι πολίτες του Δήμου Πέλλας. Ο Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης έχασε τη ζωή του στις 16 Αυγούστου 1974, κατά τη διάρκεια την εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, και οι δημότες της Πέλλας δεν τον ξεχνούν, όπως και οι συστρατιώτες του που βρέθηκαν στην Κρύα Βρύση για να τον υποδεχτούν και να τον τιμήσουν.

Μέχρι πρότινος περιλαμβανόταν στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, αλλά τα λείψανά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο, και έτσι, ύστερα από 50 χρόνια, η κηδεία του τελέστηκε στη γενέτειρά του. Ιδιαίτερα συγκινημένη καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο τελετών, στις οποίες παραβρέθηκε πλήθος επισήμων, εκπροσώπων Αρχών και πολιτών, ήταν η αδερφή του Κωνσταντίνου, Αναστασία Τσιτιρίδου, η μοναδική εν ζωή πρώτου βαθμού συγγενής του, που υποδέχτηκε έπειτα από τόσα χρόνια τον αδερφό της, με έναν ανατριχιαστικό επικήδειο που εκφώνησε στην κηδεία του, στην Κρύα Βρύση.

Ο Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης τιμήθηκε, όπως άλλωστε αρμόζει στους ήρωες, με την υποδοχή των λειψάνων του στον Ιερό Ναό Γεννήσεως του Σωτήρος, όπου τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία, με την εκφώνηση οκτώ επικήδειων ομιλιών, μεταξύ των οποίων από την υπουργό Παιδείας της Κύπρου Αθηνά Μιχαηλίδου, συλλόγους και φορείς του τόπου, ενώ στη συνέχεια έγινε η ταφή στα κοιμητήρια της πόλης, με όλα όσα προβλέπει το στρατιωτικό πρωτόκολλο (την ευθύνη της τελετής είχε ο Ελληνικός Στρατός). Το ίδιο συνέβη και στη συνέχεια με τα αποκαλυπτήρια του αναθηματικού μνημείου, την τελετή του οποίου διοργάνωσε ο Δήμος Πέλλας, ο οποίος και κατασκεύασε το μνημείο με την ανάγλυφη προσωπογραφία του Τσιτιρίδη σε κεντρική πλατεία της πόλης, πλησίον της πατρικής κατοικίας του ήρωα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου