Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στα Τέμπη: - "Για ποιον λόγο προστατεύει το τζάκι Μητσοτάκη το τζάκι Καραμανλή;" - "Υπάρχει πολιτική ευθύνη γι’ αυτό το έγκλημα"

 


Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Λιάγκα

Σημεία συνέντευξης:

Πρώτο μέρος της συνέντευξης στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Λιάγκα

.

Βιάστηκαν μέσα σε τρεις μέρες να μπαζώσουν τον τόπο του εγκλήματος των Τεμπών. Ο Βαγγέλης Βλάχος βρήκε από το Google earth πού να στείλουν σκυλιά για να ανακαλύψουν τα οστά των συγγενών τους 10 μήνες μετά. Μόνοι τους! Έχουν απέναντί τους ένα κράτος ατιμωρησίας. Αυτό η Ευρώπη το είδε. Αυτά είναι πολιτικές αποφάσεις του Κ. Μητσοτάκη.


Είναι ντροπή του Κ. Μητσοτάκη που κάνει αντιπολίτευση, αντί να επιτρέψει να υπάρξει μια προανακριτική επιτροπή στη Βουλή για να μπορέσουμε να ξέρουμε ποιος έχει ποινικές ευθύνες. Για ποιον λόγο προστατεύει το τζάκι Μητσοτάκη το τζάκι Καραμανλή;
Υπάρχει επιτέλους λίγη ευθιξία σε αυτή τη χώρα; Μπορεί κάποιος να πει την αλήθεια στον κόσμο; Υπάρχει πολιτική ευθύνη γι’ αυτό το έγκλημα. Και κανένας δεν την έχει αναλάβει. Το πανό αυτό θα μείνει εκεί, όσο χρειαστεί και θα είναι κάθε χρόνο μέχρι να υπάρξει Δικαιοσύνη.


Θέλω να κάνω την απόλυτη ανατροπή. Διότι πρέπει να υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση στη χώρα. Και αυτή η πρόταση πρέπει να είναι από ένα κόμμα το οποίο είναι προοδευτικό. Το οποίο δεν σκέφτεται, όπως ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ, εάν θα ψηφίσει την ισότητα στο γάμο ή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις.
Εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη.
Παροτρύνω όσους νέους και νέες θέλουν να κατέβουν για ευρωεκλογές να κάνουν την αίτηση τους στον https://www.isyriza.gr/submit_your_euroelection...
Η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής αυτή τη στιγμή. Στο παρελθόν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις. Σήμερα είναι συμπαγής. Η ιδεολογία του κόμματος είναι: ανοιχτές αγορές, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικό κράτος, κράτος πρόνοιας, κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, εγκρατής εξωτερική πολιτική και στιβαρή άμυνα.
Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει. Είμαι υπερήφανος για το όνομα. Για τη δουλειά που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα. Ο νέος πρόεδρος πρέπει να δίνει φωνή στα μέλη. Δεν μπερδεύω τον κόσμο. Αντιθέτως, τον ακούω. Επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε ότι η πιο δυνατή μορφή ηγεσίας είναι αυτή που ακούει και δίνει εξουσία στα μέλη. Πιστεύω ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσουμε την χώρα.

Δεύτερο μέρος της συνέντευξης στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Λιάγκα

.

Πάω σε πολλά μέρη της χώρας. Βλέπω κόσμο, γιαγιάδες, παππούδες, που με προσεγγίζουν και με αγκαλιάζουν και μου λένε "επιτέλους κάποιος να ισιάξει αυτή την χώρα". Από εκεί παίρνω τη δύναμη της προσπάθειας που κάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έχει κοινωνική βάση, έχει προσδοκίες, αλλά πρέπει να κάνει τις κατάλληλες αλλαγές για να μπορέσει να κυβερνήσει. Το 17 τοις 100 πρέπει να μεγαλώσει. Γι’ αυτό διευρύνω δομικά το κόμμα και προσκαλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να έρθουν στη δική μας μεγάλη δημοκρατική παράταξη και να συνεισφέρουν. Θα υπάρξει αξιοκρατία στο κόμμα. Θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε επιτροπές χωρίς να έχουν αριστερόμετρο.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Μεγάλη μας χαρά είναι, θα τον ρωτήσουμε τα πάντα. Ένας άνθρωπος που έχει έρθει με φόρα, κατέκτησε ένα κόμμα, όχι ένα κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα σε λίγες εβδομάδες. Όλοι συζητάνε γι’ αυτόν. Είναι το πρόσωπο αδιαμφισβήτητα των τελευταίων μηνών στην πολιτική σκακιέρα της χώρας μας. Μαζί μας εδώ σήμερα στο πλατό του Πρωινού στον ΑΝΤ1 ο κ. Στέφανος Κασσελάκης. Έλα Στέφανε. Καλώς τον. Καταρχάς να μιλάμε στον ενικό ή στον πληθυντικό; Γιατί δεν γνωριζόμαστε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καλά είναι δυνατόν με τόσους μήνες ρεπορτάζ να μην ξέρεις τι προτιμώ;

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Τον ενικό. Απλώς εγώ οφείλω θεσμικά να ρωτήσω γιατί είσαι και Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεσμικά έχεις έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε στον ενικό, γιατί πρέπει όλοι να γνωριζόμαστε και να γνωρίζουμε την αλήθεια του καθενός.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ωραία. Αυτό είναι επειδή έχεις αγγλοσαξονική λογική; Δηλαδή επειδή στα αγγλικά δεν υπάρχει πληθυντικός, υπάρχει μόνο ενικός, και θες να το εφαρμόσεις και εδώ στην καθημερινότητά σου;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιώργο, μιλάω και ελληνικά. Μιλάω και γερμανικά.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πολύ καλά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν κι άλλες γλώσσες που μιλάω.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πόσες γλώσσες μιλάς; Αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και ισπανικά.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Τόσες πολλές; Σε μικρή ηλικία τα έμαθες όλα αυτά;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Από μικρή ηλικία άρχισα να μαθαίνω.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Αργυρό γιατί επέλεξες; Είναι δική σου επιλογή να ακούσουμε Αργυρό. Γιατί επέλεξες τον Κωνσταντίνο Αργυρό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Επέλεξα το τραγούδι του, «Αθήνα μου», επειδή ήμουνα σίγουρος ότι θα με ρωτήσεις για το σπίτι μου στην Αθήνα. Και επειδή η Αθήνα είναι η πόλη την οποία αγαπώ, η πόλη στην οποία μεγάλωσα πριν φύγω Αμερική, την αγαπάμε πολύ και εγώ και ο Τάιλερ και είναι η νέα μας πόλη. Είμαστε εδώ για πάντα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Να ρωτήσω κάτι, επειδή ακούσαμε και νωρίτερα τη συνέντευξη του Τάιλερ και είπε ότι στην αρχή είχατε έναν σχεδιασμό να μείνετε εδώ για δέκα χρόνια. Αυτό κάπως ακούστηκε. Δηλαδή κάποιοι λένε ότι εάν δεν τα καταφέρει και δεν είναι για πολλά χρόνια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνει πρωθυπουργός, που είναι το όνειρό του, θα φύγεις στα δέκα χρόνια και θα ξαναγυρίσεις Αμερική;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταρχάς το όνειρό μου δεν είναι αυτό καθ’ εαυτό να γίνω πρωθυπουργός. Το όνειρό μου είναι να μπορέσω να προσφέρω στον τόπο μου. Να μπορέσω να αφήσω. μαζί με μια καλή ομάδα καλών ανθρώπων, λαμπρά μυαλά, να αφήσουμε μια παρακαταθήκη. Να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη χώρα, μια σύγχρονη κοινωνία. Αυτό είναι το όνειρό μου. Άρα ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι, μην αρχίσω τώρα την πολιτική επίθεση από την πρώτη στιγμή, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γεννηθεί για να ακολουθήσουν την πολιτική. Ένας από αυτούς κυβερνά τη χώρα αυτή τη στιγμή. Εγώ δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πάμε λοιπόν αφού ξεκίνησες πολιτικά, να σε πάω πολιτικά και μετά θα το χαλαρώσουμε λίγο. Ο άνθρωπος λοιπόν αυτός στον οποίο αναφέρεσαι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βγήκε χθες και ουσιαστικά κατηγόρησε...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δώδεκα χρόνια...

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ναι, δώδεκα χρόνια.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Βγήκε λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια ημερίδα που διοργάνωσε η Καθημερινή και είπε ότι είναι απαράδεκτο, ότι είναι ντροπή ένα κόμμα -εσένα φωτογράφησε- και τη φωτογραφία, τη μεγάλη αυτή την αφίσα που είχατε έξω, το πανό έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιεί μια εθνική τραγωδία όπως είναι τα Τέμπη. Τι λες γι` αυτό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, είναι ντροπή του που κάνει αντιπολίτευση, αντί να επιτρέψει να υπάρξει μια προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, για να μπορέσουμε να ξέρουμε ποιος έχει ποινικές ευθύνες. Και θα σου πω ότι εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να καλύψουμε όλο το διάστημα του σιδηροδρόμου, της τηλεδιοίκησης, το τι ακριβώς έχει γίνει μέσα σε αυτό -και η περίοδος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Να δούμε ακριβώς τι έχει γίνει. Για ποιον λόγο προστατεύει το τζάκι Μητσοτάκη, το τζάκι Καραμανλή; Κάνω μια ερώτηση.

Αυτή τη στιγμή εδώ πέρα, μας βλέπουνε πολλές μανάδες. Και ρωτάω: σκεφτείτε αν ήταν το παιδί σας, το εγγόνι σας σ` αυτό το τρένο, πώς θα αισθανόμασταν ότι ένας Μητσοτάκης προστατεύει έναν Καραμανλή; Πώς; Και πραγματικά παροτρύνω όλες τις μανάδες που μας ακούν και όλους τους γονείς που μας ακούν, να πάρουν τηλέφωνο τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρειά τους και να τους ζητήσουν προανακριτική για τον Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πιστεύεις ότι αν δεν το λέγανε Καραμανλή και είχε άλλο όνομα, εάν ο ξάδελφός του ο Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός, δεν είχε αποφασίσει να βγει από την πολιτική, θα το ξαναέβαζε στις λίστες στις Σέρρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή δεν θα τον έβαζε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα σου απαντήσω ειλικρινά. Πιστεύω ότι παίζουν πολλά οικονομικά συμφέροντα πίσω από τον σιδηρόδρομο και τα φορτία τα οποία κουβαλούσε το άλλο τρένο. Δεν είναι αυτό έρευνα δική μου, είναι μια αίσθηση που έχω. Και πιστεύω ότι εξαιτίας των συμφερόντων αυτών έγινε όλη αυτή η συγκάλυψη. Δηλαδή το γεγονός ότι βιάστηκαν μέσα σε τρεις ημέρες να μπαζώσουν τα ίχνη και μετά να μη λένε στις οικογένειες πού έχουν μεταφέρει τα ίχνη, τα βαγόνια και τα λοιπά. Και να βρίσκει ο Βαγγέλης Βλάχος από το Google earth, να βρίσκει τα απομεινάρια πού έχουν πάει και μετά να πρέπει να στείλουν εκεί πέρα σκυλιά και να βρίσκουν οστά; Οστά των συγγενών τους; Δέκα μήνες μετά μόνοι τους; Δηλαδή έχουν απέναντί τους ένα κράτος ατιμωρησίας. Αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση το είδε στις Βρυξέλλες. Δεν είναι ότι εμείς οργανώσαμε 330 ευρωβουλευτές να ψηφίσουν εναντίον της Ελλάδας. Αυτά είναι πολιτικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Τέμπη, για την ελευθερία στον Τύπο...

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πάντως είχε τη γενναιότητα εχθές να πει δύο πράγματα. Είπε ότι προφανώς υπήρχε ανθρώπινο λάθος, που υπήρχε ανθρώπινο λάθος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, του υπουργού του.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Όχι. Μίλησε για το ανθρώπινο λάθος του μηχανοδηγού και του επικεφαλής...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και ανθρώπινο λάθος του υπουργού του. Αμέλεια. Ας τα πούμε τα πράγματα όπως είναι. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει τηλεδιοίκηση και μετά να πηγαίνει ο νέος υπουργός να λέει ψέματα, ότι ιδού η τηλεδιοίκηση και να μην είναι τηλεδιοίκηση. Ο οποίος παρεμπιπτόντως, συμπαθής μεν, λέει ψέματα και για την υπόκλιση στον Ερντογάν.

Υπάρχει επιτέλους λίγη ευθιξία σε αυτή τη χώρα; Μπορεί κάποιος να πει την αλήθεια στον κόσμο; Μπορεί κάποιος να πει την αλήθεια; Υπάρχει πολιτική ευθύνη γι` αυτό το έγκλημα και κανείς δεν την έχει αναλάβει. Ο κύριος Μητσοτάκης έβγαλε πρώτα πόρισμα, μετά δεν μπορούσε μια συγγνώμη να πει και τώρα επανέρχεται.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Άρα εσείς δεν θα κατεβάσετε το πανό έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ; Πόσο καιρό θα το αφήσετε εκεί; Ήταν δική σου πρωτοβουλία, δική σου σκέψη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Από το γραφείο μου ήταν η σκέψη, την ενέκρινα. Το πανό αυτό θα μείνει εκεί όσο χρειαστεί να μείνει. Και θα είναι εκεί πέρα κάθε χρόνο μέχρις ότου υπάρξει δικαιοσύνη.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πώς σου φαίνεται που ο Δήμος της Αθήνας πήρε την πρωτοβουλία και πήγαν και έσβησαν τα ονόματα που έχουν γράψει τα παιδιά μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τι να πω τώρα; Τι να πω; Αυτό το οποίο μετρά είναι να υπάρχει δικαιοσύνη, απονομή δικαιοσύνης για τις οικογένειες των θυμάτων και επίσης για όλες τις οικογένειες που έχουν συγγενείς με ψυχικά τραύματα αυτή τη στιγμή. Είναι σημαντικό αυτό. Δεν ήταν μόνο τα θύματα. Είναι μεγάλες οι πληγές εδώ πέρα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Στέφανε, επειδή αναφέρθηκες στο Κυριάκο Μητσοτάκη: εσύ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να το καταλάβω κι εγώ καλά, τον είχες γνωρίσει πριν γνωρίσεις τον Αλέξη Τσίπρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον είχες γνωρίσει στην Αμερική.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σωστά.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Είχατε συναντηθεί; Δηλαδή, ποια ήταν η γνωριμία σας; Ποια ήταν η σχέση η κοινωνική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Επειδή ακούστηκε, κάποια στιγμή, ότι σου είχε κάνει και πρόταση να συμμετάσχεις με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, ποια είναι η πραγματική σχέση και τι είχατε πει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αμερική;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο κύριος Διαματάρης, που είναι ο κοινός μας φίλος στην Αμερική, μέσω του οποίου γνώρισα τον Κυριάκο, με είχε ρωτήσει άμα με ενδιέφερε το υπουργείο Ναυτιλίας, γενικά. Και τότε εγώ είχα τη δική μου ναυτιλιακή εταιρεία και πολύ απλά είπα όχι. Πέρα από αυτό, είχα απογοητευτεί...

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Το υπουργείο Ναυτιλίας συγκεκριμένα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι. Πέρα από αυτό, είχα απογοητευτεί για την όλη διαχείριση στην αντιπολίτευση που έκανε ο Κυριάκος, έχοντας δίπλα του ανθρώπους σαν τον Άδωνι Γεωργιάδη ως αντιπρόεδρο του κόμματος κλπ. Και συγχρόνως ο Αλέξης και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ’16-‘19 -εντάξει, το ‘15 έγιναν και λάθη, ίσως και μεγάλα λάθη, αλλά από το δεύτερο μισό του ‘15 μέχρι το ‘19 έγινε πάρα πολύ μεγάλο έργο στην Ελλάδα. Σκεφτείτε το εξής: είχαμε τρία μνημόνια λιτότητας. Όταν έχεις λιτότητα, πρέπει να μείνει κάτι στον κουμπαρά στο τέλος της ημέρας. Σωστά;

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιατί δεν έμεινε τίποτα μετά από πέντε χρόνια; Πέντε χρόνια Παπανδρέου, Σαμαρά, Βενιζέλου, τίποτα δεν έμεινε. Και μετά από πέντε χρόνια ΣΥΡΙΖΑ μείνανε 37 δισ. Έχω πει ότι έπρεπε να είναι λιγότερα του 37, ήταν λίγο πιο χαλαρή δηλαδή η πολιτική μας προς την κοινωνία τότε, αλλά δεν παύει να αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια στον επόμενο.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Μάλιστα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εμείς παραλάβαμε μηδέν. Στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Μη μου φεύγεις όμως από τον Μητσοτάκη. Θα πάμε και σε αυτά. Με τον Μητσοτάκη τότε τον Κυριάκο στην Αμερική είχατε βρεθεί κατ` ιδίαν ή μόνο μέσω του κυρίου Διαμαντάρη; Είχατε βρεθεί και κατ’ ιδίαν;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κατ’ ιδίαν. Ναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Και τι είχατε συζητήσει; Είχατε συζητήσει για τα πανεπιστήμια, επειδή εσύ είχες αποφοιτήσει από ένα πανεπιστήμιο στο οποίο μετά σπούδασε ο γιος του, από ό,τι νομίζω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ένα από τα πράγματα που μου είχε πει κάποια στιγμή ήταν για το...

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ο Κυριάκος;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο Κυριάκος. Ήταν γιατί δεν υπάρχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του απλού πολίτη, επειδή υπάρχει οικογενειοκρατία. Αυτό μου το είχε πει εκείνος τότε. Αυτό είναι προοδευτικό Κέντρο, ας το πούμε έτσι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ναι, ναι, ναι, ναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και έκτοτε εδώ πέρα στην Ελλάδα έχεις το Ταμείο Ανάκαμψης και πάει όλο στις πολύ μεγάλες εταιρείες. Έχεις το σχέδιο Πισσαρίδη να κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δηλαδή, ό,τι μου έλεγε το 2012-2013, το αντίθετο κάνει τώρα ως κυβέρνηση. Ακριβώς το αντίθετο.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Όταν συναντηθήκατε, την πρώτη φορά που συναντηθήκατε εδώ στη Βουλή, συζητήσατε για αυτή τη συνάντησή σας τότε στις Ηνωμένες Πολιτείες;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν θυμάμαι, να σου πω την αλήθεια. Δεν νομίζω. Μπορεί. Ρώτησα πώς είναι τα παιδιά του. Δηλαδή χαλαρά, αλλά όχι ιδιαίτερα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ανθρώπινα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, ανθρώπινα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πάμε τώρα στο κεφάλαιο Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλέξης Τσίπρας, έχουμε την αίσθηση εμείς, και δημοσιογραφικά αλλά και ανθρώπινα, ότι είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά προέκρινε και χωρίς να πάρει ανοικτή θέση χάρηκε με τη δική σου υποψηφιότητα, χάρηκε ότι παρέδωσε το δαχτυλίδι του ΣΥΡΙΖΑ σε εσένα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σίγουρα δεν ισχύει αυτό. Δεν υπάρχει δαχτυλίδι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Όχι δαχτυλίδι. Δεν χάρηκε; Τι πιστεύεις ότι ψήφισε στις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό πρέπει να ρωτήσεις τον ίδιο.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Εσύ τι πιστεύεις;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δεν πιστεύεις ότι σε ψήφισε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω. Ήταν ουδέτερος, στο λέω ειλικρινά. Τις κέρδισα με το σπαθί μου.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Όλοι που λένε ότι ο Τσίπρας ήταν πίσω από τον Κασσελάκη. Τι λες σε αυτούς; Λένε, υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο Τσίπρας ήταν πίσω από τον Κασσελάκη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ισχύει. Δεν ισχύει.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δεν σου έδωσε μηχανισμό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δεν σου έδωσε πέντε συμβουλές; Όταν συναντηθήκατε, δεν σου είπε πέντε πράγματα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πριν ανακοινώσω ναι, αλλά μετά όχι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Άρα δεν σε βοήθησε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πολύ ωραία. Αναλαμβάνεις αρχηγός και είναι αυτό το διάστημα από τη μέρα που έγινες αρχηγός μέχρι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που έγινε το Συνέδριο. Πόσες φορές έχεις δει τον Αλέξη Τσίπρα και τι έχετε πει σ` αυτούς τους μήνες με τον Αλέξη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τον έχω δει αρκετές φορές. Έχουμε μιλήσει στο τηλέφωνο πολλές φορές.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Με δική σου πρωτοβουλία ή με δική του;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και των δύο. Κυρίως δική μου, όμως.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Και τι σου λέει; Τι σου λέει όλο αυτό το διάστημα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μου έχει πει ότι οπότε θέλω μπορώ να τον παίρνω. Και ότι εκείνος θα μου δίνει τη δικιά του οπτική γωνία, γνωρίζοντας ότι εγώ θα αποφασίσω αυτό το οποίο θεωρώ σωστό.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ωραία. Εσύ τον πήρες για να τον συμβουλευτείς μερικά πράγματα αυτό το διάστημα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι την τελευταία εβδομάδα, αλλά πριν, ναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πάμε λοιπόν για Συνέδριο, κρίσιμο Συνέδριο και μαθαίνεις -κι εσύ φαντάζομαι δεν το ήξερες όπως όλοι μας, όλοι εμείς, δύο ώρες πριν το Συνέδριο- βγαίνει και λέει πρέπει να πάμε να γίνει πάλι ψηφοφορία για αρχηγό στο κόμμα. Πώς το λαμβάνεις εσύ αυτό το πράγμα; Τι καταλαβαίνεις εκείνη την ώρα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ειλικρινά δεν ξέρω. Δεν ξέρω, αλλά όλο αυτό το Συνέδριο, το τι έγινε και τα λοιπά είναι στο παρελθόν πλέον. Δηλαδή το Συνέδριο έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα...

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Θα σε πάω και στο Συνέδριο. Γιατί εγώ αισθάνομαι ανθρώπινα ότι δεν είναι ωραίο. Ακόμα κι αν διαφωνούσε, θα μπορούσε να σε πάρει και να σου πει “Στέφανε νομίζω ότι δεν το πας καλά το πράγμα, ίσως να πρέπει να ξαναπάμε στις εκλογές και να ξανακερδίσεις για να αναβαθμιστείς και να πάμε μέχρι τις Ευρωεκλογές με δύναμη”. Δεν μπορεί, χωρίς να σε έχει ενημερώσει, να το λέει δημόσια και ήδη να έχει προαποφασίσει ότι η Γεροβασίλη θα είναι η δική του επιλογή.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι θεωρώ ότι έπρεπε να είχε έρθει στο Συνέδριο. Θεωρώ ότι πληγώθηκε πολύς κόσμος που δεν ήρθε.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Που δεν ήρθε στο Συνέδριο. Ανθρώπινα σε ενόχλησε εσένα η στάση του;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Όχι; Το περίμενες;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δεν σε πλήγωσε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Τι; Αναίσθητος είσαι; Εγώ νομίζω ότι είσαι ένας άνθρωπος...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, είμαι αναίσθητος, Γιώργο.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Το αντίθετο λέω εγώ. Ότι είσαι ένας άνθρωπος με αισθήματα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εντάξει, αλλά είμαι και σκληρό καρύδι συγχρόνως. Δεν είμαι συναισθηματικός. Δηλαδή εγώ έχω έναν σκοπό. Έχω έναν σκοπό να υπηρετήσω την κοινωνία. Όταν λέω στο Συνέδριο ότι κανείς δεν με έχει, ισχύει. Άρα, αναμένω τα πάντα. Μπορεί κάποιος από το πουθενά να με πληγώσει, κάποιος να με μαχαιρώσει πισώπλατα. Είμαι έτοιμος.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Εγώ όμως βλέπω κάτι. Βλέπω μια εικόνα συνέδρων που σε αποθεώνουν. Και ειλικρινά εμένα με εντυπωσίασε πως σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, κερδίζεις κάποιους ανθρώπους -και αριστερούς- που δεν ταιριάζουν και πολύ με τη δικιά σου εικόνα, μια άλλη εικόνα, μια άλλη νοοτροπία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτή είναι η βάση μου.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Οκ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι εικόνα η οποία ταιριάζει. Είναι η ψυχή η οποία ταιριάζει.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Είναι πιο αστική η εικόνα σου.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η εικόνα μου μπορεί να είναι πιο αστική, αλλά η ψυχή είναι που μετράει. Και νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει. Όταν λέμε ότι έχω αγνά κίνητρα, ο κόσμος όσο περνάει ο χρόνος το βλέπει ότι ισχύει αυτό.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Άρα λοιπόν σ` αυτούς που λένε ότι είναι πολύ δεξιά σε εισαγωγικά, πολύ αστική η εικόνα και εμφανισιακά και το lifestyle του Στέφανου Κασσελάκη για να πείσει αυτούς τους ανθρώπους που έχουν δώσει αγώνες, που έχουν πάει στα ξερονήσια και τα λοιπά και τα λοιπά, τι απαντάς σε όλους αυτούς τους ανθρώπους;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτοί οι άνθρωποι με ψήφισαν για Πρόεδρο με τους οποίους έχω συναισθηματικό δεσμό. Είναι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι ξέρουν ότι πρέπει να παλέψεις απέναντι στο σύστημα. Αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι με στηρίζουν. Εάν θεωρείς ότι η εικόνα είναι ο λόγος που έχω ό,τι απήχηση έχω, κάνεις τεράστιο λάθος. Ακόμα και εσωκομματικά, οι περιοχές στις οποίες κέρδισα τον Σεπτέμβριο ήτανε οι λαϊκές συνοικίες και η Περιφέρεια. Στον Ψυχικό, στην Κηφισιά κλπ, η Έφη και εγώ ήμασταν ίσα νούμερα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Α, ναι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Στις αστικές περιοχές.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, ναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια βάση που σε στηρίζει, όσο και αν είναι αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ….

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αλλά περιμένουν να δούνε αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Θα σε πάω και στις δημοσκοπήσεις. Και υπάρχει ένας κομματικός μηχανισμός που είναι απέναντί σου. Τον ξηλώνεις βέβαια. Είδα χθες απέλυσες τον οικονομικό διευθυντή. Είδα τρία-τέσσερα στελέχη, πάλι, φύγανε. Δηλαδή, κάποιοι δεν αντέχουν φεύγουν, κάποιους τους αλλάζεις εσύ. Γίνεται μια ανανέωση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιώργο, υπάρχει τεράστια εισροή στο κόμμα. Έχουμε πολλά νέα μέλη. Άρα, πολλά νέα μέλη.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Το θέμα είναι τα στελέχη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Το θέμα είναι ότι το κόμμα μας πρέπει να ανταποκριθεί στην κοινωνία. Παρέλαβα ένα κόμμα το οποίο δεν είχε γείωση στον συνδικαλισμό. Δεν είχε γείωση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στην Αθήνα εδώ πέρα δεν έχουμε βουλευτές αυτή τη στιγμή. Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να νομίζει ότι θα πάει να γίνει κυβέρνηση και να ξυπνάει με 17% και να μην το έχει πάρει χαμπάρι. Πρέπει να ακούσουμε την κοινωνία.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Εσύ το 17% θα το πιάσεις τον Ιούνιο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω θα το ξεπεράσουμε.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Το 17%;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι. Θα το ξεπεράσουμε και αρκετά.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Είναι πήχης για σένα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να κάνω την απόλυτη ανατροπή. Αλλά για ποιο λόγο θέλω να το κάνω; Διότι πρέπει να υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση στη χώρα. Και αυτή η πρόταση πρέπει να είναι από ένα κόμμα το οποίο είναι προοδευτικό, να γίνει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, η οποία δεν σκέφτεται, όπως ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ, εάν θα ψηφίσει την ισότητα στον γάμο ή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα λοιπά. Έχουμε ξεκάθαρες θέσεις. Εμείς θα είμαστε η μια δημοκρατική παράταξη. Και παροτρύνω όσους νέους και νέες θέλουν να κατέβουν για ευρωεκλογές, να κάνουν την αίτηση τους στον i-syriza, να μπουν στην πρώτη γραμμή και να γίνουν υποψήφιοι. Είναι μια τομή στην Ελληνική Δημοκρατία ότι χωρίς κονέ μπαίνεις σε ψηφοδέλτιο με την αξία σου.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πες μου εσύ, για σένα, τι θα σημαίνει αποτυχία στις ευρωεκλογές; Θα σημαίνει κάτω από 17; Θα σημαίνει ότι χάνεις τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη; Θα είναι αποτυχία για εσένα αν έρθεις τρίτος στις ευρωεκλογές;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω τα μικροπολιτικά. Έχω έναν στόχο. Ο στόχος μου είναι το κόμμα μου να γίνει βαθιά κοινωνικό, να είναι ένα κόμμα το οποίο θα έχει μια ξεκάθαρη ιδεολογία.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Και να πιάσεις 17% λες.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Επέτρεψε μου να τελειώσω αυτό που λέω. Η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής αυτή τη στιγμή. Στο παρελθόν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις. Σήμερα είναι συμπαγής.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Μα θες να αλλάξεις και το όνομα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η ιδεολογία του κόμματος είναι: ανοικτές αγορές, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικό κράτος, κράτος πρόνοιας, κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, εγκρατής εξωτερική πολιτική και στιβαρή άμυνα. Στιβαρή άμυνα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δεν μπερδεύεις τον κόσμο όταν εσύ τους λες ουσιαστικά πάμε να αλλάξουμε...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άκουσες τίποτα από αυτά που είπα;

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Όλα τα άκουσα. Ακούστηκαν, όλα, όλα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ή πάμε κατευθείαν στο μικροπολιτικό; Γιατί είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και δεν είναι μόνο... Και όσον αφορά το lifestyle...

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Άσε το lifestyle, θα το πούμε το lifestyle μετά. Θα πάμε και στο lifestyle. Στη ζωή μας μέσα είναι. Θέλω να πάμε στα πολιτικά, να μείνουμε. Εσύ βάζεις ένα ερωτηματολόγιο ότι πρέπει να αλλάξει και το όνομα του κόμματος. Για να το βάζεις...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Λέει το ερωτηματολόγιο πρέπει;

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Όχι. Λες αν πρέπει, αν θέλετε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ρωτάω τα μέλη.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Το έχεις βάλει στο μυαλό σου. Δεν μπορείς να ρωτάς κάτι. Δηλαδή εάν εγώ σε ρωτήσω, ρε Στέφανε μου πάει αυτό το σακάκι, προφανώς έχω κάποιες αμφιβολίες ότι δεν μου πάει. Έχω κάποιες αμφιβολίες ότι δεν μου πάει. Όταν λοιπόν λες, μήπως πρέπει ρε σύντροφοι να αλλάξουμε το όνομα, μάλλον κάποια σκέψη έχεις ότι ίσως και να πρέπει να αλλάξετε το όνομα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πολύς κόσμος ήδη αναρωτιέται τι αλλαγές πρέπει να γίνουν γενικά. Και εμείς είμαστε ένα κόμμα το οποίο δεν έχει ταμπού.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Στο ερωτηματολόγιο αυτό έχεις απαντήσει εσύ;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα σου πω για το όνομα την άποψή μου. Δεν θέλω να αλλάξει το όνομα. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει σαν όνομα. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό το όνομα. Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που έχει κάνει η ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα ως κυβέρνηση.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ναι, αλλά δεν μπερδεύεις λίγο τον κόσμο όταν τον ρωτάς εσύ; Γιατί ο νέος Πρόεδρος το ρωτάει αυτό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο νέος Πρόεδρος πρέπει να δίνει φωνή στα μέλη, δεν μπερδεύω τον κόσμο. Αντιθέτως, τον ακούω. Επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε ότι η πιο δυνατή μορφή ηγεσίας είναι αυτή που ακούει και δίνει εξουσία στα μέλη.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Τώρα, με τον Τσίπρα μέχρι τώρα τηλεφωνιόσασταν. Από εδώ και πέρα, μέχρι τις ευρωεκλογές, έχεις το θάρρος ή είσαι πληγωμένος να τον πάρεις ένα τηλέφωνο και να του πεις Αλέξη τι κάνουμε από ‘δω και πέρα; Ή φαντάζομαι, μετά από αυτό που έκανε πριν το Συνέδριο, έχουν κοπεί οι γέφυρες ανάμεσά σας;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Θα τον πάρω.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Θα τον πάρεις;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Τον έχεις πάρει μέχρι τώρα μετά από αυτό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ούτε εκείνος;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Με τη Γεροβασίλη τι είπατε στο Παγκράτι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μια χαρά. Με την Όλγα πάντα είχα μια καλή σχέση.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ήξερες ότι έχει αρχηγικές βλέψεις η Όλγα; Στο είχε εκδηλώσει;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η ίδια το είπε στο Συνέδριο ότι εγώ δεν έχω σκοπό να κατέβω. Άμα είναι να κάνεις εκλογές 10 Μαρτίου, κάντες μόνος σου. Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα. Ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα. Δεν ήθελε να ηγηθεί του κόμματος. Οι σύνεδροι έλεγαν “κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη”. Δηλαδή, φτάνει. Υπάρχει η στιγμή, ναι, υπάρχει η στιγμή της ενότητας, αλλά υπάρχει και η στιγμή της διεύρυνσης. Και για να γίνουμε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, πρέπει να αγκαλιάσουμε νέο κόσμο αξιοκρατικά στους κόλπους μας.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Αισθάνεσαι Πρόεδρος υπό διορία; Δηλαδή ότι στις ευρωεκλογές το βράδυ θα βγεις και θα αμφισβητηθείς, ό,τι αποτέλεσμα και να φέρεις;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, καθόλου. Όπως είπα στον Γιώργο Κουβαρά, όποιος θέλει να με αμφισβητήσει ή πριν ή μετά, ας το κάνει. Δεν με νοιάζει.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Εάν εκείνο το βράδυ βγούνε, πάρεις ρε παιδί μου 12%, 13%...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα ξανακερδίσω, αν θέλει κάποιος να με αμφισβητήσει. Δεν έχω αμφιβολία. Έχω έναν στόχο: θα είμαστε η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία θα είναι βασισμένη στην αξιοκρατία. Χτίζω μια σκιώδη κυβέρνηση σταδιακά, η οποία θα έχει μέσα λαμπρά μυαλά. Θα έχει πραγματική αριστεία, όχι αριστεία μόνο στα βιβλία και στην επιστήμη, αλλά και στα καθαρά χέρια, στην ηθική υπόσταση, στα εύσημα από την επιστήμη, την αγορά, την κοινωνία.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Αυτό που λες ότι θα γίνω πρωθυπουργός το πιστεύεις ότι θα γίνεις πρωθυπουργός ή το λες για να το πεις, όπως όλοι οι πολιτικοί λέτε ότι κάποια στιγμή -και άλλοι μικρότερων κομμάτων πολιτικοί αρχηγοί λένε κάποια στιγμή θα μας δοθεί η ευκαιρία να κυβερνήσουμε. Εσύ το πιστεύεις ότι θα κυβερνήσεις την Ελλάδα κάποια στιγμή;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με συνεργασία με άλλο κόμμα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Θα ξαναγίνει πλειοψηφούσα δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Η σχέση σου με τον Πολάκη ποια είναι; Που έχει περάσει από χίλια κύματα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καλή είναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Καλή είναι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καλή είναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δεν τον διέγραψες όμως που δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταρχάς να μη λες τα ομόφυλα. Να λες για την ισότητα στον γάμο.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Σωστό. Ευχαριστώ που με διορθώνεις.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα ομόφυλα το λες για τα σκυλιά.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Σωστό. Δεν το διέγραψες που είχες πει ότι υπάρχει και κομματική πειθαρχία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχω ένα σχέδιο.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Να τον διαγράψεις στην πορεία;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Θα το εκτελέσω. Προφανώς θα υπάρξουν αλλαγές και ανάλογα θα αντιδράσουν όλοι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Μιλάτε όμως; Έχετε καλή σχέση;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχουμε. Πάντα είχαμε.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ήταν από τους ανθρώπους που σε βοήθησε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το έχω πει και δημόσια ότι στη μητέρα του Παύλου βλέπω τη γιαγιά μου, την Κρητικιά γιαγιά μου, η οποία με μεγάλωσε.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Άρα έχετε πολύ προσωπική σχέση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταλαβαίνεις. Είμαστε από τον ίδιο νομό. Είμαστε από το ίδιο μέρος. Έχουμε άλλο στυλ προφανώς, αλλά ο Παύλος είναι έντιμος άνθρωπος. Έχει κάνει πολύ μεγάλη δουλειά στον τομέα της Διαφάνειας και στην Υγεία. Ξέρεις, όπου πάω σε όλη τη χώρα, για θέματα Υγείας τον εκθειάζουν τον Παύλο.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Είναι καλός γιατρός και καλός άνθρωπος μου λένε και εμένα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και έχει βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο στα νοσοκομεία, ακόμα και στις Σπέτσες που είχαν έρθει, όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και εκεί πέρα οι γείτονές μου λένε: “Είναι εδώ ο Παύλος; Θέλω μια συμβουλή”. Τον Παύλο ζητούσαν. Έκανε μεγάλο λάθος ο Παύλος που απείχε.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Έκανες λάθος, πιστεύεις;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πολύ μεγάλο λάθος. Και επίσης νομίζω ότι μέχρι και ο νομός Χανίων ο ίδιος είναι υπέρ της ισότητας στον γάμο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πολύς κόσμος εκεί έξω ο οποίος τον εκτιμά.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Για τις ευρωεκλογές. Υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία ο κόσμος να πει τη γνώμη του για το ποιοι πρέπει να είναι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, φαντάζομαι, κάποια πρόσωπα θα τα επιλέξεις κι εσύ ο ίδιος ως Πρόεδρος. Αυτό που λέμε για τον Νίκο Παππά που όλοι λένε, προεξοφλούν ότι ήταν υποψήφιος ο μπασκετμπολίστας, ισχύει αυτό; Θα είναι ο Νίκος Παππάς υποψήφιος;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα κατέβει στις προκριματικές.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Θα γίνουν προκριματικές εκλογές;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, ναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Και εκεί θα ψηφίσει και θα αποφασίσει ο κόσμος. Ωραία. Πρέπει να πάμε σε διαφημίσεις. Δεν φεύγεις, μένεις. Μετά τις διαφημίσεις θα σε πάω λίγο πιο χαλαρά. Θα σε πάω λίγο πιο lifestyle, γιατί εμείς εδώ είμαστε και τα δύο, ξέρεις, σε αυτή εδώ την εκπομπή.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θες να πούμε κάτι για το lifestyle πριν τις διαφημίσεις ή θα χάσουμε τη χορηγία;

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δώσε τίτλο μόνος σου.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι πολύ σημαντικό το lifestyle να υπάρχει για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Άμα δεν έχεις ηρεμία στο σπίτι σου μέσα, πώς ζητάς από τον κόσμο να διοικήσεις τη ζωή του;

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Μείνε σε αυτό.

 

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πάμε λίγο πιο light τώρα. Σε πόσες μέρες μπαίνεις φαντάρος;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σε 13 μέρες.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πού θα παρουσιαστείς, στη Θήβα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ή Θήβα ή Σπάρτη, νομίζω Σπάρτη.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Σε ποιο Σώμα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άσε τις λεπτομέρειες, θα δούμε.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Θα πας κανονικά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δυο εβδομάδες είναι...

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Και θα μείνεις μέσα, 15-18 μέρες είναι η βασική εκπαίδευση;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: 15.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Όλοι περάσαμε αυτή τη διαδικασία, δεν πάθαμε τίποτα, αλλά σου φαίνεται λίγο περίεργο που θα πας να υπηρετήσεις τη μαμά πατρίδα τώρα σε μεγάλη ηλικία, ας πούμε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν μου φαίνεται περίεργο, αντιθέτως θεωρώ ότι είναι τιμή μου να υπηρετήσω την πατρίδα μου.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ναι, αλλά αν δεν ερχόσουν εδώ ν’ ασχοληθείς με τα κοινά, δεν θα το έκανες, δεν θα πήγαινες φαντάρος, θα το γλίτωνες. Θα ήσουν στην Αμερική.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κοίταξε, αυτό το οποίο ρωτάς τώρα, αυτό που πρέπει να σκεφτεί κανείς δεν είναι αν δεν ερχόμουν κτλ. Είναι το πόσους απόδημους έχουμε έξω, οι οποίοι θα επέστρεφαν στη χώρα εάν υπήρχαν κατάλληλες ευκαιρίες και αξιοκρατία, ναι, στον ιδιωτικό τομέα αντί τον νεποτισμό, την οικογενειοκρατία κτλ. Άρα λοιπόν, μακάρι να εκσυγχρονίζαμε τη χώρα μας, να εκσυγχρονίζαμε και το στράτευμα και να μπορούσαμε να είχαμε ένα μεγάλο κύμα αποδήμων με αποκέντρωση. Δηλαδή ένα από τα βασικά οράματα τα οποία έχω είναι, με τον πληθυσμό να είναι σταθερός, να μπορεί να μειωθεί ο πληθυσμός από την Αθήνα, το λεκανοπέδιο προς τις Περιφέρειες που έχουν μαραζώσει αυτή τη στιγμή, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία κτλ., να δημιουργήσουμε κοιτίδες ερευνητικές, να φέρουμε πίσω από το εξωτερικό Ελληνίδες, Έλληνες νέους, νέες που έχουν πολύ καλή τεχνογνωσία, να δώσουμε στέγη, να χτίσουμε στέγη, να χτίσουμε καινούργια διαμερίσματα, κτίρια, τα οποία να είναι πράσινα και να μπορούμε επιτέλους να δημιουργήσουμε μαζί με τα περιφερειακά πανεπιστήμια μικρά Campus.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Μου παρά-έγινες πολιτικός, άλλο σε ρωτάω και σε άλλο μου απαντάς. Σε είχα πιο αυθόρμητο όταν σε είχα πρωτογνωρίσει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τώρα μιλάμε για κάτι το οποίο θ’ αλλάξει...

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δεν σε έκοψα, σε άφησα να το πεις. Δεν σε διέκοψα καθόλου. Στον Στρατό θα ζητήσεις προνομιακή μεταχείριση; Δηλαδή θα ζητήσεις να κοιμάσαι μόνος σου ή θα κοιμάσαι με όλους τους φαντάρους μαζί εκεί στους θαλάμους κτλ.;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσω τίποτα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ό,τι ισχύει για τα άλλα παιδιά, θα ισχύσει και για σένα. Το ότι είσαι μεγαλύτερος σε ηλικία, πάντα αυτοί που πάνε σε μεγαλύτερη ηλικία, έχουν μια...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα αποφασίσει για την καθημερινότητα μου εκεί πέρα. Προφανώς, έχω μια θεσμική θέση, όλοι το γνωρίζουν. Από εκεί και πέρα, θα τηρήσω ό,τι λέει ο νόμος.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ό,τι σου πουν, αυτό θα κάνεις.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ακριβώς. Και σίγουρα δεν επιθυμώ καμία ειδική μεταχείριση. Μην εκπλαγείς όμως το στρατόπεδο να γίνει ΣΥΡΙΖΑ μέχρι ν’ απολυθώ.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Καθόλου. Είσαι ένας άνθρωπος που πραγματικά είσαι γοητευτικός άνθρωπος και φαντάζομαι ότι μπορείς να τους πείσεις εκεί, 15 μέρες εκεί, όλους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πέρα από τη γοητεία, έχω τη σωστή πολιτική πρόταση, και οικονομική και κοινωνική.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πάμε λίγο στο σπίτι. Εδώ στην Ελλάδα, έχετε αγοράσει σπίτι εσύ με τον Τάιλερ ή μένετε ακόμα στο ενοίκιο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Στο ενοίκιο είμαστε, αλλά ανά πάσα στιγμή θα αγοράσουμε κάτι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Άρα ψάχνεις. Στο κέντρο ψάχνετε να μείνετε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Στο κέντρο για να μπορώ να είμαι κοντά στη Βουλή και στα γραφεία του κόμματος.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Με τον Τάιλερ, άκουσα, χθες το είπε στην συνέντευξή του, θα παντρευτείτε το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Έχετε αποφασίσει το πού, πώς και τα λοιπά και τα λοιπά;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Έλα, δώσε μου να βγάλω κι εγώ μια είδηση. Πού θα παντρευτείτε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έχεις μια εξαιρετική ομάδα για ελεύθερο ρεπορτάζ, για το infotainment σου. Αν είναι πάντως να δουλέψουν, βάλ’ τους να δουλέψουν.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Θα παντρευτείτε στην Αθήνα ή εκτός Αθηνών; Γιατί είχε ακουστεί ότι θα παντρευτεί είτε στη σε κάποιο νησί.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζεις θα πέσω στην παγίδα;

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πότε θα γίνει ο γάμος;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το καλοκαίρι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Τουλάχιστον δώσε μου αυτό. Εκτός Αθηνών;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζεις θα πέσω στην παγίδα;

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Γιατί, είναι κακό να μου πεις;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιατί αν πω εντός της Ελλάδας, θα μου πεις «σε ποια Περιφέρεια;».

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Όχι, αν μου πεις το «εκτός Αθηνών», δεν θα ρωτήσω, στο υπόσχομαι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι; Πόσο πολύ θέλεις την απάντηση;

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πολύ τη θέλω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εκτός Αθηνών.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πώς είναι η ζωή με τον Τάιλερ στο σπίτι; Δηλαδή, όταν είστε οι δυο σας, -οι τρεις σας μάλλον, γιατί είναι και η Φάρλι η γλυκύτατη- τι κάνετε; Μιλάτε για πολιτικά, βλέπετε ταινίες, τρώτε; Ποια είναι η καθημερινότητά σου με τον Τάιλερ, όταν δεν σας βλέπει κανένας και είστε μόνοι σας στο σπίτι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα βράδια πολλές φορές βρισκόμαστε με φίλους, είμαστε και οι δύο πολύ κοινωνικοί. Νομίζω δεν εκπλήσσει κανέναν αυτό το χαρακτηριστικό. Όταν είμαστε μόνοι, μπορεί να δούμε καμία σειρά στο Netflix ή τηλεόραση. Και μας αρέσει η τεκίλα, άρα καλή τεκίλα μας αρέσει από ποτό. Επίσης, μας αρέσει πάρα πολύ η φύση.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Τα ταξίδια.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η φύση. Δηλαδή ο φυσιολατρικός τουρισμός για μένα είναι τεράστιο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Αυτό πρέπει ν’ αναπτύξουμε.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Το επόμενο ταξίδι σας πού θα είναι; Το επόμενο τριήμερο που θα φύγετε, πού θα πάτε, ας πούμε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Την επόμενη εβδομάδα θα πάρω μερικές off για διακοπές, θα είμαστε στην ορεινή Αρκαδία.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δεν έχετε πάει ούτε εσύ ούτε ο Τάιλερ;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχω περάσει αλλά δεν έχουμε πάει διακοπές.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Του Τάιλερ του αρέσει η Ελλάδα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πάρα πολύ.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δηλαδή όταν του είπες «πάμε στην Ελλάδα, έχω ένα όνειρο να πάω να βοηθήσω τη χώρα μου», ήρθε εύκολα; Ή σου γκρίνιαξε, να το πω έτσι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, όταν αποφασίσαμε να κατέβω για Πρόεδρος...

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Τον ρώτησες, δηλαδή πήρες τη σύμφωνη γνώμη του.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εννοείται. Ούτως ή άλλως σχεδιάζαμε να παντρευτούμε κτλ., αλλά για μια τέτοια απόφαση προφανώς πρέπει να είσαι συνεννοημένος με τον σύντροφό σου. Εκείνος θεωρούσε ότι θα κέρδιζα. Εγώ θεωρούσα ότι θα πήγαινα καλά.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Α, εκείνος πίστευε ότι θα κέρδιζες; Εσύ απλώς ότι θα πήγαινες καλά;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι. Στην αρχή ότι θα πήγαινα καλά και, μετά την ανακοίνωσή μου, έλεγα ότι θα κερδίσω. Αλλά δύο εβδομάδες πριν το βίντεο της ανακοίνωσής μου, που σκεφτόμασταν εάν πρέπει να κατέβω και πώς κτλ., εκείνος θεωρούσε ότι αν κατέβαινα θα κέρδιζα. Άρα λοιπόν γι` αυτό είπε και στη συνέντευξή του χθες ότι όταν πήραμε μαζί την απόφαση να κατέβω, είχαμε ήδη αποφασίσει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, να μέναμε τουλάχιστον δέκα χρόνια στην Ελλάδα. Τώρα, προφανώς, που κέρδισα, είμαι αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είμαστε εδώ πέρα για πάντα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Θα μείνεις εδώ στην Ελλάδα για πάντα. Στην Αμερική έχεις επιχειρήσεις που έχεις income χρημάτων από εκεί, δηλαδή ακόμα είσαι επιχειρηματίας ή αυτά τα έχεις πουλήσει, τα έχεις αφήσει, τα έχεις εγκαταλείψει; Δηλαδή επειδή γνωρίζω ότι ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πληρώνεσαι, δεν είσαι βουλευτής. Παίρνεις λεφτά απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Μέχρι στιγμής έχεις δώσει λεφτά στον ΣΥΡΙΖΑ. Και σ’ έχουν κράξει γι` αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ένα ευρώ δεν έχω πάρει ούτε από κόμμα ούτε από χώρα, τίποτα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πώς ζεις λοιπόν εσύ; Έχεις λεφτά στην άκρη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Απ’ τα δεδουλευμένα μου. Έχω μερικά μερίσματα χωρίς εγώ να είμαι στη διοίκηση. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μεταφέρω όλες τις δραστηριότητες εντός Ελλάδας, αλλά δεν έχω κάποιον διοικητικό ρόλο ή κάτι το οποίο κάνω...

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Για να καταλάβουμε, επειδή είχαμε ακούσει για ναυτιλία, πλοία, ψαράδικα μεγάλα στη Μασαχουσέτη....

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αστακοκάραβα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Εγώ το ζηλεύω, βλέπω ντοκιμαντέρ με τους τεράστιους αστακούς.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι, αυτή η δουλειά μου.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Έχεις πάει κιόλας κι έχεις ψαρέψει ο ίδιος για να δεις πώς γίνεται;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, είναι επικίνδυνο αυτό.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Έχεις τέτοια καράβια, αστακοκάραβα εσύ τώρα στο όνομά σου;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι ανάγκη τώρα να μπούμε σε ανάλυση του τι έχω και τι δεν έχω. Aλλά εντάξει, είναι ένας τομέας τον οποίο, όλη την αλιεία δηλαδή, την καταλαβαίνω καλά. Δεν το περιμένει κανείς αυτό. Την αλιεία την καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά. Όπως επίσης προφανώς όλη τη ναυτιλία την καταλαβαίνω πολύ καλά και τη βιομηχανία. Και τα χρηματοοικονομικά που πέρασα πέντε χρόνια στη Goldman Suchs, στον όροφο συναλλαγών, πρώτες ύλες.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Αυτό, επειδή το διάβαζα χτες, σε διώξανε ή έφυγες τελικά; Σε διώξανε επειδή δεν είχες καλή απόδοση;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ξέρω πώς έχει βγει αυτό το πράγμα, πάντως έφυγα, άρχισα ένα μεταπτυχιακό στο ΜΙΤ με τη γνώση και την υποστήριξη των αφεντικών μου, το οποίο το άφησα μετά από 4 μήνες, οικειοθελώς. Και μάλιστα είχα πάρει πολύ καλούς βαθμούς, είχα πάρει «Α» σε όλα τα μαθήματά μου στο ΜΙΤ. Και μου είχαν προτείνει να γίνω και ερευνητικός σύμβουλος των καθηγητών. Αλλά μετά από τους τέσσερεις μήνες θεώρησα, τότε ήμουν 27 χρόνων, ότι ήθελα να κάνω κάτι επιχειρηματικά. Δηλαδή ότι σ’ εκείνη την ηλικία, χωρίς υποχρεώσεις, να άρχιζα έναν ενάρετο κύκλο επιχειρηματικά που θα με έφτανε σ’ ένα σημείο που δεν θα είχα ανάγκη να έχω εισόδημα μετά από κάποια φάση.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Να σε ρωτήσω κάτι τώρα: Όταν έκανες το περιβόητο βίντεο -εξαιρετικά τα βίντεο, εγώ το είδα και έμεινα με το στόμα ανοιχτό, με το που είδα το βίντεο λέω «αυτός θα βγει», δεν σε γνώριζα καθόλου- μαζί με το βίντεο έκανες ταυτόχρονα και ένα outing για το τι είσαι στη ζωή σου, ποιον έχεις σύντροφο κτλ. Ως μη όφειλες, το έκανες. Άκουσα προσεκτικά τον Τάιλερ χτες να λέει ότι η αμερικάνικη κοινωνία είναι πιο ανοιχτή και ανεκτική, η ελληνική κοινωνία είναι πιο ζεστή. Το γεγονός ότι εσύ είσαι ομοφυλόφιλος, το έχεις δηλώσει, έχουμε ζήσει τη ζωή σου, βλέπουμε τον άντρα σου κτλ. Πιστεύεις τελικά στο βάθος της νοοτροπίας του Έλληνα, σου κάνει καλό ή σου κάνει κακό; Δηλαδή να το πω έτσι πιο απλά, υπάρχουν κάποιοι συντηρητικοί μεγάλοι σε ηλικία, αριστεροί σύντροφοί σου που να λένε «ρε παιδί μου όλα καλά, αλλά εγώ αυτό το παιδί θα ήθελα να είναι ετεροφυλόφιλος για να τον ψηφίσω». Δηλαδή να μη σε ψηφίζουν εξαιτίας αυτού του πράγματος. Το έχεις σκεφτεί ποτέ;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως, αλλά μου αδιάφορο στο τέλος της ημέρας. Διότι η αλήθεια του καθενός είναι η αλήθεια του. Σου είπα και πριν το διάλειμμα, ότι αυτό το lifestyle είναι ο τρόπος ζωής, στυλ ζωής. Να υπάρχει διαφάνεια στο lifestyle όλων των πολιτικών. Να ξέρουμε τι γίνεται στο σπίτι τους. Ποιοι είναι οι σύντροφοί τους, πώς περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους, πώς βιοπορίζονται, όπως με ρώτησες πριν. Να τα ξέρουμε όλα. Γιατί πρέπει ο Έλληνας, η Ελληνίδα, να ξέρει ποιος ζητά να έχει τη ζωή του στα χέρια του. Αυτό είναι πολύ βασικό.

Από μένα, ξέρεις πολύ καλά και όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι είμαι διαφανής. Ξέρετε ποιος είμαι, ξέρετε ποιος είναι ο Τάιλερ. Ξέρετε τι έχουμε κάνει.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Γι` αυτό στην αρχή επέλεξες -και εγώ ξέρεις ότι το υπερπροέβαλα και από άλλες εκπομπές το υπερπροβάλαμε, μας το’ δινες εσύ, φταίμε κι οι δυο, που λέει και το τραγούδι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τι εννοείς “το έδινα”; Εγώ ζούσα τη ζωή μου.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ζούσες τη ζωή σου, αλλά για μας ένας πολιτικός αρχηγός να έρχεται να βγαίνει με τα αθλητικά του ρούχα, με τον σύντροφό του να πηγαίνουν για γυμναστική, είναι κάτι μη συνηθισμένο για μας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κρίμα που δεν είναι συνηθισμένο.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Συμφωνώ. Εμένα μ’ αρέσει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μακάρι να ξέραμε ο κάθε πολιτικός αρχηγός τι ακριβώς κάνει στη ζωή του.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Το μετάνιωσες όμως όλο αυτό; Το γεγονός ότι εσύ ζούσες μια ζωή που ξαφνικά η ζωή αυτή έγινε, δηλαδή μαθαίναμε τι ώρα πάτε στο γυμναστήριο, τι ώρα πάτε βόλτα, πότε πάτε ταξίδι, τι ώρα παίρνετε καφέ, από πού παίρνετε καφέ, πώς τον πίνετε τον καφέ... Τα μάθαμε σχεδόν όλα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν περίμενα να γινόμαστε viral τόσο γρήγορα, στο λέω ειλικρινά αυτό.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δεν σου έκανε κακό πιστεύω εγώ όμως, σε αντίθεση με αυτά που λένε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εντάξει, αυτά είναι παρελθόν. Πάμε μπροστά. Αλλά, όπως νομίζω έχω πει και στο παρελθόν, και πάλι μου είναι αδιάφορο αυτό. Γιατί; Διότι όταν βγαίνω έξω και βλέπεις ότι πάω σε πολλά μέρη της χώρας, έχω λιώσει τα παπούτσια μου...

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Αυτό είναι αλήθεια.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είμαι 35 χρόνων, σχεδόν 36, και έχω κόσμο, γιαγιάδες, παππούδες που με προσεγγίζουν και με αγκαλιάζουν, κλαίνε πάνω μου, λένε «επιτέλους, κάποιος να σιάξει αυτή τη χώρα, μη μασάς, κράτα γερά». Αυτή είναι η δύναμή μου. Στο λέω ειλικρινά, αυτή η δύναμη και η ηθική της προσπάθειας που κάνω.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Συμφωνώ απόλυτα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρώτα άρχισαν με το lifestyle, μετά ότι είμαι ρηχός, μετά ότι είμαι ηλίθιος, ότι είμαι κακός, ότι είμαι αυταρχικός. Δεν κολλάει τίποτα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις που είναι χαμηλά, πού το αποδίδεις; Είναι στημένες οι δημοσκοπήσεις;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταρχάς, πριν έρθω στο κόμμα, ήταν πολύ χαμηλότερα τα νούμερα, πρώτον. Δεύτερον, έχουμε περάσει από διασπάσεις και μια περίοδο εσωστρέφειας σ’ ένα κόμμα το οποίο, όπως σου είπα και πριν, δεν ήταν κυβερνητικό όταν το παρέλαβα. 17% δεν είναι κυβέρνηση. Είναι ένα κόμμα το οποίο έχει μια κοινωνική βάση, έχει προσδοκίες, αλλά πρέπει να κάνει τις κατάλληλες αλλαγές για να μπορεί να κυβερνήσει.

Άρα λοιπόν το 17% που είναι αυτή τη στιγμή, στην κοινωνία, το οποίο δεν το γνωρίζουμε, αυτό πρέπει να μεγαλώσει. Γι` αυτό διευρύνω δομικά το κόμμα και προσκαλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να έρθουν στη δική μας μεγάλη δημοκρατική παράταξη και να συνεισφέρουν. Θα υπάρχει αξιοκρατία στο κόμμα. Θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε Επιτροπές χωρίς να έχουν αριστερόμετρο.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ωραία, το lifestyle αυτό γιατί το έκοψες; Γιατί δεν μαθαίνουμε πια πού γυμνάζεσαι... Καταρχάς γυμνάζεσαι ακόμα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εσύ τι νομίζεις;

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Σε βλέπω στα καλύτερά σου.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, τέσσερεις φορές την εβδομάδα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Γιατί δεν το μαθαίνουμε πια εμείς; Δε μας αφορά εμάς; Δεν στέλνουμε κάμερα; Δεν ξέρω κιόλας, θα μου πει η Χρύσα Ζορκάδη. Ή εσύ πια κρίνεσαι και είσαι λίγο, προσπαθείς να προστατεύσεις τη ζωή σου με τον Τάιλερ;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το ίδιο ζω, δεν έχει αλλάξει κάτι. Έχω ένα ποδήλατο στο γραφείο μου, κάνω και στο γραφείο γυμναστική. Μετά πάω στο ίδιο γυμναστήριο που πήγαινα και προεκλογικά. Και τώρα που θα πάμε λίγες μέρες διακοπές, θα κάνω τρέξιμο. Άμα μου λείπει ένα πράγμα, είναι το τρέξιμο έξω. Χρειάζεται ολόκληρος συντονισμός.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Καταρχάς θέλω να σου πω ότι όλα τα κορίτσια της εκπομπής είναι εδώ ερωτευμένα μαζί σου. Για τ’ αγόρια δεν ξέρω, τα κορίτσια είναι όλα πάντως.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πες τους να μην ερωτεύονται, να μη φανατίζονται και να απαιτούν από τους πολιτικούς. Να απαιτούν.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Σαν άντρας λένε ότι είσαι πάρα πολύ ωραίος, αυτό μου λένε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το από μέσα μετράει.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Τώρα συγγνώμη, θες να μου πεις ότι δεν είναι ωραίος, που έχεις μια τόσο ωραία εντυπωσιακή εμφάνιση; Δεν σου αρέσεις; Δηλαδή, κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και λες «πόσο χάλια είμαι»; Δεν καταλαβαίνεις ότι είσαι ένας ωραίος άντρας;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ειλικρινά, δεν το σκέφτομαι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Έλα ρε Στέφανε τώρα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ειλικρινά, δεν το σκέφτομαι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δεν ξέρεις ότι είσαι ωραίος άντρας;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ξέρεις, στο λέω ειλικρινά, ότι κι αυτό μου είναι αδιάφορο. Σκέφτομαι το τι κάνω κάθε μέρα στη ζωή μου που ξυπνάω, πώς μπορώ να κάνω τη ζωή του άλλου καλύτερη. Αυτή την ευθύνη έχω αναλάβει.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Να σε ρωτήσω κάτι: Σε φλερτάρουν άντρες και γυναίκες τώρα που είσαι επώνυμος, που ξέρουν ότι είσαι παντρεμένος, που είσαι αρχηγός κόμματος;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, γιατί έχω 40 αστυνομικούς γύρω μου.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Αλλιώς θα σε φλερτάρανε, πιστεύεις;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πού να ξέρω ρε Γιώργο; Τι ερώτηση είναι αυτή, αν με φλερτάρουν; Δεν ξέρω. Να’ ναι καλά όποιος θέλει να φλερτάρει, να με ψηφίσει κιόλας.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Στο διαδίκτυο δεν σου στέλνουν κάποια μηνύματα όπως στέλνουν σε όλους, ερωτικά, «θέλω να σε γνωρίσω, θέλω να βγούμε» κτλ.; Δεν έχεις τέτοια μηνύματα, καθόλου;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν απαντάω σε τέτοιες ερωτήσεις.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Όχι, ε; Με ρωτάνε ποιος μαγειρεύει στο σπίτι. Αν μαγειρεύετε στο σπίτι ή αν παίρνετε φαγητό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και τα δύο και οι δύο.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ποιος μαγειρεύει καλύτερα από τους δύο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο Τάιλερ.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Σπεσιαλιτέ; Τι σας αρέσει να τρώτε, ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό στο σπίτι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γενικά μας αρέσει και το κρέας, μας αρέσει και ο σολομός, και τα λαχανικά, δεν υπάρχει κάποια σπεσιαλιτέ. Όλα. Δεν φανατιζόμαστε ούτε με σπεσιαλιτέ ούτε με άλλα θέματα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Βλέπει κάποιος εσένα. Λέει «είναι ένας ωραίος, νέος άνθρωπος, πετυχημένος, έχει βγάλει λεφτά», είχες δηλώσει κάποια στιγμή «έχω να ζήσω, είμαι καλά οικονομικά, έχω να ζήσω τα επόμενα χρόνια». Για ποιο λόγο τώρα να αφήσεις μια ζωή με σπίτι στη Νέα Υόρκη, με σπίτι στο Μαϊάμι, με το σύντροφο της ζωής του...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το ξενοίκιασα στο Μαϊάμι, δεν υπάρχει Μαϊάμι πλέον.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δεν υπάρχει; Το ξενοικιάσατε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Γιατί;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιατί μένουμε εδώ, είμαστε εδώ για να μείνουμε. Πρέπει να το πιστέψετε.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Στη Νέα Υόρκη υπάρχει το σπίτι, όμως.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Το Μαϊάμι γιατί το επιλέξατε; Σ’ άρεσε το Μαϊάμι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, μ’ άρεσε σαν περιβάλλον αστικό πολύ.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Σ’ άρεσε πολύ το Μαϊάμι. Δηλαδή απ’ όλη την Αμερική στο Μαϊάμι θα σου άρεσε να ζήσεις. Εγώ πήγα το καλοκαίρι, δεν πέρασα καθόλου καλά πρέπει να σου πω. Πολύ λατινό... Τέλος πάντων, εντάξει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τώρα πρόσεξε τι θα πεις, μιλάς μ’ έναν αριστερό απέναντί σου σ’ όλα αυτά τα ζητήματα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Κι εγώ κεντροαριστερός είμαι...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, πήγαινε πιο αριστερά στα κοινωνικά ζητήματα, μην αρχίζεις με το πού είναι ο καθένας.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Τι δουλειά λοιπόν έχει αυτός ο άνθρωπος που έχει χτίσει μια πολύ ωραία ζωή στην Αμερική, μ’ ένα πολύ ωραίο lifestyle, μ’ ένα πολύ ωραίο background, με όλα λυμένα στη ζωή του, να έρθει εδώ στα 35 του και να μπλέξει, να το πω απλά, έτσι όπως το σκέφτομαι, με τα σκατά. Έτσι το λέει ο κόσμος. Για ποιο λόγο να έρθεις εσύ μ’ αυτόν που είσαι και να μπλέξεις με τα σκατά;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ξέρεις, αυτό το οποίο με ρωτάς αυτή τη στιγμή, είναι κι ένας τους λόγους που ακόμα δεν έχω εκτοξευθεί, πιστεύω, δημοσκοπικά, σε προσωπικό επίπεδο. Είναι αυτή η αμφιβολία για τα κίνητρά μου. Είναι δυνατόν; «Γιατί έμπλεξε»;

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πες μου τα κίνητρά σου ποια είναι. Ανθρώπινα, ποια είναι τα κίνητρά σου.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δες τα στοιχεία για να μπορείς αντικειμενικά να καταλάβεις. Ήρθα το 2023, τέλος Απριλίου και ανακοινώθηκα ως μέλος ενός ψηφοδελτίου. Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στην ένατη θέση, τιμητική θέση. Άρα ήταν ειλικρινά εθελοντισμός για μένα αυτό, πέρα από ένα σήμα του Αλέξη, μια ένδειξη ότι τέτοια άτομα θα έχω στη μελλοντική μου κυβέρνηση. Πέρα απ’ αυτό το σήμα, ήταν απλά εθελοντισμός, ότι θα έτρεχα να εκπροσωπήσω ένα χώρο της Κεντροαριστεράς απέναντι σε μια στιγμή...

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Σου είχε υποσχεθεί ότι θα σε κάνει υπουργό ο Αλέξης;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, ποτέ δεν είχαμε ποτέ τέτοιο πράγμα, αλλά σαν ένδειξη, ήμουν μια από τις εκπλήξεις του Επικρατείας αν θυμάσαι, όταν το είχα ανακοινώσει. Και εγώ και η Διάνα Βουτυράκου, που είχε κατέβει για σταυρούς...

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Αλήθεια είναι, πού την έχεις τώρα...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τρέχαμε και μας έλεγαν «για ποιο λόγο είστε με το ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εναντίον της αριστείας». Και λέγαμε «μα τι λέτε τώρα παιδιά; Δεν ισχύει αυτό». Άρα, εθελοντικά έρχομαι σε τιμητική θέση. Το βλέπεις ότι δεν είχα βλέψη. Αλλιώς, θα έκανα τις κλασικές μηχανορραφίες, μηχανισμούς κτλ.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Άρα, πώς σου ήρθε ρε παιδί μου;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Απλά έτυχε. Το κόμμα πέρασε από αυτή την κρίση, ο Αλέξης με βοήθησε σε προσωπικό επίπεδο, με τίμησε μεταξύ των δύο εκλογών, μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, στην εκλογική Επιτροπή που έφτιαξαν. Είχε μια εικοσάδα ανθρώπων και με επέλεξε να είμαι στην εικοσάδα αυτή. Και είχα την τιμή να καλύψω μερικά χιλιόμετρα μαζί του, να τον γνωρίσω καλύτερα. Και όντως τον αγαπάω σαν άνθρωπο τον Αλέξη. Πολύ.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ακόμα και μετά απ’ αυτό που σου έκανε στο Συνέδριο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Τον αγαπάς;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δεν σε πλήγωσε ανθρώπινα; Εμένα θα με πλήγωνε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχω συνηθίσει σε πολύ χειρότερα πράγματα στη ζωή μου απ’ αυτό. Τον αγαπάω, πιστεύω ότι αγαπάει τον τόπο πολύ και την κοινωνία. Και ο ίδιος ξέρει τι αντιμετώπισε από το σύστημα όταν ήταν πρωθυπουργός. Είμαι λοιπόν στην Εκλογική Επιτροπή. Όλοι γνωρίζουν ότι όταν παίρνεις 20% αντί για 31% που είχες και έχεις μια ροπή προς τα κάτω, ότι δεν θα κερδίσεις. Παρά ταύτα, έτρεξα μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου. Άρα, πάλι εθελοντικά. Ανιδιοτελώς.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Όλα αυτά καλά, εγώ σου μιλάω σαν απόφαση ζωής...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σου εξηγώ λοιπόν, ανιδιοτελώς. Βράδυ εκλογών, 25 Ιουνίου, ήμουν στο STAR σ’ ένα πάνελ με τη Μάρα Ζαχαρέα, όταν ο Αλέξης έκανε τη δήλωσή του ότι θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών. Και επιτόπου λέω να παραμείνει Πρόεδρος και θα τον στηρίξω. Επιτόπου το είπα.

Μερικές μέρες αργότερα, πρώτα έχω και το δικό μου βίντεο, το outing αυτό το οποίο λες. Ήταν στο One Channel απέναντι από τον κ. Σαράκη της Ελληνικής Λύσης, που λέγανε ότι «δεν είναι άποψη, είναι η ζωή μου, τι πρόβλημα έχετε, τι φοβάστε για την εικόνα δυο αντρών μ’ ένα παιδάκι». Και άρα είχα κι εγώ μια μικρή αναγνωρισιμότητα από κάτι το οποίο εκείνη τη στιγμή δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είναι μεγάλη τηλεοπτική στιγμή για την Ελλάδα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Ήταν, οκ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ δεν το είχα συνειδητοποιήσει, να πω την αλήθεια.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δεν μου δίνεις απάντηση σε αυτό που σε ρωτάω, βέβαια, αλλά ολοκλήρωσε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: 29 Ιουνίου λοιπόν, απ’ ό,τι θυμάμαι, ο Αλέξης παραιτείται. Περνά ένας μήνας, ενάμισης και κανείς από τους συνυποψηφίους μου δεν λέει τίποτα. Δομές και κανόνες, δομές και κανόνες. Τι πάει να πει; Τι θέλεις να κάνεις με τη χώρα;

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Και λες «θα μπω εγώ μπροστά».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι. Θέλω να σου πω ότι ήταν με την Εκλογική Επιτροπή και με αυτή την ευκαιρία να γνωρίσω λίγο κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ από πιο κοντά, πιο στενά, και πάλι εθελοντικά, ανιδιοτελώς. Με την πάροδο του χρόνου, μέχρι τον Αύγουστο, λέω εδώ υπάρχει ένα κενό. Άρα το γεγονός ότι μπορώ να είμαι στη θέση στην οποία είμαι χωρίς να έχω κανένα ρουσφέτι στη ζωή μου, είναι μεγάλη πολυτέλεια.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Δεν έχεις ζητήσει χάρη ποτέ από πολιτικό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ποτέ.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Έχεις έρθει σε μια χώρα, δεν ξέρω αν υπάρχει και στην Αμερική αυτό, που υπάρχει ο Σαράκης και οι απόψεις του...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θέλεις να σου πω κάτι αστείο τώρα;

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Πες ό,τι θες.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μετά από τη συνέντευξη αυτή, με τον κ. Σαράκη, που ούτε καν ήξερα, δεν ήξερα ότι ήταν βουλευτής Επικρατείας, νόμιζα ότι ήταν δημοσιογράφος. Δεν κατάλαβα. Πήγα στις Σπέτσες το Σαββατοκύριακο, και μου λέει εκεί πέρα ο μηχανικός ότι έχει πάθει η σκεπή σαράκι. Και λέω «τώρα με κοροϊδεύει;». Δεν είχα καταλάβει σε τι αναφερόταν.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Σε μια χώρα λοιπόν που υπάρχει ο Σαράκης, όχι σε σκεπή αλλά οι απόψεις του Σαράκη, σε μια χώρα που υπάρχει ο Μπέος και οι απόψεις του, που έχει υπάρξει πολύ προσβλητικός μ’ εσένα. Πώς αισθάνεσαι γι` αυτό; Γιατί δεν έχεις κάνει μια μήνυση στον Μπέο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συνομίλησα με τον Μπέο πριν από μια εβδομάδα περίπου...

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Τον πήρες εσύ ή σε πήρε εκείνος;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχει σημασία. Είχαμε μια σύντομη συνομιλία τηλεφωνικώς και με βιντεοκλήση. Δεν έχω σκοπό να εκδικηθώ κανέναν. Θέλω να ενώσω τον κόσμο.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Τι σου είπε στη συνομιλία; Γιατί αυτό έγινε είδηση τώρα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το εννοώ ειλικρινά αυτό, θέλω να ενώσω, δεν θέλω να διχάσω. Το να εκδικηθούμε επειδή κάποιος είναι στη λάθος μεριά της Ιστορίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή όποιου άλλου ζητήματος, δεν είναι τρόπος με τον οποίο, πρώτον, γίνεσαι κυβέρνηση και, δεύτερον, γίνεσαι καλή κυβέρνηση. Εμείς που θέλουμε να γίνουμε καλή κυβέρνηση -θέλω να είμαι ο Πρωθυπουργός ο οποίος θα παράσχει χρηστή διοίκηση στη χώρα.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Μακάρι. Στο εύχομαι πραγματικά, αφού είναι τ’ όνειρό σου. Πες μου λίγο τι σου είπε ο Μπέος. Είναι σημαντικό, θέλω να το ακούσω αυτό. Είναι ένας άνθρωπος που σ’ έχει καθιβρύσει. Μιλάτε. Σου ζήτησε μια συγγνώμη, ρε παιδί μου, ανθρώπινα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν χρειάζεται, νομίζω κατάλαβε ότι είμαι ακομπλεξάριστος και ότι είμαι ανθρώπινος, σωστός.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Όταν πήγες στον Βόλο και αυθόρμητα απάντησες σε κάποιον θαμώνα «τον έχω χεσμένο τον Μπέο», σου βγήκε αυθόρμητα αυτό, φαντάζομαι. Το μετάνιωσες που το είπες;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, καθόλου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Εσύ δεν μου είπες ότι είμαι μεγαλοαστός και πώς ντύνομαι κτλ.; Εντάξει, και του λιμανιού είμαι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Βρίζεις δηλαδή;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Λίγο.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Είσαι και του σαλονιού και του λιμανιού. Την οικογένειά σας θα τη μεγαλώσετε κάποια στιγμή, Στέφανε; Το σκέφτεστε αυτό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μακάρι.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Είναι κάτι το οποίο είναι στα άμεσα σχέδιά σας; Ή αργότερα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σε βάθος πενταετίας.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Εύχομαι πραγματικά τα όνειρά σου να εκπληρωθούν τα προσωπικά, εύχομαι να μη μετανιώσεις για όλη αυτή τη διαδικασία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση. Είναι ένας όμορφος, ηθικός αγώνας. Και ζητώ από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που μας ακούνε, να μου δώσουν την ευκαιρία μου, να με ακούσουν. Να δουν ότι είμαι εδώ για να μείνω, με αγνά κίνητρα. Και θα αντέξω. Απλά ας ακούσουν.

Γ. ΛΙΑΓΚΑΣ: Σ’ ευχαριστώ πολύ που ήρθες.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κι εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ.