Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία: Η Δύση κρατά την αναπνοή της, καθώς η Ουκρανία αντεπιτίθεται

 Μετά από 16 μήνες σφοδρών συγκρούσεων και προηγμένα όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων να έχουν φτάσει στο μέτωπο, δεν χρειάζεται μόνο το Κίεβο μια συντριπτική επιτυχία των ενόπλων δυνάμεών του, αλλά και οι Δυτικές κυβερνήσεις

Protagon Team

 To Κίεβο και οι υποστηρικτές του στη Δύση ελπίζουν ότι η πολυδιαφημισμένη ουκρανική αντεπίθεση θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα, οδηγώντας στην ανακατάληψη στρατηγικής σημασίας εδαφών. Οτιδήποτε λιγότερο θα θέσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ενώπιον δύσκολων ερωτήσεων τις οποίες δεν είναι ακόμη έτοιμοι να απαντήσουν, σημειώνει η Washington Post. 

Ο Λόιντ Οστιν, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, επιχείρησε να βάλει φρένο στις προσδοκίες για θεαματική προέλαση των Ουκρανών, λέγοντας ότι παρά τα όπλα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει δώσει η Δύση στο Κίεβο, «οι περισσότεροι έχουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα» για την έκβαση της αντεπίθεσης. 

Δυτικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σχεδιάζουν οι Ουκρανοί. Το ιδανικό για τη Δύση σενάριο, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, είναι ότι οι Ουκρανοί θα χρησιμοποιήσουν τα νέα τους τανκς και την εκπαίδευσή τους από δυνάμεις του ΝΑΤΟ για να κόψουν στα δύο τη χερσαία γέφυρα της Ρωσίας μεταξύ της κατεχόμενης ανατολικής και νότιας Ουκρανίας ή να πάρουν τον έλεγχο των χερσαίων και θαλάσσιων πυλών προς τη χερσόνησο της Κριμαίας. 

Σε αυτή την περίπτωση θα έκλειναν τα στόματα όσων ζητούν την επανεξέταση της στήριξης από τις Δυτικές χώρες ή προβλέπουν αδιέξοδο στη σύγκρουση ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Η Ουάσινγκτον δεν διευκρινίζει τι θεωρεί επιτυχία στην αντεπίθεση, αλλά ο Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, ενόψει και της προεκλογικής του εκστρατείας, σημειώνει η Post. 

Ο αμερικανός πρόεδρος χρειάζεται μια σημαντική νίκη στο πεδίο της μάχης για να δείξει ότι η ανεπιφύλακτη υποστήριξή του στην Ουκρανία έχει ενδυναμώσει τη θέση των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, έχει αναζωογονήσει μια ισχυρή εξωτερική πολιτική με διακομματική υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας και έχει δείξει ποια είναι η συνετή χρήση της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος στο εξωτερικό. 

Οι περισσότεροι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι στέκονται στο πλευρό του Μπάιντεν. Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε από τον Λευκό Οίκο την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συμβολή της αμερικανικής ηγεσίας και των αμερικανικών πόρων είναι καθοριστική για την έκβαση του πολέμου.

 Ο Μπάιντεν και οι ηγέτες των περισσότερων από τις 50 χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία προβάλλουν την υποστήριξή τους ως τη μάχη για το μέλλον της δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου ενάντια στην απολυταρχία και την επιθετικότητα, την οποία η Δύση δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. 

«Ζήτησα από τους συμμάχους να φανταστούν τι θα συνέβαινε αν δεν υποστηρίζαμε την Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό. «Πιστεύετε ότι η Ρωσία θα σταματούσε στο Κίεβο; Πιστεύετε ότι αυτό θα ήταν το μόνο που θα συνέβαινε; Νομίζω πως όχι». Η Κίνα, εταίρος της Ρωσίας με τους δικούς της στόχους για παγκόσμια κυριαρχία, παρακολουθεί, προειδοποίησε.

 Στην Ουάσινγκτον υπάρχουν αυτοί που λένε ότι ο Μπάιντεν κάνει πάρα πολλά για τους Ουκρανούς στέλνοντάς τους όπλα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δύσκολους οικονομικά καιρούς για τις ΗΠΑ, και αυτοί που λένε ότι δεν κάνει αρκετά, καθώς δεν του στέλνει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία χρειάζεται για να κερδίσει τον πόλεμο.

 Αν το Κίεβο αποτύχει να καταλάβει σημαντικά εδάφη τις επόμενες εβδομάδες, και οι δύο πλευρές θα περάσουν στην επίθεση. Την ίδια στιγμή, τα Δυτικά οπλοστάσια έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους, καθώς τα έχουν στείλει στην Ουκρανία, κάτι που την εποχή της κινεζικής απειλής θεωρείται ρίσκο. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει στο φως προβλήματα στην εξοπλιστική βιομηχανία των ΗΠΑ, καθυστερήσεις στην κατασκευή και την παράδοση και στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό λόγω της πανδημίας, τονίζει η Washington Post. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό για τη Δύση και το Κίεβο, όλα αυτά τα θέματα θα έρθουν στο προσκήνιο, ενώ οποιαδήποτε διαπραγματευτική προσπάθεια θα κινδύνευε να γείρει υπέρ της Μόσχας. 

Ακόμα και μια λιγότερο από «συντριπτική» επιτυχία θα αύξανε και την πίεση στη Δύση να πείσει το Κίεβο να διαπραγματευτεί μια εδαφική διευθέτηση που μπορεί να μην είναι της αρεσκείας του, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. «Η Δύση πρέπει να αποφασίσει τι θέλει. Η Ουκρανία ξέρει τι θέλει» δήλωσε η Ντάρια Κάλενιουκ, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Δράσης κατά της Διαφθοράς της Ουκρανίας και μέλος του συμβουλίου δημόσιας εποπτείας του Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς της χώρας. 

Αυτό που θέλει η Ουκρανία, και επαναλαμβάνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι να ανακτήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, τα οποία η Ρωσία κατέλαβε το 2014 χωρίς ουσιαστική αντίδραση από τη Δύση, μαζί με ό,τι άλλα εδάφη έχει καταλάβει η Μόσχα μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση Ζελένσκι προωθεί το αίτημά της για πλήρη ένταξη στους Δυτικούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει μια για πάντα τη ρωσική επιθετικότητα απέναντι στη χώρα. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιβιώσει η Ουκρανία αν δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά η Καλένιουκ, κάτι που πιστεύουν ακράδαντα όλοι οι ουκρανοί αξιωματούχοι.




 Πηγή: Protagon.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου