Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Η Εποποιία 1940 και ο "Πορφυρός Λύκος": - Το "βρώμικο" σχέδιο των Ιταλών για τη διάλυση των Ελλήνων στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο - Πως αποκαλύφθηκε το σχέδιο


 




Το σχεδίαζαν καιρό πριν τον πόλεμο. Ένας απλός Έλληνας αστυνομικός όμως, με την επιμονή του, «ξετύλιξε» το κουβάρι που είχε πλέξει καλά η ιταλική αντικατασκοπεία.  «Πίσω από κάθε προδότη ή συνεργαζόμενο με τον εχθρό της πατρίδας, υπάρχει ένας πατριώτης, ένας γενναίος, που ξέρει πως το τιμιότερον και αγιότερον είναι η δόλια πατρίδα».

Πριν από 83 χρόνια, μετά το ηχηρό και το ιστορικό ΌΧΙ του Ιωάννη Μεταξά, ο ανθός της χώρας, τα ελληνόπουλα, κλήθηκαν να πολεμήσουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα για να αντιμετωπίσουν τους Ιταλούς. Οι μάχες τους ένδοξες. Γράφτηκαν στην ιστορία.

Σήμερα  σας αποκαλύπτουμε ότι για μια συγκυρία γεγονότων που προηγήθηκε των μαχών δεν κινδύνεψαν οι Έλληνες να πέσουν στην καλοστημένη παγίδα των Ιταλών που είχαν «χτίσει» ένα βρώμικο σχέδιο.

Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας Πέτρος Κασιμάτης μέσα από το βιβλίο του «Πορφυρός Λύκος» φέρνει στο φως το σχέδιο των Ιταλών. Το Secret Flag.

Σύμφωνα με αυτό, Ιταλοί αξιωματικοί που μιλούσαν πολύ καλά ελληνικά, θα φορούσαν στολές ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών, θα παρεισέφρεαν στα ελληνικά τάγματα και με εντολές τους θα δημιουργούσαν σύγχυση, ώστε να οδηγήσουν στον θάνατο δεκάδες παληκαριά για να κατακτήσουν οι Ιταλοί μια εύκολη νίκη, προελαύνοντας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε ο κ. Πέτρος Κασσιμάτης, μια λεπτομέρεια, οι επωμίδες αλλά και η παρατηρητικότητα ενός Έλληνα αξιωματικού αποκάλυψαν το σχέδιό τους.

Κωδικός αποστολής secret flag. Ποιο ήταν το σχέδιο των Ιταλών;

«Η Ιταλική κατασκοπεία δεν διακρίθηκε για τις επιδόσεις της στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και το σχέδιο False Flag δηλαδή το πολεμικό τέχνασμα να πλησιάζεις ύπουλα τον εχθρό σου σε καιρό πολέμου με τα ίδια εθνόσημα, τα ίδια χρώματα και σύμβολα προκειμένου να τον εξουδετερώσεις».

Ο Ιταλός πράκτορας Μοντίνι, ήταν ο εμπνευστής του σατανικού σχεδίου. Θεωρείτε ότι ήταν η ιταλική κατασκοπεία πολύ μπροστά για τα δεδομένα της εποχής; Πως θα τον χαρακτηρίζατε; Ποιο ήταν το προφίλ του;

«Ο Μοντίνι δεν ήταν τίποτα το σπουδαίο στον κόσμο των κατασκόπων. Ισχύει αυτό που γράφεται στη λογοτεχνία: «Δεν ήσουν τίποτα το σπουδαίο ποτέ, είπε το κάτι στο τίποτα».

Αυτός , όμως, που αξίζει να αναφερθεί καθώς μας αποκαλύπτει το θεατό και αθέατο πεδίο δράσης σχετικά με τους Ιταλούς Ελληνόφωνους αλπινιστές μεταμφιεσμένους σε Έλληνες αξιωματικούς που πρώτον, θα δολοφονούσαν τους διοικητές μονάδων της Πίνδου και δεύτερον, θα έδιναν ψευδείς διαταγές κι αλλοπρόσαλλες εντολές υποχώρησης, προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχυση στο Ελληνικό μέτωπο.

Αυτός που αξίζει να αναφέρουμε είναι ο «Πορφυρός λύκος», ο Γερμανός κατάσκοπος που γνώριζε, καθώς οι Γερμανοί ακόμα και πριν την εισβολή των Ιταλών είχαν γνώση για το τι συμβαίνει κι είχαν την υψηλή εποπτεία μυστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο Χανς Ρίγκλερ, με 5 πλαστικές επεμβάσεις του προσώπου του ο οποίος μιλούσε 7 γλώσσες κι έδινε αναφορά μόνον στον ίδιο τον Χίτλερ και τον Φον Κανάρις, τον αρχηγό των Γερμανικών μυστικών υπηρεσιών».

Ουσιαστικά από την παρατηρητικότητα ενός Έλληνα αστυφύλακα, του Σωτήρη Πετρόπουλου και από το γεγονός που δεν μπορούσαν να φτιάξουν τις ελληνικές επωμίδες στην Ιταλία αποκαλύφθηκε το «βρώμικο» σχέδιο των Ιταλών;

«Ναι, χάρη στην παρατηρητικότητα ενός Έλληνα αξιωματικού, του Σωτήρη Πετρόπουλου, αποκαλύφθηκε το Ιταλικό σχέδιο με τις στολές και τις επωμίδες. Στην Ιταλία ήταν αδύνατο να φτιαχτούν αυτές οι στολές -ήταν αδύνατο εν καιρώ πολέμου να περάσουν τα σύνορα- χερσαία η θαλάσσια και ανακάλυψαν τον παράτολμο τρόπο από το ραφείο κέντρο της Αθήνας».

Στο βιβλίο σας αφήνετε να εννοηθεί πως Έλληνας ράφτης έφτιαξε τις στολές των Ιταλών για να δράσουν εναντίον των Ελλήνων. Κατά πόσο η παραδοχή αυτή ευσταθεί;

«Σε κάθε πόλεμο κάθε πλευρά φροντίζει να έχει με το μέρος της ανθρώπους χρήσιμους για τη μυστική δράση. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με εκβιασμό, είτε πληρώνοντας αδρά, είτε με διάφορα άλλα ανταλλάγματα».

Σας θλίβει που Έλληνες στρέφονται εναντίον των Ελλήνων; Είναι η κατάρα του λαού μας αυτή;

«Δεν με θλίβει τίποτα. Πίσω από κάθε προδότη ή συνεργαζόμενο με τον εχθρό της πατρίδας, υπάρχει ένας πατριώτης, ένας γενναίος που ξέρει πως το τιμιότερον και αγιότερον είναι η δόλια πατρίδα».

Τέλος, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για την φετινή επέτειο του «ΟΧΙ»;

«Το δικό μου μήνυμα είναι ότι το ΟΧΙ νίκησε το φόβο. Νίκησε τη βαρβαρότητα. Το συγκλονιστικό ΟΧΙ της ιστορίας μας νίκησε το φόβο.

Όταν η πατρίδα είναι ενωμένη, το ΟΧΙ του 2021 μας εμπνέει και μας σημαδεύει . Ενισχύει την ασπίδα μας. Οξυγονώνει την αυτοπεποίθησή μας.

Μας βροντοφωνάζει πως η Ελλάδα αντέχει, αν ο κρότος της μάχης μας βρίσκει ενωμένους!».

Το σχέδιο των Ιταλών και πώς «ξεσκεπάστηκε»

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο του Πέτρου Κασιμάτη έχει ως εξής:

«Το σχέδιο Μοντίνι, είχε εγκριθεί τόσο από τον πρεσβευτή Γκράτσι όσο και από το ιταλικό επιτελείο, το οποίο μάλιστα έστειλε και συγχαρητήρια. Είναι πιθανό το κόψιμο και το ράψιμο των στολών να είχε γίνει στην Ιταλία με ύφασμα όμοιο με αυτό που γίνονταν οι στολές των Ελλήνων αξιωματικών. Είναι επίσης πιθανό οι στολές κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα από ράφτη του οποίου το όνομα δεν έγινε γνωστό. Ο Μοντίνι είχε επίσης προμηθευτεί και πολιτικά. Εκείνο που του έλειπε ήταν οι επωμίδες, που δεν μπορούσαν να του τις φτιάξουν στην Ιταλία. Πήγε λοιπόν και τις παρήγγειλε σ’ένα ειδικό κατάστημα της Στοάς Αρσακείου στο κέντρο της Αθήνας. Ο Μοντίνι μιλούσε θαυμάσια ελληνικά γιατί η μητέρα του ήταν Κερκυραία.



Ο Μοντίνι παρουσιάστηκε ως Ρωμιός ράφτης στο κατάστημα της Στοάς Αρσακείου και παρήγγειλε τις επωμίδες, δηλώνοντας ότι τις χρειάζεται για να συμπληρώσει τις στολές των πελατών του. Εκείνο τον καιρό υπηρετούσε στο κέντρο της ελληνικής κατασκοπείας ένα σπουδαίο λαγωνικό με ασήμαντο βαθμό και με μεγάλα επιτεύγματα, ο αστυφύλακας Σωτήριος Πετρόπουλος. Ο αστυφύλακας περιδιαβαίνοντας στην οδό Πανεπιστημίου έξω από τη Στοά Αρσακείου, είδε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ιταλίας να βγαίνει από το αυτοκίνητο του και τον παρακολούθησε. Ο Έλληνας αστυνομικός έδρασε ανεξάρτητα, χωρίς να αναφέρει τίποτε στους προϊστάμενους του. Είδε από την απέναντι βιτρίνα τον Μοντίνι να παραλμβάνει ένα δέμα με επωμίδες, να πληρώνει τον λογαριασμό και να προχωρεί προς την έξοδο. Τότε έτρεξε και τον τράβηξε από τον γιακά. «Αλτ! Πολίτσια Γκρέκα». Ο Ιταλός απώθησε τον αστυφύλακα, έβγαλε γρήγορα μια ιταλική σημαιούλα από το πορτοφόλι του, την κάρφωσε στο πέτο του και άρχισε να βρίζει τις ελληνικές αρχές και να διαμαρτύρεται. Αλλά αυτά δεν πτόησαν το λαγωνικό της ελληνικής αντικατασκοπείας. Ο τελευταίος είχε πιάσει με τα χέρια του το μισό πακέτο και δεν εννοούσε να το αφήσει. Έτσι τράβα ο ένας, τράβα ο άλλος σχίστηκε το περιτύλιγμα και «χύθηκαν» έξω οι επωμίδες. Με τη φασαρία έτρεξαν πολίτες και αστυνομικοί. Ο Μοντίνι έδειξε την ταυτότητα του στον προστρέξαντα υπαστυνόμο, ότι είναι στρατιωτικός ακόλουθος της Ιταλίας και τον άφησαν ελεύθερο. Του πήραν όμως τις επωμίδες και τις μετέφεραν στο Κέντρο Αλλοδαπών. Έλαβε γνώση αμέσως ο υπουργός Ασφαλείας Μανιαδάκης, ο οποίος ενέκρινε την ενέργεια του οργάνου.

Δεν πέρασαν όμως παρά λίγες ώρες και ο πρεσβευτής της Ιταλίας Γκράτσι ζήτησε επειγόντως ακρόαση από τον πρωθυπουργό Μεταξά. Το διάβημα του Γκράτσι ήταν εξαιρετικά έντονο. Ο Μεταξάς έλαβε αμέσως θέση αντεπίθεσης. «Δε μου λέτε κύριε πρέσβη», ρώτησε, «τι τις ήθελε τις επωμίδες ο στρατιωτικός σας ακόλουθος».

Όλη αυτή την σκηνή ανασύρει ο Πέτρος Κασιμάτης, όπως και πολλά ακόμη άγνωστα κομμάτια του παζλ της ιστορίας εκείνης της περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δημοσιογράφος των «The Times» John Carr έγραψε για το έργο του Έλληνα δημοσιογράφου: «Το βιβλίο του Πέτρου Κασιμάτη έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό».