Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία - Μηδενική η ρωσική προέλαση την τελευταία εβδομάδα, - Βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο, Μαριούπολη, Οδησσό - Δείτε σε χάρτη την "πρόοδο" των Ρώσων σε διάστημα μιας εβδομάδας




Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα. "Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες", τόνισε ο Ζελένσκι. "Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας", είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση. Ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι 
εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε.


Η ρωσική εισβολή παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιημένη σε όλες τις γραμμές προέλασής της, με τα στρατεύματα να μην έχουν προχωρήσει περαιτέρω προς το Κίεβο από την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ. Οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει περισσότερους από 1.100 πυραύλους, αλλά μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποια "προβλήματα αποθέματος", είπε ο αξιωματούχος. Κάποιοι πύραυλοι απέτυχαν να εκτοξευθούν, κάποιοι απέτυχαν να εκραγούν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να αντικρούσουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικό πύραυλο, είπε ο αξιωματούχος

Στη διπλωματική σκακιέρα, Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές πραγματοποίησαν επικοινωνία διάρκειας 90 λεπτών τη Δευτέρα και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συζητήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, δήλωσε μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας σύμφωνα με το Reuters. Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου δεν έχουν ακόμη αποφέρει σημαντική πρόοδο και κάλεσε τις χώρες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να κάνουν το Κίεβο "πιο εποικοδομητικό" στις διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία δεν συζητά πραγματικά και σοβαρά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τόνισε σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Αυξημένη ναυτική κινητικότητα στον Εύξεινο Πόντο

Οι ΗΠΑ έχουν δει αυξημένη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μέρος των βομβαρδισμών γύρω από την ουκρανική πόλη της Οδησσού προέρχεται από αυτά τα πολεμικά πλοία, αλλά ότι ακόμα δεν υπάρχει ένδειξη επικείμενης αμφίβιας επίθεσης εναντίον της Οδησσού.

Η Ρωσία έχει περισσότερα από δώδεκα πολεμικά πλοία στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων αμφίβιων πλοίων, μαχητών επιφανείας, ναρκαλιευτικού και περιπολικών σκαφών, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Σχεδόν χίλιοι άμαχοι νεκροί

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 2.421 θύματα μεταξύ των αμάχων στην Ουκρανία --925 σκοτώθηκαν και 1.496 τραυματίστηκαν-- μέχρι τα μεσάνυχτα της 20ής Μαρτίου.

"Η κλίμακα του ανθρώπινου πόνου και του αναγκαστικού εκτοπισμού λόγω του πολέμου ξεπερνά κατά πολύ κάθε σχεδιασμό για το χειρότερο σενάριο", δήλωσε ο Αντόνιο Βιτορίνο, Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ. Πρόσθεσε ότι ομάδες του Οργανισμού παρείχαν βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η πρόσβαση σε όσους βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν σοβαρά παραμένει ανέφικτη.



πηγή:https://www.capital.gr/diethni/3622806/mideniki-i-rosiki-proelasi-tin-teleutaia-ebdomada-lene-oi-ipa-bombardismoi-se-xarkobo-marioupoli-odisso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου