Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ - "Η Ευρώπη απειλείται" - "Ενίσχυση έως 35% των αμυντικών δαπανών της Ε.Ε."


 Πρέπει να στηρίξουμε την κοινή ευρωπαϊκή Άμυνα, οι δαπάνες να μην είναι μόνο 11% του προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά ενδεχομένως να φτάσουν στο 35%, τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας για τη στρατηγική πυξίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι εάν δεν επενδυθούν οι επιπλέον πόροι για την Άμυνα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το αναμενόμενο. Επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν «τα αδύναμα σημεία», οι καινοτόμες τεχνολογίες και να γεφυρωθούν «τα αμυντικά μας χάσματα».

«Βιώνουμε μία ιστορική στιγμή, θεμελιώδους σημασίας, καθώς οι 27 χώρες – μέλη συμφώνησαν σε ένα έγγραφο πολύ συγκεκριμένο» που «μπορεί να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν» τόνισε ο κ. Μπορέλ, αναφερόμενος στη στρατηγική πυξίδα. Έκανε λόγο για «ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας να συνεργαστούμε και να εκφράσουμε την ενότητά μας».

Η στρατηγική πυξίδα, όπως είπε, «ξεκινά αναφερόμενη στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε» και υπερτονίζει τη συνεργασία, την κοινή ευρωπαϊκή αξιολόγηση των απειλών και κινδύνων που αντιμετωπίζει η ΕΕ και την κοινή προσέγγιση.

Για την εκπόνηση του εγγράφου, συνεργάστηκαν οι μυστικές υπηρεσίες των 27 χωρών, ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και στο μέλλον.

Σημείωσε ότι στρατηγικό κείμενο για ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη προβλέπει μέτρα για την επίτευξη του στόχου και εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν.

«Η Ευρώπη απειλείται» επανέλαβε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Πρέπει «να εντείνουμε τις προσπάθειες για την ασφάλεια της Ευρώπης», «πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να είμαστε ασφαλείς στην Ευρώπη» τόνισε.

Επισήμανε ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε καλύτερες και αποτελεσματικότερες ικανότητες αντίδρασης σε επείγοντα περιστατικά».

Πλέον, είπε, «δεσμευόμαστε όλοι για δράση και υπάρχει μία νομική βάση που θα δημοσιευθεί και στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ».

Ο Ζ. Μπορέλ τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί «η στρατιωτική μας κινητικότητα» ώστε να ενισχύσουμε την ασφάλεια, «να οικοδομήσουμε υβριδικά εργαλεία» για αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο, «να αναπτύξουμε στρατηγική διαστήματος» και να ενισχυθεί η παρουσία «στη θάλασσα και στον αέρα».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «δεν απειλείται μόνο η Ουκρανία αλλά και οι κοινές αξίες». Συμπλήρωσε ότι οι «συνέπειες του πολέμου αντικατοπτρίζονται στο κείμενό μας», καθώς ήταν μεταξύ των απειλών.

 

πηγή: ertnews.gr - https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/mporel-enischysi-eos-35-ton-amyntikon-dapanon-tis-ee/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου