Οι «F.T.» ξεμπροστιάζουν το αφήγημα περί βελτίωσης της οικονομίας, ενώ εφαρμόζεται η μνημονιακή "ρήτρα βουλγαροποίησης" των Ελλήνων
Για ολόκληρες γενιές Ελλήνων που θα πάνε χαμένες και για την επίσημη κατάντια της Ελλάδας ως της φτωχότερης χώρας της Ε.Ε. γράφουν οι «Financial Times», σε ένα άρθρο που περιγράφει με στοιχεία την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και, ταυτόχρονα, καταρρίπτει το αφήγημα δήθεν επιτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκης.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Οποια άνοδος των δεικτών είναι αναπόφευκτη για κάθε χώρα που έχει χρεοκοπήσει και η οικονομία της έχει πιάσει πάτο. Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα 19% μικρότερη απ’ ό,τι το 2007, ενώ η οικονομία της Ε.Ε. στο σύνολό της έχει αυξηθεί κατά 17%. Δηλαδή, η οικονομική «ανάπτυξη» της Ελλάδας είναι 36% πίσω από τον μέσο όρο όλων των άλλων. Οι «F.T.» καταγράφουν αυτό που βιώνει καθημερινά ο Ελληνας πολίτης και γκρεμίζουν τα περί success story της κυβέρνησης. Μια χώρα με φτωχή κοινωνία, με τους χειρότερους μισθούς σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο και με ευκαιρίες μόνο για ξένους αετονύχηδες επενδυτές. Σύντομα θα γίνουμε κι επίσημα φτωχότεροι από τη Βουλγαρία.
Αν και η Ελλάδα βγήκε -θεωρητικά- από τα Μνημόνια το 2018, η εικόνα κατάρρευσης συνεχίζεται στην πραγματική οικονομία. Από το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόζει κατά γράμμα τη «ρήτρα βουλγαροποίησης» που είχε υπογραφεί με το δεύτερο Μνημόνιο, τον Φεβρουάριο 2012, επί Λουκά Παπαδήμου. Στο δεύτερο Μνημόνιο υπήρχε ειδική πρόβλεψη, στη σελίδα 713 του νόμου 4046/2012, για την «κατεδάφιση» των μισθών στα επίπεδα των πιο αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, όπως ήταν τότε κι άλλες μνημονιακές χώρες (π.χ. Πορτογαλία), αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (νοτιανατολική Ευρώπη, με χώρες όπως η Βουλγαρία).
Στη μνημονιακή διάταξη για τη μείωση μισθών αναφερόταν ρητώς: «Τα μέτρα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Πορτογαλία, κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη)». «Αυτό θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρίσιμων κρατών και θα του επιτρέψει να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία, δηλαδή τη διασφάλιση ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπαλλήλους».
«Προσαρμογή του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Για να βοηθήσουμε στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και να ενθαρρύνουμε την απασχόληση, θα ευθυγραμμίσουμε το φορολογικό βάρος στην εργασία στην Ελλάδα με αυτό των συγκρίσιμων ευρωπαϊκών χωρών (…). Οι εισφορές θα μειωθούν μόνο όταν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να καλυφθούν οι μειώσεις στα έσοδα». Ο Αλέξης Μητρόπουλος, νομικός – εργατολόγος, πανεπιστημιακός και πρώην βουλευτής, έχει αναφέρει τόσο σε κείμενά του όσο και σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ότι η «ρήτρα Βουλγαρίας» των Μνημονίων είναι που φτωχοποίησε τους μισθωτούς τού ιδιωτικού τομέα!
Σε υλοποίηση εκείνης της συγκεκριμένης δευτερομνημονιακής διάταξης, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός τού ιδιωτικού τομέα σε 586,8 ευρώ για τους εργατοϋπαλλήλους άνω των 25 ετών και σε 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Με την ίδια διάταξη καταργήθηκαν όλα τα επιδόματα και οι προσαυξήσεις. Σήμερα, η πλαστή εικόνα του «οικονομικού θαύματος Μητσοτάκη» αποδομείται βήμα προς βήμα από μια εκ των εφημερίδων με την ισχυρότερη επιρροή στον κόσμο, ειδικά σε θέματα οικονομίας, τους «Financial Times». Το «δόγμα φτωχοποίησης και βουλγαροποίησης» εφαρμόζεται κατά γράμμα από την ελληνική κυβέρνηση.
Για να βγει η χώρα από την «τρύπα» θα χρειαστεί μία ολόκληρη γενιά!
Τα σημαντικότερα σημεία του χθεσινού δημοσιεύματος των «Financial Times» για την Ελλάδα: «Είναι καιρός να δούμε την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία σε ένα ιστορικό πλαίσιο: Η χώρα έχει πράγματι μεταξύ των καλύτερων πρόσφατων επιδόσεων στην ευρωζώνη, αλλά έχει ταυτόχρονα γίνει και η φτωχότερη!» «Ωστόσο η πρόσφατη ανάκαμψη της Ελλάδας έχει ανεβάσει ελάχιστα το ελληνικό βιοτικό επίπεδο στη χώρα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. τα τελευταία δύο χρόνια. Οχι αρκετά για να απομακρύνει τους Ελληνες από την τελευταία θέση ως οι φτωχότεροι κάτοικοι στην ευρωζώνη».
«Αυτή είναι μια καινούργια κατάσταση για την Ελλάδα, που μέχρι το 2009 είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να ανεβαίνει πάνω από των Ελλήνων, αφήνοντας την Ελλάδα να είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία και η φτωχότερη χώρα στην ευρωζώνη (σ.σ.: η Βουλγαρία δεν είναι ακόμη στην ζώνη του ευρώ)».
«Με το χάσμα με τη Βουλγαρία να μειώνεται έντονα κι απότομα, δεν είναι παράλογο να αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.». «Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 30%. Το 2016 οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 24% από το 2007, οι κρατικές δαπάνες μειωμένες κατά 20% και οι επενδύσεις μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 65%».
«Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περίπου 19% μικρότερη απ’ ό,τι το 2007, παρά την ισχυρή ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία, ενώ η οικονομία της Ε.Ε. στο σύνολό της έχει αυξηθεί κατά 17%. Το οικονομικό χτύπημα είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή, συγκρίσιμο μόνο με τη Μεγάλη Υφεση των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930». «Οι πραγματικοί μισθοί είναι μειωμένοι κατά 30% από τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα, αφήνοντας τη χώρα με έναν από τους χαμηλότερους μέσους μισθούς στις αναπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως». «Συνολικά, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα πρέπει να “τιμηθεί”, αλλά πρέπει να τη δούμε στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που άφησε τη χώρα μέσα σε μια τρύπα. Για να βγει μπορεί μάλλον να χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά».
πηγή:https://www.dimokratia.gr/oikonomia/577148/i-anaptyxi-toy-mitsotaki-fernei-ftochopoiisi/