Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Κύριε Πρωθυπουργέ για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ήσασταν ειλικρινής απέναντι στους απόστρατους - Οι αποδείξεις


 

     Κύριε πρωθυπουργέ, για να είμαστε ειλικρινείς δεν ήσασταν καθόλου  ειλικρινής απέναντι στους απόστρατους, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, σχετικά με τις συντάξεις και τις υποσχέσεις που δώσατε τόσο εσείς όσο και οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι υπουργοί σας.

     Σας υπενθυμίζουμε τα παρακάτω:

      ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΡΩΤΗ

    1. Την 25η Ιανουαρίου 2018 οι Πρόεδροι των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών (Ε.Α.Α.Σ.-Ε.Α.Α.Ν.- Ε.Α.Α.Α.) συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στην συνάντηση έλαβαν μέρος ο Σύμβουλος του Συντονιστικού Συμβουλίου για θέματα ΕΛ.ΑΣ Υποστράτηγος ΕΛΑΣ Ευ. Χριστακόπουλος, και ο Τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. κ. Βασ.Κικίλιας. 

2. Οι τρείς Πρόεδροι παρουσίασαν στον Πρόεδρο της Ν.Δ. τα ακόλουθα τρία οικονομικά θέματα και του παρέδωσαν αναλυτικό υπόμνημα: 

     α.  Επιστροφή των συντάξεων στο καθεστώς της 31- 07-2012 και επιστροφή των υπολοίπων αναδρομικών. 

    β.  Νόμος 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) με αιτήματα την αποσύνδεση των αποστράτων από τον ΕΦΚΑ και υπολογισμό των συντάξεων ως ειδικά μισθολόγια , το συνταξιοδοτικό των χηρών και την εξαίρεση του επιδόματος κινδύνου (πτητικά, υποβρυχιακά, αλεξιπτωτιστικά, κ.λ.π.) από το πλαφόν των 2.000 Ε. 

   γ. Κατάργηση νομοθετικά της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του Ν.3986/2011 μετά από πρόσφατη Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να μην καταφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι σε δικηγορικά γραφεία. 

3.- Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. απήντησε στα ανωτέρω: 

     α. Για τα αναδρομικά δεσμεύεται ότι θα δοθούν σε βάθος πενταετίας , όπως άλλωστε έχει προτείνει το Συντονιστικό. 

     β. Ο ΕΦΚΑ είναι ένας νόμος απαράδεκτος και εκτός φιλοσοφίας της Ν.Δ. . Το συνταξιοδοτικό των χηρών είναι απαράδεκτο. Είναι υπέρ των ειδικών Μισθολογίων και για τους αποστράτους. 

    γ. Για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων το θέμα εξετάζεται και θα τοποθετηθεί όταν θα έχει υπόψη του όλες τις δημοσιονομικές παραμέτρους.

 4. Μετά τα ανωτέρω, η συζήτηση περιεστράφη στα Εθνικά θέματα και σε γενικότερα θέματα που απασχολούν τους Αποστράτους. 

5.  Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και με πνεύμα κατανόησης από τον Πρόεδρο της Ν.Δ.


 ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ


1️⃣ Τα αναδρομικά των στρατιωτικών έρχονται στη #voulI σήμερα μετά από 3 χρόνια καθυστέρησης & είναι κουτσουρεμένα με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ 2️⃣ Η κυβέρνηση ΝΔ είχε δώσει το 50% & είχε εγγράψει τα υπόλοιπα στον προϋπολογισμό του 2015 Κοροϊδεύετε τους στρατιωτικούς στα μούτρα τους.


ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΡΙΤΗ 


                            Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

ΘΕΜΑ: Συνάντηση του Συντονιστικού Συμβούλιου των Ε.Α.Α. με τον κ. ΥΕΘΑ 

1. Την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021 και περί ώρα 18:00, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συντονιστικού Συμβουλίου των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών ΕΔ με τον ΥΕΘΑ κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο στο γραφείο του, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Από τα μέλη του συντονιστικού συμφωνήθηκε να μην τεθούν όλα τα εκκρεμή θέματα, όπως αυτά έχουν οριστικοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο 2021 λόγω χρόνου, τόπου και φύσεως της συνάντησης, αλλά να τεθούν μόνον τα επείγοντα, οικονομικού χαρακτήρα και αφορούν σε απαραίτητες παρεμβάσεις του κ .Υπουργού προς άλλα υπουργεία. 

Παράλληλα, να επιδιωχθεί εντός του Ιανουαρίου 2022 να ορισθεί η αναβληθείσα σύσκεψη με τον νέο ΥΦΕΘΑ, κ. Νικόλαο Χαρδαλιά για την λεπτομερή εξέταση των λοιπών θεμάτων. 

                                       

    ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ

                                   

1. Εφαρμογή των ακυρωτικών αποφάσεων υπ’ αριθμ: 2192/2014 και 1128/2016 της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των νόμων 4093/12 & 4307/2014 για επιστροφή των συντάξιμων αποδοχών μας, στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 ως ισότιμη αντιμετώπιση των συνταξιούχων στρατιωτικών με τους υπόλοιπους συνταξιούχους, καθώς σε καμία άλλη κατηγορία συνταξιούχων δεν μειωθήκαν οι συντάξιμες αποδοχές, από τις οι οποίες βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης ενός εκάστου υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη. 

Το θέμα τέθηκε στην διαδικτυακή συνάντηση του Συντονιστικού με τον Υφυπουργό Εργασίας για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου στις 9 Απριλίου 2021 όπου αποδέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος, αναφέροντας ότι κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί, δεν άφησε όμως κανένα περιθώριο ούτε δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει στο εγγύς μέλλον επικαλούμενος την δύσκολη δημοσιονομική κατάστασης και την αύξηση του χρέους της χώρας το 2021 Συντονιστικό Συμβούλιο των Τριών Ενώσεων Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων 

2. Να αυξηθεί το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης του πίνακα 2 και της παραγράφου 5 του άρθρου 24 του ν. 4670/2020 κατά 1,50% για όσους έχουν από 40,01 έως 45,00 έτη ασφάλισης, προκειμένου να επανέλθει στο ποσοστό του 2% όπως ίσχυε μέχρι 30.09.2019 βάσει του ν. 4387/2016 για εξάλειψη των αδικιών για αυτούς που τα διαθέτουν και τιμωρούνται για τον λόγο αυτό. 

Tο ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι το ποσοστό αναπλήρωσης στα 40 συντάξιμα έτη πρέπει να είναι τουλάχιστον το 50% των συντάξιμων αποδοχών και όχι πάνω από τα 40 έτη ,το ποσοστό αναπλήρωσης να μειωθεί. 

3. Παρέμβαση στον Υπουργό Εργασίας για τροποποίηση του άρθρου 102 του ν.4387/2016 όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε με το Άρθρο 41 του ν.4611/19, το οποίο αφορά στον αντιδημοκρατικό και αναίτιο αποκλεισμό των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών από την διανομή του εθελοντικώς παρακρατούμενου μηνιαίως από την σύνταξη κάθε αποστράτου συνταξιούχου αξιωματικού για συνδικαλιστικές εισφορές ποσού ,των 0,20€ 

4. ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΏΝ :

Επανεξέταση και φορολόγηση αυτοτελώς στο 20% των αναδρομικών από τις παράνομες περικοπές των κύριων συντάξεων που έλαβαν οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016, μετά από απόφαση του Εκλεκτικού Συνεδρίου, όπως συνέβη και την προηγούμενη καταβολή αναδρομικών. Με την υποχρεωτική υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων η επιβάρυνση κυμαίνεται από 35% μέχρι και 46% των δοθέντων αναδρομικών τα οποία πρέπει να επιστραφούν το αργότερο έως 31 Ιανουαρίου 2022 πράγμα αδύνατον για τους συνταξιούχους. Εναλλακτικά η δυνατότητα της εξόφλησης τους σε 12 ή 24 άτοκες δόσεις. 

5. - Θεσμοθέτηση συναντήσεως του Συντονιστικού Συμβουλίου Αξιωματικών ΕΔ με κ. ΥΕΘΑ ή κ.ΥΦΕΘΑ τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. 

     - Καθορισμός αξιωματικού, συνδέσμου με το Συντονιστικό και τις Ενώσεις Αποστράτων.

      - Παραχώρηση γραφείου Συντονιστικού Συμβουλίου Αξιωματικών ΕΔ στο ΥΠΕΘΑ. 2. Στην συνάντηση η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, παραβρέθηκαν ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. ΥΕΘΑ, κ. Αθανάσιος Βάλαρης. 

Στην συζήτηση ο κ. ΥΕΘΑ αποδέχθηκε ότι η συνάντηση θα έπρεπε να έχει διεξαχθεί προ πολλού, αλλά οι πολλαπλές καθημερινές, επείγουσες και σοβαρότατες υποθέσεις δεν του το επέτρεψαν, υποσχέθηκε δε, ότι στο μέλλον οι επαφές θα είναι πυκνότερες. Σημείωσε στοιχεία των θεμάτων μας και υποσχέθηκε να παρέμβει δεόντως. Του επιδόθηκαν επιπρόσθετα σημειώματα για τα θέματα 3 και 4 και επισημάνθηκε το επείγον των παρεμβάσεών του με δεδομένο ότι στις 20/1/22 διεξάγεται η δίκη των Ενώσεων για τα 0,20€ και στις 31/1/22 λήγει η προθεσμία καταβολής του φόρου επί των αναδρομικών. 

 Σημείωσε με ενδιαφέρον για το 1ο , 2ο και 3ο Θέμα, αντιλαμβανόμενος πλήρως τις αιτιάσεις των 3 ΕΑΑ και δεσμεύθηκε να παρέμβει επι των θεμάτων αυτών, στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Π. Τσακλόγλου. 

Επιβεβαίωσε την διαφορά μεταξύ των ΝΠΔΔ και των διαφόρων ΝΠΙΔ ,σημειώνοντας ότι το σύνολο των αποστράτων των ΕΔ εκπροσωπούνται για όλα θέματα από τις θεσμικές Ενώσεις. Συντονιστικό Συμβούλιο των Τριών Ενώσεων Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων 

 Ειδικότερα για το 4ο θέμα της φορολόγησης των δοθέντων αναδρομικών, από 35% μέχρι και 46%, ο κ. ΥΕΘΑ ενημερώθηκε λεπτομερώς και προσφέρθηκε να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών Φ. Βεσυρόπουλο. 

Στην επιχειρηματολογία του Υπουργείου Οικονομικών ότι, αν και αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματος, μια οριζόντια φορολόγηση 20% θα αδικούσε όσους λόγω επιπέδου συντάξεως δεν φορολογούνται σήμερα καθόλου, και δεν υπάρχει χρόνος ώστε να γίνει η απαιτούμενη επεξεργασία από πλευράς τεχνικών υπηρεσιών σε περίπτωση που ψηφίζονταν μια τέτοια ρύθμιση, ο αντίλογος και οι θέσεις των 3ΕΑΑ είναι οι παρακάτω: 

   α. Εφόσον υπάρχει η αναγνώριση του δικαίου του αιτήματος και παράλληλα η πολιτική βούληση δεν είναι κατανοητές και αποδεκτές δικαιολογίες τεχνικής φύσεως. 

 β. Το θέμα μπορεί να επιλυθεί με ειδική νομοθετική ρύθμιση που μπορεί να καλύψει τις διάφορες πτυχές του θέματος. 

 γ. Για την πρόφαση ότι μία τέτοια ρύθμιση θα δημιουργούσε αδικία σε όσους δεν πληρώνουν αυτή τη στιγμή φόρο, είναι δεδομένο ότι:

      (1) Με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία άπαντες πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 22%.

       (2) Στην προτεινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να υπάρξει η φράση «…αποτελεί φορολογία μέχρι 20%...» οπότε δεν αδικείται κανείς. 

      (3) Με νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει το θέμα, όπως υποδεικνύεται παραπάνω, μπορούν να ακυρωθούν τα εκδοθέντα φορολογικά σημειώματα και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις τεχνικές υπηρεσίες να επιλύσουν τα όποια τεχνικά θέματα. Ακολούθως να εκδοθούν νέα σημειώματα την επόμενη χρονιά. 

 Το Συντονιστικό Συμβούλιο 

 

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

α δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ώστε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ και χορήγησης των αναδρομικών στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητούν ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Όπως τονίζουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης πρέπει να «περιλαμβάνει τον ακριβή μήνα έναρξης, τις μηνιαίες δόσεις και την πηγή χρηματοδότησης».

«H επικοινωνιακή εκμετάλλευση και η πολιτική κοροϊδία των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για το θέμα υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ και την χορήγηση των οφειλομένων αναδρομικών, πρέπει άμεσα να σταματήσει», επισημαίνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Το κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ:    Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο

ΘΕΜΑ:  Υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας και Αναδρομική Χορήγηση του υπολοίπου 50% των περικοπών των Μισθών και Συντάξεων των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κε Υπουργέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου, αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ προτίθεται, ενόψει και της ΔΕΘ, να υλοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ και να χορηγήσει τα οφειλόμενα αναδρομικά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία.

Επειδή το θέμα υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ, με αναδρομική ισχύ, για την χορήγηση του υπολοίπου 50% των περικοπών των μισθών και συντάξεων, είναι μείζονος σημασίας για τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και δε μπορεί να παραμένει από την κυβέρνηση σε επίπεδο ανακοινώσεων και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του θέματος,

Επειδή η πολιτική εκμετάλλευση και κοροϊδία για το υπόψη θέμα πρέπει να σταματήσει και άμεσα η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να δεσμευτούν με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ και χορήγησης των οφειλομένων αναδρομικών, όπως ο ακριβής μήνας έναρξης χορήγησης, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, η πηγή χρηματοδότησης

Ερωτάσθε Κε Υπουργέ:

Δεσμεύεστε εσείς και ο κ. Τσίπρας για τον ακριβή χρόνο υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ;

Πότε θα αρχίσουν να χορηγούνται τα αναδρομικά στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;

Ποιος θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα ολοκληρωθεί η χορήγηση;

Ποια θα είναι η πηγή χρηματοδότησης της χορήγησης των αναδρομικών;

Οι ερωτώντες βουλευτές,

Βασίλειος Κικίλιας, Βουλευτής Α’ Αθηνών

Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου





ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΕΜΠΤΗ


"Η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα φροντίσει ώστε να επιστραφεί το 50% των χρημάτων που σας οφείλει το κράτος", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των 3 θεσμικών ενώσεων αποστράτων Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας.

Αναφορικά με το ζήτημα των αναδρομικών τους, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε ότι η κυβέρνηση τους ενέπαιξε και τους έδωσε υποσχέσεις που δεν τήρησε. 

Σχετικά με τη δική του δέσμευση τόνισε: "Όπως γνωρίζετε, δεν ανήκω στην κατηγορία των πολιτικών που δίνει αφειδώς υποσχέσεις, αλλά αυτά για τα οποία δεσμεύομαι σκοπεύω να τα τηρήσω στο ακέραιο".