Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Υπουργός εργασίας: - Οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ – ΟΤΕ, που παίρνουν 1.600 ευρώ είναι πάρα πολύ λίγοι!! - Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που παίρνουν 1.000 ευρώ είναι πάρα πολλοί!!!

 


Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστούν στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου τα αποτελέσματα του πορίσματος που για την δημιουργία του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών και Ασφάλισης.

Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί υπό το γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Μηλαπίδη ολοκλήρωσε την καταγραφή του πλήθους των υφιστάμενων κατακερματισμένων κανόνων για τη χορήγηση παροχών σε χρήμα, όπως οι παροχές ασθενείας, οι παροχές προστασίας της μητρότητας, οι παροχές σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, αλλά και παροχές και προγράμματα που διαχειρίζεται ο e-ΕΦΚΑ, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις.

Στη συνεχεία προχώρησε στην διατύπωση ολοκληρωμένων προτάσεων ενιαιοποίησης των κανόνων και θα προτείνει νέους, ομοιογενείς κανόνες για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παροχών. Σύμφωνα με ειδικούς θα κοπούν παροχές, κυρίως σε χρήμα που καταβάλλει σήμερα ο φορέας, καθώς θα επιδιωχθεί εξίσωση των υψηλότερων με τις χαμηλότερες. Ο Ενιαίος Κανονισμός θα αντικαταστήσει τους 88 που υπάρχουν σήμερα.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν παροχές σε χρήμα που καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, με έμφαση σε ασθένεια, μητρότητα, εργατικό ατύχημα αλλά και αναπηρία. Ασφαλισμένοι που προέρχονται από ευγενή ταμεία, πρώην ΔΕΚΟ θα δουν τις παροχές υγείας και τα επιδόματα που λαμβάνουν να μειώνονται. Μέχρι τώρα έχουν εντοπισθεί σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα πρώην Ταμεία. Θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι ασφαλισμένοι θα υποστούν μειώσεις, καθώς σήμερα λαμβάνουν πολύ υψηλότερες παροχές

Με την ολοκλήρωση της νομικής και οικονομοτεχνικής μελέτης, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για την υιοθέτηση του νέου ενιαίου κανονισμού παροχών.

Στόχος είναι οι ενιαίοι κανονισμοί να είναι, όσο το δυνατόν, δημοσιονομικά ουδέτεροι, ώστε να μην αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με το κόστος που έχουν τώρα οι παροχές σε χρήμα του e-ΕΦΚΑ και να εναρμονιστούν κατά βάση με τους υφιστάμενους κανόνες των μεγάλων πρώην Ταμείων.

Οι ομάδες έχουν καταγράψει σε αυτή τη φάση το πλήθος των υφιστάμενων κατακερματισμένων κανόνων:

(α) αφενός για τη χορήγηση παροχών σε χρήμα, όπως οι παροχές ασθένειας, οι παροχές προστασίας της μητρότητας, οι παροχές σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, αλλά και παροχές και προγράμματα που διαχειρίζεται ο e-ΕΦΚΑ, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις. Πρωταρχικός στόχος είναι η αποτύπωση των διάσπαρτων προϋποθέσεων και διαδικασιών απονομής των ανωτέρω παροχών.

(β) αφετέρου για τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες για τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία, με έμφαση στον εντοπισμό του εύρους της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπισθεί σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα πρώην Ταμεία. Θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι ασφαλισμένοι θα υποστούν μειώσεις, καθώς σήμερα λαμβάνουν πολύ υψηλότερες παροχές.

Για παράδειγμα αναφορικά με τα έξοδα κηδείας αν είναι κάποιος ασφαλισμένος στο πρώην ΙΚΑ, δικαιούται 750 ευρώ. Αν είναι από το Δημόσιο, 1.000 ευρώ. Και αν είναι από τον ΟΤΕ, 1.600 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ – ΟΤΕ, που παίρνουν τα 1.600, είναι πάρα πολύ λίγοι. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που παίρνουν τα 1.000 είναι πάρα πολλοί. Και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που παίρνουν τα 750 ακόμα περισσότεροι. Άρα αυτό που θα επιδιώξει η ομάδα εργασίας είναι ο μέσος όρος αυτών των ποσών.

Εκτιμάται ότι ως βάση του νέου κανονισμού θα ληφθούν οι παροχές του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα κάποιοι συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην Ταμείων να χάσουν μεγάλος μέρος των προνομίων τους. Αντιστοίχως κάποια άλλα Ταμεία που έχουν σήμερα χαμηλότερες παροχές αναμένεται να έχουν – τελικώς – όφελος. Για παράδειγμα, τα έξοδα κηδείας ποικίλλουν ανάλογα με το κάθε Ταμείο και μπορεί να ξεκινούν από τα επίπεδα των 750 ευρώ (πρώην ΙΚΑ) και να φτάνουν έως και τα 2.900 ευρώ (Ταμείο Εθνικής Τράπεζας), ανά περίπτωση.




πηγή:https://www.mononews.gr/oikonomia/antistrofi-metrisi-gia-ton-enieo-kanonismo-parochon