Στα στελέχη της κυβέρνησης δεν αρέσει καθόλου ο χαρακτηρισμός "Συριζαίοι με γραβάτα" για τις αριστερόστροφες κρατικίστικες και ενίοτε "λαϊκίστικες" επιλογές της.
Η χρήση του όρου στη στήλη, από τις αρχές της προηγούμενης τετραετίας ακόμη, όταν π.χ. ο κ. Βρούτσης διαφήμιζε διάφορα αστεία κίνητρα για την επιστροφή των υψηλής ειδίκευσης Ελλήνων που έχουν "αποδράσει" στο εξωτερικό, στάθηκε αφορμή για προστριβές και παράπονα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ελάχιστοι Έλληνες του εξωτερικού επέστρεψαν. Αντιθέτως, για λόγους διαφορετικούς στη συνέχεια μας έφυγαν και οι Βαλκάνιοι μετανάστες που εργάζονταν στην Ελλάδα.
Στα πλαίσια της "Κλιντονικής" έμπνευσης πολιτική της τριγωνοποίησης (όπερ, τσαλαβουτάμε αριστερά, τσαλαβουτάμε δεξιά και από τα δυο σημεία τραβάμε δυο ευθείες οι οποίες με βάση το σημείο που διασταυρώνονται συνθέτουν ένα τρίγωνο) η κυβέρνηση κατά την περίοδο της πανδημίας και μετά κατάφερε να ξεπεράσει αναλογικά πολλές πλούσιες χώρες στη διανομή επιδομάτων.
Με το νόμο για την εξίσωση του γάμου των ομοφυλοφίλων κατάφερε να θέσει την Ελλάδα στην πρωτοπορία των 30 περίπου χωρών που ηγούνται αυτού του είδους των νεωτερισμών.
Φοβάμαι πως ανάλογης έμπνευσης και στόχευσης είναι και τα μέτρα καταπολέμησης του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Παρακολουθώ στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία των ειδήσεων πηχυαίους τίτλους του τύπου μείωση τιμών έως και 30% σε 3.000 προϊόντα και "τσιμπιέμαι" αν ζω σε καπιταλιστική δημοκρατία ή σε κάποια ξεχασμένη επαρχία της Σοβιετίας.
Ιδού μια εικόνα από το ρεπορτάζ:
"Μέχρι στιγμής έχουν μειωθεί οι τιμές σε 3.900 βασικά προϊόντα
Χθες ο κ. Σκρέκας, πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων, έκανε επίσκεψη σε σούπερ -μάρκετ και δήλωσε: 'Τα μέτρα που λάβαμε είναι μόνιμα, διαρθρωτικά και αποσκοπούν στο να διορθώσουν δομικές στρεβλώσεις δεκαετιών στην αγορά. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας και να οδηγηθούμε σε μόνιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού'.
Η αλήθεια είναι πως αν συγκρίνει κάποιος τις τιμές διεθνών προϊόντων τα οποία πουλιούνται στην Ελλάδα με τις αντίστοιχες άλλων χωρών της Ευρώπης θα διαπιστώσει κατά μέσο όρο υψηλότερες τιμές.
Στους πολιτικούς, ειδικά της αντιπολίτευσης και ειδικά της αριστεράς, αρέσει να ασκούν κριτική για την ακρίβεια, κατηγορώντας την εκάστοτε κυβέρνηση πως δεν ασκεί ελέγχους και αφήνει ασύδοτη της κερδοσκοπία.
Δεν διαφωνώ καθόλου πως η κερδοσκοπία, η πλεονεξία και η αλαζονεία είναι στη φύση του ανθρώπου άρα και δημιουργημάτων του όπως οι επιχειρήσεις. Δεν πιστεύω πως οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου των τιμών μπορεί να έχει επιθυμητά αποτελέσματα. Η ιστορία διδάσκει πως συνήθως επιτυγχάνεται το αντίθετο.
Ο έλεγχος και οι διατιμήσεις πρόσκαιρα μπορεί να έχουν κάποια αποτελέσματα αλλά μεσοπρόθεσμα βλάπτουν. Αν κάποιοι κερδίζουν από την ύπαρξη και εκμετάλλευση υψηλών περιθωρίων κέρδους, τη λύση μπορούν να δώσουν μόνο ανταγωνιστές που θα προσπαθήσουν να κερδίσουν μερίδια με χαμηλότερες τιμές και μικρότερα περιθώρια.
Αυτό που οφείλει να πράττει μια κυβέρνηση είναι να εφαρμόζει αντιμονοπωλιακές πολιτικές και να είναι αυστηρή με όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν μονοπωλιακές καταστάσεις.
Αν τα καύσιμα είναι τα ακριβότερα στην Ευρώπη π.χ. δύσκολα το κόστος αυτό δεν θα μεταφερθεί σε παραγωγούς, εισαγωγείς, διανομείς και εμπόρους που παράγουν, αποθηκεύουν ψύχουν και μεταφέρουν.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τις υψηλές συνταξιοδοτικές δαπάνες, τα κλειστά επαγγέλματα κλπ.
Η στήλη πιστεύει πως οι πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων δυο ετών έχουν δομικό χαρακτήρα και οφείλονται σε φαινόμενα όπως:
Η αποπαγκοσμιοποίηση.
πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3777154/i-grabata-kai-ta-kokkina-ampexona/