Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Συντάξεις: - Ποιοι είναι οι 30.000 συνταξιούχοι που θα πάρουν αύξηση πάνω από 10% - Αναλυτικά παραδείγματα


 "Παράθυρο" για σημαντική αύξηση καθαρού εισοδήματος για δεκάδες χιλιάδες εκπροσώπους της λεγόμενης "ασημένιας γενιάς" ανοίγει το υπουργείο Εργασίας με το νέο ασφαλιστικό.

Η διάταξη που καταργεί την περικοπή της σύνταξης κατά 30% εφόσον υπάρχει εισόδημα από εργασία (μισθό ή ελεύθερο επάγγελμα) δημιουργεί ισχυρό κίνητρο για παράταση του εργασιακού βίου.

"Πέναλτι" θα υπάρχει για τον εργαζόμενο συνταξιούχο. Είτε το 10% του μισθού, είτε προσαύξηση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες ούτως ή άλλως θα αυξηθούν από τις αρχές του 2024 λόγω πληθωρισμού. Όμως θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με την περικοπή της σύνταξης κατά 30%. Αν λοιπόν σήμερα οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι είναι περίπου 30-32.000, εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά.

Το σκεπτικό πίσω από την συγκεκριμένη πολιτική που ενεργοποιείται είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα συνεχίσει να "αιμοδοτείται" από τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι οι οποίοι με τη σειρά τους θα έχουν ένα ουσιαστικό κίνητρο -όπως φαίνεται από τα παραδείγματα που ακολουθούν- να συνεχίσουν να εργάζονται, καθώς θα έχουν σημαντική ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Ας υποθέσουμε ότι ο συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ και του δίνεται η δυνατότητα να εξακολουθήσει να δουλεύει με έναν μισθό 800 ευρώ. Με το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα, θα του έμεναν 1.500 ευρώ μεικτά καθώς θα έχανε 300 ευρώ από τη σύνταξη. Με το νέο σύστημα θα του μένουν 1.720 ευρώ μεικτά καθώς υποστεί περικοπή 80 ευρώ από τον μισθό. Αυτή η αύξηση των 220 ευρώ ισοδυναμεί με βελτίωση του εισοδήματος της τάξεως του 15% επιπρόσθετη της όποιας αύξησης γίνει ή θα γίνεται από εδώ και πέρα στις συντάξεις εξαιτίας της ανάπτυξης και του πληθωρισμού (περίπου 3% για το 2024).

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά σε κάποιον που έχει σύνταξη 1.000 ευρώ αλλά μπορεί να διασφαλίσει επιπλέον εισόδημα 1.000 ευρώ μέσα από ελεύθερο επάγγελμα (π.χ μπλοκάκι). Το πιο εύκολο είναι να επιλέξει την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία (σήμερα στα 230,25 ευρώ) κάτι που σημαίνει ότι αντί να χάσει το 30% της σύνταξής του (300 ευρώ) θα πληρώνει επιπλέον 115,13 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές. Άρα και πάλι το τελικό εισόδημα αυξάνεται από τα 1700 στα 1884 ευρώ δηλαδή κατά 10,875 ευρώ πέραν της όποιας αύξησης γίνει στη σύνταξη

Για στελέχη επιχειρήσεων, που ενδεχομένως θα συνεχίσουν να εργάζονται με πολύ υψηλό μισθό, έχει προβλεφθεί ότι θα υπάρχει κόφτης στην περικοπή ώστε το νέο σύστημα να μην αποδειχθεί ζημιογόνο σε σχέση με το υφιστάμενο. Η περικοπή σε μηνιαία βάση, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη της εθνικής σύνταξης που σήμερα διαμορφώνεται στα 413 ευρώ.

Στο ερώτημα τι θα γίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές που θα συνεχίσουν να αθροίζονται, η απάντηση είναι ότι με το τέλος της επέκτασης του εργασιακού βίου, ο ΕΦΚΑ θα επανυπολογίζει τη σύνταξη και θα κάνει την σχετική προσαύξηση.






πηγή:https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/oi-30000-suntaxiouxoi-pou-tha-paroun-auxisi-pano-apo-10---analutika-paradeigmata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου