Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία - Στοχοποίησε τους αμάχους ο Πούτιν - Δεκάδες χιλιάδες νεκροί στην Μαριούπολη - Διαπραγματεύσεις χωρίς εκεχειρία


 

Στην 26η ημέρα του πολέμου βρίσκεται η Ουκρανία και για τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι άμαχοι στις βομβαρδισμένες πόλεις, αλλά και τις εξελίξεις στο διπλωματικό επίπεδο μίλησαν στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο και ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής και υφ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος έκανε λόγο για σαφέστατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Βρέχει βόμβες συνεχώς. Και στο Κίεβο και στις άλλες περιοχές της Ουκρανίας τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Η Μαριούπολη δεν υφίσταται πλέον. Όταν, μετά από καιρό, γίνει καταμέτρηση των θυμάτων, θα μετρούνται σε δεκάδες χιλιάδες», δήλωσε ο Κώστας Ονισένκο, δημοσιογράφος που ζει με την οικογένειά του στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την κατάσταση που επικρατεί στις εμπόλεμες περιοχές ο Ελληνο-ουκρανός δημοσιογράφος ανέφερε, εν μέσω των συνεχών βομβαρδισμών, ότι δεν υπάρχουν ανθρωπιστικές διαδρομές στο Κίεβο.

«Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προωθήσουν τους αμάχους στο έδαφος της Ρωσίας. Εμείς έχουμε κάποιες ανησυχητικές καταγγελίες ότι αυτοί οι άνθρωποι, με τραίνα μετακινούνται στα βάθη της Ρωσίας και μετά τα ίχνη τους χάνονται», ανέφερε ο κ. Ονισένκο για τις πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις στέλνουν τους αμάχους στα εδάφη τους.

«Τους παίρνουν τα διαβατήρια, τους δίνουν κάποια χαρτιά και έπειτα τα τηλέφωνά τους είναι κλειστά», περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν αρκετοί Ουκρανοί πολίτες στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τις κατεστραμμένες πόλεις.

Όπως είπε στην ΕΡΤ, «η Ρωσία είναι μία αχανής χώρας και δεν είναι καθόλου δύσκολο να χαθούν 30.000 – 50.000 άτομα επ’ αόριστο. Στη Ρωσία οι διεθνείς οργανώσεις δεν δουλεύουν. Κοντεύει να φτάσει στα επίπεδα της Βόρειας Κορέας». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στο παράδειγμα της Μαριούπολης, η διεθνής κοινότητα απέδειξε ότι έχει αδυναμία στην πραγματικότητα  «να παράσχει οποιαδήποτε ουσιαστική στήριξη στο να αποφευχθεί αυτό το δράμα που ζούμε εδώ και ημέρες».

Ο χάρτης απεικονίζει τους στρατηγικούς στόχους που έχουν επιτύχει οι Ρώσοι την 26η ημέρα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαπραγματεύσεις χωρίς εκεχειρία

«Από την ώρα που επιτέθηκε στην Ουκρανία ο Πούτιν έχασε το δίκιο του αυτομάτως. Είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής και υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Έχουμε συστηματική καταστροφή της ανατολικής Ουκρανίας. Το κρίσιμο στοιχείο είναι να δούμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται. Συνήθως όταν γίνονται ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητος όρος να υπάρχει προηγούμενη εκεχειρία. Εδώ έχουμε το μοναδικό φαινόμενο να έχουμε διαπραγματεύσεις χωρίς εκεχειρία, γεγονός που σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό είναι προσχηματικές οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής.

«Θεωρώ ότι ο Πούτιν κρατά αυτή την οδό ανοιχτή προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει όταν φτάσει στα δικά του αδιέξοδα», τόνισε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν ελέγχεται από κανέναν. Εκείνος ξεκίνησε τον πόλεμο και αυτός θα τον σταματήσει».

O Κώστας Ονισένκο, από την πλευρά του, εξέφρασε την άποψη ότι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να επιτευχθεί οποιαδήποτε λύση. «Αυτό που βλέπουμε από τις 24 Φεβρουαρίου είναι η κλιμάκωση του πολέμου από το 2014. Όλο αυτό εντάσσεται σε μια συνολική επιχείρηση που δεν θα σταματήσει με το θέμα της Ουκρανίας», είπε και πρόσθεσε ότι το όραμα του  Ρώσου πρόεδρου δεν σταματά μόνο στην Ουκρανία.

«Είμαστε σε μια δύσκολη στιγμή. Στο τραπέζι υπάρχει και το θέμα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου και της χρήσης πυρηνικών όπλων» ανέφερε ο κ. Ονισένκο, επισημαίνοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να γυρίσει στη χώρα του χωρίς κάποια είδους νίκη.

 

πηγή:  ertnews.gr  - https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/a-syrigos-kai-k-onisenko-miloyn-gia-ton-polemo-stin-oykrania-oi-anileeis-vomvardismoi-kai-ta-adiexoda-toy-poytin/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου