Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

H επιστροφή του Οδυσσέα... και ο χαρακτήρας που πορεύεται και κερδίζει χρησιμοποιώντας το μυαλό του

 


Το 41% που έλαβε η Νέα Δημοκρατία και κυρίως το 20% στο οποίο κατρακύλησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, οφείλεται κυρίως στην τεκτονική μετατόπιση της ελληνικής κοινωνίας μετά μια δεκαετία κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεων.

Οι μεγαλύτεροι θυμούνται τι συνέβαινε πριν μια δεκαετία και ιδίως μετά τις εκλογές του 2012 που θεωρούνταν ο προάγγελος των εκλογών του 2015.

Στις πρώτες εκλογές του 2012 λοιπόν, η Ν.Δ. είχε λάβει 18,85% και το ΠΑΣΟΚ 13,18%. Αμφότερα τα δυο σταθερά φιλοευρωπαϊκά και αστικοδημοκρατικά κόμματα άθροιζαν περί το 32%.

Πρωταγωνιστές της περασμένης δεκαετίας ήταν οι ηγέτες του αντισυστημικού αντιευρωπαϊκού και αντιδημοκρατικού, εθνικολαϊκιστικού ρεύματος. Επιφανέστεροι αυτών,  ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και ο κ. Μιχαλολιάκος που εκτοξεύθηκαν στο προσκήνιο με βάσιμες ελπίδες να κυβερνήσουν.

Στις εκλογές του 2015 οι Τσίπρας, Καμμένος συγκυβέρνησαν ενώ η Χρυσή Αυγή του Μιχαλολιάκου εδραίωσε τη θέση της στο κοινοβούλιο σαν το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα...

Οι περισσότεροι εκ των λαϊκιστών που πρωταγωνίστησαν κατά τη δεκαετία της χρεοκοπίας, σήμερα έχουν εξαφανιστεί από το κοινοβούλιο. Τα κόμματα του Καμμένου και του Μιχαλολιάκου έχουν πλέον διαλυθεί.

Στις πρώτες εκλογές του 2023, με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση από τους άλλους, κατέρρευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα από το 31% στο 20%, ακολουθώντας τη μετεωρική πορεία των υπόλοιπων μνηστήρων της εξουσίας κατά την περίοδο της οργής...

Η οργή και ο θυμός πλέον έχουν δώσει τη θέση τους στη σύνεση, τη μετριοπάθεια και τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να λαμβάνουν αποφάσεις με ορθολογικά κριτήρια.

Στο άρθρο της 1ης Ιουνίου του 2012 διαβλέποντας πως τα χειρότερα με τη χρεοκοπία και το ρεύμα του "λαϊκισμού" έπονται, σκιαγραφήσαμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν στο μέλλον να εκμηδενιστούν οι τότε θορυβώδεις  "μνηστήρες" της εξουσίας. Τούτο με τον τρόπο που συμβουλεύει ο Όμηρος στην Οδύσσεια.

Όπως θα θυμάστε, έστω και μόνο από το σχολείο, όταν ο Οδυσσέας, επέστρεψε στην Ιθάκη βρήκε μια ντουζίνα μνηστήρες να πολιορκούν την Πηνελόπη.

Παρεμπιπτόντως, ο Οδυσσέας στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια είναι ο χαρακτήρας που πορεύεται και κερδίζει χρησιμοποιώντας το μυαλό του. Είναι όπως θα λέγαμε σήμερα ο σοφός άνθρωπος...

Γράφαμε λοιπόν το Καλοκαίρι του 2012, εν μέσω θυέλλης και απειλών:

"Τι συμβουλεύει ο Όμηρος...

Όσοι φιλοδοξούν να σαρώσουν το σκωληκόβρωτο κράτος των πελατών, των παρασίτων, θα πρέπει να θυμηθούν τον τρόπο που συμβουλεύει ο τυφλός μας ποιητής, μέσα από την παραβολική εξιστόρηση της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

Για να αντιμετωπίσει το παρασιτικό καθεστώς που είχαν δημιουργήσει οι μνηστήρες στην Ιθάκη, σπαταλώντας το βιός, ο Οδυσσέας δεν προσχώρησε κατευθείαν σε μετωπική σύγκρουση μόλις έφτασε.

Ο Οδυσσέας στην αρχή ντύθηκε ζητιάνος, δημιούργησε το απαραίτητο δίκτυο συνεργατών και κατόπτευσε το πεδίο. Φρόντισε να αφαιρεθούν τα όπλα από τους τοίχους στην αίθουσα της μνηστηροφονίας.

Ενδιαφέρον έχει να μελετήσει κάποιος τα εμπόδια της ανάκτησης της εξουσίας από τον Οδυσσέα όπως αυτά περιγράφονται μεταφορικά από τον Όμηρο με βάση την ετυμολογία των ονομάτων των μνηστήρων.

Από τον κύκλο των μνηστήρων ξεχωρίζουν ο Αντίνοος, ο Αμφίνομος, ο Ευρύμαχος και ο Αγέλαος.

Ο Αντίνοος συμβολίζει αυτόν που μάχεται τον νου (Αντί-Νους). Αυτός δηλαδή που μάχεται την κοινή λογική.  Ο παρασιτικός λαϊκισμός μάχεται την κοινή λογική και υπόσχεται ευρώ χωρίς μεταρρύθμιση, υψηλές συντάξεις και μισθούς χωρίς ανταγωνιστική οικονομία. Και άλλους διορισμούς στο δημόσιο την ώρα που είναι θέμα χρόνου να μην μπορεί να καταβληθούν οι μισθοί στους ήδη υπάρχοντες.  Ο Αντίνοος είναι ο πρώτος που πέφτει νεκρός από ένα βέλος του Οδυσσέα που τον βρήκε στο λαιμό, το σημείο δηλαδή που βγαίνει η φωνή, το μέσο με το οποίο πείθουμε. Ο Αντίνοος ήταν γιος του Ευπείθη.

Ο Αμφίνομος (Αμφι-Νόμος) συμβολίζει αυτόν που ερμηνεύει το νόμο κατά το δοκούν. Αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής τάξης που χρεοκόπησε την χώρα να έχει μια ερμηνεία για όλα.

Ο Ευρύμαχος (Εύρος-Μάχη) είναι αυτός που παλεύει χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Στη σκηνή της μνηστηροφονίας όταν έχουν πέσει ήδη νεκροί ο Αντίνοος και ο Αμφίνομος, ο Ευρύμαχος προτείνει στον Οδυσσέα να του επιστρέψουν οι ζωντανοί μνηστήρες από δέκα βόδια σαν αποζημίωση και να τους αφήσει να φύγουν. Προφανώς, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο να τον κάνει να χαλαρώσει για να τον σκοτώσουν. Ευτυχώς, δεν τους πείθει όμως...

Ο Αγέλαος (Αγω-Λαόν) προσπαθεί να ειδοποιήσει το πλήθος και να το παρακινήσει μέσα στη σύγχυση και την οργή να λιντσάρει τον Οδυσσέα. Σας θυμίζει μήπως το πλήθος των αγανακτισμένων μεταξύ των οποίων συνεχίζουν να παρεπιδημούν πολλοί μέτοχοι των άδικων προνομίων που έχει μοιράσει στους πελάτες της η κομματοκρατία;"

.

Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε μια για πάντα την Αριστερά, αφήστε την να κυβερνήσει τρεις-τέσσερις μήνες, έλεγε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Μάλλον, δικαιώνεται όπως και ο Όμηρος και φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος  από το 2016 αποδομεί τον λαϊκισμό χαμηλώνοντας την ένταση της αντιπαράθεσης και λαμβάνοντας αποφάσεις με γνώμονα την κοινή λογική…

Η επιστροφή του Οδυσσέα λοιπόν είναι η επιστροφή της κοινής λογικής και της συναίνεσης



πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3718993/h-epistrofi-tou-odussea/