Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ελεγκτικό Συνέδριο στους συνταξιούχους: - Τι πρέπει να κάνετε εάν διαπιστώσετε ότι τα αναδρομικά , από την ΕΑΣ, είναι λιγότερα από τα δικαιούμενα

 

Απόσπασμα της απόφασης 100/2024 του Ελεγκτικού Συνεδρίου για 



19. Κατ’ εκτίμηση των περιστάσεων το εναγόμενο πρέπει να απαλλαγεί από τα δικαστικά έξοδα των αναφερόμενων στη σκέψη 16 εναγόντων (άρθρο 314 παρ. 3 εδ. β'τουν. 4700/2020). 

20. Το Δικαστήριο, έχοντας υπόψη ότι το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών εντάσσεται πλέον στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με τις διατάξεις του ν. 4670/2020 (ΕλΣυν Ολ. 2020/2020), επισημαίνει ότι ο το Ελληνικό Δημόσιο και ο e-Ε.Φ.Κ,Α. δεν κωλύονται, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης προς το περιεχόμενο της παρούσας απόφασης, να προβεί σε εκκαθάριση των οφειλόμενων στους ανωτέρω ενάγοντες ποσών, αφαιρώντας όσα ποσά θα έχει ήδη τυχόν καταβάλει για την ίδια -'-'ιστορική και νομική αιτία (παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης). 

21. Γίνεται υπόμνηση ότι, σύμφωνα με το άρθρο 178 παρ. 1 περ. η' του ν. 4820/2021, οι διάδικοι μπορούν, εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης αυτής, να ζητήσουν τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο, εκθέτοντας αιτιολογημένα τους ειδικούς λόγους για την υποβολή αυτού του αιτήματος. Ο ιδιώτης διάδικος καταβάλλει παράβολο τριακοσίων (300) ευρώ, άλλως το αίτημά του είναι απαράδεκτο και η σχετική υπόθεση δεν εισάγεται για συζήτηση στο ακροατήριο.

                                                 Για τους λόγους αυτούς 

Δέχεται εν μέρει την αγωγή ως προς τους λοιπούς ενάγοντες. Υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο και το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης» να καταβάλουν εις ολόκληρον σε καθέναν από τους αναφερόμενους στην πρώτη στήλη ενάγοντες τα αναγραφόμενα στη δεύτερη στήλη ποσά, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο σκεπτικό:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου