Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Σοφία Βέμπο: - Η γυναίκα θρύλος - Η τραγουδίστρια της νίκης


Του Συγγραφέα Ανδρέα Μοντέζ 

Σοφία Βέμπο! Η τραγουδίστρια της νίκης, όπως την αποκάλεσαν το BBC το 1945 και ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Μαμάκης το 1946, είναι αυτή που έδωσε το πατριωτικό της παρόν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του πολέμου καιτης κατοχής στη Μέση Ανατολή. 

Η μεγάλη αυτή Ελληνίδα, προσέφερε αφιλοκερδώς 135.000 δολάρια στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και σε ευαγή ιδρύματα όπως γηροκομεία, λεπροκομεία, σανατόρια και άλλα. 

Τίποτα για τον εαυτό της. Στον κρατικό κορβανά δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο το όνομά της στο άτιμο «λαβείν», αλλά μονάχα στο άδολο και πατριωτικό «δούναι».

 Δεκάδες είναι τα περιστατικά που συνέβησαν σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας που επισκεπτόταν. Δύο από αυτά δείχνουν ολοκάθαρα το πατριωτικό της αίσθημα απέναντι στην Πατρίδα, που εξωτερίκευε με το δυναμισμό της και την μεταδοτικότητα της. 

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», η Σοφία ερμήνευσε διάφορα πολεμικά τραγούδια. Το τελευταίο της κομμάτι ήταν το «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά». Το τραγούδι της, είχε τέτοια έξαρση, πάθος, φλόγα και αγωνιστικό πνεύμα, που οι τραυματίες ένιωθαν απίστευτη έκσταση και ξεχνούσαν τους πόνους τους. 

Ένας τραυματίας που είχε αποθεραπευτεί και ήταν με το εξιτήριο στο χέρι, επηρεασμένος από το συγκλονιστικό τραγούδι της, έσχισε την άδεια των 20 ημερών που είχε πάρει από το γιατρό και ζήτησε να τον ξαναστείλουν στο μέτωπο. 

Στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» η Βέμπο διασκέδασε του τραυματίες. Ανάμεσά τους ήταν και ένας τυφλός λοχαγός με καμένο το πρόσωπο. Τον είχε τυφλώσει ένας όλμος. Όλο το κεφάλι του ήταν καλυμμένο από επιδέσμους.

 Όταν τελείωσε το πρώτο της τραγούδι, ο λοχαγός συγκινημένος της έσφιξε το χέρι λέγοντάς της: 

- Σοφία μου δεν σε βλέπω, μόνο σε ακούω και ευχαριστώ το Θεό που μου πήρε τα μάτια και μου άφησε τα αυτιά για να χαίρομαι τη φωνή σου. 

Εκείνη τότε του αφιέρωσε το τραγούδι «Μας χωρίζει ο πόλεμος».Ολοχαγός τότε ξέσπασε σε αναφιλητά. Η Σοφία του έπιασε το χέρι κα ιτου είπε: 

- Εσύ είσαι παλικάρι δεν πρέπει να κλαις. 

Κι΄ εκείνος, ταπεινός σαν ήρωας, της απάντησε: 

- Δεν κλαίω Σοφία μου που έχασα τα μάτια μου. Κλαίω που δεν έχω άλλα δύο να τα δώσω και αυτά στην Πατρίδα! 

Σοφία Βέμπο! 

Μία δυναμική γυναίκα. 

Μία επαναστάτρια γυναίκα. 

Μία γυναίκα θρύλος. 

Μία γυναίκα σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. 

Σ’ ευχαριστούμε Σοφία!

 


Σεπτέμβριος 2023 ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου