Σχέδιο αλλαγών στις συντάξεις χηρείας και στην Εισφορά Αλληλεγγύης που πληρώνουν οι συνταξιούχοι με σύνταξη από 1.400 ευρώ και άνω, μελετά το υπουργείο Εργασίας.
Οι δυο παρεμβάσεις έχουν κλειδώσει στο υπουργείο Εργασίας, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος που θα υλοποιηθούν καθώς προέχει η εφαρμογή τριών διατάξεων:
α. Του μίνι ασφαλιστικού νόμου 5078/2023, για τις δηλώσεις των απασχολούμενων συνταξιούχων
β. Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας και
γ. Τη σύνταξη σε οφειλέτες με χρέη ως 30.000 ευρώ.
Οι τρεις αυτές διατάξεις αρχίζουν να εφαρμόζονται από σήμερα, με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τη δήλωση απασχόλησης από συνταξιούχους που εργάζονται και εντός του Μαρτίου θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή και οι άλλες δυο (επίδομα μητρότητας και σύνταξη σε οφειλέτες).
Οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας, όπως και στην ΕΑΣ προετοιμάζονται, και σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον Απρίλιο-Μάιο θα είναι στην ατζέντα του υπουργείου.
Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζονται δυο χρονικά ορόσημα για την εφαρμογή των αλλαγών, που είναι:
α. ψήφιση και εφαρμογή των αλλαγών στις συντάξεις χηρείας τον Μάιο, και πάντως εντός του 2024, και
β. ψήφιση των αλλαγών στην ΕΑΣ το 2024, με εφαρμογή από το 2025.
Ωστόσο, η διατήρηση της στρέβλωσης με την ΕΑΣ για όλο το 2024, δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους συνταξιούχους που αντί για αύξηση 3% στις συνάξεις τους είδαν πάγωμα αποδοχών ή και μειώσεις! Μόνον αν προβλεφθεί η αναδρομική ισχύς της και για το 2024, θα μπορούσε να προχωρήσει ένα σενάριο για εφαρμογή της ΕΑΣ από το 2025.
Ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι να προχωρήσουν και οι δυο αλλαγές μέσα στο 2024.
Για τις συντάξεις χηρείας εξετάζεται σε περίπτωση που ο δικαιούχος χηρείας παίρνει και δική του σύνταξη (λόγω γήρατος) να επιλέγει μετά την πρώτη τριετία της σύνταξης χηρείας, τη μικρότερη από τις δυο συντάξεις που θα έχει τη μείωση κατά 50% που προβλέπει ο νόμος.
Σήμερα, η σύνταξη χηρείας μετά την πρώτη τριετία κόβεται κατά 50%, όταν ο δικαιούχος εργάζεται και όταν καταβάλλεται δεύτερη σύνταξη.
Με τη διάταξη όπως ισχύει σήμερα μια χήρα που παίρνει από τη δική της σύνταξη 500 ευρώ και από τη χηρεία 800 ευρώ, όταν περάσει η πρώτη τριετία θα χάσει 400 ευρώ από τη χηρεία και μαζί με τα 500 ευρώ της δικής της σύνταξης παίρνει συνολικά 900 ευρώ. Με την αλλαγή που εξετάζεται θα μπορεί να ζητήσει να μειωθεί η σύνταξη των 500 ευρώ, και να παίρνει 800 ευρώ από τη χηρεία και 250 ευρώ από τη δική της, με σύνολο 1.050 ευρώ. Μια δεύτερη αλλαγή που εξετάζεται είναι στην περίπτωση που υπάρχουν δυο εθνικές συντάξεις και δυο ανταποδοτικές (από σύνταξη γήρατος και σύνταξη χηρείας), να μην κόβεται η ανταποδοτική σύνταξη χηρείας μετά την τριετία, ακόμη και αν είναι μικρότερη, αλλά η περικοπή να πιάνει την εθνική σύνταξη, ώστε να καταβάλλεται μια εθνική με το πλήρες ποσό των 426,17 ευρώ.
Οι αλλαγές που μελετώνται στην ΕΑΣ αφορούν στις κλίμακες και στα ποσοστά.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να επιβάλλεται η κράτηση με 3 κλίμακες ως εξής:
1. Κράτηση 15% στο τμήμα κύριας σύνταξης από τα 1.400 ευρώ ως τα 2.000 ευρώ.
2. Κράτηση 20% στο τμήμα κύριας σύνταξης από τα 2.000 ευρώ ως τα 2.500 ευρώ.
3. Κράτηση 25% στο τμήμα κύριας σύνταξης από τα 2.500 ευρώ και άνω με πλαφόν από ένα ποσό και άνω για να υπάρχουν μειώσεις κρατήσεων και στις υψηλές συντάξεις.
Για παράδειγμα:
Συνταξιούχος με σύνταξη 1.650 ευρώ έχει ΕΑΣ 3% σε όλο το ποσό (-49,5 ευρώ). Με το εξεταζόμενο σενάριο θα έχει κράτηση 15% στα 250 ευρώ που είναι η διαφορά σύνταξης από τα 1.400 ως τα 1.650 ευρώ, οπότε θα καταβάλλει 37,5 ευρώ.
Αν έχει σύνταξη 1.750 ευρώ, τότε με τη σημερινή ΕΑΣ έχει κράτηση 6% και πληρώνει 105 ευρώ, ενώ με το νέο σχέδιο η κράτηση θα επιβάλλεται στα 350 ευρώ (επί της διαφοράς από τα 1.400 ως τα 1.750 ευρώ) και θα είναι 52,5 ευρώ.
Οι δηλώσεις που "δείχνουν" τις αλλαγές στην ΕΑΣ
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε χθες (Σκάι) αναφορικά με την ΕΑΣ ότι "στην Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να δούμε για να βοηθήσουμε τον συνταξιούχο. Είναι ένα σημαντικό θέμα και πρέπει να δούμε πώς με δημοσιονομική ευθύνη και υπευθυνότητα θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πιο αναλογική κατανομή αυτής".
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου απαντώντας πρόσφατα στη Βουλή σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ δήλωσε για το ίδιο θέμα ότι "υπάρχουν κάποια προβληματικά σημεία στη δομή της, τα οποία χρήζουν βελτίωσης και ότι η ΕΑΣ θα πρέπει να γίνει πιο αναλογική, διασφαλίζοντας ότι μετά την καταβολή της εισφοράς το ύψος της σύνταξης δεν θα πέφτει κάτω από το πλαφόν του κλιμακίου επί του οποίου επιβλήθηκε η εισφορά".
πηγή:https://www.capital.gr/oikonomia/3775424/poies-allages-kai-pote-erxontai-gia-suntaxeis-xireias-kai-eisfora-allilegguis/