Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Το Ροστόφ "έπεσε" - "O Πούτιν υπόσχεται να συντρίψει τη Βάγκνερ" - Πώς θα ξεχωρίσει κανείς έναν μισθοφόρο από έναν Ρώσο στρατιώτη;


 Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία μετά το κάλεσμα του επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν για ανταρσία. Για «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά» έκανε λόγο ο πρόεδρος Πούτιν, προειδοποιώντας για «σκληρή απάντηση». «Δεν θα παραδοθούμε», ήταν η απάντηση Πριγκόζιν. Σημαντικές στρατιωτικές υποδομές στο Ροστόφ κατέλαβε η Βάγκνερ. Με ανησυχία παρακολουθεί τα γεγονότα η διεθνής κοινότητα.

Μαρκ Γκαλεότι: Αναρωτιέμαι αν πρόκειται για την αρχή του τέλους του Πούτιν

«Το ρωσικό κατεστημένο είχε απογοητευτεί από τα μηνύματα του Πριγκόζιν τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε μπορεί διατηρούσε την προσδοκία ότι η ομάδα της Wagner θα διαλυόταν αργά ή γρήγορα», δήλωσε ο ειδικός στις στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας. «Η Wagner δεν είναι αρκετά ισχυρή για να αναλάβει τον έλεγχο της Ρωσίας, ειδικά από τη στιγμή που στις εικόνες που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να διαθέτει πυροβολικό ή άλλη δύναμη πυρός», πρόσθεσε. Ο Γκαλεότι αναρωτήθηκε δε «Αναρωτιέμαι όταν θα γράφεται η ιστορία αν η αρχή του τέλους του Πούτιν, ξεκίνησε από αυτό το σημείο».

Aρχηγός SVR: Η απόπειρα να πυροδοτηθεί ένας εμφύλιος πόλεμος απέτυχε

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας, SVR, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι αυτό που χαρακτήρισε ως μια απόπειρα αποσταθεροποίησης της κοινωνίας και πυροδότησης ενός αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου απέτυχε, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ναρίσκιν αναφερόταν σε αυτό που οι ρωσικές αρχές αποκαλούν ένοπλη ανταρσία του αρχηγού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Kιρ Τζάιλς: Ο Πριγκόζιν δεν μπορεί να αμφισβητήσει άμεσα την εξουσία του Πούτιν, αλλά εκθέτει την αποδυνάμωση του

Γράφoντας για τον Guardian, o ειδικός σε θέματα Ρωσίας, Κιρ Τζάιλς υποστήριξε ότι η εξέγερση δεν θα σταματήσει τον πόλεμο, αλλά μια αποσυντονισμένη Ρωσία είναι καλή (εικόνα) για τον κόσμο. Για άλλη μια φορά ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία πήρε μια τροπή που δεν περίμενε ποτέ. Η σύντομη ομιλία του Ρώσου ηγέτη που κατήγγειλε τον Πριγκόζιν της ομάδας Wagner, έδειξε ότι γνωρίζει πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η κατάσταση για τον ίδιο.

Πώς θα ξεχωρίσει κανείς έναν μισθοφόρο από έναν Ρώσο στρατιώτη;

Ο διαχωρισμός των Ρώσων στρατιωτών από τους μισθοφόρους είναι κεντρικής σημασίας για την κατανόηση των όσων βλέπουμε. Ειδικότερα, υπάρχουν βίντεο με ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις του του Πριγκόζιν έχουν κινηθεί για την κατάληψη του Ροστόφ στο Ντον. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση είναι ασαφής.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, τα στρατεύματα που συνδέονται με τον Πριγκόζιν συχνά, αλλά όχι πάντα, φορούσαν το χαρακτηριστικό έμβλημα της ομάδας με το σήμα της νεκροκεφαλής.

Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τους Ρώσους στρατιώτες από τους μισθοφόρους, καθώς αμφότεροι προμηθεύονταν στολές από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Επαφές Πούτιν με Καζακστάν, Λευκορωσία και Ουζμπεκιστάν

 

Ο Πούτιν μίλησε με συμμάχους στη Λευκορωσία και την Κεντρική Ασία. Συγκεκριμένα, μίλησε με τον σύμμαχό του στη Λευκορωσία, τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τον πρόεδρο του Καζακστάν, Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγιεφ, και τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ.

«Ο πρόεδρος τους ενημέρωσε για την κατάσταση (στη Ρωσία)», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Καζακστάν, ο Τοκάγιεφ είπε στον Πούτιν ότι τα γεγονότα στη Ρωσία είναι «εσωτερική υπόθεση» και ο Πούτιν τον ευχαρίστησε για την «κατανόηση».

πηγή:https://www.kathimerini.gr/world/562488082/live-ayximena-metra-asfaleias-sti-rosia-meta-to-kalesma-prigkozin-gia-antarsia-lepto-pros-lepto-oles-oi-exelixeis/










πηγή: https://www.kathimerini.gr/world/562488082/live-ayximena-metra-asfaleias-sti-rosia-meta-to-kalesma-prigkozin-gia-antarsia-lepto-pros-lepto-oles-oi-exelixeis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου