Σάββατο 9 Απριλίου 2022

45η ημέρα από την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία - Φρίκη διαρκείας - Βιασμοί παιδιών και νέοι ομαδικοί τάφοι


Η 45η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία σημαδεύτηκε από νέες σοκαριστικές καταγγελίες για θηριωδίες ρώσων στρατιωτιών και ενώ ακόμα ο κόσμος δεν έχει συνέλθει από το σοκ της πυραυλικής επίθεσης κατά αμάχων στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ 

Ενώ στο Κίεβο σπεύδουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι θηριωδίες των Ρώσων συνεχίζουν να αποκαλύπτονται: σε ένα χωριό στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι δεκάδων αμάχων, ενώ πλέον καταγγέλλεται ότι στη μαρτυρική Μπούτσα οι ρώσοι στρατιώτες προχώρησαν και σε βιασμούς μικρών κοριτσιών… 

♦ Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό 

22:11 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις δυτικές χώρες να «ακολουθήσουν το παράδειγμα» της Βρετανίας σε σχέση με τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα του και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

«Και άλλα δυτικά δημοκρατικά κράτη πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε έχοντας δίπλα του τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δεσμεύτηκε να παράσχει στο Κίεβο τεθωρακισμένα οχήματα και αντιπλοϊκούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Κίεβο. 

«Είναι καιρός να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, να αυξηθούν οι παραδόσεις όπλων σε εμάς», συνέχισε. 

20:59 Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «είναι βαθιά απογοητευμένος και στεναχωρημένος από τη συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν», με τον οποίο, όπως είπε, ήταν κάποτε κοντά.

 «Δεν μπορώ ούτε και θέλω να κρύψω ότι είμαι βαθιά απογοητευμένος από τη συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανέλαβε μια πολύ σοβαρή ευθύνη απέναντι σε όλο τον κόσμο», είπε σε δημόσια συγκέντρωση στη Ρώμη του δεξιού κόμματός του Forza Italia, το οποίο ανήκει στον ευρύ συνασπισμό που υποστηρίζει την κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο Μάριο Ντράγκι.

 «Τον είχα γνωρίσει πριν από σχεδόν 20 χρόνια και πάντα μου φαινόταν δημοκράτης και άνθρωπος της ειρήνης», συνέχισε ο 85χρονος μεγιστάνας, ο οποίος διετέλεσε τρεις φορές επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης μεταξύ 1994 και 2011. Ο Μπερλουσκόνι είχε αποφύγει μέχρι τώρα να ασκήσει κριτική δημοσίως στον Πούτιν. 

20:54 Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αθήνα Σερχίι Σούτενκο πήγαν στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» για να δουν τον φιλικό αγώνα Ολυμπιακός – Σαχτάρ, που διεξήχθη στο πλαίσιο της εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων για τους ουκρανούς πρόσφυγες. 

19:52 «Καθορίζουμε ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας στον αγώνα της χώρας του ενάντια στη βάρβαρη εκστρατεία της Ρωσίας» ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο Μπόρις Τζόνσον που επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κίεβο.

19:01 Συνολικά 9,1 δισ. ευρώ για τον ουκρανικό λαό συγκέντρωσε η διεθνής καμπάνια «Stand Up For Ukraine».

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει 1 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. 

«Εξακόσια εκατομμύρια από αυτά θα πάνε στην Ουκρανία, στις ουκρανικές αρχές και εν μέρει στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 «Και 400 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στα κράτη της πρώτης γραμμής που κάνουν μια τόσο εξαιρετική δουλειά και βοηθούν τους πρόσφυγες που έρχονται», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

17:18 Η Ουκρανία είναι «πάντα έτοιμη» να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, που βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά την ανακάλυψη θηριωδιών σε απελευθερωμένες ουκρανικές πόλεις και παρά μια επικείμενη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 «Η Ουκρανία έλεγε πάντα πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και πως αναζητεί κάθε πιθανότητα για να σταματήσει ο πόλεμος. Παράλληλα βλέπουμε δυστυχώς ετοιμασίες για σημαντικές μάχες, ορισμένοι λένε αποφασιστικής σημασίας, στα ανατολικά» δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ.

 Ο τελευταίος επισκέπτεται το Κίεβο και την Μπούτσα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, που έγινε ένα σύμβολο των θηριωδιών της ρωσικής εισβολής. 

16:49 Η Ιταλία σκοπεύει να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στην ουκρανική πρωτεύουσα αμέσως μετά το Πάσχα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

 «Ήμασταν οι τελευταίοι που φύγαμε από το Κίεβο και θα είμαστε από τους πρώτους που θα επιστρέψουμε», είπε ο Ντι Μάιο μετά από συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία 

15:31 Εκείνοι που διέπραξαν θανάτους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσουν, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε», δήλωσε ο Σολτς, αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων στην πόλη αυτή βορειοδυτικά του Κιέβου. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτό είναι ένα έγκλημα. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που δεν θα δεχθούμε… εκείνοι που το έκαναν πρέπει να λογοδοτήσουν.» 

14:45 Περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR). 

14:04 Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την υπηρεσία βίντεο Youtube, που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Google, ότι μπλόκαρε τον λογαριασμό της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, «Douma-TV» και υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξουν αντίποινα. Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον παραβιάζει με αυτό τον τρόπο «τα δικαιώματα των Ρώσων», ενώ η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας. Μαρία Ζαχάροβα, είπε πως το Youtube “υπέγραψε την καταδίκη του”. Δημοσιογράφοι του AFP διαπίστωσαν πως ο εν λόγω λογαριασμός δεν ήταν προσβάσιμος στην πλατφόρμα σήμερα το πρωί.

12:34 Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις της Μόσχας κατέστρεψαν μια αποθήκη πυρομαχικών στην αεροπορική βάση «Μιρχορόντ», στην περιοχή της Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Ρωσία, κατεστράφησαν επίσης ένα μαχητικό αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού. 

11:41 Μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέδρου της Κομισιόν, για την ανάγκη στήριξης των εκατομμυρίων προσφύγων από την Ουκρανία. 


Πηγή: Protagon.gr