Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Ε.Α.Α.Σ/Παρ. Άρτας: - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ με τίτλο "Η «τέχνη» του πολέμου στον Μεσαίωνα: Εισαγωγή στη Στρατιωτική Ιστορία του Βυζαντίου"





 Θέμα: Ενημέρωση για εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ στο ΕΑΠ με τίτλο:Η «τέχνη» του πολέμου στον Μεσαίωνα: Εισαγωγή στη Στρατιωτική Ιστορία του Βυζαντίου

 

Αξιότιμοι κύριοι, Αξιότιμες κυρίες

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο Κέντρο δια βίου μάθησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου προσφέρεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: "Η «τέχνη» του πολέμου στον Μεσαίωνα: Εισαγωγή στη Στρατιωτική Ιστορία του Βυζαντίου".

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που παρουσιάζει τα πορίσματα της σύγχρονης έρευνας για τον πόλεμο στο Βυζάντιο εστιάζοντας στον μηχανισμό της πολεμικής σύγκρουσης, δηλαδή στην πολεμική «τέχνη». 

Συγκεκριμένα, περιγράφεται η βυζαντινή τακτική και στρατηγική, ο στρατός και ο εξοπλισμός του, ο χερσαίος πόλεμος και η πολιορκητική πρακτική. Επίσης, προβάλλονται οι λαοί της Ανατολής και της Δύσης (Νορμανδοί, Λαοί της στέπας, Άραβες, Οθωμανοί) που συγκρούστηκαν κατά καιρούς με τους Βυζαντινούς «ανταλλάσσοντας» πολεμικές μεθόδους και καταθέτοντας στα πεδία των μαχών την πολεμική εμπειρία τους. 

Τέλος, αναλύεται η «πολεμική» ιδεολογία των Βυζαντινών, αφού ο πόλεμος αποτελούσε γι’ αυτούς ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιδεών, αξιών και πεποιθήσεων. Σε αυτό ακριβώς το σύστημα οφείλεται η ισχύς του βυζαντινού κράτους, που υπήρξε το μακροβιότερο κέντρο διεθνούς ισχύος στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού, παραδίδοντας στον σύγχρονο κόσμο μαθήματα στρατηγικής και διπλωματίας.

Το πρόγραμμα ακολουθεί τη μεθοδολογία της ασύγχρονης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και δομείται σε 12 διδακτικές ενότητες (175 ώρες) διάρκειας 3 μηνών. Απευθύνεται τόσο σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, όσο και σε αποφοίτους όλων των Σχολών και κυρίως των Στρατιωτικών Σχολών, Αστυνομικών Ακαδημιών και Σωμάτων Ασφαλείας.

Μάλιστα στους απόφοιτους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείαςπαρέχεται ειδική έκπτωση.

Επιστημονικώς Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δρ. Ευστρατία Συγκέλλου, ενώ μαζί της διδάσκει ο Δρ. Γεώργιος Θεοτόκης. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείστε τον σύνδεσμο: https://kedivim.eap.gr/?page_id=16739

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου