Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Συνεδρίασαν οι σύντροφοι του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ - Συμφώνησαν ότι δεν συμφωνούν και ότι αυτό είναι πολύ λογικό


 


Σύντομη ήταν η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου στη σκιά της κρίσης που διέρχεται το κόμμα μετά και από τις διαγραφές των τεσσάρων, στις οποίες επιμένει η ηγεσία. 

Στο πλαίσιο αυτό , μίλησε για όρια στην κριτική που ξεπεράστηκαν και πρότεινε: 

"Προτείνω να βγει σήμερα απόφαση  του Εκτελεστικού Γραφείου, για τη συντονισμένη παρουσία μας στα ΜΜΕ. Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή. Το Γραφείο Τύπου θα καθορίσει τα διαδικαστικά".

Στην εισηγησή του, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

"Προτεραιότητά μας είναι να βρούμε ρυθμό. 

Σήμερα, κάνουμε ένα πρώτο βήμα, με την ενεργοποίηση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Γιατί τα προβλήματα είναι εδώ. Και αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης. Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας, και να βγούμε στην κοινωνία.    Ν’ αλλάξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον Κυρ. Μητσοτάκη και την σκληρή Δεξιά του. 

Η δική μας απάντηση σ’ αυτό δεν μπορεί να δοθεί μέσα σε κλειστούς διαδρόμους.

Να μιλήσουμε με την κοινωνία, να ακούσουμε αδιαμεσολάβητα τις αγωνίες και τα προβλήματά της.

Αυτό έχω σκοπό να κάνω, από αύριο κιόλας. Πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου

Σας καλώ όλους και όλες να κάνουμε το ίδιο. Να βγούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην κοινωνία

Να βγούμε στο δρόμο, να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία, τα κινήματα, τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα, τη νεολαία

Και ταυτόχρονα, να δουλέψουμε σκληρά τον προγραμματικό μας λόγο.

Για να παράξουμε, επεξεργαστούμε και επικοινωνήσουμε συγκεκριμένες, συνολικές, αξιόπιστες, ρεαλιστικές απαντήσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες: ακρίβεια, Υγεία, Παιδεία, Στέγη, ασφάλεια, εθνικά θέματα.

Για αυτό έβαλα μπροστά τη δημιουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων/ Think tank.

Η Διάνα Βουτυρακου ήδη έχει γίνει αποδέκτρια ενδιαφέροντος στο email της, ενώ, ταυτόχρονα, οργανώνουμε τον isyriza, καθώς και εθελοντές, που θα είναι και εκλογικοί αντιπρόσωποι. Αυτό δεν σημαίνει υπέρβαση των οργάνων, αλλά περισσότερη δημοκρατία.

Όπως και την ενεργοποίηση και τον επανασχεδιασμό  του isyriza, για να δώσουμε φωνή στα μέλη μας, να τα ενεργοποιήσουμε, να τα εμπλέξουμε στην παραγωγή πολιτικής. Να τα ακούσουμε. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα συλλογής βιογραφικών και δραστηριοποίησης εθελοντών.

●Έχω κλείσει ένα μήνα μόλις πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ .

Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρά τον περιορισμένο χρόνο, έτρεξα, έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που στηρίζαμε. 

Έδωσα την μάχη με κάθε δύναμη. Έδειξα ότι λειτουργώ ομαδικά, μέσα στο πλαίσιο του καταστατικού για χάρη του συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ. Πολλή δουλειά γίνεται στο Κοινοβούλιο, αλλά και για την αναδιοργάνωση του κόμματος. 

Όπως συμβαίνει με κάθε νέα αρχή, είναι φυσικό να υπάρχουν αρρυθμίες και ορισμένα ζητήματα να απαιτούν διόρθωση στον τρόπο λειτουργίας μας.

Σας λέω όμως ότι το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά. Θα λειτουργούμε με βάση το Καταστατικό και τις θέσεις μας

Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Δεν αναφέρομαι στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου.

Να μην είμαστε αυτοαναφορικοί.

Από μεριάς μου θέλω να τηρήσω τη θεσμική διαδικασία και θα παροτρύνω για ενότητα. Δεν μ' ευχαριστεί αυτή η κατάσταση. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου είναι ταυτοτικό ζήτημα για εμένα.

Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας.

● Αυτό που ζητώ από όλους και όλες, είναι να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου, ούτε και κανενός άλλου. Την αριστερή ηθική που πρέπει να την τιμούμε με τη συνολική μας εικόνα.

Και κάνω μια έκκληση προς όλους. Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι. Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας

Είναι διαχρονικό το πρόβλημα της εικόνας μας στα ΜΜΕ. Δεν θέλω να λογοκρίνω κανένα, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό έκφρασης της οποίας διαφωνίας μέσα στα όργανα, και ενιαία έκφραση έξω, στα ΜΜΕ. 

Οι όποιες διαφωνίες να τίθενται σε πολιτικό επίπεδο στα όργανα 

Θα πάρω πρωτοβουλίες για την προώθηση της ενότητας και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης 

Το Ε.Γ συμφώνησε ότι απαιτείται η συντονισμένη παρουσία των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. 

Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή.

● Προτείνω να βγει σήμερα απόφαση  του Εκτελεστικού Γραφείου, για τη συντονισμένη παρουσία μας στα ΜΜΕ. Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή. Το Γραφείο Τύπου θα καθορίσει τα διαδικαστικά".

Αχτσιόγλου: Διερχόμαστε σοβαρή κρίση - Να γίνει ΠΓ

Στην δική της παρέμβαση η Εφη Αχτσιόγλου, επιχείρησε να προσγειώσει τη συζήτηση στην πραγματική κρίση που διέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και λόγω των διαγραφών αλλά και εν γένει υπαρκτών πολιτικών ζητημάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αχτσιόγλου ζήτησε την απόσυρση των διαγραφών αλλά και την σανάγκη συνεδρίασης της ΠΓ, στο πλαίσιο του ίδιου πνεύματος που αποτύπωσε η ανακοίνωση των τριών, που εξέδωσαν πρόσφατα με την ομάδα της Ηλιόπουλο- Χαρίτση. 

Τα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε υπερβαίνουν τη δυνατότητα αυτού του Οργάνου φέρεται να είπε επαναλαμβάνοντας το αίτημα για σύγκληση Πολιτικής Γραμματείας. Ο κ. Κασσελάκης πάντως δεν έδωσε σήμα ούτε πως σκέφτεται το ενδεχόμενο απόσυρσης των ιαγραφών αλλά ούτε και σύγκλησης Οργάνου ΠΓ.

Στο τραπέζι από πλευράς Αχτσιόγλου έπεσε και το θέμα της πορείας προς το συνέδριο: πώς θα πορευτεί το κόμμα μέσα σε κλίμα απειλών για διαγραφές όταν η κατάσταση που δημιουργείται είναι διαλυτική .

Τετ-α-τέτ με Τσακαλώτο

Στο μεταξύ , τετ α τετ στην Κουμουνδούρου είχαν ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου.

Ο Ευ. Τσακαλώτος ζήτησε από τον κ. Κασσελάκη να πάρει πίσω τις διαγραφές, μιλώντας για "καλό κλίμα" κατά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το "ραντεβού" Κασσελάκλη- Τσακαλώτου κλείστηκε πρν από την επιστροφή του προέδρου στην Ελλάδα. Συνομίλησαν με πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη στο τηλέφωνο και συμφώνησαν ότι τα θέματα προς συζήτηση δεν λύνονται από τηλεφώνου, οπότε και ορίστηκε η συνάντηση για σήμερα.

Σε δηλώσεις του, αποχωρώντας από την Κουμουνδούρου, ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε:

"Είχαμε μια συνάντηση με τον πρόεδρο νομίζω ότι ήταν σε πάρα πολύ καλό κλίμα του εξήγησαν όμως ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τα σχέδια που έχει ο ίδιος και τα σχέδια που έχω εγώ και άλλοι δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές. Του είπα ότι κατά την άποψή μου πρέπει να το λύσει αυτό, με άκουσε νομίζω με θετικό τρόπο θα δούμε τι θα κάνει. Νομίζω ότι όταν θα λυθεί αυτό θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο πιθανόν ή μη πιθανόν είναι η ενότητα.

Εγώ τους ζήτησα να τις πάρει πίσω ή να το λύσει το θέμα. Είπε ότι θα το μεριμνήσει… Είπε ότι θα πρέπει να το κοιτάξει σοβαρά".

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του προέδρου, ο κ. Κασσελάκης απάντησε στον Ευ. Τσακαλώτο πως θέλει "πειθαρχία στις δηλώσεις των στελεχών όταν τοποθετούνται δημόσια στα ΜΜΕ"

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, παρουσία και της Έφης Αχτσιόγλου. 

Οι πληροφορίες πάντως από την πλευρά της ηγεσίας επιμένουν πως ο κ. Κασσελάκης δεν πρόκειται να δεχθεί απόσυρση των διαγραφών.

Νωρίτερα σε ρεπορτάζ του με τίτλο "ΣΥΡΙΖΑ: Κρας τεστ για Κασσελάκη- Αχτσιόγλου το Εκτελεστικό- Τσακαλώτος:"Μέρος του τραύματος" ο Τσίπρας", ανέφερε:

Εν τω μέσω σκηνών "ροκ στον ΣΥΡΙΖΑ που αποσυντίθεται σε ζωντανή μετάδοση και φωνών που πληθαίνουν για συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας  προκειμένου να συζητηθούν οι πρόσφατες διαγραφές από τον Στέφανο Κασσελάκη που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο υπό τον Στ. Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου: 

 

Κασσελάκης και Εκτελεστικό

Θα είναι η πρώτη του φυσική συμμετοχή σε Κομματικό Όργανο μετά από την πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΓ στην οποία συμμετείχε από τις ΗΠΑ, διαδικτυακά

Θα είναι ωστόσο και το πρώτο κρας τεστ για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την ανθυποψήφιά του στην εσωκομματική εκλογή. Η Έφη Αχτσιόγλου θα δώσει το παρών στη συνεδρίαση, σε ένα απολύτως προστατευμένο για τον ίδιο λόγω σύνθεσης, περιβάλλον, όπως εξήγησε σε σχετικό ρεπορτάζ του χθες το Capital.gr

Πληροφορίες από το περιβάλλον της ηγεσίας αναφέρουν πως ο πρόεδρος επενδύει στο λιώσιμο των πάγων με την κ. Αχτσιόγλου και στην προοπτική μελλοντικής συνεργασίας με την ίδια και τους κορυφαίους της ομάδας της ( Ηλιόπουλο, Χαρίτση). Υπενθυμίζεται πως η ομάδα Αχτσιόγλου εξέδωσε ανακοίνωση επικριτική για τις διαγραφές του προέδρου όπου ζητάται παράλληλα άμεση σύγκληση της ΠΓ και επίσπευση του Έκτακτου Συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο.

Στο εκτελεστικό θα ανοίξει τα χαρτιά του ο κ. Κασσελάκης και για τις προθέσεις του σχετικά με τα επόμενα βήματα: Θα γίνει στην "ώρα της" η ΚΕ ( 11-12 Νοεμβρίου) ή θα μετακυληθεί για πιο πίσω; Από τούτο θα εξαρτηθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις και το εάν θα κάνει αποδεκτό το αίτημα ( κατέθεσε και η Ομπρέλα χθες σχετικό) για άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας. Εάν επαναβεβαιωθεί πως η ΚΕ θα συνεδριάσει στις 10-11/11 τότε μάλλον δεν θα κάνει δεκτά τα αιτήματα για συνεδρίαση της ΠΓ ( όπου την τελευταία φορά δυσκολεύτηκε να πάρει την πλειοψηφία). Σε ό,τι αφορά δε, τις διαγραφές των τεσσάρων ( Τζουμάκα, Φίλη, Βίτσα και Σκουρλέτη) , εμφανίζεται "ανένδοτος" σε ενδεχόμενο να τις πάρει πίσω.

Στις 16.30 θα συνεδριάσει το εν λόγω Όργανο στην Κουμουνδούρου, συνεπώς, το απόγευμα τα επ αυτών,  σπουδαιότερα. 

Πανελλαδική σύσκεψη της "ομάδας Αχτσιόγλου" 

Μετά από την κλειστή συνεδρίαση των κορυφαίων της Τάσης 6+6 ( σε αυτή ανήκουν Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Τζανακόπουλος κλπ) την Τρίτη, που "γέννησε" την κοινή ανακοίνωση των τριών, χθες το απόγευμα, η Τάση συνεδρίασε πανελλαδικά για τις εξελίξεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από συμμετέχοντες στη σύσκεψη, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκφράστηκε " η αγωνία για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, την κρίση και τις διαλυτικές τάσεις". Συζητήθηκαν οι "αντιπολιτευτικές αιχμές απέναντι στην Κυβέρνηση της Δεξιάς " και σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό πεδίο: Πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα. 

Επ αυτού, για την ώρα, οι 6+6 δεν δίνουν σινιάλο αποχώρησης αναμένοντας το Συνέδριο. Κατέληξαν πάντως πως στην " Στην Κεντρική Επιτροπή μεσεβασμό και τηρώντας τους κανόνες θα συζητήσουμε ανοιχτά τις πολιτικές εξελίξεις και τις υπαρκτές διαφωνίες". 

Η πρώτη συνέντευξη Τσακαλώτου- "μέρος του τραύματος" ο Τσίπρας

Στο μεταξύ χθες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος,  ο οποίος σε αντίθεση με στελέχη της Τάσης του που τελούν υπό διαγραφή μετά τις ανακοινώσεις  Κασσελάκη , δεν έχει εμφανιστεί σε ΜΜΕ και έχει προβεί σε ελάχιστες και "μετρημένες" δηλώσειςπαραχώρησε χθες την πρώτη του συνέντευξη μετά την εσωκομματική εκλογή (Kontra) : 

*Επανέλαβε (όπως είχε πει και στην ΠΓ) πως δεν είναι αισιόδοξος ότι είναι εφικτή η ενότητα και ότι υπάρχει χώρος εντός ΣΥΡΙΖΑ για τη μειοψηφία.

*Άσκησε κριτική για έλλειμμα πολιτικού διαλόγου και θέσεων στο εσωτερικό με υπαιτιότητα της πλειοψηφίας και της νέας ηγεσίας. 

*"Έχω μεγάλο παράπονο για το πως έγινε η εκλογή σε σχέση με όσους στήριξαν τον Κασσελάκη".

*Απολύτως νομιμοποιημένος ο Κασσελάκης. Ασόβαρα αυτά που ακούγονται για "καθαιρεσή" του.

Πως χειρίστηκαν τις εκλογές με επιθέσεις που έλεγαν "σηκωθείτε να φύγετε"

*Αμφισβήτησε την πρόθεση για ενότητα που διακηρύττει ο κ. Κασσελάκης: "Αν θες ενότητα δεν βάζεις υπερτομεάρχη τον Παύλο Πολάκη" ενώ έβαλε ξανά στο κάδρο των ευθυνών τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας καταρχάς πως μέρος του τραύματος που υφίσταται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στον ίδιο και τη στάση που τήρησε στην εσωκομματική εκλογή.

Συγκεκριμένα, είπε: 

"Αν ήμουν Αλέξης, μια εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών θα έκανα μια ανάρτηση με 3 πράγματα:
–Δεν υποστηρίζω κανέναν.
–Δεν δέχομαι κανένας να λέει ότι τον στηρίζω.
–Δεν δέχομαι για κανέναν να λέει ότι κάποιος άλλος υποψήφιος με υπονόμευε.
Αυτό θα ισχυροποιούσε την ουδετερότητά του. Το ότι δεν το έκανε αυτό είναι μέρος του τραύματος. Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε".











πηγή:https://www.capital.gr/politiki/3746182/suriza-epixeirisi-kateunasmou-apo-kasselaki-axtsioglou-dierxomaste-sobari-krisi/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου